E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Διαψεύδει η κυβέρνηση του Ιράν ότι 50 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό

Πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν έκανε λόγο για 50 νεκρούς

Δημοσίευση 24/2/2020 | 13:35

Κορωνοϊός: Διαψεύδει η κυβέρνηση του Ιράν ότι 50 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό

Πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν έκανε λόγο για 50 νεκρούς - Βουλευτής από την πόλη Κομ κατηγορεί τις Αρχές ότι αποκρύπτουν την αλήθεια - «Δεσμευόμαστε για διαφάνεια» λέει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης δεσμεύτηκε σήμερα για διαφάνεια όσον αφορά την επιδημία του νέου κορωνοϊού που πλήττει το Ιράν, ιδιαίτερα σχετικά με τα στοιχεία για τους νεκρούς και τους προσβληθέντες από τον Covid-19.

"Δεσμευόμαστε να είμαστε διαφανείς όσον αφορά την δημοσίευση των στοιχείων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιί, μετά την καταγγελία ενός βουλευτή της πόλης Κομ, στην οποία έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, ότι οι αρχές "δεν λένε την αλήθεια" για το μέγεθος της επιδημίας στην πόλη του.

Ο Αχμάντ Αμιραμπαντί Φαραχανί, που εκλέγεται με τους υπερσυντηρητικούς, έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους έπειτα από κοινοβουλευτική συνεδρίαση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών για το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού στο Ιράν, όπου, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υφυπουργού Υγείας Ιράτζ Χαριρτσί, οι νεκροί ανήλθαν σε 12 και τα κρούσματα σε έως 61, τα περισσότερα από τα οποία στην Κομ, την ιερή πόλη των σιιτών που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ilna, το οποίο πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές, μετέδωσε ότι ο βουλευτής Φαραχανί μίλησε για "50 νεκρούς" μόνον στην πόλη αυτή, την ώρα που ο επίσημος απολογισμός της Τεχεράνης για τους νεκρούς ανέρχεται σε 12 σε όλη τη χώρα.

"Τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν δημοσιεύσει αυτόν τον αριθμό, αλλά εμείς προτιμάμε να μην λογοκρίνουμε τις δηλώσεις όσον αφορά τον κορωνοϊό γιατί κινδυνεύει η ζωή του λαού", δήλωσε στο AFP η Φατεμέχ Μαντιανί, αρχισυντάκτρια του πρακτορείου Ilna.

"Διαψεύδω κατηγορηματικά την πληροφορία αυτή", δήλωσε αργότερα ο υφυπουργός Υγείας Χαριρτσί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

"Δεν είναι ώρα για πολιτική αντιπαράθεση, ο κορωνοϊός είναι ένα εθνικό πρόβλημα", πρόσθεσε.

«Δεσμευόμαστε για διαφάνεια»

"Δεσμευόμαστε για διαφάνεια" και "θα ανακοινώνουμε κάθε στοιχείο που αφορά τον αριθμό των νεκρών στο σύνολο της χώρας", συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ραμπιί κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα και πάλι μετά την κοινοβουλευτική σύνοδο που έγινε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για τον νέο κορωνοϊό, ο εκπρόσωπος του γραφείου του κοινοβουλίου Ασαντολάχ Αμπασί δήλωσε ότι "σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας (η οποία παρουσιάστηκε στους βουλευτές), η αιτία της μόλυνσης από τον κορωνοϊό στο Ιράν είναι η παράνομη είσοδος ανθρώπων στη χώρα από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Κίνα".

Ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί διευκρίνισε παράλληλα χθες Κυριακή ότι ένας από τους ανθρώπους που πέθαναν από τη νόσο στην Κομ, στο κεντρικό τμήμα του Ιράν, όπου καταγράφηκαν και τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ήταν "ένας (ντόπιος) έμπορος, ο οποίος είχε κάνει πολλά ταξίδια στην Κίνα".

Ο Ναμακί είχε ζητήσει τον Ιανουάριο, μάταια όμως, να δώσει εντολή η κυβέρνηση για την αναστολή όλων των εμπορικών πτήσεων ανάμεσα στο Ιράν και την Κίνα.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην κρατική τηλεόραση πρόσθεσε ότι πλέον έχουν ανασταλεί οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά σημείωσε επίσης ότι ο έμπορος της Κομ είχε μεταβεί στην Κίνα "μέσω πτήσης με ανταπόκριση".

Το Ιράν είναι η χώρα που έχει ανακοινώσει τους περισσότερους θανάτους από τον νέο κοροναϊό εκτός Κίνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οργή στην Ταϊλάνδη για νεαρό ζευγάρι Γάλλων που έκαναν σeξ σε παραλία: «Ήταν σαν ζώα»

Κόσμος 15.04.2026
Ο 24χρονος Αλαν και η συνομήλική του Νάντια συνελήφθησαν, παραδέχθηκαν την πράξη τους και τους επιβλήθηκε πρόστιμο

Στον Ευαγγελισμό με λιποθυμικό επεισόδιο ο Γιώργος Μυλωνάκης

Ελλάδα 15.04.2026
Σύμφωνα με πληροφορίες το επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του πρωινού καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου - Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υποβάλλεται σε εξετάσεις

Κληρονομιές: Πώς αλλάζουν οι ιδιόγραφες διαθήκες

Ελλάδα 15.04.2026
Πότε απαιτείται έλεγχος γνησιότητας

Τα ενοίκια «καταπίνουν» τους μισθούς ‑ Στο 93,6% του εισοδήματος η κατοικία στην Αθήνα

Οικονομία 15.04.2026
Το κόστος στέγασης έχει φτάσει σε επίπεδα που προσεγγίζουν ή ακόμη και υπερβαίνουν έναν ολόκληρο μισθό

Market Pass: Τι ισχύει για το voucher τροφίμων και ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Οικονομία 15.04.2026
Πότε θα γίνουν οι πληρωμές για να στηριχθούν ευάλωτα νοικοκυριά

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχή και νοτιάδες

Καιρός 15.04.2026
Η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι αποπνικτική

Νέο κύμα απολύσεων στη Disney

Κόσμος 15.04.2026
Καταργούνται περίπου 1.000 θέσεις εργασίας

Αεροπορικές εταιρείες: SOS για έλλειψη καυσίμων και αύξηση του κόστους

Κόσμος 15.04.2026
Εν μέσω αποκλεισμού του Ορμούζ από τις ΗΠΑ - Η Ούρσουλα στην κοσμάρα της

Πάτρα: Έκλεψε μηχανή «με εντολή Θεού» – Συνελήφθη μετά από… ιεραποστολή μέχρι τα Καλάβρυτα

Ελλάδα 15.04.2026
Μεταφέρθηκε για νοσηλεία στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

Θάνατος Μαραντόνα: Κόλαφος ο εισαγγελέας κατά της ιατρικής ομάδας

Κόσμος 15.04.2026
Υψηλοί τόνοι στη νέα δίκη στην Αργεντινή

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν είναι κοντά στο τέλος

Κόσμος 15.04.2026
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για συνολική συμφωνία