E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Διαψεύδει η κυβέρνηση του Ιράν ότι 50 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό

Πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν έκανε λόγο για 50 νεκρούς

Δημοσίευση 24/2/2020 | 13:35

Κορωνοϊός: Διαψεύδει η κυβέρνηση του Ιράν ότι 50 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό

Πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν έκανε λόγο για 50 νεκρούς - Βουλευτής από την πόλη Κομ κατηγορεί τις Αρχές ότι αποκρύπτουν την αλήθεια - «Δεσμευόμαστε για διαφάνεια» λέει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης δεσμεύτηκε σήμερα για διαφάνεια όσον αφορά την επιδημία του νέου κορωνοϊού που πλήττει το Ιράν, ιδιαίτερα σχετικά με τα στοιχεία για τους νεκρούς και τους προσβληθέντες από τον Covid-19.

"Δεσμευόμαστε να είμαστε διαφανείς όσον αφορά την δημοσίευση των στοιχείων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιί, μετά την καταγγελία ενός βουλευτή της πόλης Κομ, στην οποία έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, ότι οι αρχές "δεν λένε την αλήθεια" για το μέγεθος της επιδημίας στην πόλη του.

Ο Αχμάντ Αμιραμπαντί Φαραχανί, που εκλέγεται με τους υπερσυντηρητικούς, έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους έπειτα από κοινοβουλευτική συνεδρίαση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών για το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού στο Ιράν, όπου, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υφυπουργού Υγείας Ιράτζ Χαριρτσί, οι νεκροί ανήλθαν σε 12 και τα κρούσματα σε έως 61, τα περισσότερα από τα οποία στην Κομ, την ιερή πόλη των σιιτών που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ilna, το οποίο πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές, μετέδωσε ότι ο βουλευτής Φαραχανί μίλησε για "50 νεκρούς" μόνον στην πόλη αυτή, την ώρα που ο επίσημος απολογισμός της Τεχεράνης για τους νεκρούς ανέρχεται σε 12 σε όλη τη χώρα.

"Τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν δημοσιεύσει αυτόν τον αριθμό, αλλά εμείς προτιμάμε να μην λογοκρίνουμε τις δηλώσεις όσον αφορά τον κορωνοϊό γιατί κινδυνεύει η ζωή του λαού", δήλωσε στο AFP η Φατεμέχ Μαντιανί, αρχισυντάκτρια του πρακτορείου Ilna.

"Διαψεύδω κατηγορηματικά την πληροφορία αυτή", δήλωσε αργότερα ο υφυπουργός Υγείας Χαριρτσί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

"Δεν είναι ώρα για πολιτική αντιπαράθεση, ο κορωνοϊός είναι ένα εθνικό πρόβλημα", πρόσθεσε.

«Δεσμευόμαστε για διαφάνεια»

"Δεσμευόμαστε για διαφάνεια" και "θα ανακοινώνουμε κάθε στοιχείο που αφορά τον αριθμό των νεκρών στο σύνολο της χώρας", συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ραμπιί κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα και πάλι μετά την κοινοβουλευτική σύνοδο που έγινε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για τον νέο κορωνοϊό, ο εκπρόσωπος του γραφείου του κοινοβουλίου Ασαντολάχ Αμπασί δήλωσε ότι "σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας (η οποία παρουσιάστηκε στους βουλευτές), η αιτία της μόλυνσης από τον κορωνοϊό στο Ιράν είναι η παράνομη είσοδος ανθρώπων στη χώρα από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Κίνα".

Ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί διευκρίνισε παράλληλα χθες Κυριακή ότι ένας από τους ανθρώπους που πέθαναν από τη νόσο στην Κομ, στο κεντρικό τμήμα του Ιράν, όπου καταγράφηκαν και τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ήταν "ένας (ντόπιος) έμπορος, ο οποίος είχε κάνει πολλά ταξίδια στην Κίνα".

Ο Ναμακί είχε ζητήσει τον Ιανουάριο, μάταια όμως, να δώσει εντολή η κυβέρνηση για την αναστολή όλων των εμπορικών πτήσεων ανάμεσα στο Ιράν και την Κίνα.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην κρατική τηλεόραση πρόσθεσε ότι πλέον έχουν ανασταλεί οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά σημείωσε επίσης ότι ο έμπορος της Κομ είχε μεταβεί στην Κίνα "μέσω πτήσης με ανταπόκριση".

Το Ιράν είναι η χώρα που έχει ανακοινώσει τους περισσότερους θανάτους από τον νέο κοροναϊό εκτός Κίνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πύργος: Αγρια συμπλοκή 20 ανηλίκων για τα μάτια μιάς κοπέλας

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Οι αστυνομικοί προσώρησαν σε πέντε προσαγωγές

«Έσφιγγε με λάστιχα γυμναστικής τον λαιμό τους μέχρι να πεθάνουν»: Νέα στοιχεία για την μητέρα που σκότωσε τα τρία παιδιά της

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Νέα στοιχεία ρίχνουν φως στην υπόθεση της Λίντσεϊ Κλάνσι, της μητέρας που κατηγορείται ότι σκότωσε τα τρία παιδιά της το 2023 - Για πράξεις «ακραίας αγριότητας και σκληρότητας» έκαναν λόγο οι εισαγγελικές αρχές

Κύπρος: Φίδια τρόμαξαν τους λουόμενους στην παραλία του Πρωταρά, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Πρόκειται για περιοχή η οποία δεν αποτελεί οργανωμένη παραλία, καθώς δεν διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες ή άλλες οργανωμένες παραλιακές υποδομές

Είναι επίσημο: Αυτός είναι ο προπονητής της Ρεάλ

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Μεγάλη επιστροφή στη «Βασίλισσα»

Κύκλωμα‑μαμούθ πίσω από φαρμακείο: 15.000 αποστολές παράνομων σκευασμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Δεκατέσσερις συλλήψεις σε επιχείρηση της ΕΛΑΣ - το κύκλωμα εξήγαγε παράνομα σκευάσματα σε 90 χώρες με έσοδα άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Τελευταία ημέρα εξετάσεων στα λύκεια – Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα

Ελλάδα 12.06.2026
Την ερχόμενη Δευτέρα τελειώνει η σχολική χρονιά σε γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία

Έρχεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες και χαλάζι

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
«Η τοπικότητα και η ταχύτητα εκδήλωσης των φαινομένων είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο της νέας κακοκαιρίας» προειδοποιεί ο Κολυδάς

Έμπολα στο Κονγκό: Μήπως όλα ξεκίνησαν από ένα σπασμένο φέρετρο;

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Από μια κηδεία σε εκατοντάδες κρούσματα; Το σενάριο που ερευνούν οι αρχές

Πέθανε η πριγκίπισσα Μπατζρακιτιάμπα της Ταϊλάνδης ‑ Ήταν 47 ετών και βρισκόταν σε κώμα επί σχεδόν τέσσερα χρόνια

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Η πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Μάχα Βατζιραλονγκόρν νοσηλευόταν από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν κατέρρευσε κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης των σκύλων της

ΗΠΑ‑Ιράν: Τι προβλέπει η πιθανή συμφωνία μετά τις αντιφάσεις και τις βόμβες

Κόσμος 12.06.2026
Ο Τραμπ μιλά για συμφωνία, η Τεχεράνη λέει πως δεν έχει αποφασίσει - η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα

Λέσβος: Αεροσκάφος τύπου PZL «καρφώθηκε» με τη μύτη στον αεροδιάδρομο της Μυτιλήνης

E-Daily 2.TopNews 12.06.2026
Το αναπάντεχο ατύχημα φέρεται να προκλήθηκε λόγω δυσλειτουργίας των φρένων