E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Διαψεύδει η κυβέρνηση του Ιράν ότι 50 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό

Πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν έκανε λόγο για 50 νεκρούς

Δημοσίευση 24/2/2020 | 13:35

Κορωνοϊός: Διαψεύδει η κυβέρνηση του Ιράν ότι 50 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό

Πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν έκανε λόγο για 50 νεκρούς - Βουλευτής από την πόλη Κομ κατηγορεί τις Αρχές ότι αποκρύπτουν την αλήθεια - «Δεσμευόμαστε για διαφάνεια» λέει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης δεσμεύτηκε σήμερα για διαφάνεια όσον αφορά την επιδημία του νέου κορωνοϊού που πλήττει το Ιράν, ιδιαίτερα σχετικά με τα στοιχεία για τους νεκρούς και τους προσβληθέντες από τον Covid-19.

"Δεσμευόμαστε να είμαστε διαφανείς όσον αφορά την δημοσίευση των στοιχείων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιί, μετά την καταγγελία ενός βουλευτή της πόλης Κομ, στην οποία έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, ότι οι αρχές "δεν λένε την αλήθεια" για το μέγεθος της επιδημίας στην πόλη του.

Ο Αχμάντ Αμιραμπαντί Φαραχανί, που εκλέγεται με τους υπερσυντηρητικούς, έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους έπειτα από κοινοβουλευτική συνεδρίαση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών για το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού στο Ιράν, όπου, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υφυπουργού Υγείας Ιράτζ Χαριρτσί, οι νεκροί ανήλθαν σε 12 και τα κρούσματα σε έως 61, τα περισσότερα από τα οποία στην Κομ, την ιερή πόλη των σιιτών που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ilna, το οποίο πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές, μετέδωσε ότι ο βουλευτής Φαραχανί μίλησε για "50 νεκρούς" μόνον στην πόλη αυτή, την ώρα που ο επίσημος απολογισμός της Τεχεράνης για τους νεκρούς ανέρχεται σε 12 σε όλη τη χώρα.

"Τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν δημοσιεύσει αυτόν τον αριθμό, αλλά εμείς προτιμάμε να μην λογοκρίνουμε τις δηλώσεις όσον αφορά τον κορωνοϊό γιατί κινδυνεύει η ζωή του λαού", δήλωσε στο AFP η Φατεμέχ Μαντιανί, αρχισυντάκτρια του πρακτορείου Ilna.

"Διαψεύδω κατηγορηματικά την πληροφορία αυτή", δήλωσε αργότερα ο υφυπουργός Υγείας Χαριρτσί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

"Δεν είναι ώρα για πολιτική αντιπαράθεση, ο κορωνοϊός είναι ένα εθνικό πρόβλημα", πρόσθεσε.

«Δεσμευόμαστε για διαφάνεια»

"Δεσμευόμαστε για διαφάνεια" και "θα ανακοινώνουμε κάθε στοιχείο που αφορά τον αριθμό των νεκρών στο σύνολο της χώρας", συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ραμπιί κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα και πάλι μετά την κοινοβουλευτική σύνοδο που έγινε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για τον νέο κορωνοϊό, ο εκπρόσωπος του γραφείου του κοινοβουλίου Ασαντολάχ Αμπασί δήλωσε ότι "σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας (η οποία παρουσιάστηκε στους βουλευτές), η αιτία της μόλυνσης από τον κορωνοϊό στο Ιράν είναι η παράνομη είσοδος ανθρώπων στη χώρα από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Κίνα".

Ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί διευκρίνισε παράλληλα χθες Κυριακή ότι ένας από τους ανθρώπους που πέθαναν από τη νόσο στην Κομ, στο κεντρικό τμήμα του Ιράν, όπου καταγράφηκαν και τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ήταν "ένας (ντόπιος) έμπορος, ο οποίος είχε κάνει πολλά ταξίδια στην Κίνα".

Ο Ναμακί είχε ζητήσει τον Ιανουάριο, μάταια όμως, να δώσει εντολή η κυβέρνηση για την αναστολή όλων των εμπορικών πτήσεων ανάμεσα στο Ιράν και την Κίνα.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην κρατική τηλεόραση πρόσθεσε ότι πλέον έχουν ανασταλεί οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά σημείωσε επίσης ότι ο έμπορος της Κομ είχε μεταβεί στην Κίνα "μέσω πτήσης με ανταπόκριση".

Το Ιράν είναι η χώρα που έχει ανακοινώσει τους περισσότερους θανάτους από τον νέο κοροναϊό εκτός Κίνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Κάθειρξη 10 ετών στον 16χρονο για τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του 17χρονου

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Την ενοχή του κατηγορούμενου με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είχε ζητήσει και η εισαγγελέας

Πότε απαγορεύεται ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αύξηση ενοικίου

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Τι συμβουλεύει η ΕΕΚΕ για να μην τη «πατήσεις»

Γιατί δεν πέφτει η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Παρά την πτώση του πετρελαίου, η Ελλάδα παραμένει από τις ακριβότερες χώρες στα καύσιμα - Οι φόροι, τα διυλιστήρια και το «πλαφόν» στο μικροσκόπιο

Ξεμένουν από προσωπικό τα νοσοκομεία της Αθήνας

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Είναι ενδεικτικό ότι σε όλο το ΕΣΥ παραμένουν κενές 20.000 οργανικές θέσεις μόνο νοσηλευτών

Αμερικανός υπουργός Ενέργειας: «Καύσωνας; Υπερβολές... Το κρύο σκοτώνει περισσότερο»

Κόσμος 27.06.2026
Διαφορετική προσέγγιση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής από τις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη - Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σύγκριση μεταξύ θανάτων από ψύχος και καύσωνα είναι παραπλανητική

Formula 1: Δραματική στιγμή στην Αυστρία, ο Φερστάπεν έχασε τον έλεγχο και έπεσε στις μπαριέρες

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Ο Μαξ Φερστάπεν έχασε τον έλεγχο της RB22 και κατέληξε στις μπαριέρες της στροφής 9 στις κατατακτήριες δοκιμές της Αυστρίας.

Εκβιασμός μέσω social media: 41χρονος πλήρωσε 4.770 ευρώ μετά από διαδικτυακή απάτη με χαρτομαντεία

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Ταυτοποιήθηκε 36χρονη και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της

Λιβαδειά: «Πήγα τη γυναίκα μου να γεννήσει και δεν την έφερα ποτέ πίσω»

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Ζητά απαντήσεις ο σύζυγος της 35χρονης που πέθανε μετά τη γέννα

86χρονη έχασε 180.000 ευρώ σε τηλεφωνική απάτη, της είπαν ότι πρόκειται να αλλάξει νόμισμα η χώρα

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Οι δράστες την κράτησαν στο τηλέφωνο για αρκετή ώρα, πείθοντάς την ότι επρόκειτο για απολύτως νόμιμη και επείγουσα διαδικασία

Πολωνία: Κεραυνός «χτυπά» το εμβληματικό συντριβάνι του Βρότσλαβ – Βίντεο

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Από τον κεραυνό προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο σύστημα φωτισμού, με τις παραστάσεις να αναστέλλονται