E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Διαψεύδει η κυβέρνηση του Ιράν ότι 50 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό

Πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν έκανε λόγο για 50 νεκρούς

Δημοσίευση 24/2/2020 | 13:35

Κορωνοϊός: Διαψεύδει η κυβέρνηση του Ιράν ότι 50 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό

Πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν έκανε λόγο για 50 νεκρούς - Βουλευτής από την πόλη Κομ κατηγορεί τις Αρχές ότι αποκρύπτουν την αλήθεια - «Δεσμευόμαστε για διαφάνεια» λέει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης δεσμεύτηκε σήμερα για διαφάνεια όσον αφορά την επιδημία του νέου κορωνοϊού που πλήττει το Ιράν, ιδιαίτερα σχετικά με τα στοιχεία για τους νεκρούς και τους προσβληθέντες από τον Covid-19.

"Δεσμευόμαστε να είμαστε διαφανείς όσον αφορά την δημοσίευση των στοιχείων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιί, μετά την καταγγελία ενός βουλευτή της πόλης Κομ, στην οποία έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, ότι οι αρχές "δεν λένε την αλήθεια" για το μέγεθος της επιδημίας στην πόλη του.

Ο Αχμάντ Αμιραμπαντί Φαραχανί, που εκλέγεται με τους υπερσυντηρητικούς, έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους έπειτα από κοινοβουλευτική συνεδρίαση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών για το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού στο Ιράν, όπου, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υφυπουργού Υγείας Ιράτζ Χαριρτσί, οι νεκροί ανήλθαν σε 12 και τα κρούσματα σε έως 61, τα περισσότερα από τα οποία στην Κομ, την ιερή πόλη των σιιτών που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ilna, το οποίο πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές, μετέδωσε ότι ο βουλευτής Φαραχανί μίλησε για "50 νεκρούς" μόνον στην πόλη αυτή, την ώρα που ο επίσημος απολογισμός της Τεχεράνης για τους νεκρούς ανέρχεται σε 12 σε όλη τη χώρα.

"Τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν δημοσιεύσει αυτόν τον αριθμό, αλλά εμείς προτιμάμε να μην λογοκρίνουμε τις δηλώσεις όσον αφορά τον κορωνοϊό γιατί κινδυνεύει η ζωή του λαού", δήλωσε στο AFP η Φατεμέχ Μαντιανί, αρχισυντάκτρια του πρακτορείου Ilna.

"Διαψεύδω κατηγορηματικά την πληροφορία αυτή", δήλωσε αργότερα ο υφυπουργός Υγείας Χαριρτσί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

"Δεν είναι ώρα για πολιτική αντιπαράθεση, ο κορωνοϊός είναι ένα εθνικό πρόβλημα", πρόσθεσε.

«Δεσμευόμαστε για διαφάνεια»

"Δεσμευόμαστε για διαφάνεια" και "θα ανακοινώνουμε κάθε στοιχείο που αφορά τον αριθμό των νεκρών στο σύνολο της χώρας", συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ραμπιί κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα και πάλι μετά την κοινοβουλευτική σύνοδο που έγινε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για τον νέο κορωνοϊό, ο εκπρόσωπος του γραφείου του κοινοβουλίου Ασαντολάχ Αμπασί δήλωσε ότι "σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας (η οποία παρουσιάστηκε στους βουλευτές), η αιτία της μόλυνσης από τον κορωνοϊό στο Ιράν είναι η παράνομη είσοδος ανθρώπων στη χώρα από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Κίνα".

Ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί διευκρίνισε παράλληλα χθες Κυριακή ότι ένας από τους ανθρώπους που πέθαναν από τη νόσο στην Κομ, στο κεντρικό τμήμα του Ιράν, όπου καταγράφηκαν και τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ήταν "ένας (ντόπιος) έμπορος, ο οποίος είχε κάνει πολλά ταξίδια στην Κίνα".

Ο Ναμακί είχε ζητήσει τον Ιανουάριο, μάταια όμως, να δώσει εντολή η κυβέρνηση για την αναστολή όλων των εμπορικών πτήσεων ανάμεσα στο Ιράν και την Κίνα.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην κρατική τηλεόραση πρόσθεσε ότι πλέον έχουν ανασταλεί οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά σημείωσε επίσης ότι ο έμπορος της Κομ είχε μεταβεί στην Κίνα "μέσω πτήσης με ανταπόκριση".

Το Ιράν είναι η χώρα που έχει ανακοινώσει τους περισσότερους θανάτους από τον νέο κοροναϊό εκτός Κίνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζωγράφου: Στο νοσοκομείο οδηγός λεωφορείου μετά από ξυλοδαρμό ‑ «Αρχισε να με χτυπά»

Ελλάδα 09.12.2025
Ο οδηγός του λεωφορείου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΚΑΤ, για πρώτες βοήθειες

Στο «μικροσκόπιο» 1.469 εφοριακοί

Ελλάδα 09.12.2025
Η ΑΑΔΕ ερευνά περιουσίες και κινήσεις λογαριασμών

Μίνα Αρναούτη: «Έχω κάνει 17 χειρουργεία» ‑ «Ο Παντελίδης όταν βγήκε από το σπίτι ήταν μια χαρά»

Ελλάδα 09.12.2025
Οι τίτλοι τέλους στην πολυσυζητημένη υπόθεση έμελλε να πέσουν σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια μετά το δυστύχημα του Παντελή Παντελίδη

Θλίψη στη Λάρισα: Πέθανε ξαφνικά ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Βασίλης Βάιλας

Ελλάδα 09.12.2025
Ο Βασίλης Βάιλας μεγάλωσε πολλές γενιές μέσα από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές

Χολαργός: Τα μηνύματα του ανήλικου με την 20χρονη κοπέλα πριν το μοιραίο ραντεβού

Ελλάδα 09.12.2025
Για να τον προσεγγίσουν οι δράστες του έστησαν μια παγίδα, χρησιμοποιώντας την 20χρονη κοπέλα ως δόλωμα.

Επίθεση Τραμπ κατά της Ευρώπης: Η ήπειρος αποσυντίθεται και οι ηγέτες της είναι αδύναμοι

Κόσμος 09.12.2025
Σκληρή επίθεση του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη σε συνέντευξη στο Politico

Έλενα Παπαρίζου: Παραμένει στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια, οι νεότερες πληροφορίες για την υγεία της

Ελλάδα 09.12.2025
Η γνωστή τραγουδίστρια υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις, καθώς έχει ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα

Κακοκαιρία Byron: Μόλις 49 χιλιοστά βροχής έπεσαν στον Μόρνο

Ελλάδα 09.12.2025
Παρά τη διέλευση της κακοκαιρίας Byron, οι βροχοπτώσεις στον Μόρνο όχι μόνο παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά υπολείπονται του κλιματικού μέσου όρου

Ελληνικό πανεπιστήμιο στη λίστα με τα κορυφαία 200 πανεπιστήμια του κόσμου για το 2025

Ελλάδα 09.12.2025
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών γίνεται το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που εισέρχεται στη λίστα των κορυφαίων 200 διεθνώς

Ζωγράφου: Αγριος ξυλοδαρμός οδηγού λεωφορείου από οδηγό ΙΧ

Ελλάδα 09.12.2025
Ο 39χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΚΑΤ για τις πρώτες βοήθειες ενώ αναζητείται ο δράστης της επίθεσης

Τέλος στην Αυστραλία η χρήση social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών

Κόσμος 09.12.2025
Ο νόμος έχει δεχθεί σκληρές επικρίσεις από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και από υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου, όμως έχει δεχθεί επίσης επαίνους από γονείς