E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καζακστάν: «Το αεροπλάνο πετούσε με κλίση ‑ Ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε»

Σε ανθρώπινο λάθος ή τεχνική βλάβη αποδίδεται το δυστύχημα

Δημοσίευση 27/12/2019 | 19:08

Καζακστάν: «Το αεροπλάνο πετούσε με κλίση ‑ Ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε»

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών στο Καζακστάν για την εύρεση των αιτίων, που προκάλεσαν την αεροπορική τραγωδία και είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό 54.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, αεροσκάφος της εταιρείας Bek Air με 93 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα, συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Αλμάτι κι αφού πρώτα έχασε ύψος, προσέκρουσε σε ένα φράχτη και στη συνέχεια κατέληξε σε ένα διώροφο κτήριο.

Από τα θύματα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, δύο «έφυγαν» την ώρα που δέχονταν τις πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο του Αλμάτι και άλλοι δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο. Από τους 54 επιζώντες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι 10 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας. Ανάμεσά τους, βρίσκονται πέντε παιδιά και τρία βρέφη.

Δυο οι πιθανοί λόγοι που οδήγησαν στην τραγωδία Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Ρομάν Σκλιάρ, υπάρχουν δυο πιθανοί λόγοι για το δυστύχημα: το ανθρώπινο λάθος ή η τεχνική βλάβη.

Επιπλέον, ανέφερε πως η ουρά του αεροσκάφους χτύπησε δύο φορές στον διάδρομο στη διάρκεια της απογείωσης. Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι του αεροδρομίου σημείωσαν πως δεν εκδηλώθηκε πυρκαγιά κατά τη συντριβή του αεροσκάφους, ενώ «έτρεξε» άμεσα η επιχείρηση διάσωσης στο συγκεκριμένο σημείο, που είναι καλυμένο από χιόνι. Ακόμη, ένας δημοσιογράφος του Reuters που βρέθηκε στο αεροδρόμιο του Αλμάτι αμέσως μετά το δυστύχημα, σημείωσε πως υπήρχε πυκνή ομίχλη σην περιοχή.

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες επιζώντων

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων του δυστυχήματος, με έναν εξ αυτών να δηλώνει πως το αεροπλάνο άρχισε να τρέμει δύο λεπτά μετά την απογείωση. «Αρχικά το αριστερό φτερό τραντάχθηκε πολύ δυνατά και στη συνέχεια το δεξί. Το αεροπλάνο συνέχισε να κερδίζει ύψος, μετά τρανταζόταν αρκετά και τελικά κατέπεσε», ανέφερε στο Associated Press. 

Στο μεταξύ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πριν την πτήση ο πάγος είχε απομακρυνθεί από το αεροπλάνο, ωστόσο ο επιζών θυμάται ότι τα φτερά ήταν καλυμμένα με πάγο. Μια γυναίκα που κατάφερε να επιζήσει, ανέφερε ότι άκουσε έναν «εκκωφαντικό θόρυβο» πριν το αεροπλάνο ξεκινήσει να χάνει ύψος. «Το αεροπλάνο πετούσε με κλίση. Ηταν όπως στις ταινίες. Ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε».

Στο Αλμάτι, πολλοί άνθρωποι σχημάτισαν ουρές μπροστά από τοπική τράπεζα αίματος προκειμένου να βοηθήσουν τους τραυματίες, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων με 8.000 λίρες την καθεμιά.

Ημέρα εθνικού πένθους η αυριανή

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ανακήρυξε το Σάββατο 28η Δεκεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους μετά το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Αλμάτι. «Ο πρόεδρος Τοκάγεφ ανακήρυξε την 28η Δεκεμβρίου 2019 ημέρα εθνικού πένθους εξαιτίας των θανάτων των επιβατών του αεροσκάφους», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας του Καζακστάν.

Οι δραστηριότητες της εταιρείας χαμηλού κόστους ανεστάλησαν και όλα τα Φόκερ-100 δόθηκε εντολή να καθηλωθούν στο έδαφος. Το υπουργείο Εσωτερικών διενεργεί έρευνα για ενδεχόμενες παραβιάσεις των κανονισμών ασφάλειας των πτήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγωνία για αγοράκι τριών ετών ‑ Κατάπιε ξυραφάκι

Ελλάδα 18.03.2026
Η ακτινογραφία έδειξε ότι όντως υπήρχε ένα ξυραφάκι στο σώμα του παιδιού - Υποβλήθηκε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Οι δολοφόνοι του Αλί Λαριτζανί θα «πληρώσουν» σύντομα

Κόσμος 18.03.2026
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως μετά τον διορισμό του στο αξίωμα, την περασμένη εβδομάδα

Ομολόγησε τη δολοφονία influencer o πρώην σύντροφός της

Κόσμος 18.03.2026
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θάφτηκε ζωντανή μέσα σε βαλίτσα

Πρώην πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: Το 2018‑2019 τα αιγοπρόβατα στην Κρήτη ήταν περισσότερα από τις μύγες

Ελλάδα 18.03.2026
Ο Ευάγγελος Σημανδράκος κατέθεσε στο δικαστήριο πως σε ολόκληρη τη Θεσσαλία δήλωναν 1,5 εκατομμύριο και στο Ρέθυμνο μόνο, δήλωναν 7,5 εκατομμύρια αιγοπρόβατα

Συντριβή καμπίνας σε χιονοδρομικό κέντρο της Ελβετίας, ένας νεκρός

Κόσμος 18.03.2026
Το δυστύχημα έγινε στο χιονοδρομικό κέντρο Ένγκελμπεργ

Προφυλακίστηκε ο 23χρονος για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά

Ελλάδα 18.03.2026
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος διώκεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, έμεινε για περίπου δύο ώρες στο γραφείο της 1ης τακτικής ανακρίτριας και μετά τις εξηγήσεις που έδωσε κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος

Ανακάλυψη‑μυστήριο: Παιδιά θάφτηκαν σαν πολεμιστές με χάλκινες ζώνες πριν 2.500 χρόνια

Κόσμος 18.03.2026
Αρχαιολόγοι στη νότια Ιταλία εντόπισαν τάφους δύο παιδιών θαμμένων με μεγάλες χάλκινες ζώνες, εύρημα σπάνιο για τη σαμνιτική προρωμαϊκή κουλτούρα

Μυστήριο με το αεροπλάνο που μοιάζει με stealth στον ουρανό της Λάρισας

Ελλάδα 18.03.2026
Απόρησαν όσοι το είδαν - Τι πραγματικά συνέβη

Κάλυμνος: Πέθανε η κυρά Ρηνιώ σε ηλικία 108 ετών

Ελλάδα 18.03.2026
Πρόλαβε να δει και δισέγγονα

Ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο η βενζίνη και στην Αθήνα

Οικονομία 18.03.2026
Το πετρέλαιο παραμένει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

Ένα βήμα πριν την ύφεση οι οικονομίες του Περσικού Κόλπου λόγω του πολέμου στο Ιράν

Κόσμος 18.03.2026
Ο πόλεμος στο Ιράν απειλεί να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις μεγαλύτερες οικονομίες του Κόλπου

Ιστορικός θρίαμβος της Βενεζουέλας μέσα στο σπίτι των ΗΠΑ και η αντίδραση του Τραμπ για την... 51η πολιτεία

Αθλητικά Νέα 18.03.2026
Κατέκτησε το παγκόσμιο Κύπελλο Μπέιζμπολ στο Μαϊάμι