E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα τζάκια της Αθήνας «σκοτώνουν»

Συναγερμό σημαίνει μια έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών...

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 26/2/2013 | 00:00

Τα τζάκια της Αθήνας «σκοτώνουν»

Την περίοδο που όλο και περισσότεροι επιλέγουν τα τζάκια και τις σόμπες για να ζεσταθούν, το Πανεπιστήμιο Αθηνών προειδοποιεί πως τα πνευμονολογικά περιστατικά στα νοσοκομεία πολλαπλασιάζονται.

H έρευνα αποτυπώνει τις μέσες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (PM-10: σωματίδια με διάμετρο 10 μm) ανά δήμο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και τις συνδέει με αύξηση της θνησιμότητας (κάθε 10 μgr/m3 αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα θεσμοθετημένα όρια αντιστοιχεί σε αύξηση θνησιμότητας 0,87%) αξιοποιώντας στοιχεία του διεθνούς επιδημιολογικού προγράμματος APHEA.

Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές, όπως το Ελληνικό, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Μοσχάτο, η Νέα Σμύρνη και η Δάφνη, όπου εμφανίζεται μεγαλύτερη ποσότητα σωματιδίων στον αέρα. Στους 1.000 που χάνουν σήμερα τη ζωή τους θα προστεθούν άλλοι 10-12, κυρίως στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

«Είναι σαφές ότι οι τιμές που καταγράφονται -περισσότερο στους κεντρικούς δήμους και λιγότερο σε αυτούς στα βόρεια και ανατολικά προάστια- επισημαίνουν το πρόβλημα και δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για τις επιδημιολογικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Οι ανησυχίες ενισχύονται και από τις πρόσφατες υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων», τόνισε στην εφημερίδα "Βήμα" ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Καρτάλης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση των σωματιδίων που προέρχεται από τα τζάκια έρχεται να προστεθεί σε αυτή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ατμόσφαιρας από καυσαέρια, κάνοντας πλέον τον αέρα επικίνδυνο.

Παράλληλα, αν και συνολικά τον πρώτο μήνα του 2013 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με πνευμονολογικά προβλήματα εμφανίζονται αυξημένες μόνο κατά 2,14%, ορισμένες ημέρες η εικόνα αλλάζει ολοκληρωτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ομάδας Εκτίμησης Κινδύνου του Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Τις πιο κρύες μέρες, που ο αέρας ήταν ασθενής και δεν απομάκρυνε τα σωματίδια από την ατμόσφαιρα, αυξάνονταν τα πνευμονολογικά περιστατικά.

Επιβαρυντικός παράγοντας σήμερα είναι και η στροφή των νοικοκυριών λόγω της οικονομικής κρίσης σε θερμαντικά σώματα (λχ ξυλόσομπες) και στη χρήση υλικών για θέρμανση (όπως πέλετ). Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη, «η Πολιτεία ακόμη για μία φορά αιφνιδιάστηκε. Αν είχαν προδιαγραφές και ήταν πιστοποιημένα, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στους κρίκους και ιστορικό χρυσό μετάλλιο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν έχει αντίπαλο στους κρίκους και το απέδειξε για ακόμα μία φορά!

Ισραήλ: Μια τελευταία ευκαιρία για συμφωνία με τη Χαμάς πριν την επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με αξιωματούχους

Κόσμος Χτες
Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνομίλησαν με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους

«Δεν πωλείται»: Γιατί η Κίνα θα κρατήσει για τον εαυτό της την τεχνολογία του TikTok

Tech + Science Χτες
Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το TikTok για να προτείνει περιεχόμενο στους χρήστες φαίνεται πως πλεονεκτεί του ανταγωνισμού

Πάτρα: Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου στο γραφείο του

Ελλάδα Χτες
Ο κ. Μπούρας υποστηρίζει ότι οι φοιτητές περιφρουρούν και το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει να φύγει από το Πανεπιστήμιο

Πέθανε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης

Ελλάδα Χτες
Οι ταινίες του είχαν βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό

Η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Εργκίν Αταμάν

Αθλητικά Νέα Χτες
Η συμπεριφορά ανθρώπων της Μακάμπι προς τον Εργκίν Αταμάν στο ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR, έγινε αιτία να αντιδράσει η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ με ανακοίνωσή της.

Το άλυτο μυστήριο στις ΗΠΑ με τύπο που είχε καλέσει σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Σκότωσα 12 πόρνες»

Κόσμος Χτες
Όσοι άκουγαν την εκπομπή εκείνο το βράδυ του 1997, δεν πίστευαν ότι ένας άνδρας ομολογούσε δημόσια ότι σκότωσε 12 γυναίκες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελλάδα και Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους

Ελλάδα Χτες
Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία αρνούνται να ενισχύσουν την εμπόλεμη χώρα με πυραυλικά συστήματα

Ιταλία: 15.000 άτομα πλήρωσαν για να εισέλθουν στη Βενετία

Κόσμος Χτες
Πρέπει να αναλαμβάνουμε και ουσιαστική δράση για να προστατέψουμε την πόλη μας, δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο