E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστολές της Ελλάδας σε ΟΗΕ: Ακυρη η συμφωνία Τουρκίας ‑ Λιβύης

Χθες το βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

Δημοσίευση 10/12/2019 | 13:54

Επιστολές της Ελλάδας σε ΟΗΕ: Ακυρη η συμφωνία Τουρκίας ‑ Λιβύης

Να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Εθνη και να μην δημοσιευτεί από το τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης ζητά με δύο επιστολές της η Ελλάδα από τον ΟΗΕ.

Χθες το βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε - για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» - δύο επιστολές, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Επισημαίνεται, επίσης, στον γενικό γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη, όπως είπε, αποδίδουν καρπούς.

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, όπως είπε, ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενώ το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΕΛΚ, που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (Ursula Von Der Leyen), έπειτα από παρέμβαση του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, για την τουρκική προκλητικότητα, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα για την ευρωπαϊκή στήριξη: «Είμαστε», τόνισε η κ. Ντερ Λάιεν «με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία».

Στην Σύνοδο κορυφής θα ζητήσουμε την καταδίκη της Τουρκίας
«Θέλουμε μία καταδίκη της Τουρκίας σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χαρακτηριστεί ως παράνομη αυτή την συμφωνία και φυσικά να υπάρξει ξεκάθαρη στήριξη στην πλευρά της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά της δικαιώματα. Είναι μια ξεκάθαρη τοποθέτηση. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Υπέκυψε και δεύτερη 17χρονη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έφυγε από τη ζωή και η δεύτερη ανήλικη που έπεσε από την ταράτσα

Συνελήφθη μεθυσμένος στο Αγρίνιο που προκάλεσε υλικές ζημιές σε κατάστημα εστίασης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αρχικά τον έδιωξαν από το κατάστημα, αλλά λίγο αργότερα επέστρεψε και πέταγε καρέκλες και τραπέζια, ενώ έσπασε μία από τις τζαμαρίες του μαγαζιού

Γαλάζια Σημαία 2026: Η Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως ‑ Βραβεύτηκαν 624 ελληνικές ακτές

E-Daily 2.TopNews Χτες
624 ελληνικές ακτές, 17 μαρίνες και 17 τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία»

FedEx: Διαψεύδει ότι αποχωρεί από το αεροδρόμιο «Mακεδονία» της Θεσσαλονίκης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για διακοπή της παρουσίας της εταιρείας στο αεροδρόμιο

Σατανικό σχέδιο: Ενορχήστρωσε τη δολοφονία του συζύγου της με οξύ ‑ Πίστευε πως θα γίνει πλούσια

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Κάρφωσε» στο «αφεντικό» ναρκωτικών τον εν διαστάσει σύζυγό της

Τρομακτικά βίντεο από Τουρκία: Τεράστιοι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν Σμύρνη και άλλες περιοχές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με διαδοχικούς ανεμοστρόβιλους, με τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά να καταγράφονται σε Σμύρνη, Τσόρουμ και Γάγγρα

Λαμία: Οχιά δάγκωσε 75χρονο ‑ Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 75χρονος πήγε να μετακινήσει έναν τσιμεντόλιθο και το φίδι βρισκόταν μέσα και τον δάγκωσε

Μαλδίβες: Πέντε Ιταλοί τουρίστες νεκροί ‑ Είχαν πάει για κατάδυση σε σπηλιά βάθους 50 μέτρων

Κόσμος Χτες
Οι καιρικές συνθήκες στο σημείο κατάδυσης ήταν δυσμενείς - Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε εκδώσει κίτρινο συναγερμό

Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Το Ιράν κατέσχεσε πλωτό οπλοστάσιο

Κόσμος Χτες
Το Hui Chuan χρησιμοποιούνταν ως πλωτή αποθήκη όπλων για εταιρείες ασφαλείας που προστατεύουν εμπορικά πλοία από πειρατικές επιθέσεις

Χαμός στη Χαλκίδα: Μαθητές σχολείου από την Αθήνα πολιορκούν ξενοδοχείο μετά από επίθεση ηλικιωμένης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μαθητές φωνάζουν και διαμαρτύρονται έξω από ξενοδοχείο, όπου διαμένει ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία φέρεται να επιτέθηκε σε συμμαθήτριά τους

Αυστηρό μήνυμα Δένδια για το ουκρανικό drone: «Μας οφείλονται σαφείς εξηγήσεις»

Ελλάδα Χτες
«Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα σήμαινε η σύγκρουση επιβατικού πλοίου ή οποιουδήποτε άλλου πλοίου με αυτό το drone» τόνισε ο υπουργός Αμυνας