E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χριστόδουλος Ξηρός: Φυλάκιση 5 μηνών

Για φωτιά που προκάλεσε στις φυλακές Διαβατών

Δημοσίευση 4/12/2019 | 13:10

Χριστόδουλος Ξηρός: Φυλάκιση 5 μηνών

Ο πολυισοβίτης της «17 Νοέμβρη» κρίθηκε ένοχος μόνο για το πλημμέλημα της διακεκριμένης φθοράς δια πυρός, αφού το δικαστήριο τον αθώωσε για το κακούργημα του εμπρησμού από πρόθεση με κίνδυνο για άνθρωπο

Με ποινή φυλάκισης πέντε μηνών τιμώρησε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης τον Χριστόδουλο Ξηρό για τη φωτιά που ομολόγησε ότι προκάλεσε σε κελί των φυλακών Διαβατών τον Φεβρουάριο του 2018. Ο πολυισοβίτης της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» κρίθηκε ένοχος μόνο για το πλημμέλημα της διακεκριμένης φθοράς δια πυρός, αφού το δικαστήριο τον αθώωσε για το κακούργημα του εμπρησμού από πρόθεση με κίνδυνο για άνθρωπο.

Η εις βάρος του καταλογιζόμενη πράξη τελέστηκε στον χώρο του Πειθαρχείου των φυλακών Διαβατών, όπου -όπως κατήγγειλε ο ίδιος στην απολογία του- κρατείτο απομονωμένος επί μακρόν, κάτω από «απάνθρωπες» και «εξευτελιστικές» συνθήκες. Αναφερόμενος στον εμπρησμό έκανε λόγο για «βίαιη διαμαρτυρία», την οποία συνέδεσε με τη μη ικανοποίηση του αιτήματός του να μεταφερθεί είτε σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα είτε σε κάποιο κατάλληλο κελί. «Ήμουν σε απόγνωση. Δεν είχα άλλη λύση. Το Πειθαρχείο είναι χώρος τιμωρίας, όχι έκτισης ποινής» είπε ο καταδικασθείς σε έξι φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη για τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη».

Κατήγγειλε δε, ονομαστικά αρχιφύλακα των φυλακών Διαβατών, με τον οποίο φαίνεται πως είχε συνεχείς προστριβές κατά τον εγκλεισμό του στα Διαβατά, απ' όπου τελικά λίγους μήνες μετά τον παραπάνω εμπρησμό έφυγε για να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού κι αφού προηγήθηκαν δύο πολυήμερες απεργίες πείνας.

Νωρίτερα, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, καταθέτοντας από το βήμα του μάρτυρα, είπαν ότι από την πυρκαγιά δεν προέκυψε κίνδυνος για άλλους κρατούμενους, αφού μετά τον συναγερμό που χτύπησε πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν όλοι εγκαίρως. «Σβήσαμε τη φωτιά με πυροσβεστήρες. Δεν τραυματίστηκε κανείς, ούτε χρειάστηκε να μεταφερθεί κανείς στο ιατρείο των φυλακών», είπε υπαρχιφύλακας των φυλακών, ο οποίος βεβαίωσε ότι οι προκληθείσες ζημιές περιορίστηκαν σε κλινοσκεπάσματα, σε ένα στρώμα και σε τραπέζι του κελιού.

Η δίκη έγινε κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας, ενώ μέσα στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου βρίσκονταν δύο πάνοπλοι άνδρες των ΕΚΑΜ. Ντυμένος με σπορ ενδυμασία, ο Χριστόδουλος Ξηρός έφτασε το πρωί στο δικαστικό μέγαρο με ειδική μεταγωγή από την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ασχημα νέα για Λουτσέσκου: Πολλαπλά εγκεφαλικά και πνευμονική θρομβοεμβολή

Αθλητικά Νέα 07.04.2026
Τα τελευταία νέα για την κατάσταση υγείας του Μιρτσέα Λουτσέσκου που έρχονται από τη Ρουμανία – Τα δυσάρεστα που «έδειξε» η αξονική στην οποία υποβλήθηκε.

Tι αλλάζει στα ταξίδια από και προς την Ευρώπη από τις 10 Απριλίου

Κόσμος 07.04.2026
Το νέο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) θα τεθεί πλήρως σε λειτουργία από τις 10 Απριλίου 2026

Artemis II: Η πρώτη φωτογραφία της Γης από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού

Tech + Science 07.04.2026
Το πλήρωμα του Artemis II έγραψε ιστορία φτάνοντας μακρύτερα από κάθε άλλον άνθρωπο

Τραμπ: «Ένας ολόκληρος πολιτισμός θα πεθάνει απόψε»

Κόσμος 07.04.2026
Εκατέρωθεν απειλές όσο το τελεσίγραφο του Τραμπ πλησιάζει στη λήξη του

Υποκλοπές: Στον Αρειο Πάγο βασικό κομμάτι της δικογραφίας

Ελλάδα 07.04.2026
Μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου

Πατέρας στη Θεσσαλονίκη επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή εκείνη ξύπνησε το παιδί

Ελλάδα 07.04.2026
Στο δικαστήριο η σύζυγός του ζήτησε από την έδρα να μην τον τιμωρήσει - Ο άνδρας καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή

Οι 3 λόγοι που φέτος πληρώνουμε ακριβότερα το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Οικονομία 07.04.2026
Συνεχείς ανατιμήσεις λίγο πριν την Κυριακή του Πάσχα

Ιρανικά ΜΜΕ: Στόχος αμερικανικών πληγμάτων το νησί Χαργκ

Κόσμος 07.04.2026
Λίγες ώρες πριν τη λήξη του τελεσίγραφου του Ντόναλντ Τραμπ

Νταντάδες της γειτονιάς, σε όλη τη χώρα – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Ελλάδα 07.04.2026
Μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Τραγωδία στα Μετέωρα: Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από το βράχο της μονής του Αγίου Στεφάνου

Ελλάδα 07.04.2026
Υπό άγνωστες συνθήκες η γυναίκα βρέθηκε στο κενό πέφτοντας από τον βράχο που βρίσκεται το μοναστήρι

Ειρήνη Μουρτζούκου: Στις 27 Απριλίου η απολογία για τον θάνατο του μικρού Παναγιώτη

Ελλάδα 07.04.2026
Η Ειρήνη Μουρτζούκου κατηγορείται για την ανθρωποκτονία από πρόθεση του μικρού Παναγιώτη