E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φόρος: Πώς οι πληρωμές με κάρτες απειλούν τα εισοδήματά μας

Τσουχτερός φόρος για ορισμένες ομάδες φορολογουμένων

Δημοσίευση 23/10/2019 | 14:04

Φόρος: Πώς οι πληρωμές με κάρτες απειλούν τα εισοδήματά μας

Ένας κρυφός φόρος φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από την υποχρεωτική συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 30% του εισοδήματός.

Ζευγάρια με μεσαία εισοδήματα αλλά και χαμηλόμισθοι και όσοι πιάνονται στις δαγκάνες των τεκμηρίων θα δυσκολευτούν αρκετά το 2020 να πιάσουν τον νέο στόχο των ηλεκτρονικών συναλλαγών που επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών.

Όσοι δεν τα καταφέρουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή έξτρα φόρου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα διατηρηθεί ο συντελεστής υπολογισμού του προστίμου στο 22%, όσο δηλαδή είναι και σήμερα.

Το πρόστιμο που επιβάλλεται στο ποσό των αποδείξεων που λείπουν θα φουσκώσει τον λογαριασμό της Εφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν το 2021 πολλοί φορολογούμενοι.

Στο υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, εκτιμούν ότι το νέο μέτρο δεν θα δυσκολέψει τους φορολογούμενους, επικαλούμενοι τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων που δείχνουν ότι εισοδήματα 10.000 ευρώ δηλώνονται e-δαπάνες κατά μέσο στο 44% και για εισοδήματα στη ζώνη των 30.000 ευρώ το ποσοστό υποχωρεί στο 36%.

Ο έξτρα φόρος

Δύσκολη υπόθεση θα είναι συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 1/3 του εισοδήματός τους για τους έχοντες μεσαία εισοδήματα, ενώ όσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο αυξάνεται το ποσό των απαιτούμενων ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα ζευγάρια που εργάζονται και οι δυο.

Για παράδειγμα, εάν ο σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ, θα πρέπει το 2020 να πραγματοποιήσει συναλλαγές ύψους 9.000 ευρώ από 4.000 ευρώ σήμερα, ενώ αν η σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα είναι υποχρεωμένη να εμφανίσει ηλεκτρονικές αποδείξεις 6.000 ευρώ όταν φέτος απαιτούνται μόνο 2.500 ευρώ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι πολλές βασικές δαπάνες ενός νοικοκυριού είναι κοινές για τα ζευγάρια, όπως τα έξοδα για το σουπερμάρκετ, το ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση, το σταθερό τηλέφωνο, τη συνδρομητική τηλεόραση, τα κοινόχρηστα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα φροντιστήρια και άλλες δαπάνες για τα παιδιά, τότε πολλοί φορολογούμενοι θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών συναλλαγών για να αποφύγουν τον έξτρα φόρο.

Στην περίπτωση μάλιστα που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου που δεν μετράνε για την Εφορία, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σκούρα. Να σημειωθεί ότι σήμερα εάν ένας από τους δυο συζύγους δεν καλύπτει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, μπορεί να το καλύψει με τις επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές που έχει ο άλλος σύζυγος. Από τη στιγμή που θα αυξηθεί στο 30% του εισοδήματος το ποσό των ηλεκτρονικών συναλλαγών, πολλοί θα πέσουν στην παγίδα του μέτρου και θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή έξτρα φόρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος των ξενοδοχείων Hyatt μετά τις αποκαλύψεις για επαφές με τον Επστάιν

Κόσμος 17.02.2026
«Καταδικάζω τις πράξεις και τη ζημιά που προκλήθηκε από τον Επστάιν και την Μάξγουελ και αισθάνομαι βαθιά θλίψη για τον πόνο που προκάλεσαν στα θύματά τους»

Απεργία ταξί: «Χειρόφρενο» για 3 ημέρες τραβούν οι οδηγοί στην Αττική – Τα κύρια αιτήματα του ΣΑΤΑ

Ελλάδα 17.02.2026
Μηχανοκίνητη πορεία των ταξί στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί προς το υπουργείο Μεταφορών

Κολωνάκι: Συνελήφθη τραγουδίστρια γνωστού συγκροτήματος που οδηγούσε μεθυσμένη

Ελλάδα 17.02.2026
Προκάλεσε ζημιές σε πέντε σταθμευμένα οχήματα

Βρέθηκε η βαθύτερη μπλε τρύπα των ωκεανών: Το φαινόμενο που προβληματίζει τους ειδικούς

Κόσμος 17.02.2026
Οι λεγόμενες «μπλε τρύπες» είναι σχηματισμένες κοιλότητες στον βυθό της θάλασσας με κάθετα τοιχώματα και εντοπίζονται κυρίως σε παράκτιες περιοχές

Νίκος Μέλλος: Διαγνώστηκε με καρκίνο ο ηθοποιός ‑ «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα συνέβαινε σε εμένα»

Ελλάδα 17.02.2026
«Ο πραγματικός πλούτος στα μάτια μου πλέον έτσι μετριέται, σε όλους αυτούς που μου είπαν “είμαι εδώ” ό,τι ώρα και όποτε με χρειαστείς», γράφει ο ηθοποιός

Έπσταϊν ‑ Ναόμι Κάμπελ: Πώς τον βοηθούσε να στρατολογήσει νεαρά κορίτσια

Κόσμος 17.02.2026
Το όνομα της Κάμπελ εμφανίζεται σε σχεδόν 300 έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση του Έπσταϊν, τα οποία δημοσιεύθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Επίθεση σε γήπεδο χόκεϊ επί πάγου στις ΗΠΑ: «Έχουμε τρεις vεκρoύς» ‑ Η στιγμή των πυροβολισμών την ώρα αγώνα

Κόσμος 17.02.2026
Υπάρχουν και τραυματίες από την επίθεση - Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο ύποπτος

Επεισόδιο μετά από τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Πετούσαν τραπέζια και καρέκλες έξω από εστιατόριο

Ελλάδα 17.02.2026
Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 το βράδυ στη συμβολή των οδών Σβώλου και Εθνικής Αμύνης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Μαρούσι: Μεθυσμένη οδηγός έπεσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και προκάλεσε ζημιές σε άλλα τέσσερα οχήματα

Ελλάδα 17.02.2026
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο πρώτο αλκοτέστ το αλκοόλ βρέθηκε στα 0,78 mg/l και στη δεύτερη μέτρηση στα 0,83 mg/l

Επιδόματα: Ποια πληρώνονται αυτή την εβδομάδα

Οικονομία Χτες
Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας από 16 μέχρι και 20 Φεβρουαρίου

Καιρός: Νέα επιδείνωση τις επόμενες ώρες με βροχές και καταιγίδες ‑ Σε «Red Code» 4 περιοχές

Καιρός Χτες
Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται τις επόμενες ώρες σε περιοχές της χώρας - Οδηγίες προστασίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Καρυστιανού: «Τοξικολογικές στα παιδιά μας ΔΕΝ έγιναν ‑ Η Εισαγγελέας να κάνει το καθήκον της»

Ελλάδα Χτες
«Αναμένουμε επιτέλους η Εισαγγελέας Λάρισας να κάνει το καθήκον της», τονίζει η Μαρία Καρυστιανού