E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φόρος: Πώς οι πληρωμές με κάρτες απειλούν τα εισοδήματά μας

Τσουχτερός φόρος για ορισμένες ομάδες φορολογουμένων

Δημοσίευση 23/10/2019 | 14:04

Φόρος: Πώς οι πληρωμές με κάρτες απειλούν τα εισοδήματά μας

Ένας κρυφός φόρος φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από την υποχρεωτική συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 30% του εισοδήματός.

Ζευγάρια με μεσαία εισοδήματα αλλά και χαμηλόμισθοι και όσοι πιάνονται στις δαγκάνες των τεκμηρίων θα δυσκολευτούν αρκετά το 2020 να πιάσουν τον νέο στόχο των ηλεκτρονικών συναλλαγών που επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών.

Όσοι δεν τα καταφέρουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή έξτρα φόρου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα διατηρηθεί ο συντελεστής υπολογισμού του προστίμου στο 22%, όσο δηλαδή είναι και σήμερα.

Το πρόστιμο που επιβάλλεται στο ποσό των αποδείξεων που λείπουν θα φουσκώσει τον λογαριασμό της Εφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν το 2021 πολλοί φορολογούμενοι.

Στο υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, εκτιμούν ότι το νέο μέτρο δεν θα δυσκολέψει τους φορολογούμενους, επικαλούμενοι τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων που δείχνουν ότι εισοδήματα 10.000 ευρώ δηλώνονται e-δαπάνες κατά μέσο στο 44% και για εισοδήματα στη ζώνη των 30.000 ευρώ το ποσοστό υποχωρεί στο 36%.

Ο έξτρα φόρος

Δύσκολη υπόθεση θα είναι συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 1/3 του εισοδήματός τους για τους έχοντες μεσαία εισοδήματα, ενώ όσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο αυξάνεται το ποσό των απαιτούμενων ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα ζευγάρια που εργάζονται και οι δυο.

Για παράδειγμα, εάν ο σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ, θα πρέπει το 2020 να πραγματοποιήσει συναλλαγές ύψους 9.000 ευρώ από 4.000 ευρώ σήμερα, ενώ αν η σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα είναι υποχρεωμένη να εμφανίσει ηλεκτρονικές αποδείξεις 6.000 ευρώ όταν φέτος απαιτούνται μόνο 2.500 ευρώ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι πολλές βασικές δαπάνες ενός νοικοκυριού είναι κοινές για τα ζευγάρια, όπως τα έξοδα για το σουπερμάρκετ, το ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση, το σταθερό τηλέφωνο, τη συνδρομητική τηλεόραση, τα κοινόχρηστα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα φροντιστήρια και άλλες δαπάνες για τα παιδιά, τότε πολλοί φορολογούμενοι θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών συναλλαγών για να αποφύγουν τον έξτρα φόρο.

Στην περίπτωση μάλιστα που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου που δεν μετράνε για την Εφορία, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σκούρα. Να σημειωθεί ότι σήμερα εάν ένας από τους δυο συζύγους δεν καλύπτει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, μπορεί να το καλύψει με τις επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές που έχει ο άλλος σύζυγος. Από τη στιγμή που θα αυξηθεί στο 30% του εισοδήματος το ποσό των ηλεκτρονικών συναλλαγών, πολλοί θα πέσουν στην παγίδα του μέτρου και θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή έξτρα φόρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νετανιάχου: «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Χαμενεΐ δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή»

Κόσμος 28.02.2026
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι η σορός του ανώτατου ηγέτη του Ιράν βρέθηκε στα ερείπια κτηρίου στην Τεχεράνη που χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή.

Τρομερός Καραλής στην Παιανία: Πέταξε στα 6,17μ και «διέλυσε» το πανελλήνιο ρεκόρ, βίντεο

Αθλητικά Νέα 28.02.2026
Ο Εμμανουήλ Καραλής κατέρριψε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ στην Παιανία - Πήδηξε στα 6,07μ και στη συνέχεια «πέταξε» στα 6,17μ που είναι η καλύτερη επίδοση στον κόσμο

Το Ντουμπάι δέχεται επίθεση: «Βροχή» πυραύλων και drones ‑ Εκρήξεις στο διάσημο νησί Palm

Κόσμος 28.02.2026
Σκηνές από ταινίες καταστροφής στο Ντουμπάι που «πληρώνει» τα αντίποινα του Ιράν για την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση

Πανικός στο Ντουμπάι: Εκκενώνεται το Μπουρτζ Χαλίφα

Κόσμος 28.02.2026
Συνεχίζονται οι ιρανικές επιθέσεις στο Ντουμπάι

Κλείνει η βάση στη Σούδα

Ελλάδα 28.02.2026
Έκτακτα μέτρα συναγερμού και αεράμυνας

Σε κατάσταση συναγερμού η Euroleague

Αθλητικά Νέα 28.02.2026
Ο αγώνας της Τρίτης Χάποελ Τελ Αβίβ – Παρί θα γίνει στη Σόφια εφόσον ανοίξουν τα αεροδρόμια στο Ισραήλ – Τι συμβαίνει με τις ελληνικές ομάδες

Φωτιά σε πολυτελές ξενοδοχείο του Ντουμπάι μετά από ιρανική πυραυλική επίθεση

Κόσμος 28.02.2026
Οι φλόγες καίνε στο εσωτερικού του ξενοδοχείου και εξαπλώνονται

«Κάθε πιλότος είχε ένα όνομα»: Το παρασκήνιο της επίθεσης ΗΠΑ‑Ισραήλ στο Ιράν

Κόσμος 28.02.2026
Η κοινή επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Roaring Lion», είχε ως βασικό αντικείμενο την προσβολή κρίσιμων στρατιωτικών και διοικητικών υποδομών του Ιράν

Καρυστιανού: Είχα έτοιμη την ομιλία μου, αλλά δεν ήθελαν να μιλήσω και αποχώρησα από τη συγκέντρωση

Ελλάδα 28.02.2026
Περίπου δύο ώρες μετά την άφιξή της, διαπίστωσε ότι η οργανωτική επιτροπή είχε ήδη πρόγραμμα ομιλιών

Εγκαταλείπουν μαζικά στην Τεχεράνη οι Ιρανοί: Ουρές σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα, δείτε φωτογραφίες

Κόσμος 28.02.2026
Ο ανώτατος φορέας εθνικής ασφάλειας του Ιράν είχε προηγουμένως συμβουλεύσει τους κατοίκους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την πόλη για λόγους ασφαλείας