E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κατέσφαξε την σύζυγό του μπροστά στην κορούλα τους

Ο φόνος έγινε μπροστά στα μάτια της 10χρονης κόρης τους

Δημοσίευση 9/10/2019 | 09:56

Κατέσφαξε την σύζυγό του μπροστά στην κορούλα τους

Ο φόνος τον Αύγουστο της 38χρονης Εμινέ Μπουλούτ είχε προκαλέσει διαδηλώσεις κατά της βίας εναντίον των γυναικών και έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αύξηση των δολοφονιών γυναικών στην Τουρκία.

Η Μπουλούτ, που είχε χωρίσει τον άνδρα της τέσσερα χρόνια νωρίτερα, μαχαιρώθηκε σε ένα καφέ μπροστά στα μάτια της 10χρονης κόρης της στην πόλη Κιρίκαλε, στην κεντρική Ανατολία. Υπέκυψε στα τραύματά της αργότερα στο νοσοκομείο.

«Μαμά μην πεθάνεις»

Βίντεο που τραβήχτηκε λίγο μετά την επίθεση, και έγινε viral στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει την Μπουλούτ να υποφέρει από τα τραύματά της στο καφέ και να λέει στην κόρη της: «Δεν θέλω να πεθάνω».

Η κόρη της κλαίγοντάς της απαντούσε: «Μαμά, σε παρακαλώ, μην πεθάνεις».


Ο 43χρονος Φεντάι Βαράν, πρώην σύζυγος της Μπουλούτ, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με επιβαρυντικούς παράγοντες».

Αφού συνελήφθη προσπάθησε να δικαιολογήσει την πράξη του λέγοντας στην αστυνομία ότι η Μπουλούτ τον «είχε προσβάλει».

Συνολικά 354 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στην Τουρκία τους εννέα πρώτους μήνες του 2019, σύμφωνα με οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών. Το 2018 ο αριθμός των δολοφονιών γυναικών έφτασε τις 440. Το 2017 ήταν 409 και το 2011, 121.

Παιδεία, αυστηρότητα

Σε μια κοινωνία όπου πολλοί άνδρες δεν θεωρούν τις γυναίκες ίσες μια διαδικασία διαζυγίου ή μια μήνυση μπορεί να οδηγήσει τον σύντροφό τους να τους επιτεθεί ή να τις σκοτώσει.

Οργανώσεις επικρίνουν τις μικρές ποινές φυλάκισης που επιβάλλονται σε κάποιες περιπτώσεις εναντίον των κατηγορούμενων που ισχυρίζονται ότι οι σύντροφοί τους τους «προκάλεσαν».

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών έχουν καλέσει σήμερα σε διαδηλώσεις μπροστά από το δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση.

Η Τουρκία έχει επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του 2011 του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έχει στόχο να μειώσει την ενδοοικογενειακή βία, και η χώρα διαθέτει νομοθεσία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ζητούν αυστηρότητα οι οργανώσεις

Όμως οι οργανώσεις ζητούν περισσότερη αυστηρότητα από την κυβέρνηση στη μάχη της κατά του προβλήματος, καθώς και πιο αυστηρή επιβολή της νομοθεσίας.

Υπογραμμίζουν μάλιστα την απουσία καταφυγίων όπου θα μπορούν να πηγαίνουν οι γυναίκες που έχουν ανάγκη καθώς και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ευρύτερα το πρόβλημα της ανισότητας των δύο φύλων στην τουρκική κοινωνία.

«Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον πληθυσμό. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά από τους δικαστές, τους εισαγγελείς, τις δυνάμεις της τάξης», τόνισε η Νουράι Τσεβιρμέν της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Οι μηχανισμοί για την πρόληψης της βίας εναντίον των γυναικών πρέπει να ενισχυθούν, ο αριθμός των διαθέσιμων καταφυγίων να αυξηθεί», πρόσθεσε.

Η Τσεβιρμέν κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι σε κάποια δικαστήρια το ντύσιμο ή η συμπεριφορά των γυναικών θυμάτων παρουσιάζεται ως δικαιολογία για τη βία που υπέστησαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός στα ανοιχτά των Χανίων

Ελλάδα 14.03.2026
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 14,2 χιλιόμετρα

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει ο πατέρας της 14χρονης που πέθανε μετά από επέμβαση

Ελλάδα 14.03.2026
«Πήγαμε με γεμάτη αγκαλιά και φύγαμε με φέρετρο»

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι πρατηριούχοι καυσίμων

Ελλάδα 14.03.2026
Διαμαρτύρονται για το πλαφόν στο κέρδος

Με online αίτηση τα 100 ευρώ για γυαλιά οράσεως – Πώς θα πάρετε την αποζημίωση

Οικονομία 14.03.2026
Δείτε τι δικαιούστε, κάθε πότε και πώς θα κάνετε την αίτηση

Τραμπ: Σύντομα θα καταλάβουμε το Στενό του Ορμούζ ‑ Πολλές χώρες θα στείλουν πλοία

Κόσμος 14.03.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιες θα είναι αυτές οι χώρες - Η ανάρτησή του

Πέθανε ο κιθαρίστας των Motοrhead Φιλ Κάμπελ

Πολιτισμός 14.03.2026
Ήταν «αφοσιωμένος σύζυγος, υπέροχος πατέρας και περήφανος παππούς»

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Μωρό βρέθηκε νεκρό στην κούνια του

Ελλάδα 14.03.2026
Το αγοράκι τεσσάρων μηνών εντόπισε η μητέρα του και αμέσως σήμανε συναγερμός

Γερμανία: Πέθανε ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας

Κόσμος 14.03.2026
Ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας πέθανε στο Στάρνμπεργκ, σε ηλικία 96 ετών

Χτύπημα στην καρδιά προκάλεσε τον θάνατο του 20χρονου

Ελλάδα 14.03.2026
Αποκλείστηκε η εκδοχή το φονικό να συνδέεται με την υπόθεση των αυτοαποκαλούμενων «αυτόκλητων τιμωρών παιδόφιλων»

Ιράν: Εκκενώστε τις περιοχές γύρω από τα λιμάνια σε Αμπου Ντάμπι και Ντουμπάι»

Κόσμος 14.03.2026
«Αυτές οι περιοχές έχουν γίνει νόμιμοι στόχοι