E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κατέσφαξε την σύζυγό του μπροστά στην κορούλα τους

Ο φόνος έγινε μπροστά στα μάτια της 10χρονης κόρης τους

Δημοσίευση 9/10/2019 | 09:56

Κατέσφαξε την σύζυγό του μπροστά στην κορούλα τους

Ο φόνος τον Αύγουστο της 38χρονης Εμινέ Μπουλούτ είχε προκαλέσει διαδηλώσεις κατά της βίας εναντίον των γυναικών και έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αύξηση των δολοφονιών γυναικών στην Τουρκία.

Η Μπουλούτ, που είχε χωρίσει τον άνδρα της τέσσερα χρόνια νωρίτερα, μαχαιρώθηκε σε ένα καφέ μπροστά στα μάτια της 10χρονης κόρης της στην πόλη Κιρίκαλε, στην κεντρική Ανατολία. Υπέκυψε στα τραύματά της αργότερα στο νοσοκομείο.

«Μαμά μην πεθάνεις»

Βίντεο που τραβήχτηκε λίγο μετά την επίθεση, και έγινε viral στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει την Μπουλούτ να υποφέρει από τα τραύματά της στο καφέ και να λέει στην κόρη της: «Δεν θέλω να πεθάνω».

Η κόρη της κλαίγοντάς της απαντούσε: «Μαμά, σε παρακαλώ, μην πεθάνεις».


Ο 43χρονος Φεντάι Βαράν, πρώην σύζυγος της Μπουλούτ, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με επιβαρυντικούς παράγοντες».

Αφού συνελήφθη προσπάθησε να δικαιολογήσει την πράξη του λέγοντας στην αστυνομία ότι η Μπουλούτ τον «είχε προσβάλει».

Συνολικά 354 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στην Τουρκία τους εννέα πρώτους μήνες του 2019, σύμφωνα με οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών. Το 2018 ο αριθμός των δολοφονιών γυναικών έφτασε τις 440. Το 2017 ήταν 409 και το 2011, 121.

Παιδεία, αυστηρότητα

Σε μια κοινωνία όπου πολλοί άνδρες δεν θεωρούν τις γυναίκες ίσες μια διαδικασία διαζυγίου ή μια μήνυση μπορεί να οδηγήσει τον σύντροφό τους να τους επιτεθεί ή να τις σκοτώσει.

Οργανώσεις επικρίνουν τις μικρές ποινές φυλάκισης που επιβάλλονται σε κάποιες περιπτώσεις εναντίον των κατηγορούμενων που ισχυρίζονται ότι οι σύντροφοί τους τους «προκάλεσαν».

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών έχουν καλέσει σήμερα σε διαδηλώσεις μπροστά από το δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση.

Η Τουρκία έχει επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του 2011 του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έχει στόχο να μειώσει την ενδοοικογενειακή βία, και η χώρα διαθέτει νομοθεσία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ζητούν αυστηρότητα οι οργανώσεις

Όμως οι οργανώσεις ζητούν περισσότερη αυστηρότητα από την κυβέρνηση στη μάχη της κατά του προβλήματος, καθώς και πιο αυστηρή επιβολή της νομοθεσίας.

Υπογραμμίζουν μάλιστα την απουσία καταφυγίων όπου θα μπορούν να πηγαίνουν οι γυναίκες που έχουν ανάγκη καθώς και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ευρύτερα το πρόβλημα της ανισότητας των δύο φύλων στην τουρκική κοινωνία.

«Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον πληθυσμό. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά από τους δικαστές, τους εισαγγελείς, τις δυνάμεις της τάξης», τόνισε η Νουράι Τσεβιρμέν της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Οι μηχανισμοί για την πρόληψης της βίας εναντίον των γυναικών πρέπει να ενισχυθούν, ο αριθμός των διαθέσιμων καταφυγίων να αυξηθεί», πρόσθεσε.

Η Τσεβιρμέν κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι σε κάποια δικαστήρια το ντύσιμο ή η συμπεριφορά των γυναικών θυμάτων παρουσιάζεται ως δικαιολογία για τη βία που υπέστησαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Ελλάδα 11.04.2026
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Ελλάδα 11.04.2026
Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Ελλάδα 11.04.2026
Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Ελλάδα 11.04.2026
Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 11.04.2026
Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο