E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλαγές στις εισφορές των επαγγελματιών

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επιχειρηματίες

Δημοσίευση 6/10/2019 | 10:43

Αλλαγές στις εισφορές των επαγγελματιών

Τρεις βαθμίδες εισφορών από 180 ευρώ έως 260 ευρώ/μήνα, προβλέπονται στο υπο σχεδίαση νέο καθεστώς υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες θα κλιμακώνονται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του κάθε επαγγελματία.

Ειδικά μετά την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα βασικά στοιχεία που εξετάζουν αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας είναι τα εξής:

  • Θα υπάρξει πλήρης αποσύνδεση του ασφαλιστέου και του φορολογητέου εισοδήματος (την προέβλεπε ο ν. Κατρούγκαλου), ενώ θα καταργηθεί ο υπολογισμός των εισφορών ως ποσοστών επί του εισοδήματος.
  • Θα διαμορφωθούν κλιμακούμενες βαθμίδες , όπου σε κάθε μία από αυτές θα προβλέπεται ένα ποσό ως εισφορά υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας. Το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει 3 βαθμίδες. Η 1η θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές ύψους κοντά στα 180 ευρώ. Η 2η βαθμίδα θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές κοντά στα 220 ευρώ . Η 3η θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές περίπου 260 ευρώ.
  • Η κλιμάκωση των ποσών θα γίνει ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κάθε επαγγελματία. Δηλαδή εισφορές 180 ευρώ/μήνα θα καταβάλλουν όσοι επαγγελματίες έχουν έως 10 έτη ασφάλισης. Εισφορές 220 ευρώ/μήνα θα πληρώνουν όσοι αυταπασχολούμενοι έχουν 10-20 έτη ασφάλισης ,ενώ γύρω στα 260 ευρω/μήνα θα πληρώνουν όσοι έχουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης .
  • Την ίδια στιγμή , όμως, υπάρχει και το σενάριο της μείωσης των εισφορών των επαγγελματιών επί του εισοδήματός τους, στη βάση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Το σενάριο αυτό, προβλέπει μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης στο 6,7% (έναντι του 13,3% που είναι σήμερα) και των εισφορών υγείας στο 2,5% (έναντι του 6,9% που είναι σήμερα) προκειμένου να εξισωθεί το ύψος των εισφορών μισθωτών-μη μισθωτών, στο πνεύμα των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φιορεντίνα – ΑΕΚ 0‑1: Δικέφαλο... πέταγμα προς τους «8»!

Αθλητικά Νέα 28.11.2025
Προσπέρασε τους «βιόλα» η Ένωση

Ελλάδα – Ρουμανία 91‑64: Περίπατος στην πρεμιέρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα Χτες
Μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες

20χρονος μπασκετμπολίστας πέθανε τέσσερις ημέρες μετά τον τραυματισμό του σε κολεγιακό αγώνα

Αθλητικά Νέα Χτες
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υπέστη κάποιας μορφής κρανιοεγκεφαλική κάκωση

Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αττική

Ελλάδα Χτες
Η ΡΑΑΕΥ εισηγήθηκε θετικά την κήρυξη καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για την Αττική και το Μεγανήσι Λευκάδας

Euroleague: Οριστική απόφαση για άμεση επιστροφή των αγώνων στο Ισραήλ

Αθλητικά Νέα Χτες
Τέλος η εξορία για Μακάμπι και Χάποελ

Κεραμεικός: Ανδρας έπεσε στο κενό από τον τέταρτο όροφο

Ελλάδα Χτες
Διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό»

Απογραφή ανελκυστήρων: Ζητούν δίμηνη παράταση ‑ Ο λόγος

Ελλάδα Χτες
Αίτημα δίμηνης παράτασης της προθεσμίας απογραφής των ανελκυστήρων από την ΠΟΜΙΔΑ

Nεκρός στα 30 του από challenge υπερφαγίας fitness coach ‑ Έτρωγε 10.000 θερμίδες την ημέρα

Κόσμος Χτες
Ο 30χρονος γυμναστής από τη Ρωσία έτρωγε καθημερινά μισή τούρτα, ζυμαρικά με μαγιονέζα, ένα μπέργκερ και δύο μικρές πίτσες