E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κρήτη: Το σχολείο που δεν έχει κυλικείο γιατί οι μαθητές του δεν έχουν λεφτά

Με πενιχρά μέσα οι ίδιοι οι δάσκαλοι φτιάχνουν δεκατιανό

Δημοσίευση 20/9/2019 | 11:27

Κρήτη: Το σχολείο που δεν έχει κυλικείο γιατί οι μαθητές του δεν έχουν λεφτά

Όταν πριν από λίγες ημέρες ο σύλλογος «Χαρίζω Ελπίδα» και η δράση «Κανένας Μαθητής χωρίς Σχολικά Είδη» πήγε να μοιράσει είδη σχολείου σε μαθητές σχολείων που έχουν ανάγκη, μεταξύ αυτών και το 7ο Δημοτικό Σχολείο στα Χανιά και ζήτησαν από τον Διευθυντή του σχολείου να τους δώσει λίστα των σχολικών ειδών των παιδιών που οι γονείς αδυνατούν να αγοράσουν, ίσως δεν περίμεναν να ακούσουν την απάντηση:

«Δεν έχουμε λίστα κυρία μου, γιατί σχεδόν κανένα παιδί στο σχολείο δεν θα μπορέσει να αγοράσει όσα θα αναγράφονταν στη λίστα. Ό,τι και να μας δώσετε θα είναι ευχής έργο».

Το σχολείο που δεν έχει κυλικείο

Στο 7ο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Χανίων, στη Νικηφόρου Φωκά στα Χανιά, εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργεί κυλικείο. Ο λόγος; Δεν συμφέρει κανέναν να το ανοίξει και να το λειτουργήσει γιατί τα περισσότερα παιδάκια που πηγαίνουν στο σχολείο δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν οτιδήποτε από το κυλικείο.

Έτσι εδώ και χρόνια οι ίδιοι οι δάσκαλοι, φροντίζουν να ετοιμάσουν με ό,τι μπορούν δεκατιανό στους μαθητές. Τουλάχιστον έτσι, έχουν γλιτώσει τις λιποθυμίες των μικρών παιδιών...

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου, Γιάννης Τσισμενάκης: «Πριν από πολλά χρόνια ξεκίνησαν να δίνουν δεκατιανό εδώ οι ίδιοι δάσκαλοι σε όλα τα παιδιά, με ψωμί που προσφέρεται από το Λύκειο Ελληνίδων και ένα χρηματικό ποσό που δίδεται ανά εβδομάδα από έναν πρώην βουλευτή των Χανίων για να αγοραστεί τυρί, λάδι κτλ για να φτιαχτεί ένα σαντουιτσάκι. Δυο μέρες δίνουμε τυρί με λαδάκι στη βάση, δυο μέρες γαλοπούλα με λαδάκι στη βάση του ψωμιού και μια μέρα με ντοματούλα και φέτα. Έτσι δεν υπάρχουν λιποθυμίες από παιδάκια»

Τα παιδιά είναι από πολύ φτωχές οικογένειες της περιοχής, κυρίως πρόσφυγες, Σύροι και από άλλες περιοχές, που έρχονται θαλασσοπνιγμένοι, μένουν στην περιοχή και πηγαίνουν στο σχολείο.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό όχι μόνο στο 7ο δημοτικό σχολείο Χανίων όπου φοιτούν 93 παιδιά και στο διπλανό νηπιαγωγείο που πηγαίνουν 21 παιδάκια αλλά και σε άλλα σχολεία του νομού Χανίων ο οποίος για έναν ακατανόητο λόγο έχει μείνει από το υπουργείο Παιδείας εκτός του ευρωπαϊκού προγράμματος για παροχή δωρεάν πρωινών στα σχολεία.

«Έχουμε κάνει αίτημα στο υπουργείο Παιδείας να μπούμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υπάρχει με το οποίο δίνονται δωρεάν μερίδες στα παιδιά του σχολείου. Δυστυχώς, όμως στο πρόγραμμα αυτό δεν έχει ενταχθεί ο νομός Χανίων. Έχει ενταχθεί ο νομός Ηρακλείου, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα κτλ και καθόλου ο νομός Χανίων. Και σε άλλα σχολεία στον νομό Χανίων υπάρχει αυτό το πρόβλημα» δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου.

Πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί το θέμα από το υπουργείο και να ενταχθεί και ο νομός Χανίων στο πρόγραμμα αυτό εκτός κι αν για το υπουργείο υπάρχουν νομοί δυο ταχυτήτων με παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Η εξασφάλιση ενός δεκατιανού

Όπως τόνισε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Γιάννης Τσισμενάκης, ο σύλλογος «Χαρίζω Ελπίδα» κάλυψε ήδη τις ανάγκες των παιδιών σε σχολικά είδη.

«Ο σύλλογος μας κάλυψε ήδη με τα σχολικά είδη. Σχολικές τσάντες δεν χρειαζόμαστε πια. Θα χρειάζονταν ακόμα λίγοι μαρκαδόροι, λευκές κόλλες Α4, μπλοκ ζωγραφικής, λίγα τετράδια. Από τρόφιμα, μπορούν κάποιοι να βοηθήσουν με φρούτα και τρόφιμα κατάλληλα για δεκατιανό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πιερία: Ξεκίνησε η δίκη της 34χρονης που σκότωσε κι έθαψε στην αυλή του σπιτιού της τον 58χρονο σύντροφό της

Ελλάδα 12.01.2026
Για πέντε μήνες η 34χρονη προσποιούνταν πως τον αναζητούσε εναγωνίως, δίνοντας συνεντεύξεις σε τηλεοπτικές εκπομπές - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Αγριος ελέφαντας σε αμόκ στην Ινδία: 20 νεκροί σε εννέα ημέρες, μεταξύ τους πατέρας με παιδιά 6 και 8 ετών

Κόσμος 12.01.2026
Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν τη νύχτα, όταν οι κάτοικοι φυλάσσουν το ρύζι στα χωράφια και τις αποθήκες

Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις, ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Ελλάδα 12.01.2026
Eμπορικοί σύλλογοι και ενώσεις καταναλωτών υπενθυμίζουν ότι οι εκπτώσεις πρέπει να είναι διαφανείς και αληθείς, με την αρχική και τη μειωμένη τιμή να αναγράφονται ξεκάθαρα στις ετικέτες, ώστε οι αγορές να είναι ασφαλείς και συμφέρουσες για όλους

Σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια των iPhone: Εκατομμύρια συσκευές εκτεθειμένες

Tech + Science 12.01.2026
Ειδικοί και τεχνολογικά μέσα προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία την Τρίτη λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα 12.01.2026
Η οδηγία του υπουργείου Παιδείας

Καιρός: Οι 8 περιοχές που «πάγωσαν»

Καιρός 12.01.2026
Σε ποια περιοχή έπεσε στο -14,8 βαθμούς το θερμόμετρο

Κιλκίς: Οδηγός παρέσυρε αστυνομικό την ώρα που του έκοβε κλήση

Ελλάδα 12.01.2026
Ένας 58χρονος οδηγός παρέσυρε με το όχημά του έναν 49χρονο αστυνομικό, την ώρα που του επιβαλλόταν πρόστιμο για παράνομη στάθμευση.

Εύβοια: 37χρονη δασκάλα ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον 22χρονο σύντροφό της

Ελλάδα 12.01.2026
Μια 37χρονη δασκάλα στο Μαρμάρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από άγριο ξυλοδαρμό από τον 22χρονο σύντροφό της

Ανατροπή: Δεν προσέρχονται οι αγρότες στον αυριανό διάλογο με τον Μητσοτάκη ‑ Τι έχει συμβεί

Ελλάδα 12.01.2026
Οι αγρότες των 57 μπλόκων της Πανελλαδικής Επιτροπής είναι αποφασισμένοι να μην κατέβουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Αλυσίδες και χιονοκουβέρτες: Το πρόστιμο για τη μη χρήση ή μεταφορά τους

Ελλάδα 12.01.2026
Μέχρι πότε είναι απαραίτητη η μεταφορά ή χρήση των αντιολισθητικών μέσων για τους οδηγούς