E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κρήτη: Το σχολείο που δεν έχει κυλικείο γιατί οι μαθητές του δεν έχουν λεφτά

Με πενιχρά μέσα οι ίδιοι οι δάσκαλοι φτιάχνουν δεκατιανό

Δημοσίευση 20/9/2019 | 11:27

Κρήτη: Το σχολείο που δεν έχει κυλικείο γιατί οι μαθητές του δεν έχουν λεφτά

Όταν πριν από λίγες ημέρες ο σύλλογος «Χαρίζω Ελπίδα» και η δράση «Κανένας Μαθητής χωρίς Σχολικά Είδη» πήγε να μοιράσει είδη σχολείου σε μαθητές σχολείων που έχουν ανάγκη, μεταξύ αυτών και το 7ο Δημοτικό Σχολείο στα Χανιά και ζήτησαν από τον Διευθυντή του σχολείου να τους δώσει λίστα των σχολικών ειδών των παιδιών που οι γονείς αδυνατούν να αγοράσουν, ίσως δεν περίμεναν να ακούσουν την απάντηση:

«Δεν έχουμε λίστα κυρία μου, γιατί σχεδόν κανένα παιδί στο σχολείο δεν θα μπορέσει να αγοράσει όσα θα αναγράφονταν στη λίστα. Ό,τι και να μας δώσετε θα είναι ευχής έργο».

Το σχολείο που δεν έχει κυλικείο

Στο 7ο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Χανίων, στη Νικηφόρου Φωκά στα Χανιά, εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργεί κυλικείο. Ο λόγος; Δεν συμφέρει κανέναν να το ανοίξει και να το λειτουργήσει γιατί τα περισσότερα παιδάκια που πηγαίνουν στο σχολείο δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν οτιδήποτε από το κυλικείο.

Έτσι εδώ και χρόνια οι ίδιοι οι δάσκαλοι, φροντίζουν να ετοιμάσουν με ό,τι μπορούν δεκατιανό στους μαθητές. Τουλάχιστον έτσι, έχουν γλιτώσει τις λιποθυμίες των μικρών παιδιών...

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου, Γιάννης Τσισμενάκης: «Πριν από πολλά χρόνια ξεκίνησαν να δίνουν δεκατιανό εδώ οι ίδιοι δάσκαλοι σε όλα τα παιδιά, με ψωμί που προσφέρεται από το Λύκειο Ελληνίδων και ένα χρηματικό ποσό που δίδεται ανά εβδομάδα από έναν πρώην βουλευτή των Χανίων για να αγοραστεί τυρί, λάδι κτλ για να φτιαχτεί ένα σαντουιτσάκι. Δυο μέρες δίνουμε τυρί με λαδάκι στη βάση, δυο μέρες γαλοπούλα με λαδάκι στη βάση του ψωμιού και μια μέρα με ντοματούλα και φέτα. Έτσι δεν υπάρχουν λιποθυμίες από παιδάκια»

Τα παιδιά είναι από πολύ φτωχές οικογένειες της περιοχής, κυρίως πρόσφυγες, Σύροι και από άλλες περιοχές, που έρχονται θαλασσοπνιγμένοι, μένουν στην περιοχή και πηγαίνουν στο σχολείο.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό όχι μόνο στο 7ο δημοτικό σχολείο Χανίων όπου φοιτούν 93 παιδιά και στο διπλανό νηπιαγωγείο που πηγαίνουν 21 παιδάκια αλλά και σε άλλα σχολεία του νομού Χανίων ο οποίος για έναν ακατανόητο λόγο έχει μείνει από το υπουργείο Παιδείας εκτός του ευρωπαϊκού προγράμματος για παροχή δωρεάν πρωινών στα σχολεία.

«Έχουμε κάνει αίτημα στο υπουργείο Παιδείας να μπούμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υπάρχει με το οποίο δίνονται δωρεάν μερίδες στα παιδιά του σχολείου. Δυστυχώς, όμως στο πρόγραμμα αυτό δεν έχει ενταχθεί ο νομός Χανίων. Έχει ενταχθεί ο νομός Ηρακλείου, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα κτλ και καθόλου ο νομός Χανίων. Και σε άλλα σχολεία στον νομό Χανίων υπάρχει αυτό το πρόβλημα» δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου.

Πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί το θέμα από το υπουργείο και να ενταχθεί και ο νομός Χανίων στο πρόγραμμα αυτό εκτός κι αν για το υπουργείο υπάρχουν νομοί δυο ταχυτήτων με παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Η εξασφάλιση ενός δεκατιανού

Όπως τόνισε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Γιάννης Τσισμενάκης, ο σύλλογος «Χαρίζω Ελπίδα» κάλυψε ήδη τις ανάγκες των παιδιών σε σχολικά είδη.

«Ο σύλλογος μας κάλυψε ήδη με τα σχολικά είδη. Σχολικές τσάντες δεν χρειαζόμαστε πια. Θα χρειάζονταν ακόμα λίγοι μαρκαδόροι, λευκές κόλλες Α4, μπλοκ ζωγραφικής, λίγα τετράδια. Από τρόφιμα, μπορούν κάποιοι να βοηθήσουν με φρούτα και τρόφιμα κατάλληλα για δεκατιανό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ: Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, όποιος Ιρανός επιτεθεί θα καταστραφεί στην κόλαση

Κόσμος 12.04.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ιράν στο Πακιστάν έδωσε την εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ

Κορινθία: Ακρωτηριάστηκε 19χρονος και 24χρονος τραυματίστηκε στο μάτι από το έθιμο της «σαΐτας»

Ελλάδα 12.04.2026
Δύο νεαροί τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την αναβίωση του εθίμου της «σαΐτας» στο Βέλο Κορινθίας το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Τον δολοφόνησε και τον πέταξε από γέφυρα σε ρεματιά: Συνελήφθη 42χρονος για τον θάνατο του 64χρονου στην Ευκαρπία

Ελλάδα 12.04.2026
H σορός έφερε συντριπτικές κακώσεις στο κεφάλι, ενώ από την νεκροψία – νεκροτομή προέκυψε ότι αυτές προήλθαν από θλών όργανο - Εντοπίστηκε άμεσα και συνελήφθη ο κατηγορούμενος

Βραζιλία: Καρέ‑καρέ η στιγμή που καρχαρίας αρπάζει από το πόδι τουρίστρια μόλις βουτά στη θάλασσα, δείτε βίντεο

Κόσμος 12.04.2026
Μια χαλαρή βουτιά μετατράπηκε σε εφιάλτη για 36χρονη τουρίστρια στη Βραζιλία, όταν καρχαρίας της άρπαξε το πόδι λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό της στη θάλασσα

Σύρος: Σε σοβαρή κατάσταση 13χρονος μετά από δάγκωμα οχιάς κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας

Ελλάδα 12.04.2026
Το παιδί επιχείρησε να σηκώσει το φίδι από το έδαφος κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας την Μεγάλη Παρασκευή.

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα ‑ Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος βροχής

Καιρός 12.04.2026
Ανοιξιάτικες συνθήκες με θερμοκρασίες έως 21 βαθμούς στη χώρα, αλλά τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια.

Τι έγινε στον Νέο Κόσμο κατά την Ανάσταση ‑ Μπλόκο στο επικίνδυνο έθιμο με μολότοφ

Ελλάδα 12.04.2026
Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και κατάσχεσε μολότοφ, με τρεις συλλήψεις και επτά προσαγωγές στην περιοχή της Λαγουμιτζή.

Ποιο πρόγραμμα ακολουθούν τα ΜΜΜ την εορταστική περίοδο ‑ Τι αλλάζει σε μετρό, λεωφορεία και τραμ

Ελλάδα 12.04.2026
Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε τις τροποποιήσεις των δρομολογίων για όλη την περίοδο του Πάσχα με μειωμένη συχνότητα και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Τροχαίο δυστύχημα στην Καβάλα: Χωρίς δίπλωμα οδηγούσε ο πατέρας του 3χρονου παιδιού που έχασε τη ζωη του

Ελλάδα 12.04.2026
Το ανήλικο έχασε τη ζωή του μετά από μετωπική σύγκρουση με άλλο ΙΧ - Καθόταν στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Ελλάδα Χτες
Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Πάσχα Χτες
Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.