E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σάλος με την Ελένη Αντωνιάδου και τη NASA: Καθηγητής της αποκαθιστά την αλήθεια

Πού είναι η υπερβολή και πού η παρεξήγηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/9/2019 | 13:12

Σάλος με την Ελένη Αντωνιάδου και τη NASA: Καθηγητής της αποκαθιστά την αλήθεια

Πού είναι η υπερβολή και πού η παρεξήγηση στην «υπόθεση Αντωνιάδου» - Ο καθηγητής Παντελής Μπάγκος, φοιτήτρια του οποίου ήταν η ερευνήτρια στο τμήμα Πληροφορικής, εξηγεί αναλυτικά τι ακριβώς συμβαίνει

Για μια «πολύ καλή φοιτήτρια» μιλά ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παντελής Μπάγκος, αναφερόμενος στην Ελένη Αντωνιάδου, την ερευνήτρια που τις τελευταίες ημέρες απασχολεί την επικαιρότητα με το κατά πόσον είναι «εργαζόμενη στη NASA», «πρωτοπόρος στην βιοϊατρική», «η σπουδαιότερη Ελληνίδα ερευνήτρια», μεταξύ άλλων διθυραμβικών χαρακτηρισμών.

Ο κύριος Μπάγκος όμως επιχειρεί με μια πολύ αναλυτική καταγραφή των γεγονότων που ανήρτησε στο προφίλ του στο facebook να ξεκαθαρίσει την όλη υπόθεση βάσει γεγονότων αλλά και της ουσίας των γεγονότων αυτών.

Όπως εξηγεί, η «πολύ καλή φοιτήτρια» αποφοίτησε από το τμήμα Πληροφορικής του τότε Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. «Το 2010 και το 2011 είδα ότι έβγαλε 2 ενδιαφέρουσες εργασίες σε διεθνές συνέδριο της ΙΕΕΕ (Conf Proc IEEE Eng Med Biol Soc), οι οποίες και οι δύο είχαν σχέση με την αναγεννητική ιατρική», λέει και συμπληρώνει πως «εκείνη την εποχή άρχισαν και τα δημοσιεύματα για τη NASA όσο και για τις μεταμοσχεύσεις. Για τη NASA τα πράγματα είναι απλά, πήγε μάλλον σε κάποιο summer camp όπως πάνε δεκάδες άλλοι αξιόλογοι φοιτητές από όλο τον κόσμο, πέρασε μια δύσκολη επιλογή, έκανε ένα μικρό πρότζεκτ, κάτι τέτοιο».

Επισημαίνει βέβαια πως «δεν εργάζεται εκεί ως ερευνήτρια όπως αφήνουν να εννοηθεί τα ΜΜΕ, με την έννοια ότι δεν έχει μόνιμη σχέση εργασίας και καθώς δεν έχει (από όσο ξέρω) ακόμα διδακτορικό, δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί "ερευνητής" με την ακαδημαϊκή έννοια του όρου».

Στο ζήτημα της συμμετοχής της Ελένης Αντωνιάδου στην μεταμόσχευση τεχνητής τραχείας και της κατάληξής της, ο κύριος Μπάγκος δεν επεμβαίνει, καθώς όπως γράφει «αφήνω άλλους να μιλήσουν για αυτό γιατί δεν το γνωρίζω καλά».

Προσθέτει όμως ότι, ενώ τα δημοσιεύματα για την σχέση της με την NASA και την «αποθέωσή» της «τρέχουν», εκείνη δημοσιεύει μια άλλη εργασία πάνω στα βλαστοκύτταρα με άλλον καθηγητή ως τελευταίο όνομα.

«Όλα αυτά τα χρόνια, τα δημοσιεύματα τρέχουν και γεμίζουν τον κόσμο αλλά και την ίδια με μια υπερβολή που ίσως δεν αρμόζει σε έναν νέο επιστήμονα», σχολιάζει ο κύριος Μπάγκος.

Ο ίδιος καταλήγει επισημαίνοντας πως η Ελένη Αντωνιάδου «έχει κάνει σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών 3 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια (που θα αρκούσαν και για να πάρει το διδακτορικό χωρίς να κάνει κάτι παραπάνω). Όντως οι εργασίες αυτές είναι πάνω στα αντικείμενα της αναγεννητικής ιατρικής και των βλαστοκυττάρων, άρα η κοπέλα δεν λέει ψέματα. Αλλά, από την άλλη, αυτές οι δημοσιεύσεις, με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, σίγουρα δεν αρκούν για να την χαρακτηρίσει κανείς "ειδικό στην αναγεννητική ιατρική", δεν την κατατάσσουν στους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών, ούτε καν στους κορυφαίους Έλληνες υποψήφιους διδάκτορες ή νέους διδάκτορες, καθώς ακόμα και μεταξύ των αποφοίτων του τμήματός μας υπάρχουν δεκάδες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει ήδη τις διδακτορικές τους σπουδές με περισσότερες δημοσιευμένες εργασίες ο καθένας, έχοντας ετεροαναφορές, παρουσίες σε συνέδρια, υποτροφίες έρευνας από μεγάλους οργανισμούς, μεταδιδακτορική έρευνα σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας, διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και έχοντας ιδρύσει εταιρίες που έχουν λάβει πραγματικά μεγάλες χρηματοδοτήσεις».

Παράλληλα ο κύριος Μπάγκος αναφέρεται στην εταιρία που φέρεται να έχει ιδρύσει η Ελένη Αντωνιάδου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πολύ καλά έκανε. Δεν ξέρω τι έχει παράξει μέχρι στιγμής αυτή η εταιρία, αλλά και να μην έχει «πουλήσει» τίποτα δεν θα μου έκανε εντύπωση έχοντας υπόψη την δυσκολία με την οποία τα ερευνητικά αποτελέσματα περνάνε στην παραγωγή. Καλώς έκανε την προσπάθεια, και καλά θα κάνει και να την συνεχίσει, αλλά δεν έχουμε προς το παρόν στοιχεία ότι αυτή η εταιρία έκανε κάτι σημαντικό (μακάρι να κάνει)».

«Γιατί λοιπόν τα γράφω όλα αυτά; Σίγουρα όχι για να στεναχωρήσω την ίδια. Για την ακρίβεια, θεωρώ ότι η υπερβολή με την οποία την περιβάλλουν τα εν λόγω δημοσιεύματα, ασχέτως αν τα επιδίωξε η ίδια ή όχι, τελικά της κάνει κακό στον επιστημονικό στίβο και κάπως πρέπει να προστατευθεί και αυτή.

»Από την άλλη, θέλω να προστατεύσω και τους άλλους απόφοιτους και διδάκτορές μας, που παλεύουν όλη μέρα στα εργαστήρια, που διδάσκουν σε μεγάλα πανεπιστήμια, που παράγουν έρευνα υψηλού επιπέδου σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και τελικά βλέπουν ότι "αν δεν βγεις στην Τατιάνα είναι σα να μην υπάρχεις".

»Τέλος, θέλω να προστατεύσω και τους νέους φοιτητές μας, που πολλές φορές θολώνει η κρίση τους βλέποντας δημοσιεύματα για "εύκολη επιτυχία" και για την "ιδέα με την οποία θα πιάσουμε την καλή". Όχι παιδιά, η επιστήμη θέλει κόπο, επιμονή, υπομονή και καμιά φορά και τύχη. Και είναι μια διαδικασία στην οποία συναντάς μεγάλες απογοητεύσεις, δεν είναι όλα εύκολα. Οι δε μεγάλες επιτυχίες δεν βγαίνουν συνήθως από μια "έξυπνη καινοτόμο ιδέα", βγαίνουν τέτοιες μία στο τόσο αλλά και πάλι χρειάζεται να έχεις φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο (ο Μπιλ Γκέιτς, ο Σερτζ Μπριν και ο Λάρι Πέιτζ δεν ήταν και άσχετοι με την επιστήμη, αλλά και πάλι είναι μόνο 3 από τους χιλιάδες που προσπάθησαν να "πιάσουν την καλή με μια ιδέα")».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα «ασφυξία» στα Χανιά: 580 «ξεχασμένοι» μετανάστες στην Αγιά, φοβάται για εξέγερση το Λιμενικό

Ελλάδα 13.09.2025
Περίπου 200 μετανάστες αφίχθησαν στο εκθεσιακό κέντρο Αγυιάς στα Χανιά το περασμένο 24ωρο

Συνελήφθη γνωστή influencer μόδας με ροζ κοκαΐνη στη Ρόδο

Ελλάδα 13.09.2025
Με την υπόθεση συνδέεται νεαρή γυναίκα που, μέχρι σήμερα, καλλιεργούσε δημόσια εικόνα στα κοινωνικά δίκτυα - «Μοδάτο» και ισχυρό διεγερτικό η «ροζ κοκαΐνη»

Σπανούλης: Μην είμαστε μίζεροι, αλλά περήφανοι, είμαστε στη ζώνη μεταλλίων μετά από 16 χρόνια

Αθλητικά Νέα 13.09.2025
Ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε μετά την προπόνηση της Εθνικής Ελλάδας ενόψει του μικρού τελικού του EuroBasket 2025, κόντρα στην Φινλανδία.

Σοκ στην Κεφαλονιά με τον θάνατο του 23χρονου Νίκου σε τροχαίο ‑ Επέστρεφε σπίτι από τη δουλειά του

Ελλάδα 13.09.2025
Το αυτοκίνητο βγήκε εκτός πορείας και βρέθηκε σε γκρεμό στον δρόμο που ενώνει τον Πόρο με την Σκάλα στην Κεφαλονιά

Ελλάδα – Τουρκία: Παρέμβαση ΕΟΚ για την τουρκική ανάρτηση, απολογήθηκαν και την κατέβασαν οι Τούρκοι

Αθλητικά Νέα 13.09.2025
Η ελληνική ομοσπονδία αντέδρασε και η ανάρτηση αποσύρθηκε

Σχοινούσα: Πέθανε ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος που χόρευε με την εγγονή του σε τοπικές γιορτές του νησιού

Ελλάδα 13.09.2025
«Ήταν για όλους μας παράδειγμα ζωντάνιας, λεβεντιάς και αγάπης για τη ζωή» αναφέρει ο Σύλλογος Σχοινουσιωτών

Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Αν κάνετε ό,τι λέω, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει

Κόσμος 13.09.2025
Έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία όταν το κάνετε όλοι

Σεισμός στην Κρήτη ‑ Στα ανοιχτά της Γαύδου

Ελλάδα 13.09.2025
Μικρό το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης

Τσάρλι Κερκ: Η στιγμή που η σύζυγός του καταρρέει πάνω στο φέρετρο ‑ Βίντεο

Κόσμος 13.09.2025
«Σ` αγαπώ. Σ` αγαπώ. Ο Θεός να σε ευλογεί», ψιθυρίζει μέσα από χαμηλόφωνους λυγμούς, με τη φωνή της να σπάει καθώς κλαίει πάνω από το σώμα του.

Συγκλόνισε η Φιάσκα που έβαλε τα κλάματα: «Πέρασα δύσκολα οικονομικά, το παλέψαμε μόνοι μας»

Αθλητικά Νέα 13.09.2025
Συγκινημένη, ευχαρίστησε θερμά την οικογένειά της για τη στήριξη και τόνισε το πόσο δύσκολα πέρασε αυτή τη χρονιά

Αταμάν: «Στεναχώρησα κάποιους φίλους μου στην Ελλάδα, κερδίσαμε όμως δίκαια»

Αθλητικά Νέα 13.09.2025
Όσα δήλωσε ο Εργκίν Αταμάν μετά τη νίκη της Τουρκίας επί της Ελλάδας στον ημιτελικό του Eurobasket