E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τύμπανα πολέμου στον Περσικό Κόλπο

Το Ιράν κατέλαβε πλοίο για παράνομη διακίνηση καυσίμου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δημοσίευση 16/9/2019 | 16:39

Τύμπανα πολέμου στον Περσικό Κόλπο

Τύμπανα πολέμου στον Περσικό Κόλπο – Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πλοίο για παράνομη διακίνηση 25.000 λίτρων ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Reuters: Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επανέλθει η παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία

Αναζωπύρωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο προκαλεί η κίνηση του Ιράν να δεσμεύσει πλοίο με καύσιμα για φερόμενο λαθρεμπόριο καυσίμου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πλοίο που φέρεται ότι διακινούσε 250.000 λίτρα πετρελαίου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το ισραηλινό πρακτορείο ISNA.

«Κρατήθηκε κοντά σε λιμάνι του Ιράν, στον Περσικό Κόλπο. Το πλήρωμα παραδόθηκε στις νομικές αρχές της νότιας επαρχίας Χορμοτζάν», ανέφερε το πρακτορείο, χωρίς να αναφέρει τις εθνικότητες των 11 μελών του πληρώματος

Η κατάσχεση έγινε λίγο μετά την επίθεση του Σαββάτου σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, που οδήγησαν σε προσωρινή μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 50% και εκτόξευσαν στα ύψη την τιμή του αργού.

Την ευθύνη για την επίθεση, που έπληξε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου, είχε αναλάβει η οργάνωση των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης. Το Ιράν αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνο για το χτύπημα και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο για έναν κανονικό πόλεμο.

Reuters: Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επανέλθει η παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία

«Φωτιά» πήρε το πετρέλαιο μετά την αναζωπύρωση της κρίσης στον Περσικό με τους οικονομικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του μαύρου χρυσού από τον Πόλεμο του Κόλπου,το 1991.

Η επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεων Ουάσινγκτον- Τεχεράνης μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία εκτόξευσε την τιμή του πετρελαίου προκαλώντας κρίση στην προσφορά.

Το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, αφαιρεί περίπου το 5% των παγκόσμιων προμηθειών και ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή.

Η τιμή του μπρεντ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εκτινάχθηκε σήμερα κατά 12 δολάρια ή 19% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε όρους δολαρίου από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988.

Την ώρα που η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε πανικό , δύο πηγές που είχαν ενημέρωση για τις επιχειρήσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco δήλωσαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επανέλθει η κανονική παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία. Προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν ευθέως το Ιράν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον έχει έτοιμα τα όπλα της...

Τι έχει προηγηθεί

Στιγμές από «Περλ Χάρμπορ» θύμισαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα με drones στην καρδιά των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας με τους πολιτικούς αναλυτές να προειδοποιούν για κίνδυνο ανάφλεξης στον Περσικό Κόλπο, όπως αναφέρει το πρακτορείο «Bloomberg».

Η Τεχεράνη διεμήνυε ότι ήταν έτοιμη για εμπόλεμη σύρραξη με την Ουάσινγκτον την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαντούσε ότι έχει έτοιμα τα όπλα του.

Η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν αναζωπυρώθηκε με αιχμή τις πρόσφατες επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco.

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η οργάνωση Χούτι της Υεμένης και «δείχνουν» ως υπεύθυνη την Τεχεράνη. Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό από δορυφόρους από τα σημεία των επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της Aramco σύμφωνα με το οποίο «αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η επίθεση προήλθε είτε από θέση εντός του Ιράν ή του Ιράκ αλλά όχι της Υεμένης».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο έσπευσε να κατηγορήσει για τις επιθέσεις το Ιράν, το οποίο κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, την ώρα που ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαίι απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Πομπέο.

Οι επιθέσεις του Σαββάτου, την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι που μάχεται τους Σαουδάραβες στην Υεμένη, ενίσχυσε τους τους φόβους Αμερικανών αξιωματικών ασφάλειας και εμπειρογνωμόνων σε θέματα τρομοκρατίας για την ταχεία εξέλιξη των τεχνολογιών που επιτρέπουν την τρομοκρατική δράση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών», όπως επισημαίνει η Μιλάνε Ρόντμπαν, ανεξάρτητη σύμβουλος σε θέματα κινδύνου με βάση Ουάσιγκτον.

Όπως υποστηρίζει το πρακτορείο «Bloomberg», η απώλεια σχεδόν του 6% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στη Σαουδική Αραβία οδήγησε σε εκτόξευσης της τιμής του αργού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μη μου κάνετε αυτήν την ερώτηση, είναι ασέβεια»

Αθλητικά Νέα 28.12.2025
Η ενόχληση του σταρ του NBA σε ερώτηση που δέχτηκε από δημοσιογράφο μετά τη νίκη των Μπακς επί των Μπουλς

Πέθανε η Μπριζίτ Μπαρντό

Κόσμος 28.12.2025
Η ηθοποιός και τραγουδίστρια - σύμβολο του γαλλικού κινηματογράφου, πέθανε σε ηλικία 91 ετών

Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν

Ελλάδα 28.12.2025
Μια εκτίμηση του «χριστουγεννιάτικου τζίρου» για το 2025 ανά κλάδο στην Ελλάδα δείχνει πως θα κυμανθεί κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι Ευρωπαίοι διεξάγουν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ιράν, δηλώνει ο Πεζεσκιάν

Κόσμος Χτες
Θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα μας, τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος

Σοκ στη Βαλένθια: Σκοτώθηκε ο προπονητής Φερνάντο Μαρτίν με τα τρία παιδιά του σε ναυάγιο στην Ινδονησία

Κόσμος Χτες
Ο Ισπανός προπονητής ήταν διακοπές μαζί με την οικογένειά του

Ηράκλειο: Σφαίρα από μπαλωθιές «καρφώθηκε» σε παράθυρο πολυκατοικίας

Ελλάδα Χτες
Για τους άσκοπους πυροβολισμούς συνελήφθη ένας 38χρονος

Χριστουγεννιάτικη απόβαση με 630 μετανάστες στην Κρήτη μέσα σε μόλις 24 ώρες

Ελλάδα Χτες
Τα περιστατικά καταγράφηκαν στους Καλούς Λιμένες, νότια της Γαύδου και στην Ιεράπετρα - Συνελήφθη ένας αλλοδαπός διακινητής - Θα μεταφερθούν στην Αγυιά Χανίων

Χιονοθύελλα «παγώνει» τη Νέα Υόρκη, πάνω από 1.600 ακυρώσεις πτήσεων και χάος στις μετακινήσεις

Κόσμος Χτες
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη βορειοανατολική ΗΠΑ με χιονοπτώσεις και παγετό, προκαλώντας πρωτοφανείς καθυστερήσεις και διαταράσσοντας τα ταξίδια εν μέσω εορταστικής περιόδου

Σκότωσε τη σύζυγό του, πυροβόλησε την κόρη τους και μετά αυτοκτόνησε για το τηλεκοντρόλ

Κόσμος Χτες
Ο 11χρονος γιος ειδοποίησε τους γείτονες για το μακελειό - Του ζητούσαν να σταματήσει να βλέπει ποδόσφαιρο

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο 17χρονος που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τέσσερις νεαρούς με κουκούλες

Ελλάδα Χτες
Ο 17χρονος διασκέδαζε με την παρέα του όταν οι δράστες έφτασαν με ταξί, τον εντόπισαν και τον έβγαλαν εκτός χώρου – Τον γρονθοκόπησαν ασταμάτητα

Μιχάλης Ζαμπίδης: Επιστρέφει στα ρινγκ ο «Iron Mike», το βίντεο της ανακοίνωσής του

Αθλητικά Νέα Χτες
Χωρίς να δώσει πολλές πληροφορίες, με ένα βίντεο στο Instagram ο πρωταθλητής του κικ μπόξινγκ προανήγγειλε την επιστροφή του

WSJ: Ο Ερντογάν μιλά για καταστροφή του «σιωνιστικού Ισραήλ»

Κόσμος Χτες
Η πώληση F-35 στην Αγκυρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο