E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τύμπανα πολέμου στον Περσικό Κόλπο

Το Ιράν κατέλαβε πλοίο για παράνομη διακίνηση καυσίμου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δημοσίευση 16/9/2019 | 16:39

Τύμπανα πολέμου στον Περσικό Κόλπο

Τύμπανα πολέμου στον Περσικό Κόλπο – Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πλοίο για παράνομη διακίνηση 25.000 λίτρων ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Reuters: Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επανέλθει η παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία

Αναζωπύρωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο προκαλεί η κίνηση του Ιράν να δεσμεύσει πλοίο με καύσιμα για φερόμενο λαθρεμπόριο καυσίμου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πλοίο που φέρεται ότι διακινούσε 250.000 λίτρα πετρελαίου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το ισραηλινό πρακτορείο ISNA.

«Κρατήθηκε κοντά σε λιμάνι του Ιράν, στον Περσικό Κόλπο. Το πλήρωμα παραδόθηκε στις νομικές αρχές της νότιας επαρχίας Χορμοτζάν», ανέφερε το πρακτορείο, χωρίς να αναφέρει τις εθνικότητες των 11 μελών του πληρώματος

Η κατάσχεση έγινε λίγο μετά την επίθεση του Σαββάτου σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, που οδήγησαν σε προσωρινή μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 50% και εκτόξευσαν στα ύψη την τιμή του αργού.

Την ευθύνη για την επίθεση, που έπληξε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου, είχε αναλάβει η οργάνωση των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης. Το Ιράν αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνο για το χτύπημα και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο για έναν κανονικό πόλεμο.

Reuters: Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επανέλθει η παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία

«Φωτιά» πήρε το πετρέλαιο μετά την αναζωπύρωση της κρίσης στον Περσικό με τους οικονομικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του μαύρου χρυσού από τον Πόλεμο του Κόλπου,το 1991.

Η επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεων Ουάσινγκτον- Τεχεράνης μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία εκτόξευσε την τιμή του πετρελαίου προκαλώντας κρίση στην προσφορά.

Το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, αφαιρεί περίπου το 5% των παγκόσμιων προμηθειών και ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή.

Η τιμή του μπρεντ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εκτινάχθηκε σήμερα κατά 12 δολάρια ή 19% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε όρους δολαρίου από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988.

Την ώρα που η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε πανικό , δύο πηγές που είχαν ενημέρωση για τις επιχειρήσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco δήλωσαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επανέλθει η κανονική παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία. Προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν ευθέως το Ιράν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον έχει έτοιμα τα όπλα της...

Τι έχει προηγηθεί

Στιγμές από «Περλ Χάρμπορ» θύμισαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα με drones στην καρδιά των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας με τους πολιτικούς αναλυτές να προειδοποιούν για κίνδυνο ανάφλεξης στον Περσικό Κόλπο, όπως αναφέρει το πρακτορείο «Bloomberg».

Η Τεχεράνη διεμήνυε ότι ήταν έτοιμη για εμπόλεμη σύρραξη με την Ουάσινγκτον την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαντούσε ότι έχει έτοιμα τα όπλα του.

Η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν αναζωπυρώθηκε με αιχμή τις πρόσφατες επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco.

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η οργάνωση Χούτι της Υεμένης και «δείχνουν» ως υπεύθυνη την Τεχεράνη. Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό από δορυφόρους από τα σημεία των επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της Aramco σύμφωνα με το οποίο «αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η επίθεση προήλθε είτε από θέση εντός του Ιράν ή του Ιράκ αλλά όχι της Υεμένης».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο έσπευσε να κατηγορήσει για τις επιθέσεις το Ιράν, το οποίο κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, την ώρα που ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαίι απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Πομπέο.

Οι επιθέσεις του Σαββάτου, την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι που μάχεται τους Σαουδάραβες στην Υεμένη, ενίσχυσε τους τους φόβους Αμερικανών αξιωματικών ασφάλειας και εμπειρογνωμόνων σε θέματα τρομοκρατίας για την ταχεία εξέλιξη των τεχνολογιών που επιτρέπουν την τρομοκρατική δράση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών», όπως επισημαίνει η Μιλάνε Ρόντμπαν, ανεξάρτητη σύμβουλος σε θέματα κινδύνου με βάση Ουάσιγκτον.

Όπως υποστηρίζει το πρακτορείο «Bloomberg», η απώλεια σχεδόν του 6% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στη Σαουδική Αραβία οδήγησε σε εκτόξευσης της τιμής του αργού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρομακτικές εικόνες στη Βραζιλία: Ποδοσφαιριστής κατέρρευσε την ώρα του αγώνα κι υπέστη σπασμούς

Αθλητικά Νέα 09.02.2026
«Πάγωσαν» στο θρυλικό Μαρακανά, όπου κατά τη διάρκεια του αγώνα της Φλαμένγκο με την Σαμπάιο Κορέα, ο Αλεξάντρε της δεύτερης κατέρρευσε κι υπέστη σπασμούς

Ιωάννινα: Φωτιά σε σπίτι στη Βρυσέλλα Φιλιατών ‑ Έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές

Ελλάδα 09.02.2026
Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά οι εργάτες που διαμένουν στο σπίτι απουσίαζαν, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσει κανείς

Υπό αστυνομική προστασία ο Ζακ Λανγκ και η σύζυγός του μετά από απειλές στα social media

Κόσμος 09.02.2026
Οι απειλές έρχονται μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του πρώην υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας με τον Τζέφρι Επστάιν

Ενοχος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες ο ηθοποιός και σκηνοθέτης

Ελλάδα 09.02.2026
Του επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων ετών με αναστολή στην έφεση

Φρίκη στη Ρωσία: Βίασε τη 17χρονη κόρη του αφεντικού του και την τάισε στα γουρούνια

Κόσμος 09.02.2026
Ο Ζίκοφ, καταδικασμένος στο παρελθόν για τη δολοφονία του ίδιου του αδελφού του, έτρεφε μίσος απέναντι στον εργοδότη του, πατέρα της Μιλένα

Φωτιά σε υπόγειο σουπερμάρκετ στη Νέα Ιωνία

Ελλάδα 09.02.2026
Προληπτική εκκένωση από την Πυροσβεστική

Η αστυνομία εισέβαλε στην παράσταση του Αιμίλιου Χειλάκη – Τι συνέβη

Ελλάδα 09.02.2026
Αστυνομικοί εισέβαλαν στο Θέατρο Αθηνών, μετά από καταγγελία περαστικού. Τι λένε οι ηθοποιοί.

Ηράκλειο: Κορίτσι 4,5 χρόνων έπεσε σε φρεάτιο ‑ Τραυματίστηκε στην κοιλιά από κοφτερές λαμαρίνες

Ελλάδα 09.02.2026
Το καπάκι ήταν σπασμένο και ο χώρος παρέμενε ακάλυπτος, χωρίς να υπάρχει προειδοποιητική σήμανση

Τρομερός διάλογος δύο ληστών με γυναίκα: «Τη μηχανή πού την πάτε» – «Δική μας είναι, όλα καλά θεία»

Ελλάδα 09.02.2026
Σκηνές άπειρου κάλλους σε στενό της Ανω Πόλης, στη Θεσσαλονίκη

Πρόστιμα 1,05 εκατ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και εταιρείες τροφίμων για υπέρβαση πλαφόν

Ελλάδα 09.02.2026
Πρόστιμα για υπέρβαση του επιτρεπόμενου περιθωρίου μικτού κέρδους σε συνολικά 65 κωδικούς προϊόντων

Τραγωδία στη Λαμία: Νεκρός 43χρονος αστυνομικός και πατέρας δύο παιδιών

Ελλάδα 09.02.2026
Από το αστυνομικό τμήμα Λαμίας δόθηκε παραγγελία στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Στερεάς, για να διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή