E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τύμπανα πολέμου στον Περσικό Κόλπο

Το Ιράν κατέλαβε πλοίο για παράνομη διακίνηση καυσίμου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δημοσίευση 16/9/2019 | 16:39

Τύμπανα πολέμου στον Περσικό Κόλπο

Τύμπανα πολέμου στον Περσικό Κόλπο – Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πλοίο για παράνομη διακίνηση 25.000 λίτρων ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Reuters: Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επανέλθει η παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία

Αναζωπύρωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο προκαλεί η κίνηση του Ιράν να δεσμεύσει πλοίο με καύσιμα για φερόμενο λαθρεμπόριο καυσίμου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πλοίο που φέρεται ότι διακινούσε 250.000 λίτρα πετρελαίου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το ισραηλινό πρακτορείο ISNA.

«Κρατήθηκε κοντά σε λιμάνι του Ιράν, στον Περσικό Κόλπο. Το πλήρωμα παραδόθηκε στις νομικές αρχές της νότιας επαρχίας Χορμοτζάν», ανέφερε το πρακτορείο, χωρίς να αναφέρει τις εθνικότητες των 11 μελών του πληρώματος

Η κατάσχεση έγινε λίγο μετά την επίθεση του Σαββάτου σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, που οδήγησαν σε προσωρινή μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 50% και εκτόξευσαν στα ύψη την τιμή του αργού.

Την ευθύνη για την επίθεση, που έπληξε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου, είχε αναλάβει η οργάνωση των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης. Το Ιράν αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνο για το χτύπημα και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο για έναν κανονικό πόλεμο.

Reuters: Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επανέλθει η παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία

«Φωτιά» πήρε το πετρέλαιο μετά την αναζωπύρωση της κρίσης στον Περσικό με τους οικονομικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του μαύρου χρυσού από τον Πόλεμο του Κόλπου,το 1991.

Η επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεων Ουάσινγκτον- Τεχεράνης μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία εκτόξευσε την τιμή του πετρελαίου προκαλώντας κρίση στην προσφορά.

Το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, αφαιρεί περίπου το 5% των παγκόσμιων προμηθειών και ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή.

Η τιμή του μπρεντ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εκτινάχθηκε σήμερα κατά 12 δολάρια ή 19% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε όρους δολαρίου από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988.

Την ώρα που η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε πανικό , δύο πηγές που είχαν ενημέρωση για τις επιχειρήσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco δήλωσαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επανέλθει η κανονική παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία. Προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν ευθέως το Ιράν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον έχει έτοιμα τα όπλα της...

Τι έχει προηγηθεί

Στιγμές από «Περλ Χάρμπορ» θύμισαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα με drones στην καρδιά των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας με τους πολιτικούς αναλυτές να προειδοποιούν για κίνδυνο ανάφλεξης στον Περσικό Κόλπο, όπως αναφέρει το πρακτορείο «Bloomberg».

Η Τεχεράνη διεμήνυε ότι ήταν έτοιμη για εμπόλεμη σύρραξη με την Ουάσινγκτον την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαντούσε ότι έχει έτοιμα τα όπλα του.

Η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν αναζωπυρώθηκε με αιχμή τις πρόσφατες επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco.

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η οργάνωση Χούτι της Υεμένης και «δείχνουν» ως υπεύθυνη την Τεχεράνη. Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό από δορυφόρους από τα σημεία των επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της Aramco σύμφωνα με το οποίο «αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η επίθεση προήλθε είτε από θέση εντός του Ιράν ή του Ιράκ αλλά όχι της Υεμένης».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο έσπευσε να κατηγορήσει για τις επιθέσεις το Ιράν, το οποίο κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, την ώρα που ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαίι απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Πομπέο.

Οι επιθέσεις του Σαββάτου, την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι που μάχεται τους Σαουδάραβες στην Υεμένη, ενίσχυσε τους τους φόβους Αμερικανών αξιωματικών ασφάλειας και εμπειρογνωμόνων σε θέματα τρομοκρατίας για την ταχεία εξέλιξη των τεχνολογιών που επιτρέπουν την τρομοκρατική δράση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών», όπως επισημαίνει η Μιλάνε Ρόντμπαν, ανεξάρτητη σύμβουλος σε θέματα κινδύνου με βάση Ουάσιγκτον.

Όπως υποστηρίζει το πρακτορείο «Bloomberg», η απώλεια σχεδόν του 6% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στη Σαουδική Αραβία οδήγησε σε εκτόξευσης της τιμής του αργού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οικογενειάρχης μετά από 3,5 χρόνια ο μοναχικός κύκνος της Καστοριάς που είχε χάσει το ταίρι του

Ελλάδα 06.12.2025
Ο κύκνος της Καστοριάς βρήκε ξανά την ελπίδα και την αγάπη στην Ιωάννινα με τη νέα του οικογένεια

Λαμία: Σοβάδες έπεσαν στο κεφάλι περαστικού ‑ Διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Ελλάδα 06.12.2025
Η συνεχή βροχή έφερε προβλήματα στα παλιά κτήρια

Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός αθλητής μπάσκετ με αμαξίδιο σε θανατηφόρο τροχαίο στη Σούδα

Ελλάδα 06.12.2025
Ο 45χρονος που κινούνταν με το αναπηρικό του αμαξίδιο, στην οδό Αγίου Νικολάου, στην Σούδα, φαίνεται πως έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε σταθμευμένο ΙΧ

Κάρι Χιρογιούκι Ταγκάουα: Πέθανε ο πρωταγωνιστής του «Mortal Kombat» και άλλων θρυλικών ταινιών

Κόσμος 06.12.2025
Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή έπειτα από επιπλοκές λόγω εγκεφαλικού σε ηλικία 75 ετών

«Ούτε βήμα πίσω» – Αγρότες της Μαγνησίας καίνε άχυρα και ρίχνουν γάλατα στον δρόμο

Ελλάδα 06.12.2025
Ανυποχώρητοι οι αγρότες, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα – Νέα ένταση στα μπλόκα, αυτήν τη φορά στις Μικροθήβες της Μαγνησίας

Forbes: Ο Έρικ Τραμπ έγινε 10 φορές πλουσιότερος μετά την επανεκλογή του πατέρα του

Κόσμος 06.12.2025
Η εντυπωσιακή άνοδος της περιουσίας του δεύτερου γιου του προέδρου των ΗΠΑ μέσω του Bitcoin και των στρατηγικών επενδύσεων

Η στιγμή που οδηγός χάνει τον έλεγχο εν μέσω βροχής και πέφτει πάνω στις μπάρες της Εθνικής Αθηνών ‑ Λαμίας

Ελλάδα 06.12.2025
Προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες και στην συνέχεια έπεσε πάνω σε λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους

Εκκενώθηκε οικισμός κοντά στα Φάρσαλα γιατί υπερχείλισε ο ποταμός Ενιπέας

Ελλάδα 06.12.2025
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και οι αρμόδιες αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν φουσκώσει τα ποτάμια της περιοχής

Δολοφόνησε τον γείτονά του όταν πήγε να του γκρεμίσει το σπίτι με εκσκαφέα: Αθωώθηκε από το δικαστήριο

Κόσμος Χτες
Το τραγικό περιστατικό στην Ιταλία είχε σημειωθεί ενώ η οικογένεια του 54χρονου δολοφόνου, Σάντρο Μουνιάι, έτρωγε παραδοσιακά εδέσματα, παραμονή των Θεοφανίων

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Αντικύθηρα

Ελλάδα Χτες
Το εστιακό βάθος είναι στα 23,9 χιλιόμετρα

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επαναλειτουργεί τη Δευτέρα η βασική γραμμή

Ελλάδα Χτες
Το ωράριο για την εορταστική περίοδο