E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανικές αποζημιώσεις: Απόφαση‑σταθμός για την σφαγή στο Δίστομο

Πώς θα γίνει η είσπραξη των 25 εκατ. ευρώ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/9/2019 | 09:26

Γερμανικές αποζημιώσεις: Απόφαση‑σταθμός για την σφαγή στο Δίστομο

Απόφαση-σταθμός του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας ανάβει το «πράσινο» φως για να εισπράξουν τις πολεμικές επανορθώσεις από τις θηριωδίες των ναζί οι οικογένειες των θυμάτων του Διστόμου.

Περίπου 75 χρόνια μετά την σφαγή στο Δίστομο από την ατιμώρητη έως τώρα μανία των Γερμανών ναζιστών οι οικογένειες των θυμάτων θα έχουν πλέον δικαίωμα κατάσχεσης αγαθών της Γερμανίας στην Ιταλία όπως και μέρος των εισπράξεων από τα εισιτήρια των ιταλικών σιδηροδρόμων στο εταιρικό σχήμα στο οποίο μετέχει το γερμανικό δημόσιο.

«Ιστορική δικαίωση των επιλογών του Γιάννη Σταμούλη και για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων αλλά και τους δρόμους που άνοιξε σε ευρωπαϊκό επίπεδο» χαρακτηρίζει η δικηγόρος και θυγατέρα του, Χριστίνα Σταμούλη, πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Αναιρετικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, με την οποία «δίδεται το πράσινο φως να υπάρξουν κατασχέσεις και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Διστομιτών».

Όπως σημειώνει η κα Σταμούλη, η απόφαση δικαιώνει τους Διστομίτες για τις αποζημιώσεις που ζητούν από τη Γερμανία αλλά δικαιώνει περισσότερο τις δικονομικές επιλογές του Γιάννη Σταμούλη καθιστώντας την υπόθεση του Διστόμου ως αρχή για παρόμοιες υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με την κα Σταμούλη, το 2004 ο αείμνηστος δικηγόρος Γιάννης Σταμούλης βρέθηκε να έχει στα χέρια του μια ιστορική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς από το 1997 για τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις θηριωδίες του Διστόμου και συγχρόνως άλλη μία απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν μπορούσε να εκτελέσει τη συγκεκριμένη απόφαση στη χώρα μας σκέφτηκε να προχωρήσει τις διαδικασίες έτσι ώστε αυτή η απόφαση και οι απαιτήσεις των κατοίκων του Διστόμου να εκτελεστούν σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα έβρισκε περιουσία της Γερμανίας. Μάλιστα τότε είχε διορίσει ο Γιάννης Σταμούλης και τον Ιταλό δικηγόρο Γιόαχιμ Λάου ο οποίος είχε προχωρήσει σε συντηρητική κατάσχεση εις χείρας τρίτου ποσού 25 εκ ευρώ σε βάρος των ιταλικών σιδηροδρόμων όπου εκεί η Γερμανία παίρνει ποσοστό από τα εισιτήρια.

«Πλέον το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε την προσφυγή της εταιρείας γερμανικών σιδηροδρόμων που ζητούσαν να μην γίνει δεκτή η κατάσχεση των εισπράξεων από τα εισιτήρια των ιταλικών σιδηροδρόμων που είχε αποφασίσει το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο το 2014» εξηγεί η Χριστίνα Σταμούλη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και όπως η ίδια συμπληρώνει «δίδεται το πράσινο φως να υπάρξουν κατασχέσεις και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Διστομιτών».

Η ίδια υπενθυμίζει ότι διεκδικήσεις των αποζημιώσεων που άρχισαν το 1995 από το Γιάννη Σταμούλη ως απάντηση σε ένα Γερμανό Πάστορα που πήγε να χαιρετήσει στις εκδηλώσεις στο Δίστομο. Μάλιστα υπενθυμίζει πως «ο Γιάννης Σταμούλης είχε πει τότε πως δεν αρκεί ο χαιρετισμός από μόνος του αλλά πρέπει η Γερμανία να πληρώσει». Όλα τα ενδιάμεσα χρόνια η Γερμανία κράτα άμυνα προβάλλοντας την νομική θέση που προσπαθεί να περάσει και στο ευρωπαϊκό πεδίο ότι δηλαδή «μόνο τα γερμανικά δικαστήρια μπορούν να δικάσουν αυτές τις υποθέσεις». «Αυτή τη νομική θέση πλέον την απορρίπτει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας και επιβεβαιώνει το ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της γειτονικής χώρας με την αμετάκλητη απόφαση που εξέδωσε» δηλώνει η κα Χριστίνα Σταμούλη.

Η ίδια διαπιστώνει ότι «πληθαίνουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι φωνές υπέρ του Διστόμου» ενώ παράλληλα εκτιμά «πως είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί για την πλήρη δικαίωση». Για τα επόμενα βήματα σημειώνει πως «αυτό εξαρτάται από τη θέση των εντολέων μας δηλαδή των κατοίκων του Διστόμου, της δημοτικής αρχής του Διστόμου που συμμετέχει στην υπόθεση αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς που κρατά ζωντανή τη συγκεκριμένη υπόθεση της διεκδίκησης των αποζημιώσεων. Θα συναποφασίσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα» αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να επαναληφθεί το αίτημα για εκτέλεση συγκεκριμένων δικαστικών αποφάσεων σε ελληνικό έδαφος. Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν μεταξύ των πρώτων που ενίσχυσε αυτή την υπόθεση ως διάδοχος της Νομαρχίας Βοιωτίας και μάλιστα τα συγκεκριμένα δικόγραφα των διεκδικήσεων η οποίες κρίθηκαν σε ιταλικό έδαφος υπογράφει ο μέχρι πρότινος Περιφερειάρχης Στερεάς και νυν Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Εμείς προχωράμε στις ίδιες τις βάσεις που σχεδίασε ο Γιάννης Σταμούλης μέχρι να πάρουμε έμπρακτη συγγνώμη από τη Γερμανία και η έμπρακτη συγνώμη είναι η αποδοχή της πληρωμής των αποζημιώσεων» υπογραμμίζει κα Χριστίνα Σταμούλη καθώς σημειώνει ότι «οι νομικές νίκες και οι δικονομικές επιτυχίες έχουν διατηρήσει σε κορυφαίο επίπεδο το αίτημα του λαού μας για δικαιοσύνη και αποζημίωση. Για δε το Δίστομο σε όλο τον κόσμο ανοίχτηκαν πλέον πολλά βιβλία και το θέμα μετά το 1995 έχει πλέον διεθνοποιηθεί».

Ο Μιλτιάδης Σφουντούρης, μέλος του Συλλόγου Θυμάτων Εγκλημάτων Πολέμου μιλώντας στην κάμερα του OPEN TV ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα μεγάλο βήμα για την απόδοση της δικαίωσης του αγώνα του Διστόμου αλλά δεν είναι το τέλος του δρόμου».

Το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο, απέρριψε μάλιστα την προσφυγή της Γερμανίας κατά της αρχικής απόφασης, που ικανοποιούσε απαιτήσεις των κατοίκων του Διστόμου και προέβλεπε δέσμευση ποσού από τα έσοδα των σιδηροδρομικών γραμμών, προκειμένου να τους αποδοθούν.

«Πρώτα από όλα χαίρομαι που επιτέλους φτάσαμε σε μια τελεσίδικη απόφαση γιατί μέχρι τώρα όλο έβρισκε ένα κόλπο η Γερμανία», ανέφερε ο Αργύρης Σφουντούρης, επιζών της σφαγής του Διστόμου και συνέχισε λέγοντας «βεβαίως αισθάνομαι μια δικαίωση και ελπίζω να έχει και συνέπειες και για τα άλλα χωριά. Όλους τους αγώνες που κάναμε εμείς ήταν για να υπάρχει ένα δικαστικό προηγούμενο, όπως λένε, για να μπορούν να κάνουν και άλλοι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Aυτόματη οριστικοποίηση σήμερα ‑ Πώς θα αποφύγετε λάθη και πρόστιμα

Ελλάδα 16.04.2026
Παρότι η πλατφόρμα προβλέπει την αυτόματη υποβολή, οι φορολογούμενοι έχουν τη «δεύτερη ευκαιρία» να διορθώσουν πιθανά λάθη που μπορεί να επηρεάσουν το εκκαθαριστικό τους

Αφρικανική σκόνη: Η ημέρα που υποχωρεί και καθαρίζει η ατμόσφαιρα

Καιρός 16.04.2026
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης

Κυψέλη: Αναβλύζει τσιμέντο από τον δρόμο – Διακοπή της κυκλοφορίας

Ελλάδα 16.04.2026
Όλα άρχισαν γύρω στις 4 το μεσημέρι της Τετάρτης (15.04.2026) με την κατάσταση σταδιακά να επιδεινώνεται

Στο στόχαστρο του ελληνικού FBI βρίσκονταν οι 3 συλληφθέντες για τον θάνατο της 19χρονης

Ελλάδα 16.04.2026
Την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να απολογηθούν

ΕΛ.ΑΣ: «Μαϊμού» αστυνομικός στήνει απάτες σε επαγγελματίες εστίασης

Ελλάδα 16.04.2026
Επικοινώνησε τηλεφωνικά προσποιούμενος τον διοικητή αστυνομικού τμήματος

Αποκλεισμός των λιμανιών του Ιράν: Ο στρατός των ΗΠΑ λέει πως ανάγκασε 10 πλοία να γυρίσουν πίσω

Κόσμος 16.04.2026
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι εμπόδισε δέκα πλοία να φύγουν από ιρανικά λιμάνια κατά τη διάρκεια των πρώτων 48 ωρών του ναυτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ στο Ιράν.

Τεράστιο σμήνος από μέλισσες εισέβαλε σε πόλη στο νότιο Ισραήλ ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Οι Αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τα έντομα

Burj Al Arab: Κλείνει το «αστέρι» του Ντουμπάι

Κόσμος Χτες
Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, το εμβληματικό οικοδόμημα της Jumeirah Hotels & Resorts αποσύρεται προσωρινά από τον χάρτη της φιλοξενίας