E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σάμος: Χωρίς ενεργά μέτωπα η φωτιά

Δεν απειλούνται σπίτια και ξενοδοχεία

Δημοσίευση 25/8/2019 | 11:52

Σάμος: Χωρίς ενεργά μέτωπα η φωτιά

Νύχτα αγωνίας για κατοίκους και τουρίστες στη Σάμο, που ξαγρύπνησαν λόγω της πυρκαγιάς. Νωρίς το πρωί της Κυριακής η φωτιά ήταν σε εξέλιξη, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές και ξενοδοχειακές μονάδες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία περί τις 09:30 το πρωί υπογράμμιζε ότι δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα.

Στο protothema.gr μίλησε ο δήμαρχος της Σάμου, Χριστόδουλος Σεβαστάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αγωνία των τουριστών και την εικόνα της φωτιάς.

«Η εικόνα της φωτιάς είναι πολύ καλή αυτή τη στιγμή. Οι επίγειες δυνάμεις έκαναν πολύ καλή δουλειά και προσπαθούσαν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο όλη τη νύχτα. Η διαδικασία εκκένωσης σε κάποια ξενοδοχεία που απειλήθηκαν χθες το απόγευμα από τη φωτιά έγινε άμεσα. Στην αρχή είχαμε βάλει τον κόσμο στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής και τους δώσαμε νερά και φαγητό, ενώ πολύ αργά το βράδυ επέστρεψαν και πάλι στα ξενοδοχεία τους. Κάποιοι άλλοι τουρίστες θέλησαν να διανυκτερεύσουν σε άλλα ξενοδοχεία μακριά από το μέτωπο της φωτιάς, για να αισθάνονται πιο ασφαλείς» είπε στο protothema.gr o κ. Χριστόδουλος Σεβαστάκης.

Η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στον Μεσόκαμπο στο Πυθαγόρειο καίει σε τουριστική περιοχή με ξενοδοχεία και σπίτια. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές όλο το βράδυ έδιναν μάχη με τις φλόγες, ώστε η φωτιά να περιοριστεί στο βουνό και να μην απειληθούν ξανά οι ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν στο σημείο.

Σύμμαχος όλων όσοι έχουν ριχτεί στη μάχη με την πυρκαγιά είναι πλέον ο καιρός, καθώς οι άνεμοι κόπασαν και από τα μεσάνυχτα και μετά επικρατεί άπνοια.

Το απόγευμα του Σαββάτου εκκενώθηκαν πέντε ξενοδοχεία συνολικά, τα δύο γιατί πλησίαζε η φωτιά και άλλα τρία για προληπτικούς λόγους. Η απομάκρυνση των τουριστών από τις παραλίες έγινε οργανωμένα και, όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Σώμα, στην επιχείρηση συμμετείχαν ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, δυο πλοία της Frontex και ιδιωτικά σκάφη. Ο κόσμος μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο Πυθαγόρειο, στη μαρίνα του λιμανιού και στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής.

Λίγο πριν πέσει το σκοτάδι, η φωτιά είχε περιοριστεί σε λόφο και δεν απειλούσε σπίτια. Λόγω της νύχτας αποχώρησαν τα εναέρια μέσα (τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα πυρόσβεσης) και επιχειρούσαν μόνο οι επίγειες δυνάμεις, δηλαδή 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με οκτώ πυροσβέστες, καθώς και τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα και τέσσερις υδροφόρες ΟΤΑ.

Όλο το απόγευμα επιχειρούσαν για την κατάσβεση της φωτιάς τέσσερα καναντέρ και δύο ελικόπτερα, ενώ στο νησί έφτασαν με σούπερ πούμα μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με οκτώ πυροσβέστες και με C-130 ακόμα τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός – Αρναούτογλου: Ανατροπή σκηνικού με βροχές και καταιγίδες από την ερχόμενη εβδομάδα

Καιρός 17.04.2026
Τι καιρό θα κάνει τις επόμενες ημέρες – Αναλυτική πρόγνωση

«Χάρι, άνοιξε!»: Ηχητικό ντοκουμέντο με τη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο κέντρο της Αθήνας να φωνάζει στον Ιταλό

Ελλάδα 17.04.2026
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μία 30χρονη από την Αιθιοπία

Μαρινάκης: Εδώ και 3 χρόνια βιώνουμε μια στοχοποίηση, μια νοσηρή μειοψηφία δολοφονεί χαρακτήρες

Ελλάδα 17.04.2026
«Να κοιταχτούν στον καθρέφτη όσοι διακινούν χυδαία ψέματα. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ αυτά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δολοφονία παιδιού στο Τέξας: Κατέρρευσαν οι ένορκοι – «Είσαι απαγωγέας;» ρωτούσε η 7χρονη

Κόσμος 17.04.2026
Οι τελευταίες στιγμές της Αθένα συγκλόνισαν τους πάντες

Αρπαξαν από ηλικιωμένη 100.000 ευρώ, που είχε θαμμένα... στον κήπο

Ελλάδα 17.04.2026
Απάτη στον Λαγκαδα Θεσσαλονίκης

«Καλπάζουν» τα ενοίκια, οι περιοχές που εκτοξεύτηκαν

Ελλάδα 17.04.2026
Πότε και πώς μπορούν οι ιδιοκτήτες να ζητήσουν αύξηση, πότε είναι παράνομο

Θάνατος γυναίκας στο κέντρο της Αθήνας: Bίντεο ντοκουμέντο από τις φωνές της

Ελλάδα 17.04.2026
Η αστυνομία προήγαγε έναν 45χρονο Ιταλό

Στο αυτόφωρο μητέρα ανηλίκου για τον βανδαλισμό του σχολείου στη Γλυφάδα

Ελλάδα 17.04.2026
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε μητέρα ανηλίκου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μετά τον βανδαλισμό και τη λεηλασία σχολικού συγκροτήματος στη Γλυφάδα.

Τίνα Μεσσαροπούλου: Η πρώτη ανάρτηση για τον Γιώργο Μυλωνάκη μέσα από το νοσοκομείο

Tabloid 17.04.2026
Δεν έχει φύγει λεπτό από το πλευρό του συζύγου της

Τραμπ: «Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία με το Ιράν»

Κόσμος 17.04.2026
«Νομίζω θα έχουμε και μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου», πρόσθεσε

Πάτρα: 13χρονος κατήγγειλε ότι ο πατέρας του τον χτυπούσε για να δουλεύει

Ελλάδα 17.04.2026
«Δεν είναι κανονικό για ένα παιδί να κάνει αυτό που κάνω εγώ. Οταν γυρίζουμε σπίτι ο πατέρας μου με χτυπάει πολύ»