E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σάμος: Χωρίς ενεργά μέτωπα η φωτιά

Δεν απειλούνται σπίτια και ξενοδοχεία

Δημοσίευση 25/8/2019 | 11:52

Σάμος: Χωρίς ενεργά μέτωπα η φωτιά

Νύχτα αγωνίας για κατοίκους και τουρίστες στη Σάμο, που ξαγρύπνησαν λόγω της πυρκαγιάς. Νωρίς το πρωί της Κυριακής η φωτιά ήταν σε εξέλιξη, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές και ξενοδοχειακές μονάδες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία περί τις 09:30 το πρωί υπογράμμιζε ότι δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα.

Στο protothema.gr μίλησε ο δήμαρχος της Σάμου, Χριστόδουλος Σεβαστάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αγωνία των τουριστών και την εικόνα της φωτιάς.

«Η εικόνα της φωτιάς είναι πολύ καλή αυτή τη στιγμή. Οι επίγειες δυνάμεις έκαναν πολύ καλή δουλειά και προσπαθούσαν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο όλη τη νύχτα. Η διαδικασία εκκένωσης σε κάποια ξενοδοχεία που απειλήθηκαν χθες το απόγευμα από τη φωτιά έγινε άμεσα. Στην αρχή είχαμε βάλει τον κόσμο στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής και τους δώσαμε νερά και φαγητό, ενώ πολύ αργά το βράδυ επέστρεψαν και πάλι στα ξενοδοχεία τους. Κάποιοι άλλοι τουρίστες θέλησαν να διανυκτερεύσουν σε άλλα ξενοδοχεία μακριά από το μέτωπο της φωτιάς, για να αισθάνονται πιο ασφαλείς» είπε στο protothema.gr o κ. Χριστόδουλος Σεβαστάκης.

Η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στον Μεσόκαμπο στο Πυθαγόρειο καίει σε τουριστική περιοχή με ξενοδοχεία και σπίτια. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές όλο το βράδυ έδιναν μάχη με τις φλόγες, ώστε η φωτιά να περιοριστεί στο βουνό και να μην απειληθούν ξανά οι ξενοδοχειακές μονάδες που υπάρχουν στο σημείο.

Σύμμαχος όλων όσοι έχουν ριχτεί στη μάχη με την πυρκαγιά είναι πλέον ο καιρός, καθώς οι άνεμοι κόπασαν και από τα μεσάνυχτα και μετά επικρατεί άπνοια.

Το απόγευμα του Σαββάτου εκκενώθηκαν πέντε ξενοδοχεία συνολικά, τα δύο γιατί πλησίαζε η φωτιά και άλλα τρία για προληπτικούς λόγους. Η απομάκρυνση των τουριστών από τις παραλίες έγινε οργανωμένα και, όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Σώμα, στην επιχείρηση συμμετείχαν ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, δυο πλοία της Frontex και ιδιωτικά σκάφη. Ο κόσμος μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο Πυθαγόρειο, στη μαρίνα του λιμανιού και στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής.

Λίγο πριν πέσει το σκοτάδι, η φωτιά είχε περιοριστεί σε λόφο και δεν απειλούσε σπίτια. Λόγω της νύχτας αποχώρησαν τα εναέρια μέσα (τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα πυρόσβεσης) και επιχειρούσαν μόνο οι επίγειες δυνάμεις, δηλαδή 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με οκτώ πυροσβέστες, καθώς και τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα και τέσσερις υδροφόρες ΟΤΑ.

Όλο το απόγευμα επιχειρούσαν για την κατάσβεση της φωτιάς τέσσερα καναντέρ και δύο ελικόπτερα, ενώ στο νησί έφτασαν με σούπερ πούμα μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με οκτώ πυροσβέστες και με C-130 ακόμα τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Ιράν μπλόκαρε και το Starlink: Χάνει 1,56 εκατομμύρια δολάρια κάθε ώρα χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο

Κόσμος 12.01.2026
Τελευταία φορά, που έγινε κάτι αντίστοιχο ήταν κατά τον πόλεμο με το Ισραήλ

ΗΠΑ: Χρησιμοποίησαν μυστικό όπλο στη Βενεζουέλα; ‑ Καταγγελίες για αιμορραγικά συμπτώματα

Κόσμος 12.01.2026
Ερωτηματικά από την ανάρτηση της Καρολάιν Λέβιτ

Αποζημίωση περίπου 150.000 ευρώ στον πατέρα της δoλoφovημένης Δώρας Ζέμπερη από τον Δήμο Αθηναίων

Ελλάδα 12.01.2026
Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας Απόστολος Λύτρας

Mattel: Βγάζει στην αγορά μία Barbie με αυτισμό – Πώς την σχεδίασε

Κόσμος 12.01.2026
Στόχος είναι να προωθήσει την αποδοχή της διαφορετικότητας

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αναβολή στη δίκη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ελλάδα 12.01.2026
Για την υπόθεση η κατηγορούμενη έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη

Τραγωδία με νοεγέννητο βρέφος: Δεν τα κατάφερε μετά από αεροδιακομιδή από τη Ρόδο στο Ηράκλειο

Ελλάδα 12.01.2026
Το νεογέννητο έχασε τη μάχη για τη ζωή παρά τις προσπάθειες των γιατρών, σκορπίζοντας τη θλίψη στην οικογένειά του

Θρίλερ στην Πάτρα με την εξαφάνιση της Λόρας ‑ Μαρτυρίες για ηλικιωμένο άνδρα που είχε ραντεβού

Ελλάδα 12.01.2026
Η 16χρονη Λόρα ζει τα τελευταία τρία χρόνια στην Πάτρα, μετά τη μετεγκατάσταση της οικογένειάς της από τη Γερμανία

Καιρός: Θεαματική άνοδος της θερμοκρασίες μέσα σε 48ώρες ‑ Η πρόβλεψη Μαρουσάκη

Καιρός 12.01.2026
Δεν κράτησε για πολύ η πολική εισβολή στη χώρα

Το Ιράν στις φλόγες: Εκατόμβες νεκρών από τις διαδηλώσεις ‑ Αποφασισμένοι για μακελειό οι μουλάδες

Κόσμος 12.01.2026
Με σημαίες με το λιοντάρι ανάμεσα στην πράσινη και την κόκκινη ρίγα, οι διαδηλωτές είναι έτοιμοι για την επόμενη ημέρα στην πολύπαθη χώρα

Ρουμπίνα Αμινιάν: Ποια είναι η 23χρονη φοιτήτρια που πυροβόλησαν στο κεφάλι οι δυνάμεις καταστολής του Ιράν

Κόσμος 12.01.2026
«Είδα εκατοντάδες πτώματα με τα ίδια μου τα μάτια», δήλωσε η μητέρα της 2