E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καταργείται το ΣΔΟΕ μετά από 24 χρόνια

Οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής

Δημοσίευση 18/7/2019 | 15:14

Καταργείται το ΣΔΟΕ μετά από 24 χρόνια

Μετά από 24 χρόνια πέφτουν τίτλοι τέλους για την Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 84/2019 που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι αρμοδιότητές της, οι θέσεις, το προσωπικό και οι εποπτευόμενοι φορείς της μεταφέρονται στην νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.


Συγκεκριμένα, άρθρο 1 και 2 του Προεδρικού Διατάγματος ορίζεται ότι:

Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες: (α) από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής του άρθρου 35 του π.δ. 142/2017 (Α΄ 181), (β) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ., (γ) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ., (δ) η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που συστάθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 381 επόμ. του ν. 4512/2018 (Α΄5).

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας που συστάθηκε με το άρθρο 20 του ν. 3965/2011 (Α΄ 113) και η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με το άρθρο 4 του ν. 2343/1995 (Α΄ 211 ) σε συνδυασμό με το άρθρο 88 παρ. 1 του ν. 3842/2010 (Α΄ 58)καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα καταργούνται.

Δείτε το ΦΕΚ

«Tο καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους»
«Tο καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες» είναι η κατάργηση του ΣΔΟΕ που ανακοίνωσε η ΝΔ, όπως δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Πειραιά, Τρύφων Αλεξιάδης, σημειώνοντας ότι θέτει «σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητές του».

«Η κατάργηση του ΣΔΟΕ που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ είναι μία από τις πολλές αποδείξεις για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ, για την οποία o ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε προεκλογικά», αναφέρει ακόμα ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος τονίζει ότι «η εκδικητική μανία πολιτικών στελεχών, που κλήθηκαν από το ΣΔΟΕ για να απολογηθούν οι ίδιοι ή συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα, τα οποία είχαν εμπλακεί σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, τώρα πλέον αναδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο».

Στη δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «το ΣΔΟΕ υπήρξε για πολλά χρόνια η αιχμή του φορολογικού μηχανισμού, με πολλές και σημαντικές επιτυχίες και ξεκίνησε τον έλεγχο της περίφημης λίστας LAGARDE καθώς και πολλών άλλων υποθέσεων. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων, παρέμεινε εκτός ΑΑΔΕ στην πρόσφατη αναδιάρθρωση και ενισχύθηκε σημαντικά με προσωπικό και αρμοδιότητες».

Όπως υπογραμμίζει, «η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες, θέτει, δε, σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητες του. «Η κατάργηση του ΣΔΟΕ, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε έναν ασαφή οργανισμό και η αφαίρεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το υπουργείο Οικονομικών είναι τα πρώτα βήματα μιας κυβέρνησης που αναδεικνύουν σαφείς πολιτικούς στόχους και αποδεικνύουν την άγνοια στοιχειωδών λειτουργιών στο ευαίσθητο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πρέπει να ενισχύσει και όχι να αποδυναμώσει τις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες του», προσθέτει.

«Μέσα και έξω από τη Βουλή, θα αναδείξουμε με κάθε πολιτική δυνατότητα τις επικίνδυνες αυτές αποφάσεις και ελπίζουμε μέσα από ουσιαστικό διάλογο να ανατρέψουμε τέτοιου είδους αποφάσεις», καταλήγει ο κ. Αλεξιάδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόστιμα έως 800.000 ευρώ, αυτόματο «κλείδωμα» ιστοτόπων και κάθειρξη έως 10 έτη

Ελλάδα 26.02.2026
Όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τον παράνομο τζόγο

Βιολάντα: Πόρισμα του ΕΜΠ δείχνει σοβαρές παραλείψεις στο σωλήνα που ευθύνεται για την έκρηξη

Ελλάδα 26.02.2026
Το πόρισμα αναφέρεται και σε άλλες σοβαρές κακοτεχνίες, που στην προκειμένη περίπτωση δεν συμμετείχαν στη διαρροή και την έκρηξ

Παραίτηθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Μπέρνκε Μπρέντε λόγω των αρχείων Επστάιν

Κόσμος 26.02.2026
Ο Μπρέντε, ο οποίος έγινε πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) το 2017, ανακοίνωσε την απόφασή του με μια δήλωση

Σταθμός Πανεπιστήμιο: Κλειστός από σήμερα

Ελλάδα 26.02.2026
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΣΤΑΣΥ, οι συρμοί θα διέρχονται από τον σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο» χωρίς στάση

Έθιμο 200 χρόνων στην Ιαπωνία: Αντρες φορούν μόνο τα εσώρουχά τους και παλεύουν μέσα στο κρύο και τη λάσπη... για καλή σοδειά

Κόσμος 26.02.2026
Η τελετουργία ανάγεται στην εποχή που οι κάτοικοι ενός χωριού έξω από το Τόκιο, ανάμεσα σε καλλιέργειες και ορυζώνες, πάλευαν στα πλημμυρισμένα χωράφια μαζί με άλογα

Θρήνος για τον ηθοποιό Γιάννη Νταλιάνη

Πολιτισμός 26.02.2026
Πέθανε ο αδερφός του και γνωστός σκηνοθέτης, Κώστας Νταλιάνης

ΑΑΔΕ: Προσωρινή διακοπή εφαρμογών Μητρώου από 1 έως 10 Μαρτίου

Ελλάδα 26.02.2026
Δεν θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων φορολογουμένων για ενάρξεις, μεταβολές και διακοπές λειτουργίας επιχειρήσεων ή άλλων στοιχείων Μητρώου

Υποκλοπές: Ένοχοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι

Ελλάδα 26.02.2026
Καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 126 ετών και 8 μηνών - Αναστολή στην έκτιση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Απορρίφθηκε το κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης για συνέχιση των εργασιών

Ελλάδα 26.02.2026
Ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή

Πέθανε η δημοσιογράφος Αντιγόνη Πανέλλη

Ελλάδα 26.02.2026
«Έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών

Καρδίτσα: Εντοπίστηκε σακούλα με ανθρώπινα οστά σε κάδο νοσοκομείου

Ελλάδα 26.02.2026
Το μακάβριο εύρημα έγινε όταν απορριμματοφόρο έκανε αποκομιδή των σκουπιδιών και εντόπισε τη σακούλα

Πισπιρίγκου: Θα ζητήσει πιστοποίηση αναπηρίας για να συνεχίσει έκτιση ποινής εκτός φυλακής

Ελλάδα 26.02.2026
Το αίτημα της Ρούλας Πισπιρίγκου για αποφυλάκιση αφορά το σοβαρό αυτοάνοσο από το οποίο πάσχει και έχει δυσχεράνει σημαντικά την κατάσταση της υγείας της