E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καταργείται το ΣΔΟΕ μετά από 24 χρόνια

Οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής

Δημοσίευση 18/7/2019 | 15:14

Καταργείται το ΣΔΟΕ μετά από 24 χρόνια

Μετά από 24 χρόνια πέφτουν τίτλοι τέλους για την Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 84/2019 που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι αρμοδιότητές της, οι θέσεις, το προσωπικό και οι εποπτευόμενοι φορείς της μεταφέρονται στην νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.


Συγκεκριμένα, άρθρο 1 και 2 του Προεδρικού Διατάγματος ορίζεται ότι:

Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες: (α) από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής του άρθρου 35 του π.δ. 142/2017 (Α΄ 181), (β) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ., (γ) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ., (δ) η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που συστάθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 381 επόμ. του ν. 4512/2018 (Α΄5).

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας που συστάθηκε με το άρθρο 20 του ν. 3965/2011 (Α΄ 113) και η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με το άρθρο 4 του ν. 2343/1995 (Α΄ 211 ) σε συνδυασμό με το άρθρο 88 παρ. 1 του ν. 3842/2010 (Α΄ 58)καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα καταργούνται.

Δείτε το ΦΕΚ

«Tο καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους»
«Tο καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες» είναι η κατάργηση του ΣΔΟΕ που ανακοίνωσε η ΝΔ, όπως δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Πειραιά, Τρύφων Αλεξιάδης, σημειώνοντας ότι θέτει «σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητές του».

«Η κατάργηση του ΣΔΟΕ που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ είναι μία από τις πολλές αποδείξεις για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ, για την οποία o ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε προεκλογικά», αναφέρει ακόμα ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος τονίζει ότι «η εκδικητική μανία πολιτικών στελεχών, που κλήθηκαν από το ΣΔΟΕ για να απολογηθούν οι ίδιοι ή συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα, τα οποία είχαν εμπλακεί σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, τώρα πλέον αναδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο».

Στη δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «το ΣΔΟΕ υπήρξε για πολλά χρόνια η αιχμή του φορολογικού μηχανισμού, με πολλές και σημαντικές επιτυχίες και ξεκίνησε τον έλεγχο της περίφημης λίστας LAGARDE καθώς και πολλών άλλων υποθέσεων. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων, παρέμεινε εκτός ΑΑΔΕ στην πρόσφατη αναδιάρθρωση και ενισχύθηκε σημαντικά με προσωπικό και αρμοδιότητες».

Όπως υπογραμμίζει, «η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες, θέτει, δε, σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητες του. «Η κατάργηση του ΣΔΟΕ, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε έναν ασαφή οργανισμό και η αφαίρεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το υπουργείο Οικονομικών είναι τα πρώτα βήματα μιας κυβέρνησης που αναδεικνύουν σαφείς πολιτικούς στόχους και αποδεικνύουν την άγνοια στοιχειωδών λειτουργιών στο ευαίσθητο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πρέπει να ενισχύσει και όχι να αποδυναμώσει τις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες του», προσθέτει.

«Μέσα και έξω από τη Βουλή, θα αναδείξουμε με κάθε πολιτική δυνατότητα τις επικίνδυνες αυτές αποφάσεις και ελπίζουμε μέσα από ουσιαστικό διάλογο να ανατρέψουμε τέτοιου είδους αποφάσεις», καταλήγει ο κ. Αλεξιάδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγρια επίθεση στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου – Αγνωστοι χτύπησαν στο πρόσωπο τρανς γυναίκα και της έσπασαν το δόντι

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Υπέστη εκδορές στο πρόσωπο και έχασε δόντι - Η φίλη της γρονθοκοπήθηκε στη μύτη

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταγγέλλει τις νέες εκτελέσεις διαδηλωτών στο Ιράν: «Αγριοι»

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε δημόσια μετά τον απαγχονισμό των νεαρών Ερφάν Εσφαντιάρι και Γκολ-Μοχάμαντ Μοχαμαντί στις φυλακές Νταστγκέρντ της Ισφαχάν.

Θεσσαλονίκη: 84χρονος έφτιαξε τσιμεντένιο φράγμα στον Αξιό ποταμό για να ποτίζει τα χωράφια του

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνελήφθη ο γυμνός τουρίστας στη Μύκονο ‑ Τρεις αστυνομικοί χρειάστηκαν για να τον ακινητοποιήσουν

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Λίγη ώρα αφότου πόζαρε γυμνός στο άγαλμα του Καραμανλή, ο άνδρας συνελήφθη

Τύρναβος: Η «έξυπνη» παγίδα που εξαφάνισε τα θηλυκά κουνούπια από την πόλη

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ο Δήμος Τυρνάβου υιοθέτησε τη συσκευή Mosquitaire, μια οικολογική λύση που προσελκύει και παγιδεύει τα έντομα αξιοποιώντας τη φυσική τους συμπεριφορά

Σε λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες 388 νέες κάμερες για κόκκινα φανάρια στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες κάμερες, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου

Δραματική επιχείρηση διάσωσης σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Αττάλεια: Βγήκαν στο περβάζι για να σωθούν, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Οι δύο διασωθέντες είχαν εισπνεύσει καπνό και αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο για εξετάσεις

Κίνδυνος και μεγάλη ανησυχία για την Αρκτική: Οι πάγοι συτνεχίζουν να λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα και τον χειμώνα

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον καταγράφει τη μεγαλύτερη χειμερινή μείωση των αρκτικών πάγων από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων το 1978.

Ψάχνει το «μπαμ» με Γκουαρδιόλα η Ιταλία – Εναλλακτική λύση ο Πίρλο

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ποιος θα πάρει τον τίτλο της Σκουάντρα Ατζούρα;

Πώς εξηγεί ο Σάκης Αρναούτογλου τα μπουρίνια που «χτύπησαν» τη Βόρεια Ελλάδα

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ο μετεωρολόγος ανέλυσε τα αίτια των ξαφνικών καταιγίδων της Δευτέρας στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Μάνα στραγγάλισε τα τρία της παιδιά στο υπόγειο του σπιτιού – Μεγάλο αίνιγμα η ψυχική της κατάσταση

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ξεκίνησε η επιλογή ενόρκων στη δίκη της Λίντσεϊ Κλάνσι, που κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της στη Μασαχουσέτη, με επίκεντρο τον ισχυρισμό περί επιλόχειας ψύχωσης.