E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσίπρας για γερμανικές αποζημιώσεις: Είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που έθεσα το ζήτημα

«Ας στείλει η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης»

Δημοσίευση 17/4/2019 | 19:52

Τσίπρας για γερμανικές αποζημιώσεις: Είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που έθεσα το ζήτημα

Δεν έχει σκοπό να συγκρουστεί με την αξιωματική αντιπολίτευση και γενικότερα με την αντιπολίτευση στη σημερινή συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής, σχετικά με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά ακούγοντας τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Κυριαζίδη, που μίλησε πριν αντέδρασε.

«Από το 1974 μέχρι το 2015 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ο λογαριασμός Βαρουφάκη, αλλά ένα θέμα μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο. Πάει πολύ εκεί που μας χρωστάγαν να μας ζητάνε και το βόδι! Εσείς που ο Σαμαράς πήγαινε και έλεγε «ουδείς αναμάρτητος» κι εγώ βρέθηκα στο Βερολίνο ως ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που έθεσα το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Και είπα ότι είναι πρωτίστως ηθικό, γιατί αυτή είναι μια σοβαρή γραμμή διεκδίκησης. Δεν διαβάσατε ούτε καν το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου που έγραψε «και ένα μάρκο να ήταν», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, οφείλουμε να μνημονεύουμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που πολέμησαν ενάντια στο φασισμό. Τους θυμόμαστε και τους τιμούμε, όχι σαν ήρωες του παρελθόντος αλλά σαν σύμβολα του μέλλοντος. Η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να δηλητηριάσουν και να διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών. Την ίδια την Δημοκρατία και την Ευρώπη. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δράση και την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, λέγοντας πως «αποτελεί ντροπή και όνειδος για την ιστορία του λαού μας η Χρυσή Αυγή».

«Ας στείλει η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης, ας είναι μια νίκη της μνήμης ενάντια στην λήθη», τόνισε ο κ. Τσίπρας

«Ας γίνει σταθμός για την επούλωση των βαθιών πληγών που άφησε στην συλλογική συνείδηση της Ελλάδας και της Ευρώπης ο πόλεμος και η φρίκη.

Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται ειλικρίνεια και θάρρος. Από όλες τις πλευρές. Απαιτείται αμοιβαία αναγνώριση που είναι προϋπόθεση της συγχώρεσης. Αλλά αυτή η αμοιβαιότητα δεν μπορεί να είναι συνώνυμη του συμψηφισμού. Δεν μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά Ωραιόκαστρο: Εκκενώσεις οικισμών, εκρήξεις και ζημιές σε εργοστάσια και βιοτεχνίες

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Νύχτα μάχης με τις φλόγες - Εργοστάσια και κατοικίες στις φλόγες - Μήνυμα 112 για καπνούς σε όλη τη Θεσσαλονίκη

Μαρούσι: Κατέρρευσε μεσοτοιχία σε αυλή κατοικίας – Ένας τραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις

Ταϊλάνδη: Συνελήφθη Βρετανίδα που φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Βρετανίδα υποστήριξε ότι ο σύντροφός της είχε αυτοτραυματιστεί, κάτι που δεν μπορούσε να διασταυρωθεί

Θρίλερ στη Χαλκιδική: 13χρονος τουρίστας τραυματίστηκε σοβαρά σε θαλάσσιο πάρκο

E-Daily 2.TopNews Χτες
13χρονος υπήκοος Ρουμανίας τραυματίστηκε σε θαλάσσιο πάρκο του Αγίου Νικολάου και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής: Ήχησε το 112 για εκκένωση περιοχών – Kοντά σε σπίτια οι φλόγες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την κατάσβεση από αέρος επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα

Ζελένσκι ειρωνεύεται τη Μόσχα: Αν ελέγχουν την Κονταντίνοφκα, τότε ο Πούτιν δεν θα είχε πρόβλημα να με συναντήσει εκεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Αν η Κονταντίνοφκα βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο, τότε ίσως ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν να μην είχε κανένα πρόβλημα να με συναντήσει εκεί», δήλωσε ο Ζελένσκι

Καιρός: Έρχεται και νέα επιδείνωση του καιρού για 48 ώρες ‑ Προειδοποίηση Αρναούτογλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βροχές σήμερα σε όλη τη χώρα ωστόσο θα έρθει και νέα κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Το μοναδικό ηφαίστειο στη Γη που εκτοξεύει μικροσκοπικούς κρυστάλλους χρυσού ‑ 80 gr κάθε μέρα

E-Daily 3.Left Χτες
Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς πώς σχηματίζονται οι κρύσταλλοι χρυσού στο όρος Έρεβος

Η Μαρία Σάκκαρη έμεινε μακριά από τον καλό της εαυτό, έχασε 2‑0 από την Παολίνι και αποχαιρέτισε το Wimbledon

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να απειλήσει την Ιταλίδα αντίπαλο της η οποία επικράτησε με 6-1, 6-2 και προκρίθηκε στους 16 του λονδρέζικου open