E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βάρβαρες συνθήκες σε σφαγεία ‑ Κοτόπουλα παγώνουν μέχρι θανάτου ή βράζονται ζωντανά

Περιστατικά που σοκάρουν στα σφαγεία των ΗΠΑ

Δημοσίευση 17/12/2018 | 18:25

Βάρβαρες συνθήκες σε σφαγεία ‑ Κοτόπουλα  παγώνουν μέχρι θανάτου ή βράζονται ζωντανά

Κοτόπουλα που παγώνουν αργά μέχρι θανάτου, βράζονται ζωντανά και ασφυκτιούν στριμωγμένα σε κλουβιά είναι μεταξύ εκατοντάδων σοκαριστικών περιστατικών κακοποίησης που καταγράφηκαν στα σφαγεία των ΗΠΑ.   

Μια έρευνα από τον Guardian και το Γραφείο Διερευνητικής Δημοσιογραφίας εξέτασε εκατοντάδες αρχεία καταγραφής που περιγράφουν περιστατικά σε ολόκληρη τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια, οι επιθεωρητές κατέγραψαν πολυάριθμα περιστατικά βαρβαρότητας και συνθηκών που προκαλούν ανησυχία στη Βρετανία. Τα ευρήματα του Guardian πυροδότησαν ανησυχίες ότι μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά το Brexit θα μπορούσε να πλημμυρίσει με κοτόπουλα που έχουν περάσει αντίστοιχες διαδικασίες τη χώρα.   

Πολλά πτηνά βρήκαν βασανιστικό θάνατο σε ιμάντες που χάλασαν ενώ πολλά ζεματίστηκαν ζωντανά καθώς υπήρξαν μηχανικά προβλήματα και ανεκπαίδευτοι υπάλληλοι. Χιλιάδες πτηνά πέθαναν από θερμική καταπόνηση μετά από ταξίδι ή αναμονή σε φορτηγά σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών ή μένοντας σε συνθήκες παγετού κλειδωμένα σε φορτηγά. Σε ένα περιστατικό, τον περασμένο Ιανουάριο, περισσότερα από 34.000 κοτόπουλα πάγωσαν μέχρι θανάτου, καθώς έμειναν έξω από σφαγείο σε φορτηγό.   

Οι παραβιάσεις που εξετάστηκαν και βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας σημειώθηκαν μεταξύ του 2014 και του τρέχοντος έτους σε μερικούς από τους μεγαλύτερους εκτροφείς και σφαγείς πουλερικών στη χώρα, αλλά και μεγάλε μονάδες. Τα αρχεία, που φυλάσσονται από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Έλεγχου Τροφίμων (FSIS) του USDA, αρχικά ελήφθησαν μετά από αιτήματα από ακτιβιστικές ομάδες.   

Τα πτηνά που έχουν πεθάνει με άλλα μέσα από τις εγκεκριμένες μεθόδους σφαγής θεωρούνται «νοθευμένα» και δεν μπορούν να πωληθούν ως κρέας. Αν πολλά κοτόπουλα πνιγούν ζωντανά σε δεξαμενή αποδεικνύεται ότι το εργοστάσιο «έχει χάσει τον έλεγχο της διαδικασίας» του - αυτό μπορεί να είναι λόγος για αναφορά μη συμμόρφωσης.   

Ο πραγματικός αριθμός των πτηνών που επηρεάζονται είναι αδύνατο να υπολογιστεί. Οι αναφορές συνήθως γίνονται μόνο αφού θεωρηθεί ότι έχουν βλάψει περισσότερα από έξι ζώα ταυτόχρονα και οι επιθεωρητές δεν είναι πάντοτε παρόντες για να βεβαιώσουν παραβίαση. Μερικές από τις εγκαταστάσεις δείχνουν ξεκάθαρα σημάδια μη συμμόρφωσης καθώς εμφανίζονται ξανά και ξανά στις λίστες με τα περιστατικά.   

Η ευθύνη για τον έλεγχο και τη ρύθμιση είναι περίπλοκη γραφειοκρατικά λόγω του συστήματος των υπηρεσιών που αν και δέχονται πιέσεις πετάνε το μπαλάκι η μία στην άλλη. Η αμερικανική βιομηχανία πουλερικών σφαγιάζει περίπου 9 δισεκατομμύρια πτηνά κάθε χρόνο, αριθμός που η κυβέρνηση Τραμπ ελπίζει να αυξήσει σημαντικά. Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση δημοσίευσε ένα σχέδιο που επιτρέπει στις μονάδες να ανεβάσουν την ταχύτητα επεξεργασίας τους από το προηγούμενο ανώτατο όριο 140 πτηνών ανά λεπτό σε 175. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αφρικανική σκόνη «σκεπάζει» την Ελλάδα: Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο και πότε θα υποχωρήσει

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Ιουλίου, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στη δυτική και νότια Ελλάδα.

Ρόδος: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα του 19χρονου ΕΠΟΠ ‑ «Ήρθαμε, όμως εσύ έλειπες»

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η οικογένεια του 19χρονου έφτασε στο νησί για το ταξίδι που σχεδίαζαν να κάνουν όλοι μαζί, πριν από τη μοιραία στρατιωτική εκπαίδευση

Καιρός: Μπουρίνι απόψε στη Βόρεια Ελλάδα – Στο «στόχαστρο» και η Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για σύντομο αλλά τοπικά έντονο πέρασμα καταιγίδων με απότομη ενίσχυση ανέμων και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Ελλάδα 20.07.2026
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Καλλιγά – Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Πρόστιμο 550 εκατ. ευρώ στην AliExpress από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομα προϊόντα

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα απέτυχε να εντοπίσει και να αφαιρέσει έγκαιρα παράνομα, μη ασφαλή και απομιμητικά προϊόντα από τη διάθεσή της.

Ryanair: Τι αποκάλυψε ο CEO για το ατύχημα με το σπασμένο παράθυρο στην πτήση από Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο Μάικλ Ο`Λίρι δήλωσε ότι τα αρχικά ευρήματα παραπέμπουν σε «ζημιά από ξένο αντικείμενο» στον κινητήρα κατά την απογείωση από τη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο

Ελλάδα 20.07.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη.

Πέθανε ο Κέβιν Κίγκαν: Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου σε ηλικία 75 ετών

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο δις νικητής της Χρυσής Μπάλας είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο ότι έπασχε από καρκίνο σταδίου 4.

Διανομέας φαγητού κέρδισε ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Κίνας

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο 56χρονος Ουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα σε χαρτάκια ανάμεσα στις παραδόσεις και κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο Λου Σιν με τη συλλογή «Low Flight».

ΑΑΔΕ: Δήλωνε άστεγη και έμενε σε βίλα 280 τ.μ. με πισίνα!

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Τρεις συλλήψεις από τους ελεγκτές του ΔΕΟΣ - εντοπίστηκαν εικονικά τιμολόγια και συναλλαγές άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Guardian: Τι κινδύνους κρύβει για τη Μεσσηνία η «Οδύσσεια» του Νόλαν;

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η κινηματογραφική αίγλη που απέκτησε η Μεσσηνία, αφού επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της νέας «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, έφερε τη Βοϊδοκοιλιά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Νέοι αυστηροί κανόνες για τα πατίνια: Ποιοι δεν θα μπορούν πλέον να τα οδηγούν

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση περιορίζει τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών