E-Daily

Ο μεγάλος οίκος μόδας με το σκοτεινό μυστικό

Μία ιστορία που σημάδεψε το κορυφαίο brand

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ

19/3/2023 | 00:54

Πέντε χρόνια αφότου κέρδισε το Όσκαρ για το A Star Is Born, η Lady Gaga επέστρεψε στους κινηματογράφους, πρωταγωνιστώντας στο αστυνομικό δράμα του Ridley Scott με τίτλο, The House of Gucci.

Μαζί με τους Adam Driver (Maurizio Gucci), Al Pacino (Aldo Gucci), Jared Ledo (Paolo Gucci) και Salma Hayek (Pina Auriemma) ξετύλιξε μέσα από την ταινία την απίστευτη σκοτεινή ιστορία της Patrizia "Black Widow" Reggiani.

Στη δεκαετία του 1990, η διαβόητη γυναίκα της καλής κοινωνίας καταδικάστηκε για την οργάνωση της δολοφονίας του πρώην συζύγου της και κληρονόμου του οίκου μόδας Gucci, Maurizio Gucci. Η σκανδαλώδης υπόθεση δημιούργησε τη δίκη του αιώνα στην Ιταλία.

Η τραγική ιστορία

Ο Maurizio ήταν εγγονός του ιδρυτή του House of Gucci, Guccio Gucci, ενώ η Reggiani ήταν Ιταλίδα της υψηλής κοινωνίας και κόρη ενός μεγιστάνα των φορτηγών. Γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι στο Μιλάνο και παντρεύτηκαν το 1972 όταν και οι δύο ήταν 24 ετών. Έκαναν στη συνέχεια δύο κόρες, την Alegra και την Alessandra.

Για πάνω από μια δεκαετία, το ζευγάρι φαινόταν να ζει σε συζυγική ευδαιμονία, με τον πολυτελή τρόπο ζωής τους να τους κάνει τα αγαπημένα του ιταλικού Τύπου. Ως ένα από τα πιο αυθεντικά ζευγάρια διασημοτήτων, η βρετανική Vogue αναφέρει ότι όταν επισκέπτονταν τη Νέα Υόρκη, τους μετέφεραν με σοφέρ με ένα αυτοκίνητο με την πινακίδα "Mauizia", ένα συνδυασμό των ονομάτων τους. Είχαν ιδιωτικά νησιά και ακίνητα σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, όπως το Saint Moritz, το Connecticut και το Acapulco. Και η Reggiani, για την οποία η Guardian λέει ότι ήταν γνωστή στους κύκλους της ελίτ ως η «Λιζ Τέιλορ των ετικετών πολυτελείας», θα φιλοξενούσε υπερβολικά θεματικά πάρτι στα οποία παρευρέθηκαν οι Kennedy.

«Ο Maurizio ένιωθε ελεύθερος μαζί μου. Διασκεδάζαμε, ήμασταν μια ομάδα», είπε η Reggiani στην εφημερίδα του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016. «Ήμασταν ένα όμορφο ζευγάρι και είχαμε μια όμορφη ζωή, φυσικά».

Αλλά η σχέση τους πήρε μια στροφή προς το χειρότερο το 1983 όταν πέθανε ο πατέρας του Maurizio, ο ηθοποιός Rodolfo Gucci. Εκείνη την εποχή, ο Maurizio κληρονόμησε το 50% των μετοχών της οικογενειακής εταιρείας και έγινε ο πρόεδρος της. Η Reggiani αποδοκίμασε έντονα τις κακές επιχειρηματικές αποφάσεις του συζύγου της, οι οποίες περιελάμβαναν την εξαγορά των θέσεων του διοικητικού συμβουλίου της οικογένειάς του έναντι 135 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω της εταιρείας επενδυτικής τραπεζικής Investcorp με έδρα το Μπαχρέιν, σύμφωνα με το Forbes.

«Ο Maurizio τρελάθηκε», είπε στον Guardian. «Μέχρι τότε ήμουν ο κύριος σύμβουλός του για όλα τα θέματα της Gucci. Αλλά ήθελε να είναι ο καλύτερος και σταμάτησε να με ακούει... Θύμωσα με τον Maurizio για πολλά, πολλά πράγματα εκείνη την εποχή. Μα πάνω από όλα αυτό. Έχανε την οικογενειακή επιχείρηση. Ήταν ανόητο. Ήταν μια αποτυχία. Ήμουν γεμάτη οργή, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα».

Αφού ισχυρίστηκε ότι θα φύγει για επαγγελματικό ταξίδι, ο Maurizio άφησε τη Reggiani το 1985. Ως επικεφαλής της Gucci, θα έχανε εκατομμύρια από την εταιρεία. Μέχρι το 1993, αναγκάστηκε να πουλήσει τις μετοχές της επιχείρησης στην Investcorp για 120 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η Guardian. Είχε επίσης μια νέα "φιλενάδα", την interior designer Paola Franchi.

Το 1994, η Reggiani έλαβε διακανονισμό διαζυγίου που θα της έβγαζε 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως (μια δεκαετία μετά τον χωρισμό τους), αλλά δημόσια ήταν ακόμα εξαιρετικά αγανακτισμένη με τον πρώην της.

Πώς σκοτώθηκε ο Maurizio Gucci;

Το πρωί της 27ης Μαρτίου 1995, ο Maurizio πυροβολήθηκε θανάσιμα τρεις φορές στα σκαλιά του ιδιωτικού του γραφείου στο Μιλάνο. Η τραγωδία θεωρήθηκε δολοφονία και λόγω του υψηλού προφίλ του Maurizio, οι αρχές είχαν διάφορες θεωρίες για την ταυτότητα και τα κίνητρα του δολοφόνου.

Ένας ξεκάθαρος ύποπτος ήταν η Reggiani, η οποία μιλούσε έντονα για την περιφρόνηση της για τον εν διαστάσει σύζυγό της και την επιθυμία να τον δει νεκρό. «Ήμουν έξαλλη με τον Maurizio», είπε στο ντοκιμαντέρ του 2021, Lady Gucci: The Story of Patrizia Reggiani. "Πήγα να ρωτήσω όλους, ακόμα και τον τοπικό παντοπώλη, υπάρχει κάποιος που έχει το θάρρος να δολοφονήσει τον σύζυγό μου; Δεν μπορώ να στοχεύσω το όπλο καλά καλά - δεν θα μπορούσα να το είχα κάνει μόνη μου".

Ωστόσο, χωρίς έγκυρα στοιχεία, η αστυνομία δεν μπόρεσε να απαγγείλει κατηγορίες σε κανέναν. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 1997, η ιταλική αστυνομία έλαβε μια ανώνυμη πληροφορία που πυροδότησε την έρευνά της για τον Reggiani. Σύντομα ανακάλυψαν ότι η Reggiani συνεννοήθηκε με τη φίλη και μέντιουμ της, Pina Auriema, και συμφώνησε να την πληρώσει 600 εκατομμύρια λιρέτες (365.000 δολάρια) με αντάλλαγμα να σκοτώσει τον πρώην της, σύμφωνα με το Forbes.

Η Auriemma ήρθε σε επαφή με έναν γνωστό, τον νυχτερινό αχθοφόρο του ξενοδοχείου Ivano Savioni, για τη βοήθειά του. Στη συνέχεια, ο Savioni έφερε το θέμα στον Orazio Cicala, ο οποίος βρήκε τον δολοφόνο, Benedetto Ceraulo. Οι ένοχοι, εκτός από την Reggianι, ανακαλύφθηκαν από τις αρχές όταν ένας μυστικός αστυνομικός κατέγραψε μια κλήση μαζί τους, στην οποία εμφανίστηκε ως δολοφόνος απειλώντας τη Reggiani να πληρώσει τα υπόλοιπα χρήματα που χρωστούσε στην ομάδα. Στις 31 Ιανουαρίου 1997, και οι πέντε συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για φόνο εκ προμελέτης σε σχέση με τη δολοφονία του Maurizio.

Σε όλη τη διάρκεια της δίκης, η Reggiani αποκαλούνταν από τα ΜΜΕ «Μαύρη Χήρα».

Φυσικά, η σύλληψη και η σύνδεση της Reggiani με τη δολοφονία του συζύγου της πυροδότησε θύελλα στα μέσα ενημέρωσης. Με την ονομασία «Μαύρη Χήρα», η συγκλονιστική δίκη του 1998 τονίστηκε από την άτεγκτη προσωπικότητα της Reggiani. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι υποκινήθηκε από την απληστία και τη ζήλια της νέας συντρόφου του πρώην της, Franchi.

«Νομίζω ότι η Patrizia ενοχλήθηκε πάνω από όλα που δεν μπορούσε πια να αποκαλεί τον εαυτό της Gucci», είπε η Franchi στο δικαστήριο, σύμφωνα με το AP.

Η Reggiani είπε στην τηλεοπτική εκπομπή Storie Maledette, «Πρέπει να ομολογήσω ότι για ένα διάστημα ήθελα πραγματικά να τον ξεφορτωθώ. Ήθελα να το κάνω και έτσι γύριζα ζητώντας από τον κόσμο να το κάνει. Αλλά οι προθέσεις μου τελείωσαν εκεί — μια απλή εμμονή, μια απλή επιθυμία. Ποια σύζυγος δεν είπε ποτέ «Θα σκότωνα αυτόν τον τύπο;»

Μετά από δίκη πέντε μηνών, η Ρετζιάνι και οι υπόλοιποι συνεργάτες της καταδικάστηκαν για φόνο εκ προμελέτης. Καταδικάστηκε σε 29 χρόνια φυλάκιση..