E-Daily

Τα «ροζ» σινεμά της Θεσσαλονίκης που άφησαν εποχή

Όταν ο κινηματογραφικός ήταν ο μόνος τρόπος για να δει κανείς ερωτικές ταινίες

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ

15/3/2023 | 00:14

Η Θεσσαλονίκη ως γνωστόν είναι η πόλη του έρωτα. Του κάθε έρωτα. Για δεκαετίες λοιπόν φιλοξένησε εκτός από τις κλασικές αίθουσες κινηματογράφου κι αυτές που πρόβαλλαν αποκλειστικά ερωτικές ταινίες.

Τρία είναι τα ροζ σινεμά που άφησαν εποχή και το στίγμα τους στα στενά της πόλης, ενώ κράτησαν επτασφράγιστο μυστικό τους ανθρώπους που φιλοξένησαν.

Σινέ Βίλμα

Άνοιξε στα μέσα του '80 και η "Βίλμα" είναι το μόνο από τα τρία που διασώζεται ακόμα και σήμερα και βρίσκεται στην περιοχή του Βαρδάρη, στην οδό Γλάδστονος 7. Ένα από τα βασικά που πρέπει να ξέρεις είναι ότι δύσκολα μπαίνουν γυναίκες σε αυτό, αφού αποτελεί γνωστό-άγνωστο τόπο συνάντησης της gay κοινότητας, ενώ στις αίθουσές του έχει φιλοξενήσει και κάποια μεγάλα ονόματα ανδρών του επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού κόσμου. 

Σινέ Λαΐκόν

Βρισκόταν κι αυτό στην περιοχή του Βαρδάρη, στη Μοναστηρίου 2, όμως μετά τα περιοριστικά μέτρα και τις καραντίνες δεν άνοιξε ποτέ ξανά, βάζοντας λουκέτο το 2021. Είδε το "φως του ήλιου" μέσα στη δεκαετία του ΄60 και ενώ αρχικά ο χώρος είχε τρία επίπεδα και ξεκίνησε προβάλλοντας κωμωδίες και ταινίες δράσης, στη συνέχεια οργανώθηκε σε δύο αίθουσες προβολών: μία straight και μία με gay sex ταινίες. 

Σινέ Θεανώ

Βρισκόταν στην ανατολική πλευρά της πόλης και συγκεκριμένα κοντά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, επί της Κωνσταντινουπόλεως. Το φουαγιέ του ήταν αρκετά πιο εντυπωσιακό από τα άλλα δύο σινεμά και το οποίο κοσμούσε ένα έργο τέχνης με σκίτσα κοριτσιών στον τοίχο. Το ενδιαφέρον είναι ότι ξεκίνησε ως ένα απλό σινεμά, αλλά στις αρχές του '80 μετατράπηκε σε ερωτικό κινηματογράφο. Εκτός από τα κλασικά καθίσματα στην αίθουσα προβολής, στο φουαγιέ και στο δίπλα δωμάτιο έβρισκε κανείς κόκκινες δερμάτινες πολυθρόνες και αντίστοιχο καναπέ. Το Σινέ Θεανώ έκλεισε τις πόρτες του οριστικά το 2018.