E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πλατεία Θεάτρου: Παλιά και νέα στέκια σε μια γειτονιά που αλλάζει

Πήρε το όνομα της από το θέατρο Μπούκουρα το οποίο λειτούργησε στην οδό Μενάνδρου από το 1840 έως το 1897

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 23/2/2023 | 21:39

Πλατεία Θεάτρου: Παλιά και νέα στέκια σε μια γειτονιά που αλλάζει
@mayatsoclis_

Η Πλατεία Θεάτρου αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Αθήνας. Γεμάτη παλιά και νέα στέκια που την έχουν κάνει να αλλάξει (ξανά) όψη. Μπορεί να είναι μικρή αλλά είναι μία εμβληματική πλατεία, ακριβώς στο κέντρο της Αθήνας. Εκτείνεται στο οικοδομικό τετράγωνο των οδών Σοφοκλέους, Σωκράτους, Ευριπίδου και Μενάνδρου. Το λιθόχτιστο θέατρο Μπούκουρα – μοναδικό στο είδος του – το οποίο λειτούργησε στην οδό Μενάνδρου από το 1840 έως το 1897, είναι η αιτία που η πλατεία ονομάστηκε «Πλατεία Θεάτρου».

Η πλατεία αναβίωσε τον τελευταίο καιρό και αυτό οφείλεται σε μια βραβευμένη από καιρό μελέτη για έναν αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή και χάρη στον συντονισμό υπηρεσιών και των κατάλληλων παραγόντων, έχουμε σήμερα αυτό το αποτέλεσμα. Έτσι, τα παλιά στέκια πήραν ζωή ξανά και τα νέα ήρθαν για να κάνουν την πλατεία ένα ιδανικό μέρος για την έξοδο και τη βόλτα των Αθηναίων και όχι μόνο!

Αξίζει να σημειώσω, ότι η πλατεία Θεάτρου φιγουράρει στους ξένους ταξιδιωτικούς οδηγούς για την Αθήνα, ως ένα αυθεντικό μέρος που οι παλιοί Αθηναίοι αγκαλιάζουν τους ταξιδιώτες και που οι νέοι hipsters αυτής της πόλης, παρτάρουν στα rooftops ξενοδοχείων όπως η Selina και πίνουν κρασιά στα κρυμμένα παλιά καφενεία της περιοχής! 

Ταβέρνα Κληματαριά

Αυτή η ιστορική ταβέρνα είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια του ναού του Ασκληπιού και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1927. Ο χώρος, είναι ακριβώς έτσι όπως θα άρμοζε σε ένα τέτοιο στέκι: με μεγάλα βαρέλια στο εσωτερικό, με ξύλινα τραπέζια και καρέκλες, κάτω από το μισόφως που αφήνουν οι κληματαριές.

Σχεδόν αιωνόβιο λοιπόν, προσφέρει αρνάκι ή χοιρινό κότσι με πατάτες στη γάστρα, χειροποίητες πίτες και νόστιμα λαδερά. Από ένα τέτοιο μαγαζί, που φιλοξένησε τους πιο γνωστούς μουσικούς της χώρας, δε θα μπορούσε να λείπει η ζωντανή μουσική κάποιες μέρες της εβδομάδας, με πλούσιο λαϊκό ρεπερτόριο.

Θεάτρου 2, Αθήνα

Dosa House

Ένα στέκι απευθείας από το Νέο Δελχί, με σκοπό να φέρει το ινδικό street food στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην πλατεία Θεάτρου. Εκεί θα βρεις νόστιμα και ιδιαίτερα φαγητά. Η dosa, που είναι σαν κρέπα, είναι ένα τραγανό ρολό, vegan και gluten free από τη φύση του αφού για να τη φτιάξουν αναμειγνύουν φακές και ρύζι.

Το σερβίρουν με διάφορα υλικά, αλλά η γέμιση που προτιμούν οι περισσότεροι είναι οι πατάτες masala: ένας πικάντικος πουρές από πατάτες, αρακά, τσίλι και μπαχαρικά. Συνοδεύουν την dosa με chutney καρύδας, sambar (πηχτή σούπα με φακές, λαχανικά και ταμάρινδο) και καυτερό chutney ντομάτας, για να βουτήξεις μέσα το ζυμάρι. Για «σβήσιμο» πιες mango lassi που φτιάχνουν με γιαούρτι και μάνγκο!

Θεάτρου 3, Αθήνα

Της Θεάτρου το στέκι

Της Θεάτρου το στέκι είναι λιτό και περιεκτικό, με τη βιτρίνα των φαγητών ημέρας να τραβάει όλη την προσοχή. Επιχείρηση της οικογενείας Βαρέση, εδώ και 24 χρόνια φροντίζουν τους επισκέπτες τους σαν δικούς τους ανθρώπους και όλοι φεύγουν ικανοποιημένοι και χορτάτοι από εκεί. Στα τραπεζάκια του, θα δεις να κάθονται από φοιτητές μέχρι ηλικιωμένοι, για να απολαύσουν τα οικονομικά και γευστικά πιάτα όπως χοιρινό μπεκρή μεζέ, μπακαλιάρο σκορδαλιά και άλλα ψαρικά, τηγανιτά κεφτεδάκια, ρεβυθάδα και πολλά άλλα!

Θεάτρου 7, Αθήνα

Ξενοδοχείο Selina

Μία από τις τελευταίες προσθήκες στο σκηνικό της πλατείας Θεάτρου, όπου συχνά οργανώνουν βραδιές με κοκτέιλ ή αφιερωμένες σε ελληνικά κρασιά, προβολες ταινιών και Barbeque στο Rooftop, με θέα την Ακρόπολη. Για την ακρίβεια, την πιο εντυπωσιακή θέα στην Ακρόπολη, ενώ από το κάδρο δε θα λείψει και ένα κομμάτι θάλασσας. Εκτός από αυτά, η εξαιρετική αισθητική, η ατμόσφαιρα που συνδυάζει το νησιώτικο με το urban στοιχείο και η μουσική του μπαρ, θα σε κάνουν να βρίσκεσαι κάθε βράδυ εκεί! Επιπλέον, το μενού του τα σπάει!

Θεάτρου 8, Αθήνα

Δίπορτο

Ένα μαγαζί που για να μπεις θα κατέβεις μερικά σκαλιά, για να αντικρίσεις τα μεγάλα κρασοβάρελα και τα τραπέζια με τις λαδόκολλες αντί για τραπεζομάντηλα. Υπάρχουν αναφορές για το Δίπορτο από το 1911 και ενώ υπήρξε για χρόνια ένα «μυστικό» στέκι, σήμερα το επισκέπτονται τουρίστες και Αθηναίοι από κάθε περιοχή. Υπάρχει μάλιστα και ένας μύθος, σύμφωνα με τον οποίο ο Βάρναλης αναφέρεται στη «υπόγεια ταβέρνα» στο ποίημά του «Οι Μοιραίοι». Εκεί θα απολαύσεις διάφορα ψαρικά στα κάρβουνα, λαχταριστά κρεατικά, γιουβέτσι, ρεβυθάδα και φάβα, και θα τα συνδυάσεις άψογα με κρασί απ’το βαρέλι και ζεστό φρυγανιστό ψωμί!

Σωκράτους 9 & Θεάτρου, Αθήνα

PTX

Τέλος, ένας queer πολυχώρος, χωρισμένος σε τέσσερα επίπεδα αποτελεί μία ακόμη νέα προσθήκη. Θα βρεις εκεί μία καφετέρια για πρωινό και brunch. Διαθέτει επίσης και workspace, έναν χώρο όπου μπορείς να δουλέψεις ήσυχα με laptop σου. Παρασκευή και Σάββατο βράδυ ανοίγουν οι πόρτες του club, στο οποίο παίζουν μουσικές, παραγωγοί παγκοσμίου αναγνώρισης. Ανά διαστήματα φιλοξενεί γκαλερί, εκθέσεις και events και επηρεασμένο από vibes εξωτερικού, έχει καταφέρει να γίνει hot spot.

Θεάτρου 10, Αθήνα

photo credit

Πίσω από την Αθηνάς και τη Βαρβάκειο λοιπόν, θα βρεις αυτά τα στέκια της Πλατείας Θεάτρου.  Κάποια νέα και κάποια παλιά, που υπάρχουν σχεδόν έναν αιώνα, όλα μαζί συνθέτουν την παρεΐστικη πλέον πλατεία Θεάτρου!

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Χτες
Όλα είναι πεντανόστιμα!

Ανακοίνωση προβολών Horrorant Film Festival 2024!

Σινεμά Προχτές
ΕΛΙΖΕαπό 18/04 έως 28/047

Πού θα φας πεντανόστιμα νηστίσιμα γλυκά στη Θεσσαλονίκη

Eat + Drink 23.04.2024
Υπάρχουν επιλογές για κεράσματα την περίοδο της Σαρακοστής κι όχι μόνο

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Τα 5+1 πιο ινσταγκραμικά καφέ της Αθήνας

Eat + Drink 17.04.2024
Ό,τι πρέπει για να βγάλεις τέλειες φωτογραφίες για το Instagram στην παραμυθένια τους διακόσμηση!

Μικροσκοπικά ουζερί για θαλασσινά στη Θεσσαλονίκη

Eat + Drink 16.04.2024
Ζέστη, ήλιος και διάθεση για εξόδους!

7 εναλλακτικά εστιατόρια για ένα ρομαντικό ραντεβού

Eat + Drink 12.04.2024
Επειδή δεν είναι εύκολο να βρεις το τέλειο μέρος για ραντεβού, σου βρήκαμε εμείς τα καλύτερα!

Η γειτονιά της Αθήνας που αποθεώνουν τα ξένα περιοδικά

Urban 11.04.2024
Συνδυάζει αβίαστα τη διαχρονική κομψότητα με τη σύγχρονη αίσθηση

#JobDay Δήμων Ωραιοκάστρου ‑ Δέλτα

Urban 09.04.2024
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ17/04

5 μαγαζιά σε στοές της Αθήνας που αξίζει να επισκεφτείς

Eat + Drink 05.04.2024
Βάλε αυτά τα μαγαζιά οπωσδήποτε στη λίστα σου!