LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτές οι δυο πόλεις είναι εντελώς διαφορετικές αν τις δεις από ψηλά

Τα σχέδια μοιάζουν εξωπραγματικά από ψηλά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/5/2022 | 00:04

Αυτές οι δυο πόλεις είναι εντελώς διαφορετικές αν τις δεις από ψηλά
@tripadvisor.com

Όταν μια πόλη χτίζεται λίγοι είναι εκείνοι που έχουν στο νου τους πως θα μοιάζει από ψηλά. Συνήθως τους ενδιαφέρει πως θα φαίνεται από το έδαφος. Κι όμως υπάρχουν εξαιρέσεις, με ορισμένες πόλεις να δημιουργούν όμορφα σχέδια που από ψηλά μοιάζουν εξωπραγματικά. Δυο από αυτές είναι η πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια και η μικρή πόλη της Ολλανδίας Μπουρτάντζ. Η πρώτη μοιάζει με αεροπλάνο και η δεύτερη με αστέρι…

Μπραζίλια

Αν γυρίσεις όλον τον κόσμο, θα βρεις εκατοντάδες ενδιαφέροντες οικισμούς. Η Μπραζίλια βέβαια είναι μια κατηγορία από μόνη της. Αν παρατηρήσεις την πρωτεύουσα της Βραζιλίας από ψηλά, τότε θα δεις πως μοιάζει ή με αεροπλάνο ή με πουλί.

@9gag.com

Χτίστηκε σε μόλις 41 μήνες και κόστισε ακριβά, ενώ ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1960. Σκοπός του κράτους της Βραζιλίας ήταν να φτιάξει μια καινούργια πρωτεύουσα, πιο κεντρική γεωγραφικά και πιο ουδέτερη σε σχέση με τον ανταγωνισμό των μεγάλων πόλεων. Η προηγούμενη πρωτεύουσα, το Ρίο Ντε Τζανέιρο, βρίσκεται στην νοτιοανατολική ακτή, όπου λαμβάνει χώρα μεγάλο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας της Βραζιλίας.

Σήμερα, οι κάτοικοι φτάνουν τα 4,3 εκατομμύρια και έχει μπει στη λίστα με τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου που χτίστηκαν μετά το 1900. Η χωροθέτηση οικιστικών κτιρίων γύρω από μεγάλης εκτάσεις αστικές περιοχές αλλά και η συνολική οικοδόμηση της πόλης και η διαίρεσή της σε τομείς, έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό για τη ζω στις μεγάλες πόλεις του 20ου αιώνα.

Για παράδειγμα, στον σχεδιασμό της υπάρχουν αριθμημένα οικοδομικά τετράγωνα αλλά και τομείς που αφορούν πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως είναι τα ξενοδοχεία, οι τράπεζες και οι πρεσβείες.

Μπουρτάντζ

Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό χωριό στη βορειοανατολική Ολλανδία. Αυτό ΠΥ το κάνει να ξεχωρίζει είναι πως έχει σχήμα αστεριού, το οποίο από ψηλά φαίνεται τόσο προσεγμένο και άρτιο που εντυπωσιάζει. Το Μπουρτάνζ έχει μόλις 430 κατοίκους και βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.

Χτίστηκε το 1593 και χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο μέχρι το 1851. Αργότερα μετατράπηκε σε χωριό, διατηρώντας το σχήμα που είχε αρχικά. Δεν έγινε ποτέ πόλη, αλλά η διατήρηση του ήταν πιο σημαντική, γι’ αυτό και σήμερα είναι ανοιχτό για το κοινό σαν μουσείο.

@wikipedia.org

Κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της ολλανδικής εξέγερσης, όταν η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο με την Ισπανία. Το Χρόνινχεν εκείνη την εποχή ήταν στα χέρια των Ισπανών, οι οποίοι αναφοδιάζονταν από τις εμπορικές οδούς που έφταναν από την Γερμανία. Ο ολλανδικός στρατός θέλησε να μπλοκάρει τον ανεφοδιασμό αυτόν και κατέλαβε την περιοχή γύρω από το Μπουρτάντζ, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο φρούριο. Σήμερα είναι αγροτικός οικισμός, με κέντρο την πλατεία της αγορά όπου κάποιος μπορεί να βρει πολλά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 κακά παραδείγματα που δίνεις στο παιδί ενώ δεν το θέλεις

Family 20.04.2024
Τα παιδιά κάνουν ό, τι βλέπουν και όχι ό, τι τους λένε

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Σχέσεις 20.04.2024
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Τα πιο όμορφα λουλούδια για να φυτέψεις στη γλάστρα σου την άνοιξη

Style 20.04.2024
Για να δημιουργήσεις τη δική σου όαση στο μπαλκόνι σου!

4 συμπληρώματα που ενισχύουν το κολλαγόνο για ελαστικό δέρμα

Body+Mind 20.04.2024
Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα συμπληρωμάτων

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind Χτες
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style Χτες
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο Χτες
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια Χτες
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Προχτές
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο