E-Daily

Το Μπουρνάζι ανασυστήνεται: Τα Νέα στέκια (και όχι μόνο) που άλλαξαν τη γειτονιά

Η ένδοξη γειτονιά της Αθήνας έχει πια, ένα πιο low profile πρόσωπο και μπορεί να σου προσφέρει εντελώς καινούρια πράγματα

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 18/5/2022 | 22:28

Πολύ πριν τα ένδοξα club στο Μπουρνάζι, η γειτονιά αυτή ήταν μια βιομηχανική περιοχή που μέχρι το 1965 γεμίζει με άναρχα κτίσματα. Ένα ήσυχο και αυθεντικό μέρος που τις επόμενες δεκαετίες θα γίνει το απόλυτο σημείο διασκέδασης για σχεδόν όλη την Αθήνα και για πολλά χρόνια.

Μια γειτονιά που θα ζήσει τα πάντα. Από την απόλυτη αφάνεια θα γνωρίσει δόξες και φωτεινές στιγμές, που άλλες γειτονιές δεν μπορούν να φανταστούν, ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα. Από εκεί, θα ζήσει τον σνομπισμό και τον εγχώριο ρατσισμό και μετά αφού θα ζήσει για λίγο μια παρακμή, θα συστηθεί ξανά! 

Είμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Το Μπουρνάζι ανασυστήνεται! Νέα στέκια και όχι μόνο, άλλαξαν τη γειτονιά και τα τελευταία 3-4 χρόνια, είναι ξανά και πάλι προορισμός. Αυτή τη φορά όχι για τα κλαμπ αλλά για το φαγητό και μερικά πράγματα ακόμα! 

Πάμε να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στις προηγούμενες δεκαετίες και θα επανέλθουμε ξανά στο σήμερα και γιατί αξίζει να βγεις στο Μπουρνάζι! 

Το Μπουρνάζι της διασκέδασης 

Αν έζησες τα 90s στην Αθήνα δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις βρεθεί σε ένα από τρία κάππα (3K). Εσύ που ξέρεις χαμογελάς, εσύ που δεν ξέρεις τι είναι τα τρία κάππα, θα σου πω αμέσως. Ήταν τα τρία club πάνω στην Παρασκευοπούλου. Οι Κολόνες, Η Κόλαση και το Κόκαλο. Μάλιστα έξω από την κόλαση είχες ένα τεράστιο video wall που έδειχνε το εσωτερικό του μαγαζιού. Κάτι πολύ προχωρημένο για την εποχή. 

Παραδίπλα ήταν η θρυλική Villagio που σίγουρα δεν έχει υπάρξει άλλο αντίστοιχο μαγαζί ως τώρα. Χιλιάδες κόσμου κάθε εβδομάδα. Λίγα μέτρα πιο πέρα, το Δικαστήριο Club που είναι ακόμα στην ίδια θέση. Υπήρξε ορόσημο της περιοχής και ένα ιστορικό μέρος για την Αθηναϊκή νύχτα. Τώρα είναι κάτι μεταξύ καφετέριας και club όμως δε θυμίζει σε τίποτα τις παλιές του δόξες. Σίγουρα ήταν, είναι και θα είναι μια ωραία καλτ επιλογή για να διασκεδάσεις. 

Εκτός από αυτά τα μαγαζιά, υπήρχαν δεκάδες ακόμα μέρη για να βγεις εκεί. Αφού όλη η Αθήνα ήταν κάθε βράδυ εκεί. Και όχι, το Μπουρνάζι δεν είχε μόνο σκυλάδικα και κάγκουρες όπως πολλοί πιστεύουν. Είχε (και έχει ακόμα) το Πατατράκ. Ένα από τα καλύτερα ροκάδικα της Αθήνας. Είχε πάντα καλά μαγαζιά για φαγητό. Είχε ρεμπετάδικα και ωραία ταβερνάκια όπως ο Πλακιάς. Είχε το σινεμά στην πλατεία και τόσα ακόμα μέρη για να διασκεδάσεις! Όλοι οι τύποι ανθρώπων ήταν εδώ. Πολύς κόσμος και πολλά διαφορετικά γούστα. Σε μια γειτονιά που μπορούσε να τους κάνει όλους να περάσουν καλά. 

Τις Κυριακές τα χαράματα στην Κωνσταντινουπόλεως και μέχρι την εθνική είχε τόσο μεγάλο μποτιλιάρισμα που τώρα το συναντάς μόνο ώρες αιχμής στην Κηφισίας και αν έχει κάποια πορεία στο κέντρο. 

Η παρακμή και το νέο πρόσωπο της γειτονιάς 

Από το 2004 και μετά τα κλαμπ κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Οι τότε teenagers που διασκέδαζαν εκεί, είναι πια 30άρηδες και προτιμούν άλλους τρόπους διασκέδασης. Επίσης, η Αιμιλίου Βεάκη ένα χιλιόμετρο πιο πέρα, αρχίζει και γίνεται το νέο hype της περιοχής. Η γειτονιά θα γνωρίσει για λίγο την παρακμή. Όχι σαν γειτονιά, αλλά σαν πιάτσα διασκέδασης. Σαν γειτονιά είναι πάντα περιποιημένη. Με ωραία προσεγμένα πάρκα παντού, με καθαρά πεζοδρόμια και με αρκετές ανάσες δροσιάς. 

Ο κόσμος πια διασκεδάζει στη Βεάκη και στο Μπουρνάζι πάει για φαγητό. Αυτή είναι η νέα εικόνα της περιοχής. Kαι κάπως έτσι, το Μπουρνάζι είναι ξανά προορισμός, αλλά αυτή τη φορά για το καλό φαγητό του! 

Και που πάμε για Φαγητό στο Μπουρνάζι; 

Αρχικά να σου πούμε ότι δε θα έχεις τρελό θέμα με το parking. Θα βρεις εύκολα όλες τις ώρες της ημέρας. Στον ένδοξο δρόμο της Παρασκευοπούλου δεν έχει να κάνεις κάτι, εκτός τις λιγοστές -και σχεδόν πάντα άδειες- καφετέριες, οπότε τον αφήνουμε απέξω. 

Είτε έρθεις για φαγητό στο Μπουρνάζι, είτε πας για ποτό στην Αιμιλίου Βεάκη, κάνε μια στάση στο ζαχαροπλαστείο του Τολογλου. Έχει φανταστικά γλυκά για να πάρεις μαζί σου ή να τρως όσο βολτάρεις εκεί γύρω. 

Για καλό ποιοτικό κρέας, ονειρεμένη rib eye μπριζόλα, μοσχαρίσιο συκώτι που λιώνει στο στόμα και χειροποίητα αλλαντικά κάνε μια κράτηση στο Base Grill (Κωνσταντινουπόλεως 64). Το μαγαζί που αν αγαπάς το κρέας θα σε κάνει να έρχεσαι συνέχεια στο Μπουρνάζι! Εδώ θα βρεις και ένα από τα πιο ξακουστά πιάτα της Αθήνας. Τη φωλιά πατάτας με τα τηγανιτά αυγά. 

Αν είσαι ροκ τύπος πρέπει να πας στο Πατατράκ (Μεγ. Αλεξάνδρου 94). Σαράντα χρόνια στέκι για ροκάδες -και όχι μόνο- με εκλεκτές μπύρες και ωραία πιάτα να για τις συνοδεύσεις! 

Αν είσαι σε φάση μεζεδοκατάσταση και ζωντανή μουσικη, κάτσε στο Αγιονέρι (Χαρ. Τρικούπη 20) ή πήγαινε στο Νησί (Κύπρου 88). Και τα δύο έχουν πολύ ωραίο κατάλογο και value for money τιμές! 

Αν θες κάτι πολύ παραδοσιακό πήγαινε στην παλιά πλατεία Μπουρναζίου. Είναι η Πλατεία Δακσαλογιάννη. Εκεί στο ψητοπωλείο "Συντριβάνι" θα φας το πιο ωραίο κοτόπουλο σούβλας της ζωής σου! Λιώνει στο στόμα και είναι πεναντόστιμο και ολόσωστα ψημένο. 

Αν θες πολίτικη κουζίνα και λαχταριστά κεμπάπ κάτσε σε ένα από τα τραπεζάκια του Τρύφωνα (Παρασκευοπούλου 51). Από τα ορεκτικά πάρε τις μελιτζάνες με μέλι, από κυρίως πάρε εννοείται κεμπάμπ και για γλυκό δοκίμασε και ένα κιουφενέ! 

Ακριβώς απέναντι ο Πρόεδρος (Κωνσταντινουπόλεως 84). Γνωστός για την ποιότητά του και τα γευστικά πιάτα του. Είναι τα τελευταία 2-3 χρόνια στην περιοχή και είναι ένας από τους λόγους που πάμε μέχρι το Μπουρνάζι για φαγητό! 

Για τεράστιες κρέπες μέχρι αργά πήγαινε στον Γορίλα! Είναι στην Κωνσταντινουπόλεως 75 και φτιάχνει τις καλύτερες κρέπες στην περιοχή! 

Αν πάλι λαχταρήσεις πίτσα, θα βρεις καταπληκτική ναπολιτάνικη πίτσα Franco Manca (Παρασκευοπούλου 45). Η πίτσα με τη σάλτσα τρούφας και τα μανιτάρια είναι σίγουρο ότι θα σου αρέσει περισσότερο από όλες. Η ανοιχτή κουζίνα, ο προσεγμένος χώρος και το υποδειγματικό σέρβις κάνουν το σποτ αυτό, προορισμό στο Μπουρνάζι! 

Μην ξεχάσω να σας πω για τη Λαδόκολα! Είναι εκεί πάνω από 15 χρόνια και είναι γνωστή για το απεριόριστο fun και τις νόστιμες δημιουργίες της. Θα τη βρείτε στη διεύθυνση Παρασκευοπούλου 42. 

Τελευταίο αφήνω ένα από τα αγαπημένα μου στέκια για φαγητό πολλά χρόνια τώρα. Το Αρχοντικόν (Κωνσταντινουπόλεως 94). Αυθεντικά κρητικά πιάτα, μεζέδες καλομελετημένοι, ένας κατάλογος που τους χορταίνει όλους, ζωντανή μουσική τα Σαββατοκύριακα και τιμές φυσιολογικές για αυτό το φτάνει στο τραπέζι σου! 

Διάβασε και το άρθρο για την Πλατεία Αμερικής εδώ