LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε αυτά τα μαγαζιά της Αθήνας τρώμε λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η στιγμή να τιμήσουμε το αγαπημένο Ελληνικό πιάτο, έφτασε!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 22/3/2022 | 21:23

Σε αυτά τα μαγαζιά της Αθήνας τρώμε λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά
Photo by Alfonso Rodríguez on Unsplash

25η Μαρτίου σε πολύ λίγο, ευτυχώς με ήλιο και στην Ελλάδα μας αρέσει να τηρούμε τα έθιμα. Ένα από τα έθιμα αυτής της ημερομηνίας είναι ότι μετά την παρέλαση (είτε πάμε, είτε δεν πάμε) τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά!

Το έθιμο έχει να κάνει με τον χριστιανισμό μιας και η μέρα αυτή εκτός από εθνική επέτειος είναι η μέρα του ευαγγελισμού.Έτσι, η εκκλησία "επέτρεπε" στους πιστούς κατά τη διάρκεια της σαρακοστής να γιορτάσουν τρώγοντας ψάρι. Άσχετα με τη θρησκεία σου, αν μένεις στην Ελλάδα, εκείνη τη μέρα η παρέα σου θα σου προτείνει σίγουρα να πάτε κάπου έξω και φυσικά να φάτε μπακαλιάρο με σκορδαλιά.

Και που πας για να βρεις αφράτο μπακαλιάρο τηγανισμένο στο κουρκούτι του και σερβιρισμένο με υπέροχη απαλή σκορδαλιά; Στα μαγαζιά της παρακάτω λίστας, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα χορτάσεις με τον καλύτερο τρόπο και θα ευχαριστηθείς το παραδοσιακό αυτό πιάτο! 

Κρασομαγειρεία Λέλουδας

Είναι στο ίδιο σημείο από το 1928 και έχει μια σπεσιαλιτέ που κάνει ανθρώπους από όλη την αττική να έρχονται στα τραπεζάκια του. Ο Μπακαλιάρος του Λέλουδα είναι ότι καλύτερο μπορείς να δοκιμάσεις στον μικρό κατάλογο που έχει και ειδικά εκείνη τη μέρα, δεκάδες κιλά μπακαλιάρου χαρίζουν γεύση σε εκείνους που διαλέγουν να πάνε εκεί. 

O χώρος θα σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι σε προηγούμενη δεκαετία. Τα υπέροχα χύμα κρασιά του θα απογειώσουν το κέφι της παρέας και στο τέλος ο λογαριασμός θα είναι σε μια απόλυτα φυσιολογική τιμή. 

Σαλαμινίας 8-10, Βοτανικός - 210 3464167

Παλιά Φάβα 

Στα σύνορα μεταξύ Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης, σε ένα μικρό στενάκι στην Αχαιών σε περιμένει ένα μαγαζί που φτιάχνει θαύματα. Εδώ, έχει μπακαλιάρο με σκορδαλιά όλο το χρόνο και μάλιστα στην καλύτερη του εκδοχή. Κουρκούτι πεντανόστιμο και ψάρι στη σωστή ποσότητα κάνει βουτιά στο καυτό λάδι για να μπορείς να δοκιμάσεις κάτι ονειρικό. 

Εδώ κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου είναι σαν μια μεγάλη γιορτή. Έλα από νωρίς ή ακόμα καλύτερα πάρε για κράτηση γιατί είναι πολλοί οι άνθρωποι που ξέρουν αυτόν τον μυστικό θησαυρό που βγαίνει από την κουζίνα της κυρίας Ντίνας. 

Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, 2109311994

Ψαροκόκκαλο Μελίσσια 

Ένα από τα μαγαζιά που αγαπούν πραγματικά την ψαροφαγία και μας το δείχνουν με κάθε τρόπο. Από το γουστόζικο τραπεζομάντιλο με το ψαροκόκκαλό μέχρι το προσεγμένο μενού του που εκτός από τα κλασσικά ψάρια έχει από κριθαρότο με πεσκανδρίτσα και ριζότο με μελάνι σουπιάς, μέχρι λιγκουίνι με χτένια ή πετροσωλήνες. Στα πολύ θετικά είναι ότι εδώ θα βρεις ούζα και τσίπουρα από όλη την Ελλάδα.

Εννοείται πως τη μέρα του Ευαγγελισμού ο μπακαλιάρος θα έχει την τιμητική του στο Ψαροκόκκαλο και όσοι τυχεροί καθίσετε στα τραπέζια του θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία.

Ελ. Βενιζέλου 19, Μελίσσια,  2108077535

Υπερωκεάνιον 

Και αν θες ακόμα πιο θαλασσινή εμπειρία υπάρχει και ο Περαίας που έχει μαγαζιά όπως αυτό εδώ. Ένα μαγαζί κόσμημα που με το που πατήσεις το πόδι σου θα νιώσεις νοσταλγία για την παλιά Ελλάδα. Θα δεις τους τοίχους ιστορίες από τους παλιούς ναυτικούς και θα δοκιμάσεις αριστουργηματικές γεύσεις φτιαγμένες με αγνά υλικά. Δοκιμασμένες συνταγές που όλοι αγαπούν και φυσικά αποστάγματα από την Ελλάδα. Κρασιά, ούζα και τσίπουρα στολίζουν τα τραπέζια του Υπερωκεάνιου.

Ο μπακαλιάρος δε λείπει ούτε εδώ και είναι όλο το χρόνο διαθέσιμος. Τηγανητός με κουρκούτι, ψητός ή κροκέτα. Αν τελικά έρθεις εδώ, θυμήσου να βάλεις στο τραπέζι σου και χταπόδι στιφάδο με μελιτζάνα. Ένα πραγματικό στολίδι που θα κάνει τον ουρανίσκο σου να χορέψει τσάμικο!

 Μαρίας Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, 210418003

Κυβέλη

Πλατεία Αγίου Γεωργίου, το μέρος που οι Αθηναίοι τον τελευταίο καιρό πάνε όλο και πιο συχνά και για πολλούς λόγους. Η γειτονιά έχει αρχίσει και παίρνει για τα καλά τα πάνω της και τα μαγαζιά που είναι χρόνια εκεί, δέχονται όλο και περισσότερο κόσμο στα τραπέζια τους. Κόσμο που πάει, περνάει καλά και ξαναπάει! Ακριβώς αυτό συμβαίνει στην Κυβέλη. Ένα από τα πιο όμορφα μαγαζιά της πλατείας.

Υποδειγματική εξυπηρέτηση, μενού απόλυτα ελληνικό και χιλιοδοκιμασμένο πριν φτάσει στο τραπέζι σου και τιμές φυσιολογικές για αυτό που τελικά τρως.Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, η Κυβέλη βρίσκει τα καλύτερα κομμάτια μπακαλιάρου τα βουτάει σε ένα αριστοτεχνικό κουρκούτι και τα κάνει τηγανιτά για όλους εμάς. Τα σερβίρει με πατάτες και λεμονάκι και αυτή η εμπειρία είναι κάτι που λατρεύουμε.

Συνοδεία του μπακαλιάρου τα υπόλοιπα έργα τέχνης που φτιάχνει η Κυβέλη. Οι τραγανιστοί απέξω και ζουμεροί μέσα κολοκυθοκεφτέδες της, οι πολύ προσεγμένες σαλάτες, τα σκιουφιχτά, τα μεθυσμένα φιλετάκια κοτόπουλο και το χαρακίρι κοτόπουλο με την εντυπωσιακή βέργα και εννοέιται το φιλέτο τσιπούρας στη σχάρα. Δηλαδή ακόμα και αν δεν τρώνε όλοι μπακαλιάρο στην παρέα, η Κυβέλη ξέρει! '

Επτανήσου 15, Κυψέλη, 2108219406

Τα Μπακαλιαράκια της Άνοιξης 

Αν η παρέα έχει όρεξη να ανέβει στα βόρεια τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε ένα μέρος. Στα μπακαλιαράκια της Άνοιξης που το λέει και το όνομα τους ότι ταιριάζουν απόλυτα με τη μέρα. Εδώ μερικά βράδια έχει κάτι υπέροχα κεφάτα live που αξίζει να δεις με τα μάτια σου! Είτε βράδυ, είτε μεσημέρι το φαγητό είναι άριστο. Από το ψητό ψωμί στα κάρβουνα που θα φτάσει πρώτο στο τραπέζι σου, πασπαλισμένο με αλάτι, ρίγανη και παρθένο λάδι μέχρι τα υπόλοιπα πιάτα.

Ανάμεσα στα ορεκτικά ο καταπληκτικός παστός μπακαλιάρος που ταξιδεύει από την Ισλανδία και είναι η καλύτερη ποιότητα που έχουμε δοκιμάσει. Οι χορτόπιτες και οι γαρίδες σαγανάκι, τα ψητά χταπόδια και φυσικά το τηγανητό φιλέτο μπακαλιάρο με απαλή σκορδαλιά. Καλό είναι και εδώ να κάνετε μια κράτηση πριν έρθετε. 

Αθηνών Χαλκίδος 17, Άνοιξη,  2108144425

O Καπετάνιος 

Ένα ακόμα αγαπημένο μας μέρος στον Πειραιά που αγαπάει τον μπακαλιάρο. Σε αυτό το μέρος θα δεις κάθε Κυριακή κόσμο να φτάνει απέξω και να μη βρίσκει να παρκάρει. Άνθρωποι που αναζητούν ένα τραπέζι εδώ για να γευθούν φρέσκα ψάρια, μιδοπίλαφα, χταπόδια τουρσί και φυσικά μπακαλιάρο σκορδαλιά στην καλύτερη εκδοχή του. 

Αν τελικά καθίσετε σε ένα από τραπεζάκια του με τα νησιώτικα μπλε τραπεζομάντιλα, ρωτήστε για τα ψάρια ημέρας και βάλτε ένα στο τραπέζι σας. Θα μοσχομυρίζει θάλασσα και είναι εγγυημένο ότι θα είναι ολόφρεσκο! 

Τενέδου 4, Πειραιάς, 2104206539

Σαρδελάκι

Γενναιόδωρες μερίδες, γρήγορη και ευχάριστη εξυπηρέτηση, αρκετές επιλογές για όλους και μια αυλή που δε σταματάει να γεμίζει από κόσμο που αγαπάει να τρώει προσεγμένα.

Το Σαρδελάκι στη Γλυφάδα είναι ένα από τα μαγαζιά που αξίζει να πας εκείνη τη μέρα -εννοείται χωρίς να κάνεις κράτηση μην πλησιάσεις καν- και να γευτείς μπακαλιάρο αφράτο και σκορδαλιά που θα σε κάνει να θες να την έχεις στο ψυγείο σου κάθε μέρα! Το μαγαζί αυτό, ότι φέρει στο τραπέζι σου είναι προσεγμένο και ποιοτικό μια ματιά στο google θα σου αποκαλύψει ότι πάνω από 2000 άνθρωποι το έχουν βαθμολογήσει σχεδόν με άριστα! 

Πανδώρας 16, Γλυφάδα, 2114021195

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @sardelaki_glyfadas

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 κακά παραδείγματα που δίνεις στο παιδί ενώ δεν το θέλεις

Family 20.04.2024
Τα παιδιά κάνουν ό, τι βλέπουν και όχι ό, τι τους λένε

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Σχέσεις 20.04.2024
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Τα πιο όμορφα λουλούδια για να φυτέψεις στη γλάστρα σου την άνοιξη

Style 20.04.2024
Για να δημιουργήσεις τη δική σου όαση στο μπαλκόνι σου!

4 συμπληρώματα που ενισχύουν το κολλαγόνο για ελαστικό δέρμα

Body+Mind 20.04.2024
Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα συμπληρωμάτων

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind Χτες
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style Χτες
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο Χτες
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια Χτες
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Προχτές
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο