Θησαυρό 2.500 ετών βρήκε τυχαία στο δάσος περιπατητής
«Έμοιαζαν με σκουπίδια από μέταλλο. Στην αρχή, σκέφτηκα ότι ήταν κάποια λάμπα»
Δημοσίευση 29/4/2021 | 20:18

Ένας θησαυρός της Εποχής του Χαλκού, που αποτελείτο από περίπου 50 κοσμήματα και άλλα αντικείμενα ηλικίας 2.500 ετών, βρέθηκε κατά τύχη από έναν πεζοπόρο στη Σουηδία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, παρουσιάζοντας τα ευρήματα.
Η ανακάλυψη αυτή χαρακτηρίστηκε «εντυπωσιακή», δεδομένου ότι τα αντικείμενα αυτά είχαν διατηρηθεί σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Τα βρήκε τυχαία στις αρχές Απριλίου, σε ένα δάσος κοντά στην πόλη Αλινγκσός, στη νοτιοδυτική Σουηδία, ο Τόμας Κάρλσον.
«Έμοιαζαν με σκουπίδια από μέταλλο. Στην αρχή, σκέφτηκα ότι ήταν κάποια λάμπα», αφηγήθηκε ο ίδιος.
Τα κοσμήματα βρέθηκαν δίπλα σε έναν βράχο και πιθανότατα τα είχαν ξεθάψει ζώα σκάβοντας στο έδαφος.
Ο Κάρλσον, που ασχολείται ερασιτεχνικά με την πεζοπορία προσανατολισμού, είχε βγάλει έναν χάρτη για να εντοπίσει πού βρισκόταν όταν τα είδε, έσκυψε και, προς μεγάλη του έκπληξη, βρέθηκε να κρατάει ένα περιδέραιο, αφηγήθηκε ο ίδιος στην εφημερίδα Dagens Nyheter. «Έδειχναν ολοκαίνουρια, στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ψεύτικα», είπε.
Αφού ενημέρωσε τις αρχές, μια ομάδα αρχαιολόγων ανέλαβε να εξετάσει το εύρημά του.
Σύμφωνα με τον Γιόχαν Λινγκ, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, τα περισσότερα αντικείμενα που βρέθηκαν, όπως κολιέ, αλυσίδες και αγκράφες, είναι χάλκινα και πιθανότατα ανήκαν σε κάποια γυναίκα της ανώτερης τάξης, της Εποχής του Χαλκού. Χρονολογούνται γύρω στο 750-500 π.Χ.
Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;
Ο πιο «ενοχλητικός» ζωγράφος: Όταν η απομόνωση, η αρρώστια και οι κρίσεις γεννούν έργα που σοκάρουν
Jasveen Sangha: Η «βασίλισσα της κεταμίνης» που συγκλόνισε το Χόλιγουντ
Πόσους δορυφόρους διαθέτει ο Έλον Μασκ και γιατί;
Kirsha Kaechele: H καλλιτέχνις που δεν ήθελε άνδρες στον χώρο της
Ποια δεξιότητα προτιμούν οι εργοδότες και δίνουν βάση σε αυτή
Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο
Gentle Parenting: Τι είναι, και γιατί πλέον διχάζει τους νέους γονείς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ E-Daily 3.Left 20.06.2026






