E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει τα μυστικά της για τέλεια μελομακάρονα

Γιατί είναι η εποχή τους

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 11/12/2019 | 00:54

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει τα μυστικά της για τέλεια μελομακάρονα

Είμαστε πλέον στον Δεκέμβρη και μπήκαμε και επισήμως στον μήνα των γιορτών (Christmas mood on)! Χριστούγεννα σημαίνει δέντρο, στολίδια, μουσική, φωτιάκια και πολύ, πολύ φαγητό!Φυσικά, τα γλυκά έχουν την τιμητική τους.

Είτε είσαι team κουραμπιέδες είτε team μελομακάρονα, να συμφωνήσεις ότι τα χριστουγεννιάτικα γλυκά θέλουν τέχνη και μεράκι.

Για να φτιάξεις π.χ. τα τέλεια μελομακάρονα, πρέπει να λάβεις υπόψην σου μερικά tips όσον αφορά στη ζύμη και το σιρόπιασμα.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ξέρει και μας αποκαλύπτει τα μυστικά για τα πιο αφράτα και μελωμένα μελομακάρονα που έχεις φάει ποτέ.

Κράτα σημειώσεις για να δημιουργήσεις και να πάρεις συγχαρητήρια:

Συγκέντρωσε τα υλικά σου. Ζύγισέ τα όλα και σε πέντε λεπτά θα έχεις έτοιμη τη ζύμη. Θα την ξεκουράσεις για 20 λεπτά και μετά ξεκινάς να πλάθεις. Αλεύρι επέλεξε μαλακό ή για όλες τις χρήσεις για να σου γίνουν πολύ αφράτα.

Λάδι επέλεξε μισό-μισό (απαλό ελαιόλαδο με σπορέλαιο της αρεσκείας σου, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο ή σουσαμέλαιο). Το ελαιόλαδο δίνει γεύση ενώ το σπορέλαιο κάνει τα μελομακάρονα πολύ τραγανά πριν τα σιροπιάσεις και πολύ αφράτα μετά το σιρόπιασμα.

Η ζάχαρη που λιώνει καλά με το λάδι στην αρχή του ζυμώματος καραμελώνει τέλεια και κάνει πολύ αφράτα τα μελομακάρονα.

Θέλουν καλό ψήσιμο για να ροδίσουν και να ψηθούν μέχρι μέσα. Αν δεν δώσεις προσοχή στο ψήσιμο και το κέντρο τους δεν στεγνώσει καλά, τότε δεν θα γίνουν πολύ αφράτα και δεν θα «πιουν» σωστά το σιρόπι.

Αν σου έχουν βγει πολλά μελομακάρονα, καλύτερα να τα ψήσεις στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο έως ότου να ροδίσουν καλά. Μπορείς να τα ψήσεις και στις αντιστάσεις βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου.

Για τέλειο πλάσιμο, πρέπει να ξεκουράσεις τη ζύμη για 20 λεπτά και να την κρατάς πάντα σκεπασμένη ώστε να γίνουν αφράτα τα μελομακάρονα.

Όσο πιο πολύ χτυπάς το λάδι και τη ζάχαρη τόσο πιο τραγανά και αφράτα θα γίνουν στο ψήσιμο. Όσο πιο αφράτα γίνουν στο ψήσιμο, τόσο πιο αφράτα θα παραμείνουν και μετά το σιρόπιασμα.

Προσοχή στο ζύμωμα. Αφού ρίξεις το αλεύρι και δημιουργήσεις μια μπάλα από ζύμη, σταματάς το ζύμωμα αν θέλεις να γίνουν τα μελομακάρονα πολύ αφράτα. Όσο πιο πολύ ζυμώνεις, τόσο πιο πολύ «ξερνάει» το λάδι και τόσο πιο σκληρά και ξερά θα γίνουν.

Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν πλαστελίνη. Προσοχή μη φανεί η ζύμη μαλακή και ρίξεις κι άλλο αλεύρι. Η σκληρή ζύμη έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν σκληρά, ξερά και αλευρένια στην γεύση.

Το σωστό σιρόπιασμα είναι η μισή δουλειά και ίσως η πιο σημαντική για τα καλύτερα μελομακάρονα. Γι’ αυτό πρέπει τα μελομακάρονα να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Για πολύ μελωμένα, σιροπιασμένα μελομακάρονα πρέπει να παρατείνεις τον χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Μπορείς να τα απλώσεις σε ένα ταψί και να τα περιχύσεις σιγά σιγά με σιρόπι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το κόλπο της Black Friday που «χακάρει» τον εγκέφαλό σου – χωρίς να το καταλάβεις

Body+Mind 27.11.2025
Η ψυχολογική παγίδα που πέφτουμε όλοι – και πώς να τη γλιτώσεις

Pre‑Shampoo: Το προϊόν‑έκπληξη που βάζεις πριν το σαμπουάν και αλλάζει εντελώς το αποτέλεσμα

Style 27.11.2025
Αν θέλεις πραγματικά να αλλάξει η εικόνα των μαλλιών σου χωρίς κόπο, το pre-shampoo είναι η κίνηση-κλειδί που πρέπει να δοκιμάσεις άμεσα!

Η χώρα που ψηφίστηκε «Νο1 προορισμός για το 2026»

Ταξίδια Χτες
Το μέρος που υπόσχεται καλοκαίρι όλο τον χρόνο και εμπειρίες ζωής

Η καλύτερη ώρα για σeξ ανά ηλικία – η απάντηση θα σε εκπλήξει

Σχέσεις Χτες
Τι αλλάζει στο σeξ μετά τα 30, 40 και 60 – και ποια ώρα είναι ιδανική για σένα

Σε αυτή την ευρωπαϊκή χώρα οι καλλιτέχνες θα παίρνουν μισθό από το κράτος

Ταξίδια Χτες
Μετά από ένα πιλοτικό πρόγραμμα-θαύμα, θεσμοθετείται βασικό εισόδημα για καλλιτέχνες, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη όχι μόνο επιβιώνει… αλλά αποδίδει κέρδος!

Top 10 street food στον κόσμο που πρέπει να δοκιμάσεις πριν πεθάνεις ‑ Το Νο3 είναι ελληνικό

Food Χτες
Τα street food που κάνουν τον πλανήτη να… γλείφει τα δάχτυλά του!

Θες να χάσεις κιλά; Δες τον αληθινό αριθμό που θεωρούν ασφαλή οι ειδικοί

Body+Mind Προχτές
Γιατί η πολύ γρήγορη απώλεια βάρους είναι επικίνδυνη

Το συκώτι σε κίνδυνο: Η ουσία που βρίσκεται παντού γύρω μας

Body+Mind Προχτές
Έρευνα συνδέει το PCE με σοβαρή ηπατική βλάβη και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου για όσους περνούν όλη μέρα καθισμένοι;

Body+Mind Προχτές
Τι κάνει η καθιστική ζωή στη σπονδυλική στήλη

Τα καλύτερα boosters για νύχια που ‘έσπασαν’ από συνεχή ημιμόνιμα ή ακρυλικά

Style Προχτές
Τα νύχια μπορούν να ανακάμψουν-αρκεί να τους δώσεις λίγη αγάπη και τα σωστά προϊόντα!