E-Daily

9+1 τροφές που θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα αν τις φας τη λάθος στιγμή

Πρέπει να της καταναλώνεις με συγκεκριμένο πρόγραμμα

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

30/9/2019 | 00:10

Υπάρχουν διάφορες τροφές που θεωρούνται υγιεινές και όσοι προσπαθούν να τρώνε σωστά και να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, τις συμπεριλαμβάνουν στην καθημερινότητά τους και πιστεύουν πως μέχρι εκεί, όλα καλά.

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζει και το πότε καταναλώνονται, για να έχουν τη λειτουργία για την οποία τις επιλέγουν εξ αρχής.

Από πάντα ακούμε πως το βράδυ καλό είναι να έχουμε άδειο στομάχι και να έχουμε φάει το τελευταίο μας γεύμα σχετικά νωρίς, προτού πέσουμε για ύπνο. Ωστόσο, η βραδινή βαρυστομαχιά δεν είναι η μόνη που πρέπει να αποφεύγεται.

Είναι και κάποιες άλλες καθημερινές συνήθειες που αποδεικνύονται λάθος και οι οποίες ακυρώνουν τις θετικές επιδράσεις των κατά τ’ άλλα υγιεινών τροφίμων.

Μπανάνα

Πολλοί επιλέγουν να ξεκινήσουν τη μέρα τους με μια μπανάνα, και παρά το γεγονός ότι φαίνεται αρκετά καλή ιδέα, δεν είναι και τόσο. Όχι τουλάχιστον, όταν είναι το μόνο πράγμα που σκοπεύεις να φας, χωρίς να έχει προηγηθεί ένα τοστάκι για παράδειγμα.

Διότι καταναλώνοντας μια μπανάνα με άδειο στομάχι, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό σου. Ναι μεν στην αρχή ίσως νιώσεις ένα energy boost, μετά από δυο ωρίτσες όμως, αυτό θα χαθεί και θα αντικατασταθεί από ένα αίσθημα κούρασης και πείνας. Γιατί κακά τα ψέματα, πόσο να σε κρατήσει και μια μπανανούλα;

Αν λοιπόν δεν είσαι διατεθειμένος να αφαιρέσεις από το πρωινό σου το εν λόγω φρούτο, μπορείς τουλάχιστον να το συνδυάσεις με κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα φιστικοβούτυρο, που περιέχει υγιεινά λιπαρά.

Καφές

Άλλος ένας τρόπος με τον οποίο πολλοί επιλέγουν να ξυπνήσουν και να μπουν δυναμικά μέσα στην ημέρα τους. Το «δυναμικά» βέβαια, είναι λίγο αμφίβολο. Πιστεύεται ότι ο καφές μας ξυπνάει και μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να τα βγάλουμε πέρα το υπόλοιπο της ημέρας, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Έρευνες έχουν δείξει ότι τις πρωινές ώρες ο οργανισμός παράγει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης, μιας ορμόνης που μας κρατά σε εγρήγορση και μας βοηθά να ξυπνάμε. Όταν, λοιπόν, του δίνεις καφεΐνη σαν πρώτο γεύμα, διαταράσσεις τη διαδικασία αυτή, όπως και τους βιολογικούς σου ρυθμούς και εθίζεις τον οργανισμό σου.

Την επόμενη φορά λοιπόν, αύριο δηλαδή, κάνε λίγη υπομονή μέχρι να πιεις την πρώτη σου γουλιά, αφού φας πρωινό φυσικά. Επίσης, φρόντισε η τελευταία κούπα που θα καταναλώσεις να είναι πριν το βραδάκι, για να αποφύγεις αϋπνίες.

Γάλα

Δε λέμε να ξεφύγουμε από το πρώτο γεύμα της ημέρας. Εδώ λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια συνήθεια που κρατάει από τα παιδικά χρόνια, επομένως είναι ακόμα πιο δύσκολο να κοπεί. Ωστόσο, το θέμα είναι, πως ενόσω ήσουν παιδί ένα μπολ γάλα με δημητριακά έκανε μια χαρά τη δουλειά του, δεν μπορούμε να πούμε ότι το ίδιο ισχύει και για τώρα, που έχεις πλέον ενηλικιωθεί. Το γάλα δε χωνεύεται εύκολα, οπότε πίνοντάς το το πρωί και συνδυάζοντάς το με άλλες τροφές, μπορεί να προκαλέσει καούρες και στομαχόπονο.

Σ’ αυτήν την περίπτωση λοιπόν, καλύτερα να επιλέξεις το βραδάκι για να πίνεις ένα ποτήρι, καθώς ηρεμεί τον οργανισμό, αναδομεί τους μύες και εξασφαλίζει ένα καλό ύπνο.

Ρύζι

Το ρύζι περιέχει υδατάνθρακες, οι οποίοι απαιτούν πολύ χρόνο για να χωνευτούν. Από τη μία είναι καλό, καθώς δίνουν ενέργεια για μεγάλο διάστημα, από την άλλη όμως, οφείλονται για τη μεγάλη ποσότητα θερμίδων, οι οποίες μπορούν εν τέλει να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Ειδικά εάν το καταναλώνεις το βράδυ.

Η πιο κατάλληλη στιγμή μέσα στην ημέρα λοιπόν για να φας το ρυζάκι σου, είναι το μεσημέρι, συνοδεύοντας με αυτό το γεύμα σου. Ο μεταβολισμός σου λειτουργεί πιο γρήγορα εκείνη την ώρα και είναι πιο εύκολο για τον οργανισμό σου να το χωνέψει. Επίσης, σου δίνει την ενέργεια που χρειάζεσαι για το υπόλοιπο της ημέρας!

Ζάχαρη

Γενικότερα, είναι γνωστό πως όσο λιγότερη ζάχαρη (και δη επεξεργασμένη) βάζεις στη ζωή σου τόσο το καλύτερο. Κάτι βέβαια, που δύσκολα μπορείς να εξηγήσεις στις απογευματινές λιγούρες… Το μεγαλύτερο λάθος όμως που μπορείς να κάνεις, είναι ακριβώς αυτό. Να τρως γλυκά ως σνακ. Με αυτόν τον τρόπο, το ζάχαρό σου αυξάνεται, ανεβάζοντας και τη διάθεσή σου, όμως στη συνέχεια σ’ αφήνει απότομα μ’ ένα αίσθημα κούρασης και νευρικότητας.

Εάν βέβαια δεν μπορείς να πεις όχι στον πειρασμό, το οποίο και καταλαβαίνουμε απόλυτα, μπορείς να καθησυχάσεις την ανάγκη σου για ζάχαρη με ένα γλυκάκι αμέσως μετά το κύριο γεύμα. Έτσι, τα επίπεδα του ζαχάρου σου δε θα αυξηθούν τόσο δραματικά.

Κρέας

To κρέας περιέχει πολλά αναγκαία συστατικά, όπως πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12, ωστόσο αποτελεί και μεγάλο «βάρος» στο πεπτικό σύστημα. Επομένως, καλό είναι να το αποφεύγεις το βράδυ, διαφορετικά δε θα κλείσεις μάτι λόγω της δυσκολίας στην πέψη. Γενικότερα, επίλεξε να τρως άπαχο κρέας τουλάχιστον 3 ώρες πριν πας για ύπνο, καθώς σε χορταίνει και σε κρατάει για πολλή ώρα, ενώ επίσης δεν περιέχει σημαντικό αριθμό θερμίδων, που θα προκαλούσε αύξηση βάρους.

Μπορείς ακόμη, να το καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη. Καλό θα ήταν βέβαια να μην το προτιμάς σαν πρωινό, καθώς θα σε βαρύνει μέσα στην ημέρα σου και θα δυσκολέψει τον οργανισμό σου να το χωνέψει.

Τυρί με πολλά λιπαρά

Συχνά επιλέγουμε να φάμε λίγο κίτρινο τυρί με κριτσίνια ή φρυγανιές για βραδινό θεωρώντας ότι δίνουμε κάτι ελαφρύ στον οργανισμό μας. Βέβαια, τα πράγματα δε είναι ακριβώς έτσι. Το τυρί πλούσιο σε λιπαρά είναι ιδιαίτερα δύσπεπτο, πράγμα που σημαίνει ότι προκαλεί ενόχληση και διαταράσσει τον ύπνο σου, εάν το φας πριν πέσεις στο κρεβάτι.

Βάζοντας ωστόσο το τυρί στο πρωινό σου, παρέχεις στο σώμα σου το απαραίτητο ασβέστιο, το οποίο δυναμώνει τους μύες και εξασφαλίζει την υγεία των οστών.

Εσπεριδοειδή φρούτα

Τα εσπεριδοειδή φρούτα όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ είναι ιδιαίτερα όξινα, οπότε το να συνοδεύεις το κύριο γεύμα σου με αυτά, ή να τα καταναλώνεις ακριβώς μετά, αυξάνει την παραγωγή οξέων στο στομάχι, με αποτέλεσμα να προκαλεί ορισμένα δυσάρεστα πεπτικά προβλήματα: καούρες, αίσθημα βάρους στο στομάχι, και επιβράδυνση στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Καλό θα ήταν να περιμένεις λίγη ώρα μετά το γεύμα λοιπόν, για να απολαύσεις ένα τέτοιο φρούτο. Αυτό ισχύει και για το πρωινό, ακόμα κι αν επιλέγεις να πίνεις ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι.

Μήλα

Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς περιέχουν οξέα που βελτιώνουν τη χώνεψη και τη λειτουργία του παχέος εντέρου. Εάν όμως επιλέξεις να τα καταναλώσεις το βράδυ, τότε τα οξέα μπορούν να προκαλέσουν κάποια δυσφορία στο στομάχι σου. Ακόμη, το να τρως μήλα τη νύχτα μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στις κινήσεις του εντέρου. Αυτό συμβαίνει γιατί το πεπτικό σύστημα επιβραδύνει κατά τη διάρκεια της νύχτας και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να το οποιοδήποτε φαγητό να χωνευτεί.

Καταλήγουμε λοιπόν, ότι η καλύτερη στιγμή μέσα στην ημέρα για να φάει κανείς το μήλο του, είναι το πρωί.

Γιαούρτι

Απόφυγε όσο γίνεται να τρως γιαούρτι με άδειο στομάχι ή πριν από κάποιο γεύμα. Το γιαούρτι περιέχει γαλακτικό οξύ, το οποίο μπορεί να μειώσει την οξύτητα του στομαχιού. Έτσι, επιβραδύνει την πέψη καθώς τρως το κύριο γεύμα σου.

Απόλαυσε το γιαουρτάκι σου 1 με 2 ώρες μετά το κύριο γεύμα, για να λάβεις όλα τα θετικά του γαλακτικού οξέος για την πέψη σου. Η καλύτερη λύση είναι να φας λίγο προτού πέσεις για ύπνο, καθώς θα σε γεμίσει με πρωτεΐνες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μυών σου.