E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ανάλυση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την νέα εποχή Τραμπ

Τι είπε ο Νίκος Κοτζιάς

Δημοσίευση 14/11/2016 | 10:31

Η ανάλυση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την νέα εποχή Τραμπ

Την ανάγκη επίδειξης σεβασμού στο εκλογικό αποτέλεσμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που είχε συγκαλέσει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, με θέμα το μέλλον των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία της χώρας.

Στη συζήτηση, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός από αρκετές πλευρές, ενώ διερευνήθηκαν οι αλλαγές που μπορεί να φέρει η εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, σε θέματα των ευρω-ατλαντικών σχέσεων και σε ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ευρώπη, όπως η υλοποίηση των συμφωνιών για το Ιράν και την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Κοτζιάς είπε στους ομολόγους του ότι πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός, ανεξάρτητα από το πως εκτιμά ο καθένας το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς κοινό μέλημα όλων πρέπει να είναι να γίνουν κατανοητές οι θέσεις της Ευρώπης και να συνεχιστεί η συνεργασία ΗΠΑ- ΕΕ.

«Πρέπει να κατανοηθεί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών «ότι η εκλογή του Τραμπ δεν ήταν κάτι τυχαίο, αλλά ήταν αποτέλεσμα μεγάλων δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και που θα αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι η συμπίεση του εισοδήματος των μεσαίων στρωμάτων, η αδυναμία έκφρασης των εργατικών στρωμάτων, η αίσθηση μεγάλου τμήματος των πολιτών ότι είναι εγκαταλελειμμένοι και ότι είναι οι ηττημένοι της παγκοσμιοποίησης».

«Κατά συνέπεια» πρόσθεσε «δομικά προβλήματα που συνδέονται με την εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών λιτότητας οδηγούν σε αλλαγές πολιτικής και, εκεί που υπάρχει, η αριστερά τους δίνει μια κατεύθυνση που παραμένει και διεθνιστική και φιλοευρωπαϊκή. Σε άλλες χώρες που δεν υπάρχει η αριστερά αυτά τα αιτήματα βρίσκουν έκφραση σε αποδιεθνοποιημένες αντιλήψεις ή και αντιευρωπαϊκές.

«Επίσης» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς «υπάρχει μεγάλο τμήμα του αμερικανικού πληθυσμού που θεωρεί ότι ο ηγετικός ρόλος που παίζει η Αμερική στη διεθνή πολιτική είναι πάρα πολύ ακριβός και δεν μπορεί η Αμερική να επωμίζεται μόνη της μέσα σ' αυτές τις συνθήκες τα έξοδα αυτά».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι -κατά τη γνώμη του- η επόμενη αμερικανική διακυβέρνηση θα ενδιαφέρεται πιο πολύ για την οικονομία. Με βάση αυτό το κριτήριο πιθανόν να δει λιγότερο εχθρικά τη Ρωσία και ν' αντιμετωπίσει ενδεχομένως προβλήματα στις οικονομικές της σχέσεις με την Κίνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δύο συλλήψεις για τον αυτοπυροβολισμό της 43χρονης στο Σκοπευτήριο Μαλεβιζίου – «Το είχε προσχεδιάσει» λέει ο εκπαιδευτής

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Υπό εξέταση το προσωρινό δελτίο αθλητικής ιδιότητας της γυναίκας – Διατάχθηκε γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για την υπογραφή

Πυρκαγιά σε δάσος στο Αμμόνι Κορινθίας – Επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη με τις φλόγες

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Εξήντα δύο πυροσβέστες, επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης

Υπό έλεγχο η φωτιά σε ξενοδοχείο στην πλατεία Κάνιγγος ‑ Ξεκίνησε από ηλεκτρικό πατίνι που εξερράγη

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Συντονισμένες προσπάθειες για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των ενοίκων - 40χρονος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με εγκαύματα στα άκρα

Βίντεο αποκαλύπτει την άτακτη πορεία φλεγόμενου αυτοκινήτου που κατέληξε σε κολόνα της ΔΕΗ στη Βούλα

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Το αυτοκίνητο, που φαίνεται να ανάφτηκε από βραχυκύκλωμα, έπεσε πάνω στην κολόνα προκαλώντας διακοπή ρεύματος στην περιοχή

Τα ζευγάρια των «32» του Μουντιάλ και οι ημερομηνίες των αγώνων

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Συμπληρώθηκε το παζλ της φάσης των «32» του Παγκοσμίου Κυπέλλου - Τα 16 ζευγάρια των νοκ-άουτ και οι ημερομηνίες των αγώνων

Η Μέση Ανατολή στα πρόθυρα νέου γενικευμένου πολέμου – Η συμφωνία ΗΠΑ‑Ιράν καταρρέει

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Η αλληλουχία νέων στρατιωτικών πληγμάτων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σε συνδυασμό με την ένταση στον Λίβανο, φέρνει εκ νέου την περιοχή «στο κόκκινο»

Τροχαίο με νεκρό στη Βαρυμπόμπη: Οδηγός απανθρακώθηκε μετά από πρόσκρουση σε τοιχίο

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Ανδρας έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε τοιχίο και άρπαξε φωτιά

Μουντιάλ 2026: Τριάρα Αργεντινής με Μέσι, κορυφή για Αγγλία‑Κολομβία και ιστορική Λ.Δ. Κονγκό

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Η Αργεντινή έκανε το 3/3 με νέα γκολάρα του Μέσι, ενώ Αγγλία και Κολομβία πήραν την πρωτιά στους ομίλους τους και η Λ.Δ. Κονγκό έγραψε ιστορία με πρόκριση στους «32».

Αλλαγές από σήμερα στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω εργασιών: Ποιοι σταθμοί κλείνουν στις 21:40

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αντικατάστασης σιδηροτροχιών – Πώς θα κινούνται οι συρμοί και η έκτακτη λεωφορειακή γραμμή Χ21

WRC Ραλλυ Ακρόπολις 2026: Τραυματισμός Πληρώματος, διακόπηκε και το Μαίναλο 2

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Τραυματισμό του τουρκικού πληρώματος των Τουρκάν/Αλμπαϊρακ είχαμε λίγο πριν το τέλος της τρίτης ημέρας όταν το αγωνιστικό τους προσγειώθηκε με το εμπρός μέρος έπειτα από άλμα.

Η στιγμή που 11χρονο αγόρι ανασύρεται ζωντανό από τα συντρίμμια μετά τους φονικούς σεισμούς στη Βενεζουέλα

Κόσμος 28.06.2026
Το παιδί διασώθηκε στην Καραμπαγέδα, σε επιχείρηση πυροσβεστών της Βενεζουέλας και της ομάδας USAR Colombia 1