E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ανάλυση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την νέα εποχή Τραμπ

Τι είπε ο Νίκος Κοτζιάς

Δημοσίευση 14/11/2016 | 10:31

Η ανάλυση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την νέα εποχή Τραμπ

Την ανάγκη επίδειξης σεβασμού στο εκλογικό αποτέλεσμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που είχε συγκαλέσει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, με θέμα το μέλλον των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία της χώρας.

Στη συζήτηση, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός από αρκετές πλευρές, ενώ διερευνήθηκαν οι αλλαγές που μπορεί να φέρει η εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, σε θέματα των ευρω-ατλαντικών σχέσεων και σε ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ευρώπη, όπως η υλοποίηση των συμφωνιών για το Ιράν και την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Κοτζιάς είπε στους ομολόγους του ότι πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός, ανεξάρτητα από το πως εκτιμά ο καθένας το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς κοινό μέλημα όλων πρέπει να είναι να γίνουν κατανοητές οι θέσεις της Ευρώπης και να συνεχιστεί η συνεργασία ΗΠΑ- ΕΕ.

«Πρέπει να κατανοηθεί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών «ότι η εκλογή του Τραμπ δεν ήταν κάτι τυχαίο, αλλά ήταν αποτέλεσμα μεγάλων δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και που θα αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι η συμπίεση του εισοδήματος των μεσαίων στρωμάτων, η αδυναμία έκφρασης των εργατικών στρωμάτων, η αίσθηση μεγάλου τμήματος των πολιτών ότι είναι εγκαταλελειμμένοι και ότι είναι οι ηττημένοι της παγκοσμιοποίησης».

«Κατά συνέπεια» πρόσθεσε «δομικά προβλήματα που συνδέονται με την εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών λιτότητας οδηγούν σε αλλαγές πολιτικής και, εκεί που υπάρχει, η αριστερά τους δίνει μια κατεύθυνση που παραμένει και διεθνιστική και φιλοευρωπαϊκή. Σε άλλες χώρες που δεν υπάρχει η αριστερά αυτά τα αιτήματα βρίσκουν έκφραση σε αποδιεθνοποιημένες αντιλήψεις ή και αντιευρωπαϊκές.

«Επίσης» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς «υπάρχει μεγάλο τμήμα του αμερικανικού πληθυσμού που θεωρεί ότι ο ηγετικός ρόλος που παίζει η Αμερική στη διεθνή πολιτική είναι πάρα πολύ ακριβός και δεν μπορεί η Αμερική να επωμίζεται μόνη της μέσα σ' αυτές τις συνθήκες τα έξοδα αυτά».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι -κατά τη γνώμη του- η επόμενη αμερικανική διακυβέρνηση θα ενδιαφέρεται πιο πολύ για την οικονομία. Με βάση αυτό το κριτήριο πιθανόν να δει λιγότερο εχθρικά τη Ρωσία και ν' αντιμετωπίσει ενδεχομένως προβλήματα στις οικονομικές της σχέσεις με την Κίνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Ελλάδα 11.04.2026
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Ελλάδα 11.04.2026
Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Ελλάδα 11.04.2026
Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Ελλάδα 11.04.2026
Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 11.04.2026
Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο