E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ανάλυση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την νέα εποχή Τραμπ

Τι είπε ο Νίκος Κοτζιάς

Δημοσίευση 14/11/2016 | 10:31

Η ανάλυση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την νέα εποχή Τραμπ

Την ανάγκη επίδειξης σεβασμού στο εκλογικό αποτέλεσμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που είχε συγκαλέσει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, με θέμα το μέλλον των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία της χώρας.

Στη συζήτηση, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός από αρκετές πλευρές, ενώ διερευνήθηκαν οι αλλαγές που μπορεί να φέρει η εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, σε θέματα των ευρω-ατλαντικών σχέσεων και σε ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ευρώπη, όπως η υλοποίηση των συμφωνιών για το Ιράν και την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Κοτζιάς είπε στους ομολόγους του ότι πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός, ανεξάρτητα από το πως εκτιμά ο καθένας το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς κοινό μέλημα όλων πρέπει να είναι να γίνουν κατανοητές οι θέσεις της Ευρώπης και να συνεχιστεί η συνεργασία ΗΠΑ- ΕΕ.

«Πρέπει να κατανοηθεί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών «ότι η εκλογή του Τραμπ δεν ήταν κάτι τυχαίο, αλλά ήταν αποτέλεσμα μεγάλων δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και που θα αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι η συμπίεση του εισοδήματος των μεσαίων στρωμάτων, η αδυναμία έκφρασης των εργατικών στρωμάτων, η αίσθηση μεγάλου τμήματος των πολιτών ότι είναι εγκαταλελειμμένοι και ότι είναι οι ηττημένοι της παγκοσμιοποίησης».

«Κατά συνέπεια» πρόσθεσε «δομικά προβλήματα που συνδέονται με την εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών λιτότητας οδηγούν σε αλλαγές πολιτικής και, εκεί που υπάρχει, η αριστερά τους δίνει μια κατεύθυνση που παραμένει και διεθνιστική και φιλοευρωπαϊκή. Σε άλλες χώρες που δεν υπάρχει η αριστερά αυτά τα αιτήματα βρίσκουν έκφραση σε αποδιεθνοποιημένες αντιλήψεις ή και αντιευρωπαϊκές.

«Επίσης» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς «υπάρχει μεγάλο τμήμα του αμερικανικού πληθυσμού που θεωρεί ότι ο ηγετικός ρόλος που παίζει η Αμερική στη διεθνή πολιτική είναι πάρα πολύ ακριβός και δεν μπορεί η Αμερική να επωμίζεται μόνη της μέσα σ' αυτές τις συνθήκες τα έξοδα αυτά».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι -κατά τη γνώμη του- η επόμενη αμερικανική διακυβέρνηση θα ενδιαφέρεται πιο πολύ για την οικονομία. Με βάση αυτό το κριτήριο πιθανόν να δει λιγότερο εχθρικά τη Ρωσία και ν' αντιμετωπίσει ενδεχομένως προβλήματα στις οικονομικές της σχέσεις με την Κίνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Nέο νομοσχέδιο ‑ Επίδομα 150 ευρώ ανά παιδί, 72 δόσεις και επιστροφή ενοικίου

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ψηφίζεται έως τις 24 Ιουνίου και περιλαμβάνει επίδομα παιδιού, ρύθμιση χρεών σε 72 δόσεις και διεύρυνση της επιστροφής ενοικίου.

Έμπολα στο Κονγκό: Τι αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία για την εξάπλωση της επιδημίας

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Με 676 κρούσματα και 136 θανάτους, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι ο αριθμός των ασθενών σχεδόν διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα, ενώ παραπληροφόρηση και ένοπλη βία παρεμποδίζουν την αντιμετώπιση.

«Παράθυρο» εξοικονόμησης για όσους έχουν στεγαστικό – Τι αλλάζει στα step up δάνεια

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Η μετατροπή των step up δανείων σε τοκοχρεωλυτικά με σταθερό επιτόκιο 3% μπορεί να εξοικονομήσει στους δανειολήπτες έως και 90.800 ευρώ, με το συνολικό όφελος να αγγίζει το 41%.

Τραγωδία στη Βραζιλία: Ο γνωστός τραγουδιστής Oliver Tree σκοτώθηκε στη σύγκρουση των ελικοπτέρων

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Το βράδυ της Κυριακής 14/6 συγκρούστηκαν στον αέρα δύο ελικόπτερα

Θεσσαλονίκη: Έσπασε το ρεκόρ Γκίνες για το ζεϊμπέκικο με πάνω από 750 χορευτές

Ελλάδα 15.06.2026
Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν χορευτές από 10 χώρες

ΒΙΝΤΕΟ: Ο «Σκοπελίτης» συνόδευσε τον «καπετάν Γιάννη» στην τελευταία του κατοικία

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Το θρυλικό πλοίο που σημάδεψε τις Μικρές Κυκλάδες αποχαιρέτησε τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με τη θάλασσα

ΗΠΑ – Ιράν: Τι ανακοίνωσε ο Τραμπ για τη συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ανακοίνωσε παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με την επίσημη υπογραφή να προγραμματίζεται στη Γενεύη στις 19 Ιουνίου.

Μουντιάλ 2026: Η Γερμανία διέλυσε 7‑1 το Κουρασάο στην πρεμιέρα – Δείτε τα γκολ

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Εθνική Γερμανίας επικράτησε με συντριπτικό σκορ του Κουρασάο, το οποίο πανηγύρισε ιστορικό γκολ στο πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Κομενένσια έγραψε ιστορία στο Μουντιάλ 2026: Πέτυχε το παρθενικό γκολ του Κουρασάο στη διοργάνωση, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Λιβάνο Κομενένσια στο 21ο λεπτό ισοφάρισε το σκορ που είχε ανοίξει ο Ενμέτσα της Γερμανίας στο 5ο λεπτό

Ανακαινίζω 2026: Από αύριο οι βεβαιώσεις επιλεξιμότητας ‑ Ποιοι θα λάβουν επιδότηση έως 36.000 ευρώ

Ελλάδα Χτες
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω 2026»