E-Daily

«Μέχρι η φύση να σημαίνει το ίδιο για όλους»: Γιατί η κλιματική κρίση αφορά όλον τον κόσμο

Η ActionAid μας ενημερώνει για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και των άμεσων επιπτώσεων της σε όλους μας

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

12/11/2020 | 00:19

Όταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ, νεαρή ακτιβίστρια από τη Σουηδία, ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια να διαμαρτύρεται για την κλιματική αλλαγή, κάποιοι τη θαύμασαν κι άλλοι την κατηγόρησαν. Όλοι, πάντως, άρχισαν ξαφνικά να μιλούν για το κλίμα. Οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους κι εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο άρχισαν σταδιακά να συνειδητοποιούν τι συμβαίνει. 

Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, ωστόσο, δεν είναι κάτι καινούργιο ή απλώς «της μόδας». Εδώ και τριάντα χρόνια οι μαθητές διδάσκονται στο σχολείο - μεταξύ άλλων - για τη λειψυδρία και το λιώσιμο των πάγων, με τη διαφορά ότι τότε η πραγματική απειλή φαινόταν ακόμα μακρινή. Αντιθέτως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεσή του το 2018 ανέφερε ότι το διάστημα από το 2030 ως2050 αναμένονται 250.000 επιπλέον θάνατοι κάθε χρόνο λόγω υποσιτισμού, ελονοσίας, διάρροιας και θερμοπληξίας, αιτίων δηλαδή που σχετίζονται άμεσα με το κλίμα. Η κλιματική αλλαγή έχει πια μετατραπεί σε κλιματική κρίση.

Πώς αντιμετωπίζεται, λοιπόν, αυτή η κρίση; Η ανάγκη για τη λήψη μέτρων καθίσταται άμεση και επιτακτική. Σίγουρα ο καθένας μας έχει προσωπική ευθύνη, όμως η βασικότερη λύση βρίσκεται στα χέρια των κρατών και των κυβερνήσεων. Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση σε διεθνές επίπεδο, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να αξιοποιηθούν περαιτέρω οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, να γίνουν ουσιαστικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να εφαρμόζονται τα πορίσματά τους, να πραγματοποιηθούν αναδασώσεις.

Η ActionAid σε όλες τις χώρες δράσης της και στην Ελλάδα ασκεί πίεση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ζητώντας από τους ηγέτες να δεσμευτούν ουσιαστικά και να πάρουν αυστηρά μέτρα. Παράλληλα, μέχρι τα μέτρα να αποδώσουν καρπούς, ενημερώνει για την κλιματική κρίση κι εξηγεί στους κατοίκους πώς να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, κάνοντας τις κοινότητές τους πιο ανθεκτικές. Επίσης, εστιάζει στην πρόληψη, προτείνοντας μέτρα προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές και, σε έκτακτες καταστάσεις, στηρίζει τους πληγέντες με είδη πρώτης ανάγκης. 

Ενδεικτικά, η Ζιμπάμπουε τα τελευταία χρόνια γνωρίζει έντονες και παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, οι οποίες έχουν οδηγήσει τους κατοίκους της σε επισιτιστική κρίση. «Με τις απανωτές ξηρασίες, καταλήξαμε κάποια στιγμή να μην έχουμε να φάμε. Σιγά-σιγά μάθαμε να καλλιεργούμε προϊόντα που δεν χρειάζονται πολύ νερό, ενώ με τις γυναίκες του χωριού φτιάξαμε έναν συνεταιρισμό κι ενώσαμε τις δυνάμεις μας,» λέει η 27χρονη Wimbisai. Μέσα από τα προγράμματα της ActionAid που έχει παρακολουθήσει, είναι πια είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική κρίση. Το ίδιο ισχύει και για τους συγχωριανούς της. 

Πέρα από τα συμπτώματα, όμως, το θέμα είναι να αντιμετωπιστούν και τα βασικά αίτια της κρίσης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μέρη στον πλανήτη όπου το νερό φέρνει ζωή έπειτα από παρατεταμένη ξηρασία και άλλα όπου αφαιρεί ζωές μέσα από σφοδρές και ανεξέλεγκτες πλημμύρες. 

Μέχρι το κλίμα να σημαίνει το ίδιο για όλους, εμείς θα είμαστε εδώ. Θα κάνουμε ό,τι μπορεί ο καθένας για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, προτού τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Θέλουμε το περιβάλλον να είναι βιώσιμο και οι καιρικές συνθήκες να μην απειλούν κανέναν. Μέχρι η κλιματική κρίση να δώσει τη θέση της στην κλιματική δικαιοσύνη, εμείς θα είμαστε εδώ. Μπες στο actionaid.gr και μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν η Πάολα Ρεβενιώτη συνάντησε τη «Δήμητρα της Λέσβου» στην Σκάλα Συκαμιάς

E-Daily 1.Hero 14.07.2026
Η συγκλονιστική συνάντηση της Πάολας Ρεβενιώτη με τη «Δήμητρα» της Σκάλας Συκαμιάς το 2017 αποτελεί σήμερα ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τη διαφορετικότητα και τον αποκλεισμό.

Πωλείται το εγκαταλελειμμένο «παλάτι» του Γιάννη Πουλόπουλου

E-Daily 1.Hero 14.07.2026
Η άνοδος και η πτώση του θρυλικού «Ουράνιου Τόξου»

Εκεί που εμείς κάνουμε διακοπές, κάποιες γυναίκες φοβούνται να πάνε στη δουλειά

E-Daily 3.Left 14.07.2026
Οι γυναίκες πίσω από το ελληνικό καλοκαίρι: Παρενόχληση, φόβος και σιωπή

Γιατί βγήκαν οι αγιοβασίληδες στο δρόμο, καλοκαιριάτικα, στη Δανία;

E-Daily 3.Left 14.07.2026
Η πόλη που γέμισε Αγιους Βασίληδες ενώ η Ευρώπη έλιωνε από τη ζέστη

Τέλος το checkout στις 12; Η νέα τάση στα ξενοδοχεία γίνεται viral

E-Daily 1.Hero 14.07.2026
Μια νέα πολιτική που επιτρέπει στους επισκέπτες να μένουν ακριβώς 24 ώρες από τη στιγμή του check-in γίνεται viral και ίσως αλλάξει για πάντα τον τρόπο που ταξιδεύουμε

14 Ιουλίου 1789: Η μέρα που οι Γάλλοι έγραψαν ιστορία... κι ο Βασιλιάς τους δεν κατάλαβε τίποτα!

E-Daily 3.Left 14.07.2026
Το ημερολόγιο του Λουδοβίκου ΙΣΤ`: «Σήμερα... Rien»

«Ως έφηβη είχα σχέση με έναν 37χρονο» ‑ Η αληθινή εξομολόγηση μιας σκοτεινής ιστορίας χειραγώγησης

E-Daily 3.Left Χτες
«Επειδή η διαφορά ηλικίας και εξουσίας με έκανε να νιώθω ότι δεν μπορούσα να πω «όχι»»

Γιατί χάνετε το σήμα όταν ταξιδεύετε με πλοίο ‑ Τι συμβαίνει στη θάλασσα

E-Daily 3.Left Χτες
Η απόσταση από την ακτή, η καμπυλότητα της Γης και οι καιρικές συνθήκες είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που κάνουν το ίντερνετ στα πλοία πρόβλημα για τους επιβάτες.

Ποιοι προορισμοί πνίγονται από τουρίστες ‑ και ποιες ελληνικές πόλεις βρίσκονται στη λίστα

E-Daily 3.Left Χτες
Δύο ελληνικές πόλεις κατατάσσονται στους δέκα πιο υπερφορτωμένους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τι συνέβη στην Καλιφόρνια: Η αύξηση μισθού που γύρισε μπούμερανγκ

E-Daily 3.Left Χτες
Ο στόχος των 30 δολαρίων την ώρα

Ποια ελληνική πόλη έχει τον πιο μολυσμένο αέρα ‑ δείτε την κατάταξη

E-Daily 3.Left Χτες
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 67η θέση παγκοσμίως σε ρύπανση, με μέση συγκέντρωση PM2.5 σχεδόν τριπλάσια από το όριο ασφαλείας του ΠΟΥ.

Ποιο «κράτος» κρυβόταν για 700 χρόνια ανάμεσα σε Ισπανία και Πορτογαλία ‑ και πώς εξαφανίστηκε

E-Daily 3.Left Προχτές
Το Couto Mixto, ένα μικρό αυτόνομο πολιτικό μόρφωμα στα ισπανο-πορτογαλικά σύνορα, έζησε επτά αιώνες με καθεστώς ανεξαρτησίας πριν διαγραφεί οριστικά από τον χάρτη το 1864