E-Daily

Το βάρβαρο έθιμο της σφαγής των φαλαινών στα Νησιά Φερόε που κρατάει 400 χρόνια

Και φέτος οι ψαράδες έκαναν την θάλασσα «κόκκινη»

22/6/2017 | 00:12

Τα έθιμα δεν είναι πάντα κάτι καλό. Η παράδοση είναι γενικά όμορφη κα σε κρατάει σε άμεση επαφή με τις ρίζες σου. Όμως πολλά πράγματα που συνήθιζε ο άνθρωπος του παρελθόντος, είναι απαράδεκτα για έναν άνθρωπο του 21ου αιώνα. Απ’ ότι φαίνεται βέβαια, όχι όλα και όχι για όλους.

Το 2009 ο πλανήτης έβλεπε με απέχθεια το έθιμο της σφαγής των δελφινιών στο Taijii της Ιαπωνίας, μέσω του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «The Cove». Μερικά χρόνια ργότερα, η προσοχή πέφτει στην σφαγή των αθώων φαλαινών στα Νησιά Φερόε, που γίνεται κάθε χρόνο για τα τελευταία 400 χρόνια.

Το βάρβαρο αυτό έθιμο ξεκίνησε το 1584 αιώνα και έχει τις ρίζες του στην παράδοση των κατοίκων που λόγω της απόμακρης γεωγραφικής θέσης των νησιών, βασίζονταν σχεδόν πάντα στο κρέας και το λάδι της φάλαινας για τροφή και διάφορες άλλες χρήσεις. Βέβαια, το απόμακρο παραμένει, αλλά οι αποστάσεις έχουν μειωθεί. Κι όμως το βάρβαρο αυτό έθιμο συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τους κατοίκους στις αρχές του καλοκαιριού κυρίως να παρασύρουν τις φάλαινες – πιλότους εγκλωβίζοντάς τες, και μετά τις σφαγιάζουν , βάφοντας τα νερά κυριολεκτικά σε κόκκινα.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες φάλαινες βρίσκουν τον θάνατο στα νερά της θάλασσας, 320 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σκωτίας, ανάμεσα στην Ισλανδία και την Νορβηγία. Το «Φεστιβάλ» αυτό οι ντόπιοι το ονομάζουν «Grindadrap». Παρόλο που το κρέας της φάλαινας απαγορεύεται να πουλιέται παγκοσμίως, οι κάτοικοι των Νησιών Φερόε, έχουν το δικαίωμα βάσει των τοπικών νόμων, να σκοτώνουν και να μοιράζουν το κρέας της φάλαινας στην τοπική κοινωνία.

Οι φιλοζωϊκές οργανώσεις αντιδρούν σθεναρά, αλλά οι κάτοικοι υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους αυτό το βάρβαρο έθιμο, λέγοντας πως οι συγκεκριμένες φάλαινες δεν απειλούνται με αφανισμό και πως ο αριθμός των σφαγιασθέντων φαλαινών – πιλότων , δεν ξεπερνά το 0,1% του συνολικού πληθυσμού.

¨Το κυνήγι της φάλαινας στα Νησιά Φερόε είναι ένα μέρος της ζωής των κατοίκων, ενώ το κρέας και το λάδι των φαλαινών – πιλότων είναι ένα πολύ αγαπητό συμπλήρωμα για τα σπίτια των ντόπιων. Το κυνήγι γίνεται σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και σύμφωνα με παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος των κατοίκων, υποστηρίζοντας το έθιμο.

Οι περιπολίες της ακτιβιστικής οργάνωσης «Sea Shepherd» έχει πολλές φορές περιορίσει το φαινόμενο, που όμως στοιχίζει την ζωή εκατοντάδων φαλαινών – πιλότων, σχεδόν κάθε χρόνο. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν κανένα υπερήφανο και μας γεμίζουν με λύπη και αγανάκτηση...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένα αρχοντικό, τέσσερις θρύλοι: Η μυστική κρυψώνα των μεγάλων Ελλήνων ποιητών!

Stories 22.05.2025
Το κρυφό καταφύγιο που φιλοξένησε συζητήσεις-φωτιά για την ψυχή, την ποίηση και την Ελλάδα

Πόλη‑φαινόμενο στην Ελλάδα: Κυκλοφορούν χωρίς φανάρια και… δεν σκοτώνονται!

Νέα Εποχή 22.05.2025
Καλώς ήρθατε στην πόλη, όπου τα φανάρια είναι περιττά και οι οδηγοί σταματούν πριν καν πατήσεις τη διάβαση!

Explainer: Το ρύζι και η φράση που «έκαψε» τον Ιάπωνα υπουργό

Stories 22.05.2025
Χαμός σε μια χώρα που χρειάζεται απαντήσεις

Σπούδασε λογοτεχνία, τον κέρδισε η μόδα: Ποιος είναι ο Ιταλός που αναλαμβάνει τον οίκο Balenciaga

Πρόσωπα Χτες
Ο Πιερπάολο Πιτσιόλι αναλαμβάνει χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή

Πώς ένα φέρετρο μπορεί να εκραγεί;

Stories Χτες
Δεν πρόκειται για τόσο σπάνιο φαινόμενο

Η γυναίκα που λέγεται ότι γέννησε 69 παιδιά

Ιστορικά Χτες
Μύθος ή πραγματικότητα;

Ένα κέρμα των 2 ευρώ που αξίζει σχεδόν 2.000 – Το έχεις χωρίς να το ξέρεις;

Stories Χτες
Πριν πληρώσεις ή πάρεις ρέστα, ρίξε μια δεύτερη ματιά

Η μοναδική γλώσσα της Ευρώπης που δεν έχει συγγένεια με καμία άλλη

Νέα Εποχή Προχτές
Οι γλωσσολόγοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά

Οδηγός... φάντασμα: 28 χρόνια χωρίς δίπλωμα, ασφάλεια και δεν τον έπιασε ούτε GPS

Stories Προχτές
Γάλλος οδηγούσε από το ’97 χωρίς χαρτιά

Η νύχτα που η Νέα Υόρκη ξέμεινε από φως – και από αντοχές

Stories Προχτές
48 ώρες χάους, βίας και κοινωνικής έκρηξης στη σκιά ενός μπλακ άουτ