E-Daily

Το αληθινό ζευγάρι που ενέπνευσε το παραμύθι «Η πεντάμορφη και το Τέρας»

Κέρδισε το σεβασμό με την προσωπικότητά του, προδόθηκε από τη κοινωνία μετά τον θάνατό του

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

10/4/2017 | 00:29

Τον 16ο αιώνα η νύφη γνώριζε τον γαμπρό στην εκκλησία. Μέχρι τη στιγμή του μυστηρίου επιτρεπόταν μόνο αλληλογραφία μεταξύ του ζευγαριού. Έτσι μια αληθινή ιστορία έγινε θρύλος και ενέπνευσε το πασίγνωστο παραμύθι, «Η πεντάμορφη και το Τέρας», που έχει γυριστεί και ταινία με τεράστια επιτυχία.

Ο Πέτρους έπασχε από μια πόλυ σπάνια ασθένεια που υπάρχει και στις μέρες μας, ονομάζεται υπερτρίχωσις ή σύνδρομο Άμπρας (σύνδρομο λυκανθρώπου) μία αρρώστια η οποία καταγράφει μόλις 50 περιστατικά από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα.

Το σώμα του και το πρόσωπο του ήταν καλυμμένο τρίχωμα, που έμοιαζε περισσότερο με ζώου παρά με ανθρώπου. Ο Πέτρους Γκονζάλβες γεννήθηκε στην Τενερίφη και δόθηκε στον αυτοκράτορα  Ερρίκο ΙΙ, σαν δώρο για τη στέψη του. Ο αυτοκράτορας ενώ προοριζόταν για ατραξιόν σε εκδηλώσεις του παλατιού, ανέλαβε να τον μορφώσει και να τον κάνει ευγενή. Ήταν η πρώτη φορά που ο Πέτρους εισέπρατε αγάπη και φροντίδα.

Ο Πέτρους αποδείχθηκε πανέξυπνος, έμαθε γρήγορα τρεις γλώσσες και το επόμενο βήμα ήταν να παντρευτεί. Το 1559 ο Βασιλιάς πέθανε. όμως η χήρα του το 1573 αποφάσισε πως ο Πέτρους έπρεπε να παντρευτεί ώστε να «παράγει» κι άλλα τέρατα.

Η ίδια η βασίλισσα επέλεξε την νύφη, και όταν συνάντησε τον Πέτρους δεν είχε δικαίωμα να αρνηθεί, παρά το πρώτο σοκ της. Με το καιρό όμως ξεπέρασε την εμφάνιση του, τον ερώτευθηκε και δημιουργήσαν μια ευτυχισμένη οικογένεια με 7 παιδιά.

Από τα 7 παιδιά τα 5 κληρονόμησαν τη σπάνια αθένεια του πατέρα τους, ενώ τα δύο πρώτα δεν εμφάνισαν κανένα σημάδι. Του δόθηκε η ελευθερία του και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ευρώπη καλεσμένος άλλων ευγενών, ώστε να δουν από κοντά το σπάνιο για αυτούς θέαμα. 

Έζησε μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή, αλλά στο θάνατό του, η κοινωνία του έδειξε το σκληρό πρόσωπό της. Δεν επέτρεψαν στην οικογένειά του να τον θάψει σαν άνθρωπό, ούτε να τελεστεί θρησκευτική τελετή. Θάφτηκε σαν ζώο από την οικογένειά του, σε μυστικό μέρος για να μη πέσει θύμα βανδαλισμού.