E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 29ης Ιουλίου

Τι συνέβη σαν σήμερα στην ιστορία

Δημοσίευση 29/7/2016 | 00:07

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 29ης Ιουλίου

1925 – Γεννιέται ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στην Χίο στις 29 Ιουλίου του 1925, από οικογένεια κρητικής καταγωγής. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος και τα παιδικά του χρόνια είχαν πολλές μετακινήσεις, με τον μικρό Μίκη να περνάει την παιδική του ηλικία σε διάφορες πόλεις (Μυτιλήνη, Γιάννενα, Πύργο, Πάτρα, Τρίπολη).

Από μικρός είχε μια έφεση στην μουσική αλλά ήταν και ευαισθητοποιημένος κοινωνικά. Την πρώτη του συναυλία την έδωσε στην Τρίπολη, σε ηλικία μόλις 17 ετών. Εκείνη την εποχή, την περίοδο της κατοχής, θα συλληφθεί σε διαδήλωση της 25ης Μαρτίου και θα βασανιστεί από τους Ιταλούς.

Διαφεύγει στην Αθήνα και οργανώνεται στον ΕΛΑΣ. Συγχρόνως, θα σπουδάσει στο Ωδείο Αθηνών. Στον εμφύλιο, διώκεται από τις αρχές και τελικά συλλαμβάνεται. Τον στέλνουν στην εξορία, αρχικά στην Ικαρία και αργότερα στην Μακρόνησο.

Το 1954, λαμβάνει υποτροφία και μεταβαίνει στο Παρίσι. Μέχρι το 1960, έγραψε μουσική για παραστάσεις και τον κινηματογράφο. Το 1957 μάλιστα, λαμβάνει και βραβείο από το φεστιβάλ της Μόσχας, από τον Σοστακόβιτς.

Το 1960, επιστρέφει στην Ελλάδα όπου θα συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες (όπως η Νανά Μούσχουρη) και θα μελοποιήσει έργα ποιητών (Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη). Η πολιτική του δράση συνεχίζεται και το 1963, μετά την δολοφονία του Λαμπράκη, θα εκλεγεί πρόεδρος της “Νεολαίας Λαμπράκη”.

Στα χρόνια της δικτατορίας, η μουσική του έγινε συνώνυμο της αντίστασης. Ο ίδιος, ύστερα από την ίδρυση του ΠΑΜ, θα συλληφθεί και θα περάσει μια τριετία σε φυλακές, κατ' οίκον περιορισμό, εξορισμένος στην Αρκαδία και στο στρατόπεδο Ωρωπού. Η κατάσταση της υγείας του θα προκαλέσει παγκόσμια θύελλα αντιδράσεων και το 1970, θα βρεθεί ξανά στο Παρίσι.

Μετά την πτώση της δικτατορίας, υπέγραψε διάφορα έργα αντιστασιακού χαρακτήρα και συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες. Οργανώθηκε στην αριστερά, αλλά διετέλεσε και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και Επικρατείας με την Νέα Δημοκρατία.

Εκτός από τα γνωστότερα έργα του, τις μελοποιησεις μεγάλων Ελλήνων ποιητών, ο Μίκης Θεοδωράκης αναγνωρίστηκε παγκοσμίως. Έγραψε την μουσική για το αριστούργημα του Sidney Lumet “Serpico” με τον Al Pacino, για το οποίο προτάθηκε και για βραβείο BAFTA.

O Μίκης Θεοδωράκης έχει πολλούς φίλους και πολλούς εχθρούς, κυρίως λόγω της πολιτικής του δράσης. Αλλά την αξία του στην μουσική, δεν μπορεί να την αμφισβητίσει κανείς.

1973- Το δημοψήφισμα της Χούντας, καταργεί την μοναρχία και την μετατρέπιε σε Προεδρική Δημοκρατία με πρόεδρο τον Γεώργιο Παπαδόπουλο

Μετά την αποτυχία του βασιλικού κινήματος του Ναυτικού (Μάιος 1973), η στρατιωτική κυβέρνηση αποφασίζει την κατάργηση της μοναρχίας και την εγκαθίδρυση Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, προβαίνει και σε τροποποιήσεις του Συντάγματος του 1968. Το νέο τροποποιημένο Σύνταγμα αποφασίζεται να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού δια δημοψηφίσματος. «ΝΑΙ» ψηφίζει το 78,4% του εκλογικού σώματος και «ΟΧΙ» το 21,6%. Πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Η “νοθεία” στον δημοψήφισμα, όπως και σε εκείνο του 1968, δεν είχε προηγούμενο. Παρά τον στρατιωτικό νόμο και την εκτεταμένη νοθεία όμως, στην Αθήνα το "Όχι" αγγίζει ποσοστό 43%, ενώ στην επαρχία δεν ξεπερνά το 10%. Λίγους μόλις μήνες αργότερα, στις 17 Νοεμβρίου του 1973, θα πραγματοποιηθούν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, που θα σημάνουν την αρχή του τέλους της επταετούς δικτατορίας.


1981 – Στο Αββαείο του Γουεστμινστερ, ο διάδοχος του θρόνου πρίγκηπας Κάρολος, παντρεύεται την πριγκήπισσα της Ουαλίας, Λάιδη Νταϊάνα.

Κάρολος και Νταϊάνα αρραβωνιάζονται στις 24 Φεβρουαρίου του 1981 και ακολουθεί ο πριγκιπικός γάμος του αιώνα, λίγους μήνες αργότερα. Το μυστήριο τελείται στις 29 Ιουνίου 1981 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Οι καλεσμένοι φτάνουν τους 3.500 σε αριθμό, ενώ 600.000 άνθρωποι έξω από το ναό και 750 εκατομμύρια τηλεθεατές σε περισσότερες από 70 χώρες παρακολουθούν αυτό το γάμο.

Τα βλέμματα όμως έκλεψαν οι διάφορες αναποδιές που προέκυψαν. Πρώτον, ήταν αδύνατον η τόσων μέτρων ουρά να μείνει ατσαλάκωτη. Έτσι, όταν η νύφη κατέβηκε από την άμαξα, οι παράνυφοι προσπαθούσαν να το ισιώσουν και να σβήσουν τις ζάρες. Δεύτερον, το περίπου λάθος όνομα! Την ώρα των όρκων, η Νταϊάνα αντί να αποκαλέσει τον Κάρολο «Charles Philip Arthur George», τον αποκάλεσε «Philip Charles Arthur George». Τρίτον, χωρίς να είναι συνηθισμένη να φοράει τιάρα, η Νταϊάνα κατέληξε να έχει φοβερό πονοκέφαλο από το βαρύ και γεμάτο διαμάντια κόσμημα, με αποτέλεσμα να ζητάει παυσίπονο. Και τέταρτον, το παρανυφάκι που έκλαιγε. Η πεντάχρονη εγγονή του Ουίνστον Τσόρτσιλ και αγαπημένη μαθήτρια της Νταϊάνας σκόνταψε και έπεσε βάζοντας τα κλάματα, γεγονός που έκανε την πριγκίπισσα να τρέξει δίπλα της και να την παρηγορήσει.

Η Νταϊάνα έκανε δυο παιδιά με τον Κάρολο. Όμως οι κακές γλώσσες λένε πως δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση ποτέ. Γι' αυτό και χώρισαν το 1995. μεγάλο ρόλο έπαιξε και για την εξωσυζυγική σχέση του Κάρολου με την Καμίλα. Η Νταϊάνα σύναψε σχέση με τον γιο του δισεκατομμυριούχου Αλ Φαγιετ, Ντόντι. Ο θάνατός τους σε τροχαίο, αποτελεί μέχρι σήμερα ένα άλυτο μυστήριο και τροφή για θεωρίες συνωμοσίας.


2004 – Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών η αγαπημένη ηθοποιός, Ρένα Βλαχοπούλου

Γεννήθηκε το 1923 στην Κέρκυρα. Ο πατέρας της ήταν μέλος της αριστοκρατίας του νησιού, ενώ η μητέρα της ήταν κόρη υπηρέτριας που δούλευε στο αρχοντικό. Οι γονείς της αγαπήθηκαν και δεν πτοήθηκαν όταν η αριστοκρατική οικογένεια αποκλήρωσε τον πατέρα της. Η Ρένα Βλαχοπούλου είχε άλλα οκτώ αδέρφια.

Η φωνή της, ήταν από τα νεάνικά της χρόνια εξαιρετική. Από ηλικία 16 ετών, τραγουδούσε σε παραστάσεις, ενώ στα 18 εμφανίστηκε και σε μια θεατρική παράσταση στην Αθήνα. Τραγούδησε στο Ζάππειο, δίπλα στον Μίμη Τραϊφόρο, που εντυπωσιάστηκε από την φωνή της.

Όταν οι Ιταλοί βομβάρδισαν την Κέρκυρα, σκοτώθηκαν και οι δυο γονείς της. Το 1942, θα παντρευτεί τον τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλο. Τότε θα αρχίσει και η συνεργασία της με τον μεγάλο πιανίστα, Σπάρτακο. Η φωνή της ήταν ό,τι έπρεπε για τζάζ και με τον Σπάρτακο έκανε μεγάλη επιτυχία, περιοδεύοντας για πέντε χρόνια στην Μέση Ανατολή αλλά και στις ΗΠΑ. Λίγο πρίν φύγει γαι την περιοδεία, πήρε διαζύγιο..

Με την επιστροφή της το 1951 ξεκινά τις επιθεωρήσεις και δυο χρόνια αργότερα, ξεκινά το ταξίδι στον κινηματογράφο. Έπαιζε περισσότερο τον εαυτό της, αυτόν της πληθωρικής, κοσμογυρισμένης και επαναστατικής σαραντάρας Κερκυραίας.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1967 παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Γιώργο Λαφαζάνη. Ο γάμος τους έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κοσμικά γεγονότα της χρονιάς. Με τον Λαφαζάνη έζησαν αγαπημένοι ως τον θάνατό της.

Η φωνή της και η ζεστασία της υποκριτικής της άφησε εποχή και ο κόσμος την αγάπησε. Πέθανε στις 29 Ιουλίου του 2004, σε ηλικία 81 ετών (άλλοι λένε 82 ή και 87), ενώ είχε εισαχθεί στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, για να εγχειριστεί, επειδή υπέστη διάτρηση στομάχου. Την ημέρα της κηδείας της, τα κατστήματα στην Κέρκυρα παρέμειναν κλειστά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maria Callas Museum

Εισιτήρια 30.10.2023
MARIA CALLAS MUSEUMαπό 27/10 έως 29/023

To πάρκο της Επιστήμης

Εισιτήρια 17.02.2023
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 18/02 έως 19/028

Μονοήμερη εκδρομή Μυκήνες ‑ Ναύπλιο

Εισιτήρια 27.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ05/03

Μονοήμερη εκδρομή στο Γαλαξίδι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ27/02

Μονοήμερη εκδρομή στη Πάτρα για το Πατρινό Καρναβάλι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ26/02

Mονοήμερη εκδρομή Χελμός ‑ Καλάβρυτα

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ29/01

Mονοήμερη εκδρομή Παρνασσός ‑ Αγόριανη

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ22/01

Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Εισιτήρια 02.12.2022
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 26/12 έως 08/01

Μονοήμερη εκδρομή στη Στενή Ευβοίας

Εισιτήρια 02.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ15/01

COMBO Brice Marden ‑ Μόνιμες εκθέσεις

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08