E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κινδυνεύει ο Τραμπ στην Κίνα λόγω των συνεχόμενων tweets του

Σοβαρές οι κυρώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία της χώρας

Δημοσίευση 8/11/2017 | 22:24

Κινδυνεύει ο Τραμπ στην Κίνα λόγω των συνεχόμενων tweets του

Αποκαλείται ως ο πρόεδρος που τουιτάρει πιο γρήγορα κι από τη σκιά του, όμως με τη σημερινή του επίσκεψη στην Κίνα, η αλήθεια είναι ότι οποιοσδήποτε άλλος πολίτης αυτού του κόσμου στη θέση του, θα ένιωθε λίγο άβολα. Ο λόγος για τον Ντόναλντ Τραμπ, που λόγω της ιδιότητάς του, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι κυρώσεις που προβλέπονται για τους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν θα τον «πιάσουν».

Το Twiter, αλλά και το Facebook και το Google, είναι απαγορευμένα στην Κίνα. Επίσης, η ένα «δυσφημιστικό» -κατά την αντίληψη των τοπικών Αρχών- μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισείει ποινή φυλάκισης. Η καταστολή στη χώρα έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, με το κλείσιμο σειράς blog των σταρ του διαδικτύου και το άνοιγμα σειράς ερευνών κατά κινεζικών ιστοσελίδων για «αισχρολογία» .

Όταν την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ζενγκ Ζεγκουάνγκ, ρωτήθηκε εάν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα έχει τη δυνατότητα να τουιτάρει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, απάντησε στους δημοσιογράφους: «Τα μέσα επικοινωνίας του προέδρου Τραμπ με το εξωτερικό δεν θα πρέπει να σας ανησυχούν».

«Ο πρόεδρος θα τουιτάρει ό,τι θέλει», διαβεβαίωσε σήμερα ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, την ώρα που ο Τραμπ «πετούσε» προς το Πεκίνο.

Αν και ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει με μεγάλη συχνότητα το Twitter, προς το οποίο επιδεικνύει τεράστια προσήλωση, για να καταγγείλει το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, αλλά και την αδράνεια του Πεκίνου απέναντι στη Βόρεια Κορέα, δεν έχει αναφερθεί ποτέ στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα που από σήμερα επισκέπτεται.

Βάσει του νόμου ο οποίος ετέθη σε ισχύ το 2013, οι χρήστες του internet απειλούνται με ποινή φυλάκισης τριών ετών για δυσφημιστικό μήνυμα που έχει μεταδοθεί περισσότερες από 500 φορές. Ο νόμος προβλέπει επίσης φυλάκιση για ένα τέτοιο μήνυμα που έχει διαβαστεί από 5.000 χρήστες. Επίσης, νόμος του 2016 απαγορεύει τη δημοσίευση περιεχομένου που πλήττει την «εθνική τιμή», «διαταράσσει την οικονομική και κοινωνική τάξη» ή έχει ως στόχο την «ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος».

Πρόσφατα, κυρώσεις επιβλήθηκαν σε πολλούς μεγάλους κινεζικούς τεχνολογικούς ομίλους, διότι δεν απάλειψαν παράνομο περιεχόμενο που έχει σχέση με την πορνογραφία ή με τη βία.

«Υποχρεωμένος» να καταβάλει τέλη περιαγωγής

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι, όπως κάθε ξένος επισκέπτης, ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τουιτάρει από την Κίνα, υπό τον όρο ότι θα καταβάλει τέλη περιαγωγής. Αλλά, όλα εξαρτώνται από την πολιτική των κινεζικών Αρχών. Εάν αποφασίσουν να απαγορέψουν την περιαγωγή, μπορούν να το κάνουν», προειδοποιεί ο Τζέιμς Γκονγκ, ειδικός του δικαίου του Ιντερνετ στη δικηγορική εταιρεία Herbert Smith Freehills. «Όταν είσαι πρόεδρος, κανονικά δεν έχεις πρόβλημα. Και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το Twiiter», πρόσθεσε.

Τα τηλέφωνα σε λειτουργία περιαγωγής χρησιμοποιούν τις τοπικές υποδομές, γεγονός που θέτει το θέμα της εμπιστευτικότητας των συνομιλιών. Όμως, ο Τραμπ μάλλον θα χρησιμοποιεί άλλη συσκευή κατά την παραμονή του στην Κίνα, για να μη προκαλέσει τους «πειρατές».

«Οι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μάλλον είναι πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με ασφαλείς επικοινωνίες, όπως και οι Κινέζοι όταν βγαίνουν από τη χώρα τους», λέει ο Τζέιμς Γκονγκ.

Εάν θέλουν να περάσουν επάνω από το Μεγάλο Σινικό Τείχος, οι χρήστες του internet πρέπει να προσφύγουν σε ένα VPN, ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, που επιτρέπει την πρόσβαση στις ιστοσελίδες που είναι μπλοκαρισμένες στην Κίνα. Ωστόσο, το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει από την αρχή του έτους ότι αυτά τα λογισμικά θα τεθούν υπό έλεγχο, δημιουργώντας ανησυχία για την απαγόρευση της λειτουργίας τους.

Τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν VPN είναι «γενικά»προφυλαγμένα από την ιντερνετική πειρατεία, σύμφωνα με τον Τσάρλι Σμιθ, συνιδρυτή του κινήματος greatfire.org κατά της λογοκρισίας. «Όπως γνωρίζετε, κάθε μέρα, σχεδόν όλες οι επικοινωνίες της κινητής τηλεφωνίας ελέγχονται στην Κίνα και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση», εξηγεί.

Η χώρα έχει το… δικό της Twitter

Η Κίνα διαθέτει το δικό της Twitter, το Weibo, μία πλατφόρμα μικρο-blog που διεκδικεί περισσότερα από 300 εκατομμύρια χρήστες το μήνα. Πάντως, οι χρήστες του συγκεκριμένου μέσου εμφανίζονται χλιαροί απέναντι στην επίσκεψη του Τραμπ. Ένας από αυτούς ανέβασε έναν πίνακα που δείχνει το επίπεδο της ρύπανσης στο Πεκίνο και αναρωτήθηκε αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα μετανιώσει που αποχώρησε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στους κρίκους και ιστορικό χρυσό μετάλλιο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν έχει αντίπαλο στους κρίκους και το απέδειξε για ακόμα μία φορά!

Ισραήλ: Μια τελευταία ευκαιρία για συμφωνία με τη Χαμάς πριν την επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με αξιωματούχους

Κόσμος Χτες
Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνομίλησαν με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους

«Δεν πωλείται»: Γιατί η Κίνα θα κρατήσει για τον εαυτό της την τεχνολογία του TikTok

Tech + Science Χτες
Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το TikTok για να προτείνει περιεχόμενο στους χρήστες φαίνεται πως πλεονεκτεί του ανταγωνισμού

Πάτρα: Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου στο γραφείο του

Ελλάδα Χτες
Ο κ. Μπούρας υποστηρίζει ότι οι φοιτητές περιφρουρούν και το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει να φύγει από το Πανεπιστήμιο

Πέθανε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης

Ελλάδα Χτες
Οι ταινίες του είχαν βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό

Η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Εργκίν Αταμάν

Αθλητικά Νέα Χτες
Η συμπεριφορά ανθρώπων της Μακάμπι προς τον Εργκίν Αταμάν στο ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR, έγινε αιτία να αντιδράσει η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ με ανακοίνωσή της.

Το άλυτο μυστήριο στις ΗΠΑ με τύπο που είχε καλέσει σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Σκότωσα 12 πόρνες»

Κόσμος Χτες
Όσοι άκουγαν την εκπομπή εκείνο το βράδυ του 1997, δεν πίστευαν ότι ένας άνδρας ομολογούσε δημόσια ότι σκότωσε 12 γυναίκες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελλάδα και Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους

Ελλάδα Χτες
Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία αρνούνται να ενισχύσουν την εμπόλεμη χώρα με πυραυλικά συστήματα

Ιταλία: 15.000 άτομα πλήρωσαν για να εισέλθουν στη Βενετία

Κόσμος Χτες
Πρέπει να αναλαμβάνουμε και ουσιαστική δράση για να προστατέψουμε την πόλη μας, δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο