E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ντάισελμπλουμ: Σημειώθηκε πρόοδος, συνεχίζονται οι συνομιλίες

Διαπραγματεύσεις στο Brussels Group

Δημοσίευση 5/4/2017 | 17:31

Ντάισελμπλουμ: Σημειώθηκε πρόοδος, συνεχίζονται οι συνομιλίες

«Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Twitter, μετά το πέρας της συνάντησης με τους Τσακαλώτο, Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το επιτελείο με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και τον αναπληρωτή Οικονομικών επιστρέφει στην Αθήνα, και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα Τετάρτη.

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο ανακοινωθέν της 20ης Φεβρουαρίου επιβεβαιωνόταν πως τα κύρια σημεία της διαπραγμάτευσης συμπεριλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική από το 2018 και μετά, καθώς και το εργασιακό.

Κατά πληροφορίες, η Αθήνα προσπαθεί να κλείσει τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική από το 2019 και μετά, καθώς και τα εργασιακά, με στόχο να μην υπάρξουν σημαντικές επιβαρύνσεις μέσα στο 2018.

Σε αυτό το πλαίσιο, εισηγείται στους δανειστές ένα ισορροπημένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με περικοπές 1% από τις συντάξεις και 1% από το αφορολόγητο το 2019.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διαφωνία αφορά τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, και σημειώνουν πως αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών, την ίδια στιγμή που θα τηρεί τα συμφωνηθέντα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται ότι στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός της θετικής ανατροπής των αρχικών δυσοίωνων προβλέψεων των δημοσιονομικών στόχων, τόσο για το 2015 όσο και για το 2016.

Επισήμανε ειδικότερα ότι τόσο οι προβλέψεις για τον δημοσιονομικό στόχο για το 2015 διαψεύστηκαν θετικά για την ελληνική οικονομία, όσο και ότι το 2016 «παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ως συνήθως του ΔΝΤ και παρά την αβεβαιότητα που το ίδιο προκάλεσε στη διαπραγμάτευση» με τις παράλογες απαιτήσεις του, «το 2016 κλείνει με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα», δηλαδή με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω του 3%, εξηγώντας ότι ήδη έχει επιτευχθεί από το 2016 ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θέτει το πρόγραμμα για το 2018.

Ορόσημο για το κλείσιμο της συμφωνίας θεωρείται και η συνάντηση που θα έχουν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αύριο, Πέμπτη, στο Βερολίνο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στους κρίκους και ιστορικό χρυσό μετάλλιο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν έχει αντίπαλο στους κρίκους και το απέδειξε για ακόμα μία φορά!

Ισραήλ: Μια τελευταία ευκαιρία για συμφωνία με τη Χαμάς πριν την επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με αξιωματούχους

Κόσμος Χτες
Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνομίλησαν με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους

«Δεν πωλείται»: Γιατί η Κίνα θα κρατήσει για τον εαυτό της την τεχνολογία του TikTok

Tech + Science Χτες
Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το TikTok για να προτείνει περιεχόμενο στους χρήστες φαίνεται πως πλεονεκτεί του ανταγωνισμού

Πάτρα: Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου στο γραφείο του

Ελλάδα Χτες
Ο κ. Μπούρας υποστηρίζει ότι οι φοιτητές περιφρουρούν και το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει να φύγει από το Πανεπιστήμιο

Πέθανε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης

Ελλάδα Χτες
Οι ταινίες του είχαν βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό

Η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Εργκίν Αταμάν

Αθλητικά Νέα Χτες
Η συμπεριφορά ανθρώπων της Μακάμπι προς τον Εργκίν Αταμάν στο ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR, έγινε αιτία να αντιδράσει η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ με ανακοίνωσή της.

Το άλυτο μυστήριο στις ΗΠΑ με τύπο που είχε καλέσει σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Σκότωσα 12 πόρνες»

Κόσμος Χτες
Όσοι άκουγαν την εκπομπή εκείνο το βράδυ του 1997, δεν πίστευαν ότι ένας άνδρας ομολογούσε δημόσια ότι σκότωσε 12 γυναίκες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελλάδα και Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους

Ελλάδα Χτες
Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία αρνούνται να ενισχύσουν την εμπόλεμη χώρα με πυραυλικά συστήματα

Ιταλία: 15.000 άτομα πλήρωσαν για να εισέλθουν στη Βενετία

Κόσμος Χτες
Πρέπει να αναλαμβάνουμε και ουσιαστική δράση για να προστατέψουμε την πόλη μας, δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο