E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δικαστές κατά κυβέρνησης για Φλώρο: Με δικό σας νόμο αποφυλακίστηκε

Όσοι «οργίζονται» με τέτοιες αποφυλακίσεις ας αλλάξουν τον νόμο, συμπληρώνει η ΕΔΕ

Δημοσίευση 27/8/2018 | 10:39

Δικαστές κατά κυβέρνησης για Φλώρο: Με δικό σας νόμο αποφυλακίστηκε

Το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι δικαστές που αποφάσισαν την αποφυλάκισή του Αρ. Φλώρου εφάρμοσαν, όπως υποχρεούνται από το Σύνταγμα το νόμο, επισημαίνει με ανακοίνωσής της η 'Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Με την ανακοίνωσή της η ΕΔΕ απαντά στις επικρίσεις που δέχθηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί που έδωσαν το πράσινο φως για την υφ' όρων απόλυση του 39χρονου επιχειρηματία, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για οικονομικό σκάνδαλο των 256 εκατ. ευρώ (υπόθεση Energa - Hellas Power) αλλά αποφυλακίστηκε με όρους έπειτα από 36 μόλις μήνες στην φυλακή εκ των οποίων οι 18 ήταν το διάστημα της προφυλάκισής τους!

Ο Αρ. Φλώρος προκειμένου να πετύχει την αποφυλάκισή του επικαλέστηκε ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α).

Τώρα, η ΕΔΕ, η μεγαλύτερη ένωση δικαστικών λειτουργών, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως ο συγκεκριμένος κατάδικος αποφυλακίστηκε με το άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε προς το ηπιότερο με τον περιβόητο νόμο Παρασκεύοπουλου. Το άρθρο αυτό ξεκαθαρίζει η ΕΔΕ «υποχρεώνει τους Δικαστές –χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση».

Δηλαδή, για τους δικαστές που έκριναν τη συγκεκριμένη υπόθεση η χορήγηση της υφ όρων απόλυσης ήταν «μονόδρομος» από την στιγμή που ο 39χρονος επιχειρηματίας προσκόμισε τη βεβαίωση του ΚΕ.ΠΑ. για ποσοστό αναπηρίας του άνω του 67%! Ακόμη δε και αν αμφέβαλαν για την ορθότητα ενός τέτοιου πιστοποιητικού, σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο του κ. Παρασκευόπουλου οι δικαστές δεν μπορούν ούτε να διατάξουν δική τους πραγματογνωμοσύνη!

Μάλιστα, η ΕΔΕ καλεί όσους «οργίζονται», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με τέτοιες αποφυλακίσεις και ψάχνουν τους υπαιτίους για τέτοιες αποφάσεις απλά ας λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση να αλλάξουν το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο! Η αποστροφή αυτή της ανακοίνωσης της ΕΔΕ, όπως διαφαίνεται αποτελεί μια απάντηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Δικαιοσύνης που μετά το σάλο που προκλήθηκε για την αποφυλάκιση του επιχειρηματία, ζήτησε την σχετική απόφαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να την ελέγξει! «Η εποχή που Δικαστές και Εισαγγελείς έπαιζαν το ρόλο της «Ιφιγένειας» σιωπώντας σε τέτοιες προκλήσεις, έχει πλέον περάσει», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση.


Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση - καταπέλτης της ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Η παραπληροφόρηση και οι αθεμελίωτες καταγγελίες σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που χορήγησαν την υφ’ όρο απόλυση του καταδίκου, Α. Φλώρου, μας υποχρεώνουν να επαναλάβουμε βασικά και αυτονόητα νομικά αξιώματα, όπως την υποχρέωση του Δικαστή να εφαρμόζει το Νόμο, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή όχι με αυτόν.

Ο Α. Φλώρος καταδικάστηκε για υπεξαίρεση σε κάθειρξη 21 ετών με απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα αίτημά του για υφ’ όρον απόλυση εφάρμοσε το άρθρο 110 Α’ του Ποινικού Κώδικα (όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4356/2015) το οποίο υποχρεώνει τους Δικαστές –χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος προσκόμισε στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που τον έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 70%. Επομένως δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα για το Συμβούλιο από την απόλυση του καταδίκου.

Όσοι «οργισμένοι» ψάχνουν τους υπαίτιους για τέτοιες αποφυλακίσεις έχουν τη δυνατότητα είτε να πιέσουν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για αλλαγή της σχετικής νομοθετικής διάταξης εάν δεν συμφωνούν μ’ αυτήν, είτε να ζητήσουν διερεύνηση του τρόπου χορήγησης των πιστοποιητικών αναπηρίας εάν κρίνουν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ξεπερνάει όμως κάθε όριο φαρισαϊσμού και υποκρισίας να καταγγέλλονται από θεσμικούς φορείς αυτοί που εφάρμοσαν το Νόμο ενεργώντας σύμφωνα με τη συνταγματική τους αποστολή! Η εποχή που Δικαστές και Εισαγγελείς έπαιζαν το ρόλο της «Ιφιγένειας» σιωπώντας σε τέτοιες προκλήσεις, έχει πλέον περάσει».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο ντοκουμέντο από την παράσυρση μοτοσικλέτας στο Περιστέρι: «Καρφώθηκα κάτω από ένα τζιπ, είχα πολλή αιμορραγία»

Ελλάδα 09.05.2025
«Θα το κυνηγήσουμε δικαστικά, προσπαθούμε να βρούμε τον οδηγό του αυτοκινήτου»

Πυροβολισμοί στον Κολωνό: Ένας ανήλικος τραυματίας

Ελλάδα 09.05.2025
Ατομα που επέβαιναν σε όχημα φέρεται να πυροβόλησαν έναν πεζό

Αυστηρότερο το πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Πολιτική 09.05.2025
Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας για την ασφάλεια και τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Ηλικιωμένος ανακύκλωσε… κατά λάθος 20.000 ευρώ

Ελλάδα 09.05.2025
Ευτυχώς, τα πήρε πίσω από το άτομο που τα βρήκε

Τραγωδία στην Ανδρο: Γυναίκα σκοτώθηκε πέφτοντας με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα

Ελλάδα 09.05.2025
Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Αγροτικό Ιατρείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της

Ο «σκοτεινός» ρόλος ιερέα σε άγρια ληστεία με θύμα ηλικιωμένη στη Δράμα

Ελλάδα 09.05.2025
«Έμαθε για την περιουσία της από την πρώην νύφη της», λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Πώς ένα ρατσιστικό σχόλιο μπορεί να συγκεντρώσει χιλιάδες δολάρια

Κόσμος 09.05.2025
Η τοπική κοινωνία του Ρότσεστερ στη Μινεσότα μοιάζει διχασμένη μπροστά σε μια ρατσιστική επίθεση με θύμα ένα πεντάχρονο αγόρι

Ο Αρης Μουγκοπέτρος πήρε εξιτήριο μετά από τρεις εβδομάδες νοσηλείας

Ελλάδα 09.05.2025
Ο μουσικός τραυματίστηκε όταν έσκασε κροτίδα στα χέρια του με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν δύο δάχτυλα του

ΕΕ και Ουκρανία ετοιμάζουν ειδικό δικαστήριο για τα ρωσικά εγκλήματα – «Κανείς δεν θα μείνει ατιμώρητος»

Κόσμος 09.05.2025
Παράλληλα, εγκρίθηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας

Καταδικάστηκε πρώην διοικητής νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας που είχε κακοποιήσει σeξουαλικά εργαζόμενη

Ελλάδα 09.05.2025
Είχε προηγηθεί σχετική καταγγελία από την εργαζόμενη για τέλεση γενετήσιων πράξεων από τον κατηγορούμενο το 2021