E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δικαστές κατά κυβέρνησης για Φλώρο: Με δικό σας νόμο αποφυλακίστηκε

Όσοι «οργίζονται» με τέτοιες αποφυλακίσεις ας αλλάξουν τον νόμο, συμπληρώνει η ΕΔΕ

Δημοσίευση 27/8/2018 | 10:39

Δικαστές κατά κυβέρνησης για Φλώρο: Με δικό σας νόμο αποφυλακίστηκε

Το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι δικαστές που αποφάσισαν την αποφυλάκισή του Αρ. Φλώρου εφάρμοσαν, όπως υποχρεούνται από το Σύνταγμα το νόμο, επισημαίνει με ανακοίνωσής της η 'Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Με την ανακοίνωσή της η ΕΔΕ απαντά στις επικρίσεις που δέχθηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί που έδωσαν το πράσινο φως για την υφ' όρων απόλυση του 39χρονου επιχειρηματία, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για οικονομικό σκάνδαλο των 256 εκατ. ευρώ (υπόθεση Energa - Hellas Power) αλλά αποφυλακίστηκε με όρους έπειτα από 36 μόλις μήνες στην φυλακή εκ των οποίων οι 18 ήταν το διάστημα της προφυλάκισής τους!

Ο Αρ. Φλώρος προκειμένου να πετύχει την αποφυλάκισή του επικαλέστηκε ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α).

Τώρα, η ΕΔΕ, η μεγαλύτερη ένωση δικαστικών λειτουργών, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως ο συγκεκριμένος κατάδικος αποφυλακίστηκε με το άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε προς το ηπιότερο με τον περιβόητο νόμο Παρασκεύοπουλου. Το άρθρο αυτό ξεκαθαρίζει η ΕΔΕ «υποχρεώνει τους Δικαστές –χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση».

Δηλαδή, για τους δικαστές που έκριναν τη συγκεκριμένη υπόθεση η χορήγηση της υφ όρων απόλυσης ήταν «μονόδρομος» από την στιγμή που ο 39χρονος επιχειρηματίας προσκόμισε τη βεβαίωση του ΚΕ.ΠΑ. για ποσοστό αναπηρίας του άνω του 67%! Ακόμη δε και αν αμφέβαλαν για την ορθότητα ενός τέτοιου πιστοποιητικού, σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο του κ. Παρασκευόπουλου οι δικαστές δεν μπορούν ούτε να διατάξουν δική τους πραγματογνωμοσύνη!

Μάλιστα, η ΕΔΕ καλεί όσους «οργίζονται», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με τέτοιες αποφυλακίσεις και ψάχνουν τους υπαιτίους για τέτοιες αποφάσεις απλά ας λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση να αλλάξουν το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο! Η αποστροφή αυτή της ανακοίνωσης της ΕΔΕ, όπως διαφαίνεται αποτελεί μια απάντηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Δικαιοσύνης που μετά το σάλο που προκλήθηκε για την αποφυλάκιση του επιχειρηματία, ζήτησε την σχετική απόφαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να την ελέγξει! «Η εποχή που Δικαστές και Εισαγγελείς έπαιζαν το ρόλο της «Ιφιγένειας» σιωπώντας σε τέτοιες προκλήσεις, έχει πλέον περάσει», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση.


Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση - καταπέλτης της ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Η παραπληροφόρηση και οι αθεμελίωτες καταγγελίες σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που χορήγησαν την υφ’ όρο απόλυση του καταδίκου, Α. Φλώρου, μας υποχρεώνουν να επαναλάβουμε βασικά και αυτονόητα νομικά αξιώματα, όπως την υποχρέωση του Δικαστή να εφαρμόζει το Νόμο, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή όχι με αυτόν.

Ο Α. Φλώρος καταδικάστηκε για υπεξαίρεση σε κάθειρξη 21 ετών με απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα αίτημά του για υφ’ όρον απόλυση εφάρμοσε το άρθρο 110 Α’ του Ποινικού Κώδικα (όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4356/2015) το οποίο υποχρεώνει τους Δικαστές –χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος προσκόμισε στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που τον έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 70%. Επομένως δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα για το Συμβούλιο από την απόλυση του καταδίκου.

Όσοι «οργισμένοι» ψάχνουν τους υπαίτιους για τέτοιες αποφυλακίσεις έχουν τη δυνατότητα είτε να πιέσουν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για αλλαγή της σχετικής νομοθετικής διάταξης εάν δεν συμφωνούν μ’ αυτήν, είτε να ζητήσουν διερεύνηση του τρόπου χορήγησης των πιστοποιητικών αναπηρίας εάν κρίνουν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ξεπερνάει όμως κάθε όριο φαρισαϊσμού και υποκρισίας να καταγγέλλονται από θεσμικούς φορείς αυτοί που εφάρμοσαν το Νόμο ενεργώντας σύμφωνα με τη συνταγματική τους αποστολή! Η εποχή που Δικαστές και Εισαγγελείς έπαιζαν το ρόλο της «Ιφιγένειας» σιωπώντας σε τέτοιες προκλήσεις, έχει πλέον περάσει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σάλος στην Ιταλία: Πέταξε στα σκουπίδια ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

Κόσμος 12.02.2026
Ένας άνδρας στην Ιταλία πέταξε στα σκουπίδια, χωρίς να το καταλάβει, ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

Αναμορφωτικά μέτρα σε 15χρονο για το revenge pοrn που οδήγησε συμμαθήτριά σε απόπειρες αυτοκτονίας

Ελλάδα 12.02.2026
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη, τον Απρίλιο του 2024, ύστερα από καταγγελία που έκανε η μητέρα της

Hellenic Train: Αναστολή δρομολογίων στο Θεσσαλονίκη–Σέρρες και του Τρένου του Πηλίου

Ελλάδα 12.02.2026
Ποια δρομολόγια αμαξοστοιχιών επηρεάζονται

Ο Αντετοκούνμπο γίνεται... ζελεδάκι: Η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα του «Greek Freak»

Αθλητικά Νέα 12.02.2026
Η νέα επένδυση του Γιάννη φανερώνει μία πιο παιχνιδιάρικη πλευρά του και αποκαλύπτει πτυχές από την παιδική του ηλικία στην Αθήνα

ΑΑΔΕ: Τεράστια απάτη με εκατοντάδες επιχειρήσεις “φαντάσματα” και χρέη 43 εκατ. ευρώ

Οικονομία 12.02.2026
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκατοντάδων αχυρανθρώπων με 380 επιχειρήσεις και χρέη 43 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ.

Στα ημιτελικά του Κατάρ η Μαρία Σάκκαρη: Τεράστια εμφάνιση και πρόκριση επί της Σβιόντεκ!

Αθλητικά Νέα 12.02.2026
Η Μαρία Σάκκαρη νίκησε με ανατροπή τη Νο2 του κόσμου, Ίγκα Σβιόντεκ

Καρκινοπαθής ταξίδεψε 3 ώρες για να νοσηλευτεί και λίγες ώρες αργότερα του έκλεψαν το αυτοκίνητο

Κόσμος 12.02.2026
Μετά από 12 ώρες χειρουργείου ο άτυχος εκπαιδευτικός συνειδητοποίησε ότι το αυτοκίνητό του έχει γίνει... καπνός

Διαρρήκτης στην Τουρκία άνοιξε κοσμηματοπωλείο και έφυγε με… γαϊδούρι!

Κόσμος 12.02.2026
Στην ιστορία της… διαρρηκτικής θα μείνει διαρρήκτης στην Τουρκία!

ΑΠΘ: Όλα τα κτίρια του ιδρύματος θα κλείνουν στις 22:00

Ελλάδα 12.02.2026
Αφορμή τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου

Αθήνα: Κάθοδος δεκάδων τρακτέρ στο Σύνταγμα – Αύριο η αγροτική κινητοποίηση

Ελλάδα 12.02.2026
Θα μείνουν στο σημείο για όλη τη νύχτα

Υπόθεση Κατασκοπείας: Αυτός είναι ο «Στίβεν» που στρατολόγησε τον 54χρονο σμήναρχο

Ελλάδα 12.02.2026
Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν φωτογραφίες του

Η ICE αποσύρεται από τη Μινεσότα

Κόσμος 12.02.2026
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά τους φονικούς πυροβολισμούς