E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ταϊλάνδη: Κακά μαντάτα για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών

Πέθανε εθελοντής διασώστης

Δημοσίευση 6/7/2018 | 08:36

Ταϊλάνδη: Κακά μαντάτα για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών

Σε θρίλερ δίχως τέλος έχει εξελιχθεί ο απεγκλωβισμός των 12 παιδιών και του προπονητή τους, που εδώ και 12 ημέρες παραμένουν σε υπόγειο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν τεράστια μάχη με το χρόνο και τα νερά για τη διάσωσή τους καθώς υπάρχει η πρόβλεψη των μετεωρολόγων ότι τις επόμενες ώρες αναμένονται μεγάλες ποσότητες βροχής.

Το κλίμα βάρυνε ακόμα περισσότερο ο θάνατος ενός Ταϊλανδού διασώστη κατά την αποχώρησή του από το σημείο που βρίσκονται τα μικρά αγόρια με τον προπονητή τους. Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο 38χρονος πρώην καταδρομέας Σαμάν Κουράν έχασε τις αισθήσεις του επιστρέφοντας από την παράδοση προμηθειών στους εγκλωβισμένους.

«Ένας πρώην πεζοναύτης που βοηθούσε εθελοντικά πέθανε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα (ώρα Ταϊλάνδης). Αποστολή του ήταν να μεταφέρει οξυγόνο αλλά όπως προέκυψε ο ίδιος δεν είχε αρκετή ποσότητα οξυγόνου για να επιστρέψει» εξήγησε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής στην οποία έχουν εγκλωβιστεί τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους.

Τα παιδιά θα εφοδιαστούν με τρόφιμα που θα μπορούσαν να διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το στρατό.

Οι ιατρικές ομάδες που προσέγγισαν τα παιδιά υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία, που σημαίνει ότι είναι ελαφρά τραυματισμένα. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, υπάρχουν δύο γιατροί που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μείνουν δίπλα στα παιδιά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Την ομάδα των παιδιών εντόπισαν δύο Βρετανοί δύτες. Ο Ρικ Στάντον, είναι πυροσβέστης από το Κόβεντρι και θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς δύτες με ειδίκευση στα σπήλαια στη Βρετανία καθώς έχει 35 χρόνια εμπειρίας.

Ο Τζον Βολάντεν, ο οποίος είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Μπρίστολ, έχει ειδικευτεί στην ανάπτυξη εξοπλισμού που επιτρέπει στους δύτες να μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερα βάθη.

Το επικίνδυνο λάθος των διασωστών και ο φύλακας-άγγελος προπονητής

Μπορεί τα σωστικά συνεργεία, να δίνουν πραγματική μάχη για να απεγκλωβίσουν τα παιδιά που παραμένουν επί 12 ημέρες σε βαθύ σπήλαιο της Ταϊλάνδης μαζί τον προπονητή τους, η εποχή των μουσώνων, όμως, αναμένεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την επιχείρηση διάσωσης.

Τα νέα, επομένως, δεν είναι ευχάριστα, καθώς οι δύτες εκτιμούν πως είναι πολύ επικίνδυνο να επιχειρηθεί τώρα ο απεγκλωβισμός τους. Επιπλέον, η κατάσταση της υγείας δύο εκ των παιδιών και του προπονητή τους δεν είναι καλή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατρικής εξέτασης στην οποία υποβλήθηκαν, όπως αναφέρει το CNN. Ιατρική αναφορά κάνει λόγο για εξάντληση δύο παιδιών και του προπονητή τους από υποσιτισμό.

Πριν από τρία 24ωρα, τα αγόρια, ηλικίας 11 έως 16 ετών, εμφανίστηκαν να δηλώνουν ότι είναι υγιή σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Κάθονταν στο σκοτεινό σπήλαιο με Ταϊλανδούς δύτες του πολεμικού ναυτικού (Navy Seals) με τα φανερά αδυνατισμένα πρόσωπά τους να φωτίζονται από κάποιον φακό. Σε όλα τα βίντεο τα παιδιά έμοιαζαν να είναι σε καλή διάθεση και στο τελευταίο βίντεο ένας δύτης του πολεμικού ναυτικού εμφανίστηκε να περιποιείται κάποιους μώλωπες στα πόδια των παιδιών με αντιβιοτική αλοιφή.

Το Σαββατοκύριακο αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επιχείρηση απεγκλωβισμού τους. Μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις μήνες για να απεγκλωβιστούν τα παιδιά, λένε οι ειδικοί. Ο δραματικός εντοπισμός τους συγκλόνισε όλον τον κόσμο και τώρα η προσοχή είναι στραμμένη στον τρόπο με τον οποίο θα δουν το φως της ημέρας, σώοι και αβλαβείς.

«Επικίνδυνη αποστολή» το έργο διάσωσης

Οι διασώστες αποκάλεσαν το έργο τους ως μία «επικίνδυνη αποστολή». Στην πραγματικότητα δεν είναι αρκετές οι επιλογές των διασωστών και πολλά εξαρτώνται από το πόσο θα βρέξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, λέει ο Ανμάρ Μίρζα, συντονιστής της Αμερικανικής Εθνικής Επιτροπής Διάσωσης Σπηλαίων.

«Η γρηγορότερη αλλά και πιο επικίνδυνη λύση είναι τα παιδιά να καταδυθούν. Ωστόσο η καλύτερη επιλογή πιθανόν να είναι να τους παρασχεθούν προμήθειες ώστε να επιζήσουν μέχρι να εξεταστούν άλλες λύσεις».

Και σαν να μη έφταναν τα βάσανα των παιδιών, ένα λάθος των διασωστών ανάγκασε τα παιδιά να κινηθούν ακόμα πιο μέσα στο σπήλαιο! Τα παιδιά βρήκαν το τελευταίο ασφαλές καταφύγιο στην περιοχή του σπηλαίου «Γυναικεία Στήθη».Έτσι ονομάζεται το σημείο στο οποίο αναγκάστηκαν να μετακινηθούν αφού ορισμένοι εθελοντές, συμμετέχοντας στις προσπάθειες αποστράγγισης των υδάτων, ανέβασαν από λάθος τη στάθμη του νερού!

Ο θάνατος του 38χρονου επαναφέρει τους προβληματισμούς για την ήδη πολύ δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού των παιδιών που δεν γνωρίζουν κολύμπι και μόλις τις τελευταίες 24 ώρες έκαναν το πρώτο μάθημα καταδύσεων.

Τα παιδιά είναι ζωντανά αλλά μπορεί να μείνουν παγιδευμένα για μήνες στη σπηλιά

«Τα αγόρια που είναι παγιδευμένα στη σπηλιά θα πρέπει να μάθουν είτε κατάδυση είτε να περιμένουν για μήνες εώς ότου οι πλημμύρες υποχωρήσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του στρατού της Ταϊλάνδης που ετοιμάζεται για το χειρότερο χρονικά σενάριο ειδικά σε περίπτωση που οι βροχές των επόμενων ωρών ανεβάσουν σε τέτοιο ύψος τη στάθμη του νερού που θα κάνει πρακτικά αδύνατη ακόμα και την προσέγγιση των αγοριών.

Ομάδες ξένων ειδικών που έχουν έρθει από Αυστραλία, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα, καθώς και περίπου 30 αμερικανοί στρατιώτες ενισχύουν τις προσπάθειες των περίπου 1.000 Ταϊλανδών διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί για τον απεγκλωβισμό των παιδιών, ενώ όλοι μαζί δεν σταματούν να προμηθεύουν τους παγιδευμένους με τρόφιμα και ιατρικά εφόδια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στους κρίκους και ιστορικό χρυσό μετάλλιο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν έχει αντίπαλο στους κρίκους και το απέδειξε για ακόμα μία φορά!

Ισραήλ: Μια τελευταία ευκαιρία για συμφωνία με τη Χαμάς πριν την επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με αξιωματούχους

Κόσμος Χτες
Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνομίλησαν με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους

«Δεν πωλείται»: Γιατί η Κίνα θα κρατήσει για τον εαυτό της την τεχνολογία του TikTok

Tech + Science Χτες
Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το TikTok για να προτείνει περιεχόμενο στους χρήστες φαίνεται πως πλεονεκτεί του ανταγωνισμού

Πάτρα: Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου στο γραφείο του

Ελλάδα Χτες
Ο κ. Μπούρας υποστηρίζει ότι οι φοιτητές περιφρουρούν και το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει να φύγει από το Πανεπιστήμιο

Πέθανε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης

Ελλάδα Χτες
Οι ταινίες του είχαν βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό

Η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Εργκίν Αταμάν

Αθλητικά Νέα Χτες
Η συμπεριφορά ανθρώπων της Μακάμπι προς τον Εργκίν Αταμάν στο ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR, έγινε αιτία να αντιδράσει η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ με ανακοίνωσή της.

Το άλυτο μυστήριο στις ΗΠΑ με τύπο που είχε καλέσει σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Σκότωσα 12 πόρνες»

Κόσμος Χτες
Όσοι άκουγαν την εκπομπή εκείνο το βράδυ του 1997, δεν πίστευαν ότι ένας άνδρας ομολογούσε δημόσια ότι σκότωσε 12 γυναίκες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελλάδα και Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους

Ελλάδα Χτες
Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία αρνούνται να ενισχύσουν την εμπόλεμη χώρα με πυραυλικά συστήματα

Ιταλία: 15.000 άτομα πλήρωσαν για να εισέλθουν στη Βενετία

Κόσμος Χτες
Πρέπει να αναλαμβάνουμε και ουσιαστική δράση για να προστατέψουμε την πόλη μας, δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο