E-Daily

Η ώρα του βραδινού γεύματος μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο

Πότε δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ;

24/7/2018 | 00:03

Είναι προφανές ότι οι διατροφικές επιλογές και οι ποσότητες που καταναλώνει κάποιος αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την εξέλιξη της υγείας του. Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά τον καρκίνο, η διατροφή παίζει τον βασικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια διατροφή βασισμένοι στους υδατάνθρακες, το κόκκινο κρέας, τη ζάχαρη και τα λιπαρά, πέραν του ότι οδηγεί στην παχυσαρκία, μπορεί να αποτελέσει και αίτιο για την εμφάνιση της παραπάνω νόσου. Εξίσου μεγάλη σημασία με το είδος τον τροφών που επιλέγεται, έχουν και οι ώρες που καταναλώνετε τα γεύματα σας μέσα στη μέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer.

Φαίνεται ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν στοιχεία που συνδέουν την ώρα κατανάλωσης του βραδινού με την εμφάνιση δυο από των πιο διαδεδομένων μορφών καρκίνων σε άντρες και γυναίκες, τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του μαστού. 

Στα πλαίσια της έρευνας που διεξήγαγαν οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, εξετάσθηκαν 1.493 άντρες (εκ των οποίων οι 621 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη) και 2.526 γυναίκες (εκ των οποίων οι 1.205 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, αντίστοιχα). Οι συμμετέχοντας απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, την ποιότητα του ύπνου τους, αλλά και τα τυχόν μέτρα που λαμβάνουν για την πρόληψη του καρκίνου. 

Παρατηρώντας τα δεδομένα για τη διατροφή και πιο συγκεκριμένα, για τον προγραμματισμό των γευμάτων των συμμετεχόντων, εντόπισαν μια συνήθεια που συνδέεται με την εμφάνιση των παραπάνω ειδών καρκίνου. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της μελέτης, οι συμμετέχοντες που συνήθιζαν να τρώνε νωρίς το βραδινό τους, φάνηκε να είναι πιο προστατευμένοι από τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού. 

Όσοι συνήθιζαν να τρώνε πριν τις 9 βραδινό ή τουλάχιστον δυο ώρες πριν πέσουν για ύπνο, είχαν καλύτερη υγεία και πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού, σε ποσοστό μικρότερο κατά 20% σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν βραδινό μετά τις 10 ή αμέσως πριν πέσουν στο κρεβάτι.

Η συγκεκριμένη έρευνα, είναι η πρώτη που μελετά τη σχέση του καρκίνου με τις ώρες τον προγραμματισμό των γευμάτων ημερησίως. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, Μανώλη Κογεβίνα, αν τα αποτελέσματα της επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες μελλοντικά, τότε μάλλον θα επηρεάσουν τα μέτρα που συστήνονται για την πρόληψη του καρκίνου, μιας και μέχρι στιγμής δεν αναφέρεται τίποτα για τις ώρες των γευμάτων.