E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Κετογονική δίαιτα είναι η ιδανική δίαιτα για όσους αγαπούν το αλκοόλ

Μπορεί να μην περιέχει καθόλου ζάχαρη και ψωμί, όμως τα ποτά επιτρέπονται κανονικότατα!

Δημοσίευση 27/4/2018 | 11:22

Η Κετογονική δίαιτα είναι η ιδανική δίαιτα για όσους αγαπούν το αλκοόλ

Ίσως να έχετε ακούσει για την Κετογονική δίαιτα, ίσως και όχι. Πρόκειται για ένα διατροφικό πρόγραμμα που βασίζεται σε χαμηλά λίπη, υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης και χαμηλές έως και ανύπαρκτες ποσότητες υδατανθράκων. 

Η ιδέα της εν λόγω δίαιτας στηρίζεται στην παραγωγή κετονών από το ήπαρ, οι οποίες χρησιμοποιούνται σαν καύσιμη ύλη, αντί για τη γλυκόζη από τους υδατάνθρακες, τροφοδοτώντας διάφορα όργανα του σώματος και κυρίως τον εγκέφαλο, μέσα από τη διαδικασία που ονομάζεται κέτωση.

Γενικά, όταν κάποιος βρίσκεται σε περίοδο δίαιτας δεν κάνει να πίνει αλκοόλ, καθώς πέρα από το ότι αυτό έχει πολλές θερμίδες, ανοίγει την όρεξη και συμβάλλει σε μια πιο παρορμητική συμπεριφορά, η οποία πιθανότατα να τον κάνει να ενδώσει στην κατανάλωση απαγορευμένων τροφών. Είναι όμως απολύτως φυσιολογικό να θέλετε να πιείτε ένα ποτηράκι μια στο τόσο, ακόμα και αν προσέχετε πάρα πολύ τη διατροφή σας.

Όσον αφορά την Κετογονική δίαιτα, δεν περιέχει το αλκοόλ στη βάση της. Μάλιστα, αρχικά σχεδιάστηκε με σκοπό να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις όπως η επιληψία, ωστόσο επιτρέπει την κατανάλωση του αλκοόλ, μιας και η βασική του ουσία, η αιθανόλη διασπάται στο σώμα σε τριγκλυκερίδια και όχι σε γλυκόζη, που είναι ουσιαστικά ζάχαρη. Επομένως, η κατανάλωση αλκοόλ δεν πρόκειται να καταστρέψει την Κατεγονική δίαιτα, υπάρχουν περιορισμοί όμως στο είδος των ποτών που επιτρέπονται.

Ορισμένα αλκοολούχα, περιέχουν υδατάνθρακες, όπως η μπίρα και το κόκκινο κρασί, για αυτό και αν ακολουθείτε αυτόν τον τύπο διατροφής, θα πρέπει να τα αποφύγετε.

Μπορείτε όμως να πιείτε άφοβα (εννοείται με μέτρο φυσικά) τα εξής:

  • Βότκα
  • Τεκίλα
  • Τζιν
  • Ουίσκι

Βασική προϋπόθεση, είναι να πίνετε τα ποτά αυτά σκέτα, μόνο με πάγο και να αποφεύγετε τα cocktails και την προσθήκη αναψυκτικών, που έχουν ζάχαρη.

Φυσικά, κάνοντας δίαιτα και πίνοντας αλκοόλ θα δείτε πόσο διαφορετικά επιδρά στον οργανισμό και το σώμα σας, καθώς επιβαρύνει τον ρυθμό του μεταβολισμού. Το θέμα είναι όμως, ότι το αλκοόλ ισούται με κενές θερμίδες, άρα δεν έχει καμία διατροφική αξία, για αυτό και θα ήταν καλό να το αποφύγετε αν κάνετε δίαιτα, αλλά και να το μειώσετε αν πίνετε πολύ.