E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το μοντέλο με το προσθετικό πόδι που άλλαξε το κόσμο της μόδας και τιμά η Google

Ποια ήταν η Mama Cax που πέθανε στα 30 της χρόνια

Δημοσίευση 8/2/2023 | 17:08

Το μοντέλο με το προσθετικό πόδι που άλλαξε το κόσμο της μόδας και τιμά η Google

Τη Mama Cax, κατά κόσμον, Cacsmy Brutus, τιμά με το σημερινό της doodle η Google, στο πλαίσιο του Μήνα της Μαύρης Ιστορίας που γιορτάζεται κάθε Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Το σημερινό doodle το φιλοτέχνησε η συμπατριώτισσά της, εικαστικός Lyne Lucien.

Το μοντέλο που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και είχε καταγωγή από την Αϊτή έχει μείνει στην ιστορία του κόσμου της μόδας, καθώς αμφισβήτησε το πρότυπο ομορφιάς της βιομηχανίας της μόδας, επιδεικνύοντας περήφανα το προσθετικό της πόδι στην πασαρέλα.

H Mama Cax έφυγε από τη ζωή το 2019. Μέχρι τότε είχε καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε την ομορφιά τόσο με την εμφάνισή της, όσο και με τις δυναμικές παρεμβάσεις της. Ήταν μοντέλο, ακτιβίστρια και υπέρμαχος της συμπερίληψης στη βιομηχανία της μόδας ατόμων με αναπηρίες και έγχρωμων ανθρώπων.

Σε ηλικία 14 ετών, η Mama Cax, που γεννήθηκε το 1989, διαγνώστηκε με καρκίνο των οστών και του πνεύμονα. Υπεβλήθη, δύο χρόνια μετά σε επέμβαση στο ισχίο, η οποία ήταν αποτυχημένη και έτσι οι γιατροί αναγκάστηκαν να της ακρωτηριάσουν το πόδι. Η ίδια, σε συνέντευξή της αργότερα, δήλωσε πως αυτή η αλλαγή επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθησή της και χρειάστηκαν χρόνια για να καταφέρει να την ανακτήσει.

Προσπαθώντας να καταλάβει τον εαυτό της και να ταιριάξει στον κόσμο, αντιλήφθηκε πως οι μαύρες γυναίκες, αλλά και οι άνθρωποι με αναπηρία υποεκπροσωπούνται στον χώρο της μόδας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, μέσα από τα κανάλια της, άρχισε να κάνει σχετικές δημοσιεύσεις και να συζητά τις ανασφάλειές της για το σώμα της.

«Άρχισα να χρησιμοποιώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μιλήσω για τις ανασφάλειες μου, αφού ο παιδικός καρκίνος μού άφησε ένα εκατομμύριο σημάδια (κυρίως συναισθηματικά) και ένα ακρωτηριασμένο πόδι. Η ερώτηση που μισώ περισσότερο είναι: “ποιος είναι το πρότυπό σου” – δεν είχα ποτέ μέχρι που έγινα το δικό μου πρότυπο, ΑΛΛΑ θαυμάζω δυνατούς και σκληρούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα προνόμιά τους για να εξυψώσουν τους άλλους», είχε γράψει στο Instagram account της, τον Νοέμβριο του 2019, λίγο πριν από τον θάνατό της.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2016, όταν την κάλεσαν από γραφείο του Barack Obama, για να συμμετάσχει σε επίδειξη μόδας που διοργάνωνε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ με τη σύζυγό του, Michelle. Τότε εργαζόταν ως γραμματέας στο γραφείο του Δημάρχου της Νέας Υόρκης. Το 2017 εμφανίστηκε στην πρώτη της εμπορική διαφήμιση και σύντομα υπέγραψε συμβόλαιο με πρακτορείο μοντέλων, Jag Models, στη Νέα Υόρκη.

Το 2018, έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Teen Vogue και την επόμενη χρονιά περπάτησε στην πασαρέλα τις Εβδομάδες Μόδας της Νέας Υόρκης τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο.


Ο θάνατος στα 30 της χρόνια
Την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου του 2019, η οικογένεια της Mama Max, ανακοίνωσε μέσω Instagram, πως το νεαρό μοντέλο είχε φύγει από τη ζωή στις 16 του ίδιου μήνα, έπειτα από επιπλοκές του καρκίνου.

Καθώς τα νέα για τον θάνατό της, διαδίδονταν, όλο και περισσότεροι θαυμαστές και ακόλουθοί της μοιράζονταν τα συλληπητήριά τους κάτω από την ανάρτηση. Ανάμεσά τους και τα μοντέλα Tess Holliday και Nina Agdal, αλλά και η ηθοποιός Jameela Jamil.


Αίσθηση είχαν προκαλέσει και τα λόγια της Rihanna, με την οποία η Mama Cax, είχε συνεργαστεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στην επίδειξη εσωρούχων της Savage x Fenty.

«Μια βασίλισσα. Μια δύναμη. Μια όμορφη ενέργεια που έφερε φέτος στη σκηνή της Savage x Fenty άλλο αέρα, δίνοντας έμπνευση σε άτομα σε όλον τον κόσμο. Ξεκουράσου στη δύναμη», είχε γράψει τότε η Rihanna.

Η μάχη με τον καρκίνο στην εφηβεία, ο ακρωτηριασμός και ο κόσμος της μόδας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Ίντρις Έλμπα κλείνει την πόρτα στον James Bond: «Να μην τον κάνουμε woke»

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Ο 53χρονος ηθοποιός έθεσε οριστικό τέλος στις φήμες που τον συνέδεαν με τον ρόλο του πράκτορα 007 μετά τον Ντάνιελ Κρεγκ, με δηλώσεις που επαναφέρουν τη συζήτηση για το μέλλον της διάσημης σειράς

Κρίστεν Τομς: Ποια είναι η σύντροφος του Στέφανου Τσιτσιπά που έκλεψε την καρδιά του

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Η νεαρή τενίστρια δίπλα στον Έλληνα πρωταθλητή και οι κοινές τους διακοπές στα νησιά του Αιγαίου

«Euphoria»: Η Σάρον Στόουν ζητά να προβάλλεται σε κάθε Λύκειο ‑ «Υποχρεωτικό θέαμα για τους γονείς»

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Η 68χρονη ηθοποιός τόνισε ότι η σειρά αποτυπώνει με ρεαλισμό τον κόσμο των νέων και πως οι γονείς οφείλουν να την παρακολουθούν

Ελισάβετ Κωνσταντινίδου: Το σοκ on air – «Πού βρήκατε αυτές τις φωτογραφίες; Είναι πολύ προσωπικές»

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Η Μαρία Ηλιάκη και ο Κρατερός Κατσούλης άφησαν άφωνη την καλεσμένη τους, προβάλλοντας φωτογραφικό υλικό που εκείνη χαρακτήρισε ιδιωτικό

Γέννησε η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για δεύτερη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Η γνωστή επιχειρηματίας έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι

Γρηγόρης Αρναούτογλου για την περιπέτεια της υγείας του: «Ο πόνος ήταν αδιανόητος, δεν με έπιανε τίποτα»

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Ο παρουσιαστής μιλά για τα έντονα συμπτώματα που τον ανάγκασαν να μείνει εκτός εργασίας

Dj Stephan για Τσαγκρινού και Κωνσταντάρα: «Είναι ελεύθερη, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει»

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Δεν θα ήταν εύκολο να γνωρίσω στον γιο μου μια μελλοντική σύντροφο, ανέφερε

Νικολέττα Ράλλη για πρώτη φορά: «Έχουμε χωρίσει με τον Μιχάλη Ανδρούτσο, αλλά συνεχίζουμε να μένουμε μαζί»

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Τη Νικολέττα Ράλλη υποδέχτηκε η Φαίη Σκορδά στην εκπομπή «Buongiorno» τη Δευτέρα 8 Ιουνίου

Πάνος Μιχαλόπουλος: Επιβεβαιώνει την επιστροφή του στην τηλεόραση: «Μου έκανε πρόταση και δέχτηκα»

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Την είδηση πως πρόκειται -εκτός απροόπτου- να τον δούμε να επιστρέφει στη μικρή οθόνη επιβεβαίωσε ο Πάνος Μιχαλόπουλος

Ενοχλημένη η Φαίη Σκορδά με τους συνεργάτες της: «Δεν το επιτρέπω, σας παρακαλώ πολύ»

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής «Buongiorno» και στη δημοσιογράφο, Βασιλική Μπασιούρη παραχώρησε η Αννα Δρούζα