E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πότε και πώς τις βάζουμε

Πρέπει να υπάρχουν στο πορτμπαγκάζ έως τον Απρίλιο

Δημοσίευση 25/1/2023 | 11:22

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πότε και πώς τις βάζουμε

Στα πρόθυρα της πρώτης βαρυχειμωνιάς του 2023 και το αξεσουάρ που είναι απαραίτητο στις μετακινήσεις με οχήματα είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Υπενθυμίζεται πως πλέον είναι υποχρεωτική η αγορά τους.

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους οδηγούς, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται η χρήση τους.

Ως γνωστό, τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν σε ολισθηρό οδόστρωμα, καθώς οι τροχοί γλιστρούν πάνω στη λεία επιφάνεια.

Σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

* Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα.

* Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνον όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.

* Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.

* Κατά τη χρήση τους, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.

* Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ. ανά ώρα.

* Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.

* Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».

Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις.


Αντιολισθητικές αλυσίδες: Υποχρεωτικό αξεσουάρ
Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και ανάλογων μέσων στα οχήματα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διευκρίνισε ότι οδηγοί θα πρέπει να τις έχουν στο όχημά τους από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε χρόνο, είτε κινούνται σε εθνικούς είτε σε περιφερειακούς δρόμους.

Η περίοδος χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων και ανάλογων μέσων στα οχήματα των πολιτών ξεκινά από τον Οκτώβριο και μετά την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου, οι οδηγοί πρέπει να έχουν εφοδιαστεί ανάλογα.

Έτσι, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S).

Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι οδηγοί θα πρέπει να τις έχουν υποχρεωτικά στα οχήματά τους, μόνο εφόσον εκδοθούν ανάλογες αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές, σε περίπτωση που το επιβάλλουν κιόλας οι καιρικές συνθήκες.

Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να έχουμε αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες όταν οι Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι Διευθύνσεις Τροχαίας ή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδώσουν ανακοίνωση σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας.

Συνεπώς, όταν ο καιρός είναι καλός ή δεν το απαιτούν γενικότερα οι συνθήκες και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσω, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση. Ειδικότερα, υπενθυμίζονται τα εξής:

* Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.

* Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.

* Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα.

* Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.

* Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

* Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γρίπη Α: Ανησυχία για την επικίνδυνη υποπαραλλαγή Κ ‑ «Μπορεί και τα μικρά παιδιά να κινδυνέψουν»

Ελλάδα 25.01.2026
Σημαντική πίεση ασκούν στο ΕΣΥ τα αυξημένα περιστατικά γρίπης και εποχικών ιώσεων, με τα παιδιατρικά νοσοκομεία να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή

Ιδιωτικός τομέας: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στον μισθό τους τις επόμενες ημέρες

Οικονομία 25.01.2026
Σε ισχύ οι αλλαγές στην άμεση φορολογία

Νεκρός άνδρας σε πορτ παγκάζ αυτοκινήτου στη Γλυφάδα ‑ Συνελήφθη ο γιος του, είχε σκοτώσει και τη μητέρα του το 2014

Ελλάδα 25.01.2026
Σκότωσε με μαχαίρι τον πατέρα του - Ο 46χρονος γιος φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Με δασμούς 100% απειλεί τον Καναδά ο Τραμπ ‑ «Η Κίνα θα φάει την χώρα ζωντανή»

Κόσμος Χτες
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό

Νέο σοκ στη Μινεάπολη: Πυρά ομοσπονδιακών πρακτόρων κατά πολίτη

Κόσμος Χτες
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «αρρωστημένη»

Νέα φωτό από Τραμπ για τη Γροιλανδία με έναν πιγκουίνο: «Λάθος ημισφαίριο!»

Κόσμος Χτες
Στην εικόνα που δημοσιεύτηκε, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εμφανίζεται να κατευθύνεται προς μια παγωμένη οροσειρά

Η Σία Κοσιώνη νοσηλεύεται στην εντατική με πνευμονία

Ελλάδα Χτες
Η δημοσιογράφος ένιωσε αδιαθεσία με προβλήματα στην αναπνοή της

Γλυφάδα: Έργα του ΔΕΔΔΗΕ «δείχνει» ο Δήμαρχος για τις καταστροφές ‑ Τι απαντά ο Διαχειριστής

Ελλάδα Χτες
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ

Βριλήσσια: Η στιγμή που ο άνδρας παρασύρει την υπάλληλο των ΕΛΤΑ ‑ Διαφώνησαν για ένα δέμα

Ελλάδα Χτες
Η υπάλληλος των ΕΛΤΑ ακολουθούσε έξω τον πελάτη για να βάλει μία υπογραφή

Ολόκληρη η ιστορική ομιλία του Μαρκ Κάρνεϊ στο Νταβός: «Η παλιά τάξη πραγμάτων πέθανε»

Κόσμος Χτες
Ο Κάρνεϊ υποστήριξε ότι η διεθνής τάξη βρίσκεται σε περίοδο ρήξης και όχι απλής μετάβασης