E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πότε και πώς τις βάζουμε

Πρέπει να υπάρχουν στο πορτμπαγκάζ έως τον Απρίλιο

Δημοσίευση 25/1/2023 | 11:22

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πότε και πώς τις βάζουμε

Στα πρόθυρα της πρώτης βαρυχειμωνιάς του 2023 και το αξεσουάρ που είναι απαραίτητο στις μετακινήσεις με οχήματα είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Υπενθυμίζεται πως πλέον είναι υποχρεωτική η αγορά τους.

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους οδηγούς, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται η χρήση τους.

Ως γνωστό, τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν σε ολισθηρό οδόστρωμα, καθώς οι τροχοί γλιστρούν πάνω στη λεία επιφάνεια.

Σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

* Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα.

* Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνον όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.

* Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.

* Κατά τη χρήση τους, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.

* Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ. ανά ώρα.

* Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.

* Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».

Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις.


Αντιολισθητικές αλυσίδες: Υποχρεωτικό αξεσουάρ
Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και ανάλογων μέσων στα οχήματα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διευκρίνισε ότι οδηγοί θα πρέπει να τις έχουν στο όχημά τους από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε χρόνο, είτε κινούνται σε εθνικούς είτε σε περιφερειακούς δρόμους.

Η περίοδος χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων και ανάλογων μέσων στα οχήματα των πολιτών ξεκινά από τον Οκτώβριο και μετά την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου, οι οδηγοί πρέπει να έχουν εφοδιαστεί ανάλογα.

Έτσι, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S).

Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι οδηγοί θα πρέπει να τις έχουν υποχρεωτικά στα οχήματά τους, μόνο εφόσον εκδοθούν ανάλογες αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές, σε περίπτωση που το επιβάλλουν κιόλας οι καιρικές συνθήκες.

Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να έχουμε αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες όταν οι Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι Διευθύνσεις Τροχαίας ή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδώσουν ανακοίνωση σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας.

Συνεπώς, όταν ο καιρός είναι καλός ή δεν το απαιτούν γενικότερα οι συνθήκες και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσω, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση. Ειδικότερα, υπενθυμίζονται τα εξής:

* Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.

* Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.

* Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα.

* Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.

* Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

* Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυνηγός πυροβολήθηκε κατά λάθος από φίλο του στη Μαγνησία

Ελλάδα 02.02.2026
Είχαν πάει να κυνηγήσουν αγριογούρουνα

Δημήτρης Καιριδής και Χρήστος Κατσώτης «σφάχτηκαν» on air: «Θα μας στείλετε φυλακή», «Θα σας στείλουμε να δουλέψετε»

Ελλάδα 02.02.2026
Η ατάκα του «γαλάζιου» βουλευτή για τα «κόκκινα συνδικάτα» που κατέστρεψαν το Πέραμα προκάλεσαν την έκρηξη του βουλευτή του ΚΚΕ

Συνελήφθη στο Όσλο ο γιος της πριγκίπισσας Μέτε Μάριτ, λίγο πριν κάτσει στο εδώλιο για υποθέσεις βιασμών

Κόσμος 02.02.2026
Η νέα σύλληψη αφορά κατηγορίες για επίθεση σε γυναίκα, απειλές με μαχαίρι και παραβίαση περιοριστικών όρων

«Γιατί σκότωσες το παιδί μου;»: Σπάραξε η μάνα της Δώρας από το Αγρίνιο

Ελλάδα 02.02.2026
Η γυναίκα έχει χάσει έναν γιο το 2010 σε τροχαίο δυστύχημα και η κόρη της δολοφονήθηκε - Τραγική ειρωνεία σήμερα που ξεκίνησε η δίκη ήταν τα γενέθλια της άτυχης Δώρας

Eurostat: Σχεδόν 1 στους 5 δεν έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι ‑ «Πρωτιά» για Ελλάδα και Βουλγαρία

Κόσμος 02.02.2026
Το 9,2% του πληθυσμού της ΕΕ δυσκολεύεται να κρατήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό

Επίθεση Τραμπ στα Grammys: Ο Επστάιν, η Γροιλανδία και το σχόλιο που τον εξόργισε

Κόσμος 02.02.2026
Ο αμερικανός πρόεδρος απειλεί με μήνυση τον Τρέβορ Νόα για αναφορά στην υπόθεση Έπσταϊν στα Grammy

Υπερχείλισε ο Πηνειός έξω από τη Λάρισα: Πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις ‑ Βίντεο

Ελλάδα 02.02.2026
Οι έντονες βροχοπτώσεις αύξησαν τη στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της Θεσσαλίας

Ιράν: Συνελήφθη ο σεναριογράφος του πολιτικού θρίλερ «Ένα απλό ατύχημα» ‑ Έχει προταθεί για Όσκαρ

Κόσμος 02.02.2026
Ο Μεχντί Μαχμουντιάν, σεναριογράφος του υποψήφιου για Όσκαρ πολιτικού θρίλερ «Ένα απλό ατύχημα» («It Was Just an Accident»), συνελήφθη στο Ιράν

Επίδομα γέννησης έως 15.000 ευρώ ‑ Ο Δήμος που το χορηγεί

Οικονομία 02.02.2026
Η «απάντηση» του δήμου Θέρμου στην υπογεννητικότητα - Αναλυτικά τα ποσά ανά παιδί

Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα ‑ Η ημερομηνία που θα καταβληθεί η πρώτη δόση

Οικονομία 02.02.2026
Για το 2026 το επίδομα παιδιού θα καταβληθεί σε έξι διμηνιαίες δόσεις - Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Ο Ρουβίκωνας παράδεχεται ότι τα έσπασε σε λάθος εταιρεία: «Θα αποζημιωθεί για τις υλικές ζημιές»

Ελλάδα 02.02.2026
Απάντηση του Ρουβίκωνα για την πρωινή λάθος επιδρομή σε εταιρία νομίζοντας πως είναι τα γραφεία της «Βιολάντα» - «Εμείς τις ευθύνες μας τις αναλαμβάνουμε»

Νέα μεγάλη απάτη με SMS δήθεν από τα «ΕΛΤΑ» ‑ Τι αναφέρει

Ελλάδα 02.02.2026
Οι επιτήδειοι παραμονεύουν