E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί τα ταξί έχουν μία οριζόντια μπλε γραμμή;

Η υποχρεωτικότητα ύπαρξης μπλε γραμμής, αλλά και τα χαρακτηριστικά αυτής, αναφέρονται σε νόμο του 1984

Δημοσίευση 28/11/2022 | 20:06

Γιατί τα ταξί έχουν μία οριζόντια μπλε γραμμή;

Αδιαπραγμάτευτος είναι ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν τα ταξί στις μετακινήσεις των πολιτών, μιας και μεταφέρουν τους επιβάτες στον ακριβή προορισμό τους σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς (βλ. αστικά λεωφορεία και Μετρό) τα οποία εκτελούν προκαθορισμένα δρομολόγια.

Άπαντες γνωρίζουν ότι τα ταξί της Αθήνας έχουν κίτρινο χρώμα, αλλά ελάχιστοι ξέρουν το λόγο που υπάρχει και μία μπλε λωρίδα.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας, το πρώτο ταξί κυκλοφόρησε στην ελληνική πρωτεύουσα το 1902, αν και λέγεται πως υπήρχαν από νωρίτερα κάποια ιδιωτικά αυτοκίνητα που εκτελούσαν… πειρατικά δρομολόγια.

Έκτοτε έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους της Αθήνας, όντας πλήρως ευδιάκριτα από όσους τα αναζητούν λόγω του έντονού τους χρώμα. Μέσα, ωστόσο, στο… απέραντο κίτρινο του αμαξώματός τους, υπάρχει και μία μπλε γραμμή, περιμετρικώς του αυτοκινήτου, ακριβώς κάτω από τα παράθυρα και τα παρμπρίζ.

Τη συγκεκριμένη γραμμή κάποιοι την έχουν παρατηρήσει, και κάποιοι άλλοι όχι. Ελάχιστοι, ωστόσο, γνωρίζουν τον λόγο ύπαρξής της.

Η υποχρεωτικότητα ύπαρξης μπλε γραμμής, αλλά και τα χαρακτηριστικά αυτής, αναφέρονται στο Άρθρο 7, παρ. 2 νόμου του 1984 που υπογράφει ο τότε Υφυπουργός Συγκοινωνιών, Κωνσταντίνος Ασλάνης.

Όλα τα αυτοκίνητα Ταξί που έχουν έδρα διοικητική μονάδα που ανήκει στην περιοχή Αθηνών –Πειραιώς- Περιχώρων, έχουν εξωτερικό χρωματισμό οποιασδήποτε απόχρωσης ΚΙΤΡΙΝΟΥ χρώματος (κατά προτίμηση RAL 1012 ή RAL 1021), εκτός από μία λωρίδα πλάτους τεσσάρων (4) έως έξι (6) εκατοστών περιμετρικώς του αυτοκινήτου και μεταξύ του κάτω μέρους των παραθύρων και των χειρολαβών των θυρών, η οποία είναι σταθερού χρωματισμού ΣΚΟΥΡΟΥ ΜΠΛΕ αποκλεισμένης της χρήσης αυτοκόλλητων ταινιών κ.λπ.

Μπλε γραμμή κιτρινα ταξί

Το σκεπτικό πίσω από την υποχρεωτικότητα ύπαρξης μπλε λωρίδας (βαμμένης και όχι αυτοκόλλητης) στα ταξί αφορούσε στην προσπάθεια του υπουργείου να υπάρξει αποτελεσματικός διαχωρισμός των ταξί από τα συμβατικά κίτρινα αυτοκίνητα τα οποία ίσως χρησιμοποιούνταν για την εκτέλεση παράνομων δρομολογίων, με σκοπό την αποκόμιση κέρδους.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο λόγος επιλογής της κίτρινης «ενδυμασίας» των ταξί έγκειται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο χρώμα τραβά ευκολότερα την προσοχή, πολλώ δε μάλλον κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν και τα ταξί δεν σταματούν να κινούνται στους δρόμους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τελικά το δισκοπότηρο δεν ήταν από χρυσό»: Διαγωνιζόμενος στο Cash or Trash αποχώρησε δηλώνοντας θύμα απάτης

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Ο εκτιμητής εξήγησε στον παίκτη ότι το δισκοπότηρο που παρουσίασε δεν ήταν φτιαγμένο από χρυσό, ασήμι και πολύτιμες πέτρες

Ημίγυμνη στα 60 της η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ, δίνει συμβουλές για τις καλύτερες φωτογραφίες με μαγιό

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Ξαπλωμένη ανάμεσα σε κίτρινα λουλούδια, η Χάρλεϊ φόρεσε ένα ίδιου χρώματος μονοκίνι

Lily Collins στη Μύκονο: Η συμπεριφορά ντίβας που έχει κάνει αίσθηση στο νησί

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Η πρωταγωνίστρια του «Emily in Paris» γυρίζει στη Μύκονο αλλά η στάση της απέναντι σε κατοίκους και συνεργάτες έχει γίνει το κεντρικό θέμα συζήτησης

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Πέθανε ο πατέρας του – Η συγκινητική ανάρτηση στο Instagram

E-Daily 3.Left Χτες
«Ακόμα νομίζω ότι είναι κάποια πλάκα σου»

Μαργαρίτα Μυτιληναίου: Γιατί ανακοίνωσε τον θάνατο του Στέφανου Ληναίου 5 μέρες μετά

E-Daily 3.Left Χτες
Η Μαργαρίτα Μυτιληναίου βρέθηκε καλεσμένη στο Στούντιο 4 το απόγευμα της Τρίτης, έναν μήνα μετά την απώλεια του πατέρα της Στέφανου Ληναίου

Αγριο ξέσπασμα από τη Σοφία Μουτίδου κατά του Γιώργου Λιάγκα: «Κι εσύ κοροϊδεύεις τον κόσμο!»

E-Daily 3.Left Χτες
H Σοφία Μουτίδου σήμερα, Τρίτη 19 Μαΐου κατά τη διάρκεια της εκπομπής Real View ξέσπασε κατά του Γιώργου Λιάγκα μετά τον αιχμηρό σχολιασμό του για την ΕΡΤ και την φετινή Eurovision

Μπέλα Χαντίντ: Έκανε γιόγκα σε πολυτελές γιοτ φορώντας εντυπωσιακό μπικίνι

E-Daily 3.Left Χτες
Το μοντέλο βρίσκεται στη Γαλλική Ριβιέρα για το Φεστιβάλ Καννών, συνδυάζοντας επαγγελματικές υποχρεώσεις με διακοπές

Δημήτρης Σκαρμούτσος: Με δεμένο χέρι στο Buongiorno – «Πρέπει να με βοηθήσετε»

E-Daily 3.Left Χτες
Με δεμένο χέρι έκανε την εμφάνισή του ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στο Buongiorno, το πρωί της Τρίτης 19 Μαΐου, προκαλώντας την ανησυχία των συνεργατών του στο πλατό

Τριαντάφυλλος για Ακύλα: «Και η 10η θέση πολύ ήταν»

E-Daily 3.Left Χτες
Ο «Ντάφυ» ξεκαθαρίζει πως η 10η θέση ήταν υπερβολικά υψηλή για την Ελλάδα και εξηγεί γιατί το κομμάτι ήταν περίεργο!

Οι ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γλέντησαν σπάζοντας πιάτα σε ελληνικό κλαμπ

E-Daily 3.Left Χτες
Η χρονιά ολοκληρώνεται με θετικό τρόπο για την ομάδα του Κάρικ, η οποία επιστρέφει στο Champions League