E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μήνυση 235 δισ. ευρώ στο Facebook με την κατηγορία ότι τροφοδότησε γενοκτονία

Η μήνυση θεωρείται ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ κατά ιδιωτικής εταιρείας

Δημοσίευση 7/12/2021 | 18:47

Μήνυση 235 δισ. ευρώ στο Facebook με την κατηγορία ότι τροφοδότησε γενοκτονία

Μπορεί ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, να οραματίζεται και να δουλεύει για το Metaverse το δημιούργημά του ωστόσό φαίνεται ότι έχει ολέθριες συνέπειες, όχι σε κάποιον φανταστικό κόσμο αλλά σε αυτόν που ζούμε, τον πραγματικό.

Το Facebook μηνύεται για περισσότερα από 235 δισεκατομμύρια ευρώ μετά από καταγγελίες ότι τροφοδότησε τη γενοκτονία των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.

Σε μια υπόθεση ορόσημο, οι δικηγόροι έχουν κινήσει νομικές ενέργειες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ζητώντας αποζημίωση «τύπου αποκατάστασης» από το Facebook (πλέον Meta) για λογαριασμό των θυμάτων και των επιζώντων.

Είπαν ότι το Facebook είχε «επιτρέψει τη ρητορική μίσους» αγνοώντας επανειλημμένα τις προειδοποιήσεις ότι η πλατφόρμα χρησιμοποιούνταν για να μοιράζεται ρατσιστικό δηλητήριο κατά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, παλαιότερα γνωστή ως Βιρμανία.

Οι δικηγόροι, οι οποίοι συνεργάζονται με μια σειρά φιλανθρωπικών οργανώσεων, είπαν ότι απαιτείται δικαστική δράση για να σταματήσει η εταιρεία «να διοικεί τον κόσμο ατιμώρητα».

Η μήνυση θεωρείται ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ κατά ιδιωτικής εταιρείας.

Η υπόθεση θεωρείται ότι περιλαμβάνει μία από τις μεγαλύτερες ομαδικές αξιώσεις κατά ιδιωτικής εταιρείας.

Περίπου 25.000 Ροχίνγκια σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 800.000 αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Μπαγκλαντές μετά την έκρηξη βίας το 2017.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν από τον στρατό της βουδιστικής χώρας μαζί με τοπικά αποσπάσματα θανάτου ως αντίδραση σε επιθέσεις χαμηλού επιπέδου από μαχητές Ροχίνγκια σε αστυνομικές θέσεις.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε για «φρενήρη αιματοκύλισμα και μαζικούς βιασμούς» στην επαρχία Ραχίν στα δυτικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της καθημερινής απαγωγής γυναικών και κοριτσιών.

Παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη περιγράφουν τη στρατιωτική απάντηση ως «παράδειγμα εθνοκάθαρσης», οι ακτιβιστές είπαν ότι το Facebook απέτυχε να σταματήσει την προπαγάνδα κατά των Ροχίνγκια.

Σε μια προειδοποιητική επιστολή προς το τμήμα του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δικηγόροι ενημέρωσαν την εταιρεία για την προβλεπόμενη ενέργεια στο Ανώτατο Δικαστήριο

Η επίσημη αξίωση για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος φροντίδας, που πρόκειται να κατατεθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, θα λέει ότι το Facebook «χρησιμοποίησε αλγόριθμους που ενίσχυσαν τη ρητορική μίσους» και απέτυχε να αποτρέψει την ανάπτυξη τοξικού μίσους που κατέληξε σε εθνοκάθαρση.

Θα κατηγορήσει επίσης την αμερικανική εταιρεία ότι απέτυχε να αφαιρέσει διαδικτυακές αναρτήσεις και λογαριασμούς που υποκίνησαν τη βία.

Ο Jason McCue της McCue Jury & Partners, η οποία ηγείται της αγωγής, είπε ότι η υπόθεση είναι μια προσπάθεια «να σταματήσει η καταστροφική πορεία μιας εταιρείας που είναι εκτός ελέγχου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πτώση δέντρου στο Ίλιον πάνω σε ταξί μετά το μπουρίνι στην Αττική – Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμου

Συναγερμός στην Ιταλία για δαγκώματα από ψάρι σε λουόμενους

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
«Έχασε πολύ αίμα» – Γιατί οι αρχές αποκλείουν τον λαγοκέφαλο

Ανατροπή στο NBA: Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς υπογράφει με τη Φιλαδέλφεια

E-Daily 3.Left 24.07.2026
Θα αγωνιστεί στην τέταρτη ομάδα της καριέρας του στο NBA

Η κακοκαιρία σφυροκοπά τη χώρα με μπουρίνια, χαλάζι και πάνω από 100.000 κεραυνούς σε μία ώρα – Σε ετοιμότητα η Αττική

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Η εκκένωση του Καπ Φερέ στη Γαλλία, ένα πρωτοφανές σχέδιο, που είχε εκπονηθεί από το 2023

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει περισσότερα από 125.000 στρέμματα, μια επιφάνεια μεγαλύτερη εκείνης του Παρισιού και οδήγησε στην εκκένωση 44.000 ανθρώπων σε διάστημα δύο ημερών

Συγκλονίζει η ναυαγοσώστρια που έσωσε το κοριτσάκι: «Ήταν παγωμένο, μελανιασμένο, με πρησμένα μάτια»

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
«Όλα γίνονται εντελώς μηχανικά. Βγαίνουν χωρίς να το σκεφτούμε καν»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραπέμπεται σε δίκη για ψευδή κατάθεση ο «Φραπές»

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Εκκρεμεί επίσης δεύτερη δίκη για απείθεια, η οποία έχει οριστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο

Φωτιά στον Μαρμαρά Χαλκιδικής – Χαμός στην περιοχή από τους κεραυνούς

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Η Πυροσβεστική βρίσκεται ήδη στο σημείο

«Τσουχτερό» πρόστιμο 1.312 ευρώ σε οδηγό για αποτσίγαρο

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Υπάλληλοι του κλιμακίου αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της Πυροσβεστικής επέβαλαν χρηματική ποινή 1.312 ευρώ στον οδηγό.