E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μήνυση 235 δισ. ευρώ στο Facebook με την κατηγορία ότι τροφοδότησε γενοκτονία

Η μήνυση θεωρείται ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ κατά ιδιωτικής εταιρείας

Δημοσίευση 7/12/2021 | 18:47

Μήνυση 235 δισ. ευρώ στο Facebook με την κατηγορία ότι τροφοδότησε γενοκτονία

Μπορεί ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, να οραματίζεται και να δουλεύει για το Metaverse το δημιούργημά του ωστόσό φαίνεται ότι έχει ολέθριες συνέπειες, όχι σε κάποιον φανταστικό κόσμο αλλά σε αυτόν που ζούμε, τον πραγματικό.

Το Facebook μηνύεται για περισσότερα από 235 δισεκατομμύρια ευρώ μετά από καταγγελίες ότι τροφοδότησε τη γενοκτονία των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.

Σε μια υπόθεση ορόσημο, οι δικηγόροι έχουν κινήσει νομικές ενέργειες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ζητώντας αποζημίωση «τύπου αποκατάστασης» από το Facebook (πλέον Meta) για λογαριασμό των θυμάτων και των επιζώντων.

Είπαν ότι το Facebook είχε «επιτρέψει τη ρητορική μίσους» αγνοώντας επανειλημμένα τις προειδοποιήσεις ότι η πλατφόρμα χρησιμοποιούνταν για να μοιράζεται ρατσιστικό δηλητήριο κατά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, παλαιότερα γνωστή ως Βιρμανία.

Οι δικηγόροι, οι οποίοι συνεργάζονται με μια σειρά φιλανθρωπικών οργανώσεων, είπαν ότι απαιτείται δικαστική δράση για να σταματήσει η εταιρεία «να διοικεί τον κόσμο ατιμώρητα».

Η μήνυση θεωρείται ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ κατά ιδιωτικής εταιρείας.

Η υπόθεση θεωρείται ότι περιλαμβάνει μία από τις μεγαλύτερες ομαδικές αξιώσεις κατά ιδιωτικής εταιρείας.

Περίπου 25.000 Ροχίνγκια σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 800.000 αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Μπαγκλαντές μετά την έκρηξη βίας το 2017.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν από τον στρατό της βουδιστικής χώρας μαζί με τοπικά αποσπάσματα θανάτου ως αντίδραση σε επιθέσεις χαμηλού επιπέδου από μαχητές Ροχίνγκια σε αστυνομικές θέσεις.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε για «φρενήρη αιματοκύλισμα και μαζικούς βιασμούς» στην επαρχία Ραχίν στα δυτικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της καθημερινής απαγωγής γυναικών και κοριτσιών.

Παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη περιγράφουν τη στρατιωτική απάντηση ως «παράδειγμα εθνοκάθαρσης», οι ακτιβιστές είπαν ότι το Facebook απέτυχε να σταματήσει την προπαγάνδα κατά των Ροχίνγκια.

Σε μια προειδοποιητική επιστολή προς το τμήμα του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δικηγόροι ενημέρωσαν την εταιρεία για την προβλεπόμενη ενέργεια στο Ανώτατο Δικαστήριο

Η επίσημη αξίωση για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος φροντίδας, που πρόκειται να κατατεθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, θα λέει ότι το Facebook «χρησιμοποίησε αλγόριθμους που ενίσχυσαν τη ρητορική μίσους» και απέτυχε να αποτρέψει την ανάπτυξη τοξικού μίσους που κατέληξε σε εθνοκάθαρση.

Θα κατηγορήσει επίσης την αμερικανική εταιρεία ότι απέτυχε να αφαιρέσει διαδικτυακές αναρτήσεις και λογαριασμούς που υποκίνησαν τη βία.

Ο Jason McCue της McCue Jury & Partners, η οποία ηγείται της αγωγής, είπε ότι η υπόθεση είναι μια προσπάθεια «να σταματήσει η καταστροφική πορεία μιας εταιρείας που είναι εκτός ελέγχου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ασημένιος ο Εμμανουήλ Καραλής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου με άλμα στα 6,05μ.

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Ντουπλάντις κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο

Τουρκία: Αιματηρός καυγάς δύο οικογενειών στη Χατάι – 3 νεκροί και 25 τραυματίες

Κόσμος Χτες
Η σύρραξη ξέσπασε κατά τη διάρκεια της γιορτής Eid al-Fitr και κλιμακώθηκε γρήγορα σε μάχη με πέτρες, μαχαίρια και πυροβόλα όπλα.

Ναύαρχος Παυλόπουλος: «Η αποβατική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν είναι ήδη σε εξέλιξη»

Κόσμος Χτες
Ο επίτιμος αρχηγός Στόλου εκτιμά ότι οι Αμερικανοί διατηρούν το στοιχείο του αιφνιδιασμού μέσω στρατηγικής παραπλάνησης, ενώ αποκλείει πρακτικά κάθε κίνδυνο για την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά: Ακριβότερο το πετρέλαιο κίνησης από την αμόλυβδη

Οικονομία Χτες
Η χονδρική τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπέρασε την αντίστοιχη της αμόλυβδης

Ισραήλ για Νατάνζ: «Δεν βομβαρδίσαμε εμείς» – Πληροφορίες για αμερικανικές βόμβες bunker buster

Κόσμος Χτες
Αξιωματούχοι του IDF αρνήθηκαν οποιαδήποτε ισραηλινή εμπλοκή στην επίθεση κατά της πυρηνικής εγκατάστασης, ενώ ισραηλινό δίκτυο επικαλείται πηγές που «δείχνουν» τις ΗΠΑ.

Καταγγελία από Λόλα Νταϊφά: «Ο Τσαγκαράκης πουλούσε τα κλεμμένα μου κοσμήματα στην εκπομπή του»

Ελλάδα Χτες
Η έφοδος του ελληνικού FBI στην αποθήκη του στο Ελληνικό αποκάλυψε εκτεταμένο κύκλωμα πλαστογράφησης έργων τέχνης, ενώ παράλληλα συνελήφθη και υπάλληλος της γκαλερί του.

Χαλκιδική: Εξελίξεις με το διαμελισμένο πτώμα σε βαλίτσα ‑ «Μάλλον είναι η κόρη μου η Φωτεινή»

Ελλάδα Χτες
Πατέρας αγνοούμενης ισχυρίζεται πως η περιγραφή ταιριάζει απόλυτα με την κόρη του

Τρεις εβδομάδες πολέμου με αντιφατικά μηνύματα από Τραμπ: «Δεν θέλω εκεχειρία» αλλά… μείωση επιχειρήσεων

Κόσμος Χτες
Μόνο το 7% των Αμερικανών υποστηρίζουν την πραγματοποίηση χερσαίων επιχειρήσεων στο Ιράν

Μερομήνια 2026: Τι προβλέπουν για το Πάσχα ‑ Πώς θα σουβλίσουμε φέτος

Καιρός Χτες
Η ψυχρή και ασταθής εκκίνηση της άνοιξης δημιουργεί ερωτήματα

7χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο ΑΧΕΠΑ μετά από σοβαρό ατύχημα σε πάρκο στη Βέροια

Ελλάδα Χτες
Το παιδί τραυματίστηκε στο κεφάλι ενώ υπέστη και ρήξη σπλήνας - Στήθηκε «γέφυρα σωτηρίας» για τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη