E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ντουμπάι: Προκάλεσαν τεχνητή βροχή για να αντιμετωπίσει τον καύσωνα των 50 °C

Δημιουργείται με drone, που απελευθερώνουν ηλεκτρικά φορτία σε σύννεφα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/7/2021 | 19:20

Ντουμπάι: Προκάλεσαν τεχνητή βροχή για να αντιμετωπίσει τον καύσωνα των 50 °C

Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκε το Ντουμπάι για να αντιμετωπίσει τη ζέστη των 50 °C, που δημιουργεί έντονα προβλήματα στη χώρα. Επιστράτευσαν τη βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστήμης για να προκαλέσουν τεχνητή βροχή.

Το εγχείρημα έγινε εφικτό με χρήση drone, που απελευθερώνουν ηλεκτρικά φορτία σε σύννεφα, προκαλώντας συσσώρευση και στη συνέχεια έντονες βροχοπτώσεις. Η βροχή παραπέμπει σε μουσώνες, ενώ δημιούργησε προβλήματα στην κυκλοφορία πολυσύχναστου αυτοκινητόδρομου, στην άκρη του οποίου οι οδηγοί είδαν να δημιουργούνται καταρράκτες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η βροχόπτωση ενισχύθηκε από τις επιχειρήσεις συγκέντρωσης σύννεφων, για την αύξηση της βροχής.

Επένδυση 15 εκατομμυρίων δολαρίων για την πρόκληση βροχής

Η δημιουργία βροχοπτώσεων εντάσσεται σε μια διαρκή επιχείρηση για τον σκοπό αυτό. Άλλωστε στο Ντουμπάι, η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι μόλις 10 εκατοστών. Τα drone απελευθερώνουν χημικές ουσίες, όπως το ιωδιούχο άργυρο στα σύννεφα, με σκοπό να προκληθεί αυξημένη βροχόπτωση.

Για τη δημιουργία βροχοπτώσεων τα ΗΑΕ έχουν επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια σε εννέα διαφορετικά προγράμματα βροχόπτωσης το 2017. Ένα από τα συστήματα που θα δοκιμαστεί χρησιμοποιεί αεροσκάφη, που απελευθερώνουν ηλεκτρικό φορτίο στα σύννεφα για να αυξηθεί η βροχόπτωση.

Το πρόγραμμα διενεργεί το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία. Ο καθηγητής Maartem Ambaum, που εργάζεται στο έργο, είχε δηλώσει στο BBC τον Μάρτιο ότι τα ΗΑΕ έχουν αρκετά σύννεφα για να δημιουργηθούν συνθήκες που ευνοούν τη βροχή. Η επιλογή της ηλεκτροπληξίας στα σύννεφα προτιμήθηκε, καθώς δεν απαιτείται η χρήση χημικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γεωργιάδης σε επίσημη εκδήλωση με… μια αναπάντεχη αμφίεση ‑ τι είπε για να δικαιολογηθεί

E-Daily 3.Left 09.07.2026
Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε σε συγκέντρωση κατοίκων στα Μελίσσια φορώντας ρούχα τένις, ζητώντας συγγνώμη για την εμφάνισή του.

Αθηνά Οικονομάκου: Ποια διάσημη σταρ του Χόλιγουντ έβγαλε selfie μαζί της στο Παρίσι;

Social 09.07.2026
Η Ελληνίδα ηθοποιός και επιχειρηματίας βρέθηκε στο Παρίσι για την επίδειξη μόδας της Σήλιας Κριθαριώτη και έζησε μια αξέχαστη συνάντηση που της «έκοψε» την ανάσα.

Ποιος «καίει» την Οδύσσεια του Νόλαν στο X και γιατί ο Μασκ επιτίθεται σε ιστορικό;

E-Daily 3.Left 09.07.2026
Ο Έλον Μασκ χαρακτήρισε τον Αγγλο ιστορικό Τομ Χόλαντ «υποτακτικό» μετά την υπεράσπισή του στην πολυδισκυτημένη κινηματογραφική διασκευή του ομηρικού έπους.

Ο Δημήτρης Γιαννέτος υποψήφιος με βραβείο Emmy για τα μαλλιά της Κιμ Καρντάσιαν στη σειρά «All’s Fair»

E-Daily 3.Left 09.07.2026
Bραβείο Emmy για το hair styling στη σειρά «All`s Fair» του Hulu, με την ανάρτησή του να αποσπά σχόλια από κορυφαία ονόματα του Χόλιγουντ.

Ποια διάσημη κόρη έκλεψε τις εντυπώσεις στην αποφοίτησή της και μοιάζει... με το μαμά της

Social 09.07.2026
Η 18χρονη Σάντυ Τριανταφυλλοπούλου αποφοίτησε από το σχολείο και οι φωτογραφίες με την Κιμ Κίλιαν έχουν κάνει τους πάντες να μιλούν για «κλώνο».

Μαρία Αντωνά: Ποια σχόλια την «έκραξαν» άγρια μετά τις φωτογραφίες με μαγιό

Social 09.07.2026
Δύο καλοκαιρινές φωτογραφίες στο Facebook πυροδότησαν καταιγισμό σεξιστικών σχολίων και λεκτικής κακοποίησης σε βάρος της Μαρίας Αντωνά.

Σάκης Ρουβάς: Ποιος ήταν πραγματικά στα 17 του – Δείτε το σπάνιο βίντεο που «ξέθαψε» το TikTok

E-Daily 3.Left 09.07.2026
Ένα αρχειακό βίντεο από το 1989 αποκαλύπτει τον Σάκη Ρουβά ως έφηβο πρωταθλητή του άλματος επί κοντώ, πριν ακόμα τον κερδίσει η μουσική βιομηχανία.

Στραβελάκης – Καραμήτρου: Ξεσπούν για τα σχόλια από τα τουρκικά ΜΜΕ «Δε ντρέπεστε λιγάκι;»

E-Daily 3.Left 09.07.2026
Το δίδυμο του «10 Παντού» αντέδρασε έντονα στον τρόπο που τουρκικό κανάλι σχολίασε την υποδοχή Μητσοτάκη στην Αγκυρα με Γενίτσαρους και οθωμανικούς παιάνες.

Κέρδισε 13,9 εκατ. ευρώ στο Λόττο αλλά δεν μπορεί να αγγίξει ούτε ένα ευρώ – Τι συνέβη με το τυχερό δελτίο

E-Daily 3.Left 09.07.2026
Μητέρα δύο παιδιών από τη Νότια Ουαλία ισχυρίζεται ότι κέρδισε το τζάκποτ των 12 εκατ. λιρών, αλλά το δελτίο της πετάχτηκε στα σκουπίδια αφού χαρακτηρίστηκε λανθασμένα ως μη κερδισμένο.

Χάρης Βαρθακούρης: Η γυναίκα μου με τον σκούφο μιας χρήσης δείχνει σαν τοπ μόντελ και εγώ σαν ελαιοχρωματιστής

E-Daily 3.Left 09.07.2026
Ο τραγουδιστής έκανε χιουμοριστικό σχόλιο σε φωτογραφία από την οικογενειακή του απόδραση στα Λουτρά Αιδηψού.

Η Τζένιφερ Λόπεζ κάθισε στην πρώτη σειρά του σόου της Σίλιας Κριθαριώτη στο Παρίσι

E-Daily 3.Left 09.07.2026
Η Τζένιφερ Λόπεζ φόρεσε custom δημιουργία της Ελληνίδας σχεδιάστριας στην επίδειξη Haute Couture Φθινόπωρο/Χειμώνας 2026 στο Παρίσι.

Αλεσάντρα Αμπρόσιο: Τι δημοσίευσε στο Instagram και έκανε τους θαυμαστές της να αναστατωθούν

Social 09.07.2026
Η 45χρονη supermodel μοιράστηκε εικόνες από την παραλία με λευκό μπικίνι και τόπλες πόζες, συνοδεύοντάς τες με ποιητική λεζάντα.