E-Daily

Οι θερμοπίδακες της Ισλανδίας είναι ένα φαινόμενο που δεν έχεις ξαναδεί

Οι εικόνες από τις υπόγειες πηγές που εκτοξεύουν νερό κάνουν τον κύκλο του κόσμου και όχι άδικα

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

14/4/2021 | 00:15

Φωτογραφία από τον χρήστη Darrell Gough στο Pexels

Η Ισλανδία είναι μια χώρα που έχει απίστευτα τοπία και αποτελεί τον προορισμό των ονείρων πολλών ανθρώπων στον πλανήτη. Από τα χιόνια και τους πάγους, μέχρι τα ηφέστεια και την υπέροχη φύση, το μέρος αυτό μαγεύει κάθε επισκέπτη του.

Ένα από τα μοναδικά και ανυπέρβλητα θεάματα της Ισλανδίας είναι και οι θερμοπίδακες, ένα φυσικό φαινόμενο που υπάρχει μόλις σε τρεις χώρες του πλανήτη και που στην ουσία είναι οι εκρήξεις των θερμών πηγών, οι οποίες εκτοξέουν με μεγάλη δύναμη βραστό νερό μέχρι και στα 70 μέτρα και είναι γνωστοί με το όνομα Geyser.

Στα ισλανδικά ο όρος geyser σημαίνει «ο αναβλύζων με ορμή», ενώ ο πιο διάσημος του είδους του είναι ο Great Geyser, ο πρώτος που ανακαλύφθηκε από τους Ευρωπαίους και ο οποίος εκτοξεύει νερό μέχρι και τα 70 μέτρα, όμως είναι πολύ επικίνδυνος μιας και η θερμοκρασία του νερού είναι περίπου 80-100 βαθμούς Κελσίου.

Βέβαια, ο Great Geyser αν και υπάρχει εδώ και αιώνες, πλέον δεν είναι τόσο ενεργός όσο παλιά, με την τελευταία του έκρηξη να συμβαίνει το 2000, που μάλιστα ήταν και τόσο δυνατή που προκάλεσε σεισμό την γύρω περιοχή και το νερό του έφτασε στα 122 μέτρα ψηλά.

Οι geyser είναι ένα γεωμορφολογικό φαινόμενο που ξεκινά τον φλοιό, όπου ρέει ατμός, άερια και βραστό νερό ανά διαστήματα. Το νερό αυτό έρχεται κατευθείαν από τα υπόγεια πηγάδια. Σχηματίζονται μόνοα σε περιοχές που συνδυάζουν τη γεωθερμική δραστηριότητα με τη συσσώρευση νερού υπογείως. Για να πεταχτεί το νερό πρέπει το έδαφος από κάτω να είναι πάρα πολύ ζεστό.

Η θερμική ενέργεια που υπάρχει εκεί αυξάνεται γρήγορα προκαλώντας πίεση, η οποία πρέπει να απελευθερωθεί. Έτσι πετάγεται το βραστό νερο, μέσα από ρωγμές που δημιουργεί στο έδαφος, μοιάζοντας με ανάποδο καταρράκτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρία Κορινθίου – Γιώργος Καραθανάσης: Ένας χρόνος έρωτα και το δώρο που της έκανε

E-Daily 3.Left 24.04.2026
Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ημέρα είναι η 24η Απριλίου για τη Μαρία Κορινθίου και τον Γιώργο Καραθανάση, καθώς το ζευγάρι συμπληρώνει έναν χρόνο σχέσης!

Ζενεβιέβ Μαζαρί: Το απρόοπτο που της συνέβη στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας «The Devil Wears Prada 2»

E-Daily 3.Left 24.04.2026
Στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα του The Devil Wears Prada 2, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο, βρέθηκε η Ζενεβιέβ Μαζαρί

Τόκιο: Εργαζόμενοι αλλάζουν τα κοστούμια με βερμούδες, για να μειωθεί το κόστος ενέργειας

E-Daily 3.Left 24.04.2026
Η εκστρατεία με την ονομασία «Cool Biz» προβλέπει επίσης την ενίσχυση της τηλεργασίας καθώς την έναρξη της εργασιακής ημέρας νωρίτερα το πρωί

Λάκης Γαβαλάς: «Ετοιμάζω τα χαρτιά για τη σύνταξη, το ποσό είναι αστείο!»

E-Daily 3.Left 24.04.2026
«Με ενημέρωσαν πως αφορά στο τρίμηνο», είπε ο σχεδιαστής

Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Η αποκάλυψη για τη σχέση του με τη Χρύσα Μιχαλοπούλου μετά τον χωρισμό

E-Daily 3.Left 24.04.2026
Σε μια σπάνια αναφορά στην προσωπική του ζωή προχώρησε ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος, μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες κατά τη διάρκεια βραδινής του εξόδου

Ουγγαρέζος: Στη φόρα το ηχητικό απόσπασμα με όσα είχε πει για τον Αρναούτογλου και οι αιχμές

E-Daily 3.Left 24.04.2026
Η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον Δημήτρη Ουγγαρέζο και τον Γρηγόρη Αρναούτογλου πήρε νέα τροπή το πρωί της Παρασκευής 24 Απριλίου

Πασίγνωστο ζευγάρι αρραβωνιάστηκε κρυφά ‑ Ο κορυφαίος σταρ και η ηθοποιός

Tabloid 24.04.2026
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χάρι Στάιλς και η Ζόι Κράβιτζ αρραβωνιάστηκαν μετά από οκτώ μήνες σχέσης.