E-Daily

Οι θερμοπίδακες της Ισλανδίας είναι ένα φαινόμενο που δεν έχεις ξαναδεί

Οι εικόνες από τις υπόγειες πηγές που εκτοξεύουν νερό κάνουν τον κύκλο του κόσμου και όχι άδικα

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

14/4/2021 | 00:15

Φωτογραφία από τον χρήστη Darrell Gough στο Pexels

Η Ισλανδία είναι μια χώρα που έχει απίστευτα τοπία και αποτελεί τον προορισμό των ονείρων πολλών ανθρώπων στον πλανήτη. Από τα χιόνια και τους πάγους, μέχρι τα ηφέστεια και την υπέροχη φύση, το μέρος αυτό μαγεύει κάθε επισκέπτη του.

Ένα από τα μοναδικά και ανυπέρβλητα θεάματα της Ισλανδίας είναι και οι θερμοπίδακες, ένα φυσικό φαινόμενο που υπάρχει μόλις σε τρεις χώρες του πλανήτη και που στην ουσία είναι οι εκρήξεις των θερμών πηγών, οι οποίες εκτοξέουν με μεγάλη δύναμη βραστό νερό μέχρι και στα 70 μέτρα και είναι γνωστοί με το όνομα Geyser.

Στα ισλανδικά ο όρος geyser σημαίνει «ο αναβλύζων με ορμή», ενώ ο πιο διάσημος του είδους του είναι ο Great Geyser, ο πρώτος που ανακαλύφθηκε από τους Ευρωπαίους και ο οποίος εκτοξεύει νερό μέχρι και τα 70 μέτρα, όμως είναι πολύ επικίνδυνος μιας και η θερμοκρασία του νερού είναι περίπου 80-100 βαθμούς Κελσίου.

Βέβαια, ο Great Geyser αν και υπάρχει εδώ και αιώνες, πλέον δεν είναι τόσο ενεργός όσο παλιά, με την τελευταία του έκρηξη να συμβαίνει το 2000, που μάλιστα ήταν και τόσο δυνατή που προκάλεσε σεισμό την γύρω περιοχή και το νερό του έφτασε στα 122 μέτρα ψηλά.

Οι geyser είναι ένα γεωμορφολογικό φαινόμενο που ξεκινά τον φλοιό, όπου ρέει ατμός, άερια και βραστό νερό ανά διαστήματα. Το νερό αυτό έρχεται κατευθείαν από τα υπόγεια πηγάδια. Σχηματίζονται μόνοα σε περιοχές που συνδυάζουν τη γεωθερμική δραστηριότητα με τη συσσώρευση νερού υπογείως. Για να πεταχτεί το νερό πρέπει το έδαφος από κάτω να είναι πάρα πολύ ζεστό.

Η θερμική ενέργεια που υπάρχει εκεί αυξάνεται γρήγορα προκαλώντας πίεση, η οποία πρέπει να απελευθερωθεί. Έτσι πετάγεται το βραστό νερο, μέσα από ρωγμές που δημιουργεί στο έδαφος, μοιάζοντας με ανάποδο καταρράκτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διάσημοι που πέθαναν από σπάνιες ασθένειες – Ιστορίες που έριξαν φως στο άγνωστο

Celebrity Stories 11.07.2026
Από τον Steve McQueen μέχρι τον Irrfan Khan, αυτοί οι διάσημοι έδωσαν φως σε ασθένειες που ο κόσμος αγνοούσε - μέχρι να γίνουν προσωπική τους μάχη

Cameron Diaz: Πώς παραλίγο να χάσει το ρόλο που απογείωσε την καριέρα της

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Ο ρόλος της που κόντεψε να μην συμβεί

Τάσος Ιορδανίδης: Αποστασιοποιηθήκαμε από τον Πέτρο Φιλιππίδη για προσωπικούς λόγους πριν τις καταγγελίες

E-Daily 3.Left Χτες
Ο κωμικός ηθοποιός ήταν κουμπάρος στον γάμο του ζευγαριού

Τέιλορ Σουίφτ – Τράβις Κέλσι: Τα σκουπίδια του γάμου τους εξαντλήθηκαν σε λίγες ώρες – Τιμή 25 δολάρια το κουτί

E-Daily 3.Left Χτες
«Οι Swifties θα αγόραζαν οτιδήποτε έχει σχέση με την Τέιλορ Σουίφτ» λέει ο Τζάστιν Γκίνιακ, καλλιτέχνης από το Κουίνς

Ο Τζάστιν Τριντό εμφανίστηκε σε βίντεο της Κέιτι Πέρι και έγινε ένα με τους χορευτές της

E-Daily 3.Left Χτες
Ο πρώην Καναδός πρωθυπουργός άρχισε να χοροπηδά με την ομάδα της τραγουδίστριας υπό τους ήχους του «Watch it burn»

Η 65χρονη Κάθι Γκρίφιν αποκάλυψε τον νέο της σύντροφο: «Είναι 22, πείτε ό,τι θέλετε», έγραψε

E-Daily 3.Left Χτες
Η κωμικός και ηθοποιός ανέβασε μία κοινή τους φωτογραφία στο Instagram με τον νεαρό να την κρατά από το χέρι

Οι πόζες της Ελένης Φουρέιρα με μπικίνι δίπλα σε πισίνα: Έτσι μοιάζει το «εκτός υπηρεσίας», έγραψε

E-Daily 3.Left Χτες
Η τραγουδίστρια απόλαυσε λίγες στιγμές χαλάρωσης σε κάποιο κενό της «Hybrid» περιοδείας της

Η Κατερίνα Καινούργιου μέσα στο πλοίο με την κόρη της ‑ δείτε πού πάνε διακοπές

E-Daily 3.Left Χτες
Η παρουσιάστρια ξεκίνησε τις καλοκαιρινές διακοπές της με την τριών μηνών κόρη της, Ξένια, μοιράζοντας τρυφερές στιγμές από το ταξίδι τους.

Οι αδερφές Λόπεζ «τρέλαναν» το Παρίσι: Ποια είναι η βραβευμένη με Emmy δημοσιογράφος Λίντα

E-Daily 3.Left Χτες
Η μικρότερη αδερφή της Τζένιφερ Λόπεζ έκλεψε την παράσαση από τη σούπερ σταρ με ένα προκλητικό φόρεμα, καθώς ξεκίνησαν οι εορτασμοί για τα 57α γενέθλια της JLO στο Παρίσι.

Η Κέλι Όσμπορν πόζαρε με λευκό ολόσωμο μαγιό πάνω σε σκάφος

E-Daily 3.Left Χτες
«Σερβίροντας θάλασσα, ήλιο και καμία απολύτως συγγνώμη», έγραψε στην ανάρτησή της η κόρη του μουσικού Όζι Όσμπορν

Η πριγκίπισσα Ιμάν της Ιορδανίας και ο Έλληνας σύζυγός της Τζαμίλ Αλεξάντερ Θερμιώτης περιμένουν το δεύτερο παιδί τους

E-Daily 3.Left Χτες
Η βασίλισσα Ράνια ανακοίνωσε το ευχάριστο νέο με μία ανάρτηση στο Instagram