E-Daily

Οι θερμοπίδακες της Ισλανδίας είναι ένα φαινόμενο που δεν έχεις ξαναδεί

Οι εικόνες από τις υπόγειες πηγές που εκτοξεύουν νερό κάνουν τον κύκλο του κόσμου και όχι άδικα

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

14/4/2021 | 00:15

Φωτογραφία από τον χρήστη Darrell Gough στο Pexels

Η Ισλανδία είναι μια χώρα που έχει απίστευτα τοπία και αποτελεί τον προορισμό των ονείρων πολλών ανθρώπων στον πλανήτη. Από τα χιόνια και τους πάγους, μέχρι τα ηφέστεια και την υπέροχη φύση, το μέρος αυτό μαγεύει κάθε επισκέπτη του.

Ένα από τα μοναδικά και ανυπέρβλητα θεάματα της Ισλανδίας είναι και οι θερμοπίδακες, ένα φυσικό φαινόμενο που υπάρχει μόλις σε τρεις χώρες του πλανήτη και που στην ουσία είναι οι εκρήξεις των θερμών πηγών, οι οποίες εκτοξέουν με μεγάλη δύναμη βραστό νερό μέχρι και στα 70 μέτρα και είναι γνωστοί με το όνομα Geyser.

Στα ισλανδικά ο όρος geyser σημαίνει «ο αναβλύζων με ορμή», ενώ ο πιο διάσημος του είδους του είναι ο Great Geyser, ο πρώτος που ανακαλύφθηκε από τους Ευρωπαίους και ο οποίος εκτοξεύει νερό μέχρι και τα 70 μέτρα, όμως είναι πολύ επικίνδυνος μιας και η θερμοκρασία του νερού είναι περίπου 80-100 βαθμούς Κελσίου.

Βέβαια, ο Great Geyser αν και υπάρχει εδώ και αιώνες, πλέον δεν είναι τόσο ενεργός όσο παλιά, με την τελευταία του έκρηξη να συμβαίνει το 2000, που μάλιστα ήταν και τόσο δυνατή που προκάλεσε σεισμό την γύρω περιοχή και το νερό του έφτασε στα 122 μέτρα ψηλά.

Οι geyser είναι ένα γεωμορφολογικό φαινόμενο που ξεκινά τον φλοιό, όπου ρέει ατμός, άερια και βραστό νερό ανά διαστήματα. Το νερό αυτό έρχεται κατευθείαν από τα υπόγεια πηγάδια. Σχηματίζονται μόνοα σε περιοχές που συνδυάζουν τη γεωθερμική δραστηριότητα με τη συσσώρευση νερού υπογείως. Για να πεταχτεί το νερό πρέπει το έδαφος από κάτω να είναι πάρα πολύ ζεστό.

Η θερμική ενέργεια που υπάρχει εκεί αυξάνεται γρήγορα προκαλώντας πίεση, η οποία πρέπει να απελευθερωθεί. Έτσι πετάγεται το βραστό νερο, μέσα από ρωγμές που δημιουργεί στο έδαφος, μοιάζοντας με ανάποδο καταρράκτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

James Van Der Beek: Η μεγάλη δωρεά του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην οικογένεια

Tabloid 13.02.2026
Αν και οι δύο δεν είχαν συνεργαστεί ποτέ, υπήρξε μία «σύνδεσή» τους στο Dawson`s Creek

Η Σάρον Στόουν ξέσπασε σε κλάματα στην Όπερα της Βιέννης

Social 13.02.2026
Η ηθοποιός παρακολούθησε συγκινημένη τον 68ο χορό, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της

Justin Trideau: Αγόρασε έπαυλη στο Μόντρεαλ για να «στεγάσει τον έρωτα του» με την Katy Perry

Tabloid 13.02.2026
Η έπαυλη διαθέτει επτά υπνοδωμάτια, πέντε μπάνια, γραφείο και μια ιδιωτική αίθουσα χορού, ενώ προστατεύεται από μεταλλικό φράχτη και πλούσια βλάστηση, με δύο εισόδους

Γιώργος Μαζωνάκης: Πώς αντέδρασε ο Στέφανος Παπαδόπουλος στην είδηση του χειρουργείου

Tabloid 13.02.2026
Eχει προγραμματιστεί χειρουργική επέμβαση για το Σάββατο

Κώστας Μακέδος: «Στο σπίτι όλα λειτουργούν με τηλεκοντρόλ γιατί δεν μπορώ να κουνηθώ»

Tabloid 13.02.2026
Ο ηθοποιός μίλησε με ειλικρίνεια για τη μάχη που δίνει τα τελευταία χρόνια με την παχυσαρκία καθώς πλέον βρίσκεται κλεισμένος στο σπίτι του

Απίστευτο σκηνικό στη λεωφόρο Σχιστού: Πήγαινε με όπισθεν στο αντίθετο ρεύμα για να γλιτώσει την κίνηση

Παράξενα 13.02.2026
Όπως εξηγούν χρήστες των social media αυτή είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται για χρόνια από τους οδηγούς που κινούνται στον συγκεκριμένο δρόμο

Φαίη Σκορδά: «Για να κρατήσω το δικό μου επίπεδο, είπα ότι δεν θα ήθελα να ξαναπαίξουμε τα συγκεκριμένα άτομα»

TV Buzz 13.02.2026
H Φαίη Σκορδά αναφέρθηκε στα τηλέφωνα που κάνουν κάποιοι κάθε χρόνο

Τέιλορ Σουίφτ: Το αίτημά της προς την αμερικανική κυβέρνηση

Tabloid 13.02.2026
Σε νομικές ενέργειες έχει προχωρήσει η δημοφιλής τραγουδίστρια

Κατερίνα Καινούργιου: «Ανήμερα Αγίου Βαλεντίνου είχα χωρίσει – 3 χρόνια μετά άλλαξαν τα πράγματα!»

Tabloid 13.02.2026
Η παρουσιάστρια του Alpha θέλησε να δώσει μήνυμα στις γυναίκες που την ακολουθούν ότι όλα είναι πιθανά να συμβούν