E-Daily

Οι θερμοπίδακες της Ισλανδίας είναι ένα φαινόμενο που δεν έχεις ξαναδεί

Οι εικόνες από τις υπόγειες πηγές που εκτοξεύουν νερό κάνουν τον κύκλο του κόσμου και όχι άδικα

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

14/4/2021 | 00:15

Φωτογραφία από τον χρήστη Darrell Gough στο Pexels

Η Ισλανδία είναι μια χώρα που έχει απίστευτα τοπία και αποτελεί τον προορισμό των ονείρων πολλών ανθρώπων στον πλανήτη. Από τα χιόνια και τους πάγους, μέχρι τα ηφέστεια και την υπέροχη φύση, το μέρος αυτό μαγεύει κάθε επισκέπτη του.

Ένα από τα μοναδικά και ανυπέρβλητα θεάματα της Ισλανδίας είναι και οι θερμοπίδακες, ένα φυσικό φαινόμενο που υπάρχει μόλις σε τρεις χώρες του πλανήτη και που στην ουσία είναι οι εκρήξεις των θερμών πηγών, οι οποίες εκτοξέουν με μεγάλη δύναμη βραστό νερό μέχρι και στα 70 μέτρα και είναι γνωστοί με το όνομα Geyser.

Στα ισλανδικά ο όρος geyser σημαίνει «ο αναβλύζων με ορμή», ενώ ο πιο διάσημος του είδους του είναι ο Great Geyser, ο πρώτος που ανακαλύφθηκε από τους Ευρωπαίους και ο οποίος εκτοξεύει νερό μέχρι και τα 70 μέτρα, όμως είναι πολύ επικίνδυνος μιας και η θερμοκρασία του νερού είναι περίπου 80-100 βαθμούς Κελσίου.

Βέβαια, ο Great Geyser αν και υπάρχει εδώ και αιώνες, πλέον δεν είναι τόσο ενεργός όσο παλιά, με την τελευταία του έκρηξη να συμβαίνει το 2000, που μάλιστα ήταν και τόσο δυνατή που προκάλεσε σεισμό την γύρω περιοχή και το νερό του έφτασε στα 122 μέτρα ψηλά.

Οι geyser είναι ένα γεωμορφολογικό φαινόμενο που ξεκινά τον φλοιό, όπου ρέει ατμός, άερια και βραστό νερό ανά διαστήματα. Το νερό αυτό έρχεται κατευθείαν από τα υπόγεια πηγάδια. Σχηματίζονται μόνοα σε περιοχές που συνδυάζουν τη γεωθερμική δραστηριότητα με τη συσσώρευση νερού υπογείως. Για να πεταχτεί το νερό πρέπει το έδαφος από κάτω να είναι πάρα πολύ ζεστό.

Η θερμική ενέργεια που υπάρχει εκεί αυξάνεται γρήγορα προκαλώντας πίεση, η οποία πρέπει να απελευθερωθεί. Έτσι πετάγεται το βραστό νερο, μέσα από ρωγμές που δημιουργεί στο έδαφος, μοιάζοντας με ανάποδο καταρράκτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ζιζέλ με λεοπάρ μπικίνι

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Νιώθω τόσο ευγνώμων για αυτόν τον νέο κύκλο που ξεκινά, έγραψε το 46χρονο μοντέλο

Samuel Onuha: Αυτός είναι ο influencer που φωτογραφήθηκε γυμνός μπροστά στο άγαλμα του Καραμανλή

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Ο επιχειρηματίας και influencer με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακολούθους στο Instagram βρέθηκε στο επίκεντρο μετά το πρωτοφανές περιστατικό

`Ελον Μασκ: Δίνει 100 εκ. δολάρια για να γυριστεί η Οδύσσεια στα ελληνικά από τον Μελ Γκίμπσον

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Ο Έλον Μασκ είπε «ναι» σε μία...υποθετική μέχρι νεοτέρας πρόταση 100 εκατομμυρίων για να γυριστεί η «Οδύσσεια» στα ελληνικά από τον Μελ Γκίμπσον

Μαριάντα Πιερίδη: Τι της είπε ο Γιώργος Θεοφάνους ‑ «Έπαθα σοκ μόλις το άκουσα»

Tabloid 22.07.2026
Η τραγουδίστρια μίλησε για τη συγγνώμη που της ζήτησε ο διάσημος συνθέτης μετά την εμφάνισή της ως Λάρα Φαμπιάν στο YFSF.

«Απίστευτος πισινός!»: Η Σαρλίζ Θερόν είδε τον Ματ Ντέιμον χωρίς στολή και δεν κρατήθηκε

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Η ηθοποιός εξομολογήθηκε το «παράπτωμά» της στα γυρίσματα της «Οδύσσειας» του Νόλαν, σε συνέντευξή της κατά την παγκόσμια πρεμιέρα στο Λονδίνο.

Η πρώην ποpνοσταρ Μία Καλίφα κέρδισε 650.000 δολάρια ποντάροντας στο Μουντιάλ – Δείτε το στοίχημά της

Tabloid 22.07.2026
Η πρώην πορνοστάρ είχε ποντάρει 1 εκατομμύριο δολάρια στην κατάκτηση του τίτλου από την Ισπανία και εισέπραξε συνολικά 1,65 εκατ. δολάρια.

Μπαρτζώκας: Δάκρυσε μιλώντας για τον πατέρα του – Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από τη συγκίνησή του

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Ο προπονητής του Ολυμπιακού αποτίει φόρο τιμής στον πατέρα του, Ανδρέα Μπαρτζώκα, έναν από τους 27 πολιτικούς κρατούμενους που απέδρασαν από τις φυλακές Βούρλων το 1955.

Μαίρη Λίντα: Το συγκινητικό αντίο της Finos Film στη θρυλική τραγουδίστρια

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Η Finos Film αποχαιρέτισε τη Μαίρη Λίντα με συγκινητική ανάρτηση, θυμίζοντας τη μεγάλη της προσφορά στον ελληνικό κινηματογράφο και τραγούδι.

Μαίρη Λίντα: «Μεγάλο μου λάθος ήταν ο χωρισμός από τον Χιώτη» ‑ Τι είχε εξομολογηθεί για τη σχέση τους

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Ο έρωτας που σημάδεψε μια ζωή, το βραχιόλι που έγινε η αιτία του χωρισμού και οι τύψεις μετά τον θάνατό του

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Βουτιές σε ποταμό με μαύρο μπικίνι

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Η παρουσιάστρια αναζήτησε δροσιά σε κρυστάλλινα νερά ποταμού μέσα σε καταπράσινο δάσος, μακριά από τους 40 βαθμούς της Αθήνας.

Pedro Pascal και Ebon‑Moss Bachrach στην Ελλάδα: Σε ποιο νησί τους εντόπισε τουρίστας με το μαγιό

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Ένας Γερμανός τουρίστας τους κατέγραψε στην παραλία και το βίντεο έγινε viral στο TikTok.

Σάκης Ρουβάς: Για πρώτη φορά απαντά στις φήμες διαζυγίου με την Κάτια Ζυγούλη – To post που τα λέει όλα

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Ο τραγουδιστής έβαλε τέλος στα σενάρια διαζυγίου με μια κοινή φωτογραφία από τις καλοκαιρινές διακοπές τους