E-Daily

Οι θερμοπίδακες της Ισλανδίας είναι ένα φαινόμενο που δεν έχεις ξαναδεί

Οι εικόνες από τις υπόγειες πηγές που εκτοξεύουν νερό κάνουν τον κύκλο του κόσμου και όχι άδικα

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

14/4/2021 | 00:15

Φωτογραφία από τον χρήστη Darrell Gough στο Pexels

Η Ισλανδία είναι μια χώρα που έχει απίστευτα τοπία και αποτελεί τον προορισμό των ονείρων πολλών ανθρώπων στον πλανήτη. Από τα χιόνια και τους πάγους, μέχρι τα ηφέστεια και την υπέροχη φύση, το μέρος αυτό μαγεύει κάθε επισκέπτη του.

Ένα από τα μοναδικά και ανυπέρβλητα θεάματα της Ισλανδίας είναι και οι θερμοπίδακες, ένα φυσικό φαινόμενο που υπάρχει μόλις σε τρεις χώρες του πλανήτη και που στην ουσία είναι οι εκρήξεις των θερμών πηγών, οι οποίες εκτοξέουν με μεγάλη δύναμη βραστό νερό μέχρι και στα 70 μέτρα και είναι γνωστοί με το όνομα Geyser.

Στα ισλανδικά ο όρος geyser σημαίνει «ο αναβλύζων με ορμή», ενώ ο πιο διάσημος του είδους του είναι ο Great Geyser, ο πρώτος που ανακαλύφθηκε από τους Ευρωπαίους και ο οποίος εκτοξεύει νερό μέχρι και τα 70 μέτρα, όμως είναι πολύ επικίνδυνος μιας και η θερμοκρασία του νερού είναι περίπου 80-100 βαθμούς Κελσίου.

Βέβαια, ο Great Geyser αν και υπάρχει εδώ και αιώνες, πλέον δεν είναι τόσο ενεργός όσο παλιά, με την τελευταία του έκρηξη να συμβαίνει το 2000, που μάλιστα ήταν και τόσο δυνατή που προκάλεσε σεισμό την γύρω περιοχή και το νερό του έφτασε στα 122 μέτρα ψηλά.

Οι geyser είναι ένα γεωμορφολογικό φαινόμενο που ξεκινά τον φλοιό, όπου ρέει ατμός, άερια και βραστό νερό ανά διαστήματα. Το νερό αυτό έρχεται κατευθείαν από τα υπόγεια πηγάδια. Σχηματίζονται μόνοα σε περιοχές που συνδυάζουν τη γεωθερμική δραστηριότητα με τη συσσώρευση νερού υπογείως. Για να πεταχτεί το νερό πρέπει το έδαφος από κάτω να είναι πάρα πολύ ζεστό.

Η θερμική ενέργεια που υπάρχει εκεί αυξάνεται γρήγορα προκαλώντας πίεση, η οποία πρέπει να απελευθερωθεί. Έτσι πετάγεται το βραστό νερο, μέσα από ρωγμές που δημιουργεί στο έδαφος, μοιάζοντας με ανάποδο καταρράκτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Sally Field: Το μυστικό που έκρυβε για 70 χρόνια πίσω από τα δύο Όσκαρ

Celebrity Stories 25.02.2026
Η σκοτεινή παιδική ηλικία, ο σταρ πατριός και η εξομολόγηση που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

Ήταν το απόλυτο supermodel. Ώσπου μια μέρα τα βρόντηξε κι έφυγε. Να γιατί

Celebrity Stories 25.02.2026
Πού βρίσκεται σήμερα η Rachel Hunter

Από το Central Perk σε βίλες εκατομμυρίων: Πού μένουν σήμερα οι πρωταγωνιστές των Friends

Tabloid 25.02.2026
Η σειρά που λάτρεψε όλος ο κόσμος δεν τους χάρισε μόνο φήμη, αλλά και μια τεράστια οικονομική αυτοκρατορία, χτισμένη πάνω σε ακίνητα-όνειρο!

Πατέρας για 2η φορά ο Θανάσης Τσαλταμπάσης

Tabloid Χτες
Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης και η Αγοραστή Αρβανίτη υποδέχτηκαν το δεύτερο παιδί τους

Σάκης Ρουβάς για Akyla: «Μου άρεσε πάρα πολύ το τραγούδι, πιστεύω ότι θα πάμε καλά στη Eurovision»

Tabloid Χτες
O Σάκης Ρουβάς τόνισε ότι το τραγούδι έχει συγκινητικά στοιχεία πέρα από την ευχάριστη μελωδία του

Σία Κοσιώνη: Επιστρέφει στο δελτίο ειδήσεων – Η έκπληξη των συνεργατών και το βίντεο

Media Χτες
Μετά την περιπέτεια υγείας της, η παρουσιάστρια επιστρέφει στο πόστο της

Νέα ζωή για το σπίτι της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον Θεολόγο Φθιώτιδας – Ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης

Tabloid Χτες
Ποιος αγόρασε το ιστορικό εξοχικό της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Κλέλια Ανδριολάτου ‑ Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Στο after party για τα BAFTA 2026

Social Χτες
«Το Λονδίνο δεν κοιμήθηκε. Aπλώς μεταφέρθηκε στο after party» έγραψε η Κλέλια Ανδριολάτου

Όλγα Κεφαλογιάννη: Βούρκωσε στη Φαίη Σκορδά – «Τα παιδιά μου θα ξέρουν σε λίγα χρόνια πως εγώ τα βάζω πάνω από όλα»

Tabloid Χτες
Μετά την εμφάνιση στην εκπομπή Συνδέσεις του ΕΡΤnews, η Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε στο Buongiorno στο MEGA, με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας The Riders με τον Μπραντ Πιτ

Αθηνά Κλήμη: «Έκανα κρυοσυντήρηση ωαρίων σε ηλικία 26 ετών» – Η αποκάλυψη για το κόστος της διαδικασίας

Media Χτες
Η Αθηνά Κλήμη μέσα από την εκπομπή, Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ανοιχτά για την κρυοσυντήρηση ωαρίων μετά από προτροπή της γυναικολόγου της