E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σύζευξη Δία‑Κρόνου: Το εντυπωσιακό φαινόμενο που έχει να συμβεί 400 χρόνια

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να δείτε το σπάνιο φαινόμενο στον βραδινό ουρανό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/12/2020 | 20:53

Σύζευξη Δία‑Κρόνου: Το εντυπωσιακό φαινόμενο που έχει να συμβεί 400 χρόνια

Οι αστρονόμοι ετοιμάζονται για ένα «θείο θέαμα», αφού ο Δίας και ο Κρόνος θα έρθουν τόσο κοντά στον βραδινό ουρανό κάτι που έχει να συμβεί τα τελευταία σχεδόν 400 χρόνια.

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (21/12), όταν οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού συστήματος θα εμφανιστούν δίπλα-δίπλα σε μια «υπέροχη σύζευξη» πάνω από τον ορίζοντα αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα.

Στο μακρινό παρελθόν, τέτοιες ευθυγραμμίσεις των πλανητών θεωρούνταν ως προάγγελοι των μελλούμενων, από μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες έως τη γέννηση του Χριστού και την απόλυτη κατάρρευση του πολιτισμού.

Οι τροχιές των δύο τεράστιων πλανητών πλησιάζουν κάθε 20 χρόνια, αλλά είναι αδύνατον να το δει κανείς αυτό με γυμνό μάτι επειδή συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ είναι λιγότερο εντυπωσιακό, καθώς οι πλανήτες δεν έρχονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Τη φετινή χρονιά θα συμβεί η πιο κοντινή σύζευξη από το 1623.

Οι πλανήτες θα πλησιάσουν τόσο κοντά ώστε να μοιάζουν με ένα πολύ φωτεινό αστέρι.

Σημειώνεται πως θα ευθυγραμμιστούν ξανά το... 2080.

Μεγάλες συζεύξεις συμβαίνουν όταν ο Δίας, ο οποίος περιβάλλει τον ήλιο σε σκιά κάτω των 12 ετών, και ο Κρόνος, ο οποίος περιστρέφεται σε τροχιά κάθε 29,5 χρόνια, έρχονται σε άμεση ευθυγράμμιση με τη Γη. Το φαινόμενο συμπίπτει με το χειμερινό ηλιοστάσιο, όταν η κλίση του βόρειου ημισφαιρίου μακριά από τον ήλιο παράγει τη συντομότερη μέρα και τη μεγαλύτερη νύχτα.

Τα ιστορικά αρχεία εντοπίζουν το ενδιαφέρον για τις συζεύξεις από τον 8ο αιώνα τουλάχιστον. Αλλά οι κοσμικοί σύνδεσμοι γοητεύουν τους επιστήμονες για πολλούς αιώνες ακόμη. Ο Γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ παρατήρησε μια υπέροχη σύζευξη το 1603 και μια σουπερνόβα το επόμενο έτος. Ξεπέρασε τα φωτεινότερα αστέρια στον ουρανό. Ο Κέπλερ υπολόγισε ότι μια άλλη υπέροχη σύζευξη πρέπει να είχε συμβεί το 7 π.Χ.. Και αυτή, εικάζει, ίσως προηγήθηκε μιας σουπερνόβα, που είναι τώρα γνωστή ως το άστρο των Χριστουγέννων.

Πολλοί σύγχρονοι επιστήμονες δεν συμφωνούν.

«Αυτές οι συζεύξεις είναι μεγάλα γεγονότα για τους αστρολόγους, αλλά επιστημονικά, δεν θα έχουν καμία επίδραση στη Γη», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο Μάθιου Μπέιτ, καθηγητής θεωρητικής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στο Λονδίνο, ο οποίος σκοπεύει να παρακολουθήσει το φαινόμενο με ένα τηλεσκόπιο από την ταράτσα του πανεπιστημίου.

Όπως λέει ο ίδιος, με ένα συνηθισμένο, σχετικά μικρό τηλεσκόπιο, θα είναι εφικτό να δει κανείς τον Δία και τον Κρόνο ταυτόχρονα. Στη μεσαία μεγέθυνση, οι τέσσερις μεγαλύτεροι δορυφόροι του Δία, οι δακτύλιοι του Κρόνου και το μεγαλύτερο φεγγάρι του, ο Τιτάνας θα πρέπει να είναι επίσης ορατοί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από παιδί‑θαύμα της τηλεόρασης σε διανομέας της Amazon – Η νέα ζωή του Danny Pintauro

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Ο μικρός πρωταγωνιστής του «Who`s the Boss?» δουλεύει σήμερα σε 5 δουλειές για να τα βγάλει πέρα

Ντούα Λίπα και Κάλουμ Τέρνερ: Τα στιγμιότυπα από τον μήνα του μέλιτος στην Ιταλία

E-Daily 3.Left Χτες
Μετά τον γάμο του στη Σικελία το ζευγάρι παρέμεινε για μερικές ακόμη μέρες στη χώρα

Τίτλοι τέλους για το Στούντιο 4: Η ανακοίνωση του Θανάση Αναγνωστόπουλου και της Νάνσυς Ζαμπέτογλου

E-Daily 3.Left Χτες
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως με τη νέα σεζόν οι δύο παρουσιαστές θα βρίσκονται στον ΣΚΑΙ.

«Σας αγαπώ, γεια σας και χαρά σας»: Δείτε πώς αποχαιρέτησε η Φαίη Σκορδά το κοινό στην τελευταία της εκπομπή στο Mega

E-Daily 3.Left Χτες
Η εκπομπή ολοκληρώθηκε μετά από δύο σεζόν για οικονομικούς λόγους - Η παρουσιάστρια αποχώρησε από το κανάλι με τον σύντροφό της Αλέξανδρο Αθανασιάδη

Η Εύα Λονγκόρια εντυπωσιάζει στα 51 της με αποκαλυπτικό λευκό μαγιό σε παραλία της Ισπανίας

E-Daily 3.Left Χτες
Η 51χρονη σταρ απαθανατίστηκε στην παραλία με μικροσκοπικό μπικίνι και μαγνήτισε τα βλέμματα με την καλλίγραμμη σιλουέτα της

Η Ανδρομάχη ποζάρει με μαγιό της σε παραλία: Το καταφύγιό μου, γράφει

E-Daily 3.Left Χτες
Η τραγουδίστρια δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από τη θάλασσα

Βασίλης Μπισμπίκης: Ξεφτιλίζομαι και δεν θα αλλάξει μέχρι να πεθάνω

E-Daily 3.Left Χτες
Ο ηθοποιός μίλησε για την αναγνωρισιμότητα ως «αναγκαίο κακό» της δουλειάς του, ενώ παράλληλα εξέφρασε τους λόγους που αγαπάει την τραγουδίστρια και σύντροφό του

Στα δικαστήρια ο Μάρκος Σεφερλής με τον κουμπάρο του

E-Daily 3.Left Χτες
Την προηγούμενη φορά που κατέθετα με έπιασαν τα κλάματα, είπε ο ηθοποιός

Στη Μύκονο το υπερπολυτελές καταμαράν των 46 εκατ. ευρώ που μαγνητίζει τα βλέμματα

E-Daily 3.Left Χτες
Το εντυπωσιακό «This is it» αγκυροβόλησε στα νερά του νησιού

Η Μπέλα Χαντίντ ανέβασε φωτογραφία που κλαίει, η εξομολόγηση για την υποτροπή της νόσου Lyme από την οποία πάσχει

E-Daily 3.Left Χτες
Δεν νομίζω ότι υπάρχει ούτε ένα εγκεφαλικό κύτταρο που να λειτουργεί και τα δύο τελευταία τσακώνονται μεταξύ τους, έγραψε το μοντέλο