E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σάκης Δαρίβας: Απεργία πείνας από τον φυλακισμένο με κορωνοϊο, «Mr. International»

«Οι φυλακές δεν πρέπει να είναι αποθήκες ανθρώπων, ούτε να στοιβάζουν μελλοθάνατους. Οι κρατούμενοι είμαστε άνθρωποι»

Δημοσίευση 7/12/2020 | 10:53

Σάκης Δαρίβας: Απεργία πείνας από τον φυλακισμένο με κορωνοϊο, «Mr. International»

«Δεν έχει έρθει ούτε ένα άτομο να μου πάρει κατάθεση για τις σοβαρές καταγγελίες που έκανα. Δεν έχει αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο σχετικά με τις συνθήκες κράτησής μας. Δεν μπορώ άλλο να ανεχτώ την αναλγησία των αρχών. Χωρίς να έχω άλλη λύση και παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας μου, αναγκάζομαι να προβώ σε απεργία πείνας, όχι για εγωιστικούς λόγους, αλλά για να καταδείξω τα προβλήματα των φυλακών».

Με τα παραπάνω λόγια, ο «Mr. International» Σάκης Δαρίβας ξεκίνησε από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου απεργία πείνας με αίτημα την βελτίωση των συνθηκών κράτησής των κρατουμένων στις Φυλακές Διαβατών. Ήδη στις 14 Νοεμβρίου του 2020 είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο με παράλληλη κοινοποίηση στα αρμόδια υπουργία σχετικά με το γεγονός ότι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις Φυλακές Διαβατών είχαν ως αποτέλεσμα την είσοδο και περαιτέρω διάδοση του ιού στις φυλακές.

Στο μεσοδιάστημα, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, κανείς δεν του πήρε κατάθεση, ούτε καν τηλεφωνικά. Και αυτό είναι αξιοσημείωτο γιατί λόγω των έκτακτων μέτρων που ισχύουν στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης μέχρι και απολογία κατηγορουμένου έχει λάβει χώρα ήδη διαδικτυακά.

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση για τη λήψη μέτρων για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων στις Φυλακές Διαβατών, αλλά και στις φυλακές της χώρας. Τονίζει ότι, παρά τα προβλήματα υγείας που έχει, ελπίζει ότι μέσω της απεργίας πείνας θα αναγκαστεί η πολιτεία να ασχοληθεί με τους κρατούμενους.

«Οι φυλακές δεν πρέπει να είναι αποθήκες ανθρώπων, ούτε να στοιβάζουν μελλοθάνατους. Οι κρατούμενοι είμαστε άνθρωποι, δεν πρέπει να μας μεταχειρίζονται έτσι. Καλό είναι που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ασχολούνται συχνά με τα πολυτελή κελιά. Το μακελειό, όμως, που έγινε στις Φυλακές Διαβατών, γιατί δεν το υπολογίζει η πολιτεία; Δεν μπορώ ακόμα να ξεχάσω τους φρικτούς πόνους, τη θλίψη, την αγωνία, τις κραυγές απελπισίας. Ο κορωνοϊός, άραγε, πώς μπήκε στις φυλακές και με την ευθύνη τίνων εξαπλώθηκε; Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι; Πότε θα μας υπολογίσει, επιτέλους, η πολιτεία; Θα αλλάξει κάτι ή θα θρηνούμε διαρκώς θύματα;»

Όπως αναφέρει στο protothema.gr o πληρεξούσιος δικηγόρος του και Διδάκτορας Νομικής, κ. Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου: «Δυστυχώς η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ήδη στις 14 Νοεμβρίου ο εντολέας μου επιβεβαιώθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο. Ήδη, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, θρηνούμε δύο θύματα από κορωνοϊό στις φυλακές Διαβατών.

Ελπίζω ο Σάκης να μην είναι το τρίτο. Μέχρι και σήμερα τίποτε δεν έχει αλλάξει σύμφωνα με τον εντολέα μου. Δυστυχώς, είδε ως ύστατη και απέλπιδα προσπάθεια την απεργία πείνας, η οποία θα τον εξαντλήσει, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε υποστεί έμφραγμα, ενώ έχει και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Ελπίζω η πολιτεία να εισακούσει την έκκλησή του η οποία δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά τη διασφάλιση της υγείας του συνόλου των κρατουμένων.

Αποτελεί περίπτωση κρατουμένου ο οποίος ζητά τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των συγκρατουμένων του δρώντας ουσιαστικά αυτοκαταστροφικά μεν, για το κοινό καλό δε. Άραγε πόσοι κρατούμενοι πρέπει να πεθάνουν για να σκεφτεί η πολιτεία την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η δικαστική αρχή να αρχίσει να κάνει δεκτές περισσότερες αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των ποινών;».

Ο εστεμμένος κούρος είχε καταγγείλει μέσα από τις φυλακές πως δεν μπορούν οι κρατούμενοι να πληρώσουν με την ίδια τους τη ζωή τα όσα φέρονται να έχουν διαπράξει απευθύνοντας παράλληλα μια έκκληση για την ίδια του τη ζωή.

Δεν έλαβαν χώρα εγκαίρως τεστ στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που εισέρχονταν και εξέρχονταν στις φυλακές και στους κρατούμενους και δεν προμηθεύτηκαν οι κρατούμενοι τα αναγκαία μέσα αποτροπής διάδοσης της νόσου, όπως επαρκή αριθμό γαντιών και μασκών. Αφού κόλλησαν κορωνοϊό κρατήθηκαν όχι σε νοσοκομειακές μονάδες αλλά στα λεγόμενα πειθαρχία, μικρά κελιά χωρίς υποδομές, χωρίς κατάλληλο εξαερισμό και θέρμανση.

Ο Σάκης Δαρίβας απευθύνει έκκληση στην πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η περαιτέρω διάδοση του ιού στις φυλακές. Οι φυλακές Διαβατών θεωρούνται από τις χειρότερες φυλακές της χώρας. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί πολλές φορές για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως

Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις Φυλακές Διαβατών και ειδικότερα κρίθηκε ότι υπήρξε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων. Κύρια αγκάθια αποτελούν για τις Φυλακές Διαβατών ο υπερπληθυσμός των φυλακών, η έλλειψη της κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η άθλια κατάσταση των κελιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Τα «γαλλικά» και οι χειρονομίες στη σκηνή – «Θα σε γ@@@@ω μετά»

Social 30.01.2026
Το βίντεο ανέβηκε στο TikTok, και μέσα σε λίγες ώρες έγινε viral

Πεπ Γκουαρδιόλα: «Έχουμε αφήσει μόνα τα παιδιά στη Γάζα»

Social 30.01.2026
Ο τεχνικός της Σίτι εμφανίστηκε με κεφίγια σε εκδήλωση στη Βαρκελώνη και εξαπέλυσε «πυρά» κατά των ισχυρών

H φωτογραφία της Σοφία Βεργκάρα με μαύρο μπικίνι από τα παλιά

Social 30.01.2026
Η ηθοποιός μοιράστηκε ένα ακόμα σέξι στιγμιότυπο από το παρελθόν

Τηλεθέαση: «Το σόι σου» έβαλε τα γυαλιά σε όλους

TV Buzz 30.01.2026
Η ευχάριστη νότα στη βραδινή ζώνη και οι τηλεθεατές δεν χάνουν επεισόδιο

Αντωνία Καλλιμούκου: Θυμάστε τη συνεργάτιδα της Ελένης Μενεγάκη; Τι κάνει σήμερα

Tabloid 30.01.2026
Τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί από τα φώτα

Παντρεύτηκε ο επιχειρηματίας Νάσος Παπαργυρόπουλος με 27χρονη Κολομβιανή

Tabloid 30.01.2026
Ο επιχειρηματίας υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης με τη Σουζάνα Λόπεζ Βελάσκεζ

Χρήστος Κούτρας για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Χάθηκαν 7 νέα παιδιά, καλό θα είναι να το βουλώνουμε καμιά φορά»

TV Buzz 30.01.2026
«Ξεχωρίστε την ομάδα, ξεχωρίστε τα πάντα, κρατήστε και ας κρατήσουμε όλοι μας ότι χάθηκαν εφτά νέα παιδιά»

Φαίη Ξυλά: «Έβαζα καπέλο και παρακολουθούσα τον γιο μου για να δω πού θα πάει»

Tabloid 30.01.2026
«Θα με ακούσει τώρα, αυτό να κοπεί, δεν πρέπει να το δει το παιδί μου», είπε με χιούμορ η ηθοποιός

Τζώρτζογλου: Αποκάλυψε τον πραγματικό λόγο χωρισμού – «Είναι 35 χρονών και θέλει να κάνει παιδί»

Tabloid 30.01.2026
Ο Στράτος Τζώρτζογλου βρέθηκε στο Bungiorno και μίλησε πρώτη φορά για τα δημοσιεύματα χωρισμού του από την Σοφία Μαριόλα

Χαρά Παππά: «Έχω ένα πρόβλημα με τα μάτια μου και ορθοστατική ταχυκαρδία»

Tabloid 30.01.2026
Σε εκδήλωση γνωστής εταιρείας καλλυντικών βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 29 Ιανουαρίου η Χαρά Παππά