E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σάκης Δαρίβας: Απεργία πείνας από τον φυλακισμένο με κορωνοϊο, «Mr. International»

«Οι φυλακές δεν πρέπει να είναι αποθήκες ανθρώπων, ούτε να στοιβάζουν μελλοθάνατους. Οι κρατούμενοι είμαστε άνθρωποι»

Δημοσίευση 7/12/2020 | 10:53

Σάκης Δαρίβας: Απεργία πείνας από τον φυλακισμένο με κορωνοϊο, «Mr. International»

«Δεν έχει έρθει ούτε ένα άτομο να μου πάρει κατάθεση για τις σοβαρές καταγγελίες που έκανα. Δεν έχει αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο σχετικά με τις συνθήκες κράτησής μας. Δεν μπορώ άλλο να ανεχτώ την αναλγησία των αρχών. Χωρίς να έχω άλλη λύση και παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας μου, αναγκάζομαι να προβώ σε απεργία πείνας, όχι για εγωιστικούς λόγους, αλλά για να καταδείξω τα προβλήματα των φυλακών».

Με τα παραπάνω λόγια, ο «Mr. International» Σάκης Δαρίβας ξεκίνησε από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου απεργία πείνας με αίτημα την βελτίωση των συνθηκών κράτησής των κρατουμένων στις Φυλακές Διαβατών. Ήδη στις 14 Νοεμβρίου του 2020 είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο με παράλληλη κοινοποίηση στα αρμόδια υπουργία σχετικά με το γεγονός ότι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις Φυλακές Διαβατών είχαν ως αποτέλεσμα την είσοδο και περαιτέρω διάδοση του ιού στις φυλακές.

Στο μεσοδιάστημα, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, κανείς δεν του πήρε κατάθεση, ούτε καν τηλεφωνικά. Και αυτό είναι αξιοσημείωτο γιατί λόγω των έκτακτων μέτρων που ισχύουν στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης μέχρι και απολογία κατηγορουμένου έχει λάβει χώρα ήδη διαδικτυακά.

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση για τη λήψη μέτρων για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων στις Φυλακές Διαβατών, αλλά και στις φυλακές της χώρας. Τονίζει ότι, παρά τα προβλήματα υγείας που έχει, ελπίζει ότι μέσω της απεργίας πείνας θα αναγκαστεί η πολιτεία να ασχοληθεί με τους κρατούμενους.

«Οι φυλακές δεν πρέπει να είναι αποθήκες ανθρώπων, ούτε να στοιβάζουν μελλοθάνατους. Οι κρατούμενοι είμαστε άνθρωποι, δεν πρέπει να μας μεταχειρίζονται έτσι. Καλό είναι που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ασχολούνται συχνά με τα πολυτελή κελιά. Το μακελειό, όμως, που έγινε στις Φυλακές Διαβατών, γιατί δεν το υπολογίζει η πολιτεία; Δεν μπορώ ακόμα να ξεχάσω τους φρικτούς πόνους, τη θλίψη, την αγωνία, τις κραυγές απελπισίας. Ο κορωνοϊός, άραγε, πώς μπήκε στις φυλακές και με την ευθύνη τίνων εξαπλώθηκε; Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι; Πότε θα μας υπολογίσει, επιτέλους, η πολιτεία; Θα αλλάξει κάτι ή θα θρηνούμε διαρκώς θύματα;»

Όπως αναφέρει στο protothema.gr o πληρεξούσιος δικηγόρος του και Διδάκτορας Νομικής, κ. Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου: «Δυστυχώς η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ήδη στις 14 Νοεμβρίου ο εντολέας μου επιβεβαιώθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο. Ήδη, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, θρηνούμε δύο θύματα από κορωνοϊό στις φυλακές Διαβατών.

Ελπίζω ο Σάκης να μην είναι το τρίτο. Μέχρι και σήμερα τίποτε δεν έχει αλλάξει σύμφωνα με τον εντολέα μου. Δυστυχώς, είδε ως ύστατη και απέλπιδα προσπάθεια την απεργία πείνας, η οποία θα τον εξαντλήσει, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε υποστεί έμφραγμα, ενώ έχει και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Ελπίζω η πολιτεία να εισακούσει την έκκλησή του η οποία δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά τη διασφάλιση της υγείας του συνόλου των κρατουμένων.

Αποτελεί περίπτωση κρατουμένου ο οποίος ζητά τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των συγκρατουμένων του δρώντας ουσιαστικά αυτοκαταστροφικά μεν, για το κοινό καλό δε. Άραγε πόσοι κρατούμενοι πρέπει να πεθάνουν για να σκεφτεί η πολιτεία την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η δικαστική αρχή να αρχίσει να κάνει δεκτές περισσότερες αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των ποινών;».

Ο εστεμμένος κούρος είχε καταγγείλει μέσα από τις φυλακές πως δεν μπορούν οι κρατούμενοι να πληρώσουν με την ίδια τους τη ζωή τα όσα φέρονται να έχουν διαπράξει απευθύνοντας παράλληλα μια έκκληση για την ίδια του τη ζωή.

Δεν έλαβαν χώρα εγκαίρως τεστ στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που εισέρχονταν και εξέρχονταν στις φυλακές και στους κρατούμενους και δεν προμηθεύτηκαν οι κρατούμενοι τα αναγκαία μέσα αποτροπής διάδοσης της νόσου, όπως επαρκή αριθμό γαντιών και μασκών. Αφού κόλλησαν κορωνοϊό κρατήθηκαν όχι σε νοσοκομειακές μονάδες αλλά στα λεγόμενα πειθαρχία, μικρά κελιά χωρίς υποδομές, χωρίς κατάλληλο εξαερισμό και θέρμανση.

Ο Σάκης Δαρίβας απευθύνει έκκληση στην πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η περαιτέρω διάδοση του ιού στις φυλακές. Οι φυλακές Διαβατών θεωρούνται από τις χειρότερες φυλακές της χώρας. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί πολλές φορές για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως

Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις Φυλακές Διαβατών και ειδικότερα κρίθηκε ότι υπήρξε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων. Κύρια αγκάθια αποτελούν για τις Φυλακές Διαβατών ο υπερπληθυσμός των φυλακών, η έλλειψη της κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η άθλια κατάσταση των κελιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δύσκολες ώρες για τη Λίνα Σακκά

Tabloid Χτες
Μια βαθιά συγκινητική ανάρτηση δημοσίευσε η Λίνα Σακκά στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, με αφορμή την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της ανθρώπου

Τα Φιλαράκια: Η αποκάλυψη της Λίζα Κούντροου για τον ρόλο της Φίμπι

Tabloid Χτες
«Δεν ήταν χαζούλα, όπως πίστευαν όλοι», τόνισε σε νέα συνέντευξή της

Κατερίνα Καινούργιου: Η πρώτη ανάρτηση της από το μαιευτήριο μετά τη γέννηση της κόρης της

Tabloid Χτες
H γνωστή παρουσιάστρια πραγματοποίησε την πρώτη της ανάρτηση από το μαιευτήριο, επιλέγοντας να μοιραστεί τη χαρά της με τους διαδικτυακούς της φίλους μέσα από ένα Instagram story

Σοφία Αλιμπέρτη: Η on air έκπληξη στον Good Job Nicky ‑ «Είμαι έτοιμη να βάλω τα κλάματα»

Tabloid Χτες
«Είμαι περήφανη για τον άνθρωπο που είναι ο γιος μου» είπε, μεταξύ άλλων, η παρουσιάστρια

Χάρης Ρώμας: «Υπάρχει μια ιδέα να γίνει το “Κωνσταντίνου και Ελένης»

Tabloid Χτες
Σε μια αποκάλυψη που δεν περιμέναμε και σίγουρα θα χαροποιήσει πολλούς τηλεθεατές προχώρησε ο Χάρης Ρώμας

Σίσσυ Χρηστίδου για Ιωάννα Τούνη: « Ο καταδικασμένος προκαλεί αντί να σκύψει το κεφάλι»

Tabloid Χτες
«Αντιλαμβανόμαστε όλοι το νομικό ζήτημα, αλλά υπάρχει κι ένα ηθικό πλαίσιο», τόνισε η παρουσιάστρια

Χαμός σε εκπομπή της ΕΡΤ: Το σχόλιο της Βάσιας Αναστασίου έκανε μπαρούτι τη Σοφία Βούλτεψη

Media Χτες
«Δεν θέλω να ξανακούσω πότε γεννήθηκες» είπε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στο μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ

Το ξέσπασμα του Χάρη Λεμπιδάκη κατά της κριτικής επιτροπής στο J2US

Tabloid Χτες
Με ένταση ξεκίνησε το αποψινό live επεισόδιο του Just the 2 of Us, με τον Χάρη Λεμπιδάκη να έρχεται σε σύγκρουση με τους κριτές

Αννα Βίσση: Αυλαία στο Hotel Ερμού μετά από 10 χρόνια – Το φιλί στον Νίκο Καρβέλα και η ανακοίνωση

Tabloid Χτες
Ύστερα από μια δεκαετία απόλυτης επιτυχίας, sold out εμφανίσεων και αξέχαστων στιγμών, η Αννα Βίσση αποχαιρέτησε το Hotel Ερμού με ένα φινάλε αντάξιο της πορείας της