E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αγαλμα ‑ μυρμήγκι στα Φάρσαλα συμβολίζει τους Μυρμιδόνες του Αχιλλέα

Η συγκεκριμένη επιλογή δεν άρεσε σε πολλούς ντόπιους και το εξέφρασαν στα social media

Δημοσίευση 9/8/2020 | 17:33

Αγαλμα ‑ μυρμήγκι στα Φάρσαλα συμβολίζει τους Μυρμιδόνες του Αχιλλέα

Στην προσπάθειά της να τοποθετήσει στην είσοδο της πόλης των Φαρσάλων ένα ιστορικό σύμβολο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας τοποθέτησε στον κυκλικό κόμβο ένα τεράστιο μυρμήγκι, το οποίο υποτίθεται ότι συμβολίζει τους «Μυρμιδόνες» του ομηρικού ήρωα Αχιλλέα.

Έτσι, μετά τα αγάλματα-μνημεία τόσο του Αχιλλέα στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων όσο και της Θέτιδος να κρατά τον Αχιλλέα από την «αχίλλειο πτέρνα» στον Απιδανό ποταμό, τα Φάρσαλα αποκτούν ακόμη ένα σημείο αναφοράς, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με τον μυθικό Αχιλλέα.

Ωστόσο, το εν λόγω έργο δεν διακρίνεται για την αισθητική του και θυμίζει περισσότερο γιγάντιο έντομο ενώ η μορφή του δεν παραπέμπει στους γνωστούς ομηρικούς ήρωες.

Το συγκεκριμένο έργο σχολιάστηκε αρνητικά από χρήστες των social media, με κάποιους μάλιστα να το παρομοιάζουν με κατσαρίδα.

Ο μύθος των Μυρμιδόνων

Οι Μυρμιδόνες, σύμφωνα με την ομηρική μαρτυρία, υπήρξαν επίλεκτος πολεμικός λαός που κατοικούσε στη νότιο Θεσσαλία (στην ευρύτερη περιοχή των σύγχρονων Φαρσάλων), στο βασίλειο της Φθίας που διαφέντευε ο Πηλέας. Αυτοί αποτέλεσαν το πλέον αξιόμαχο στρατιωτικό σώμα των Ελλήνων κατά την εκστρατεία εναντίον της Τροίας, στην οποία πήραν μέρος υπό τις διαταγές του πρίγκηπα της Φθίας, Αχιλλέα.

Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση οι κάτοικοι της «ἑριβώλου Φθίης» ήταν γνωστοί ως Μυρμιδόνες, Αχαιοί και Έλληνες.

Όταν η νύμφη Αίγινα, η μεγαλύτερη κόρη του ποταμού Ασωπού και της Μετόπης, ενώνεται με το Δία, γεννά τον Αιακό. Η Ήρα, οργισμένη με την απιστία του Δία τιμωρεί το νησί της Αίγινας με ξηρασία και στέλνει νερόφιδα που εξοντώνουν τον πληθυσμό του. Επιβιώνει μονάχα ο διογένης Αιακός, που απογοητευμένος και απελπισμένος από τη μοναξιά παρακαλεί θερμά τον πατέρα του, το Δία, να στείλει στο νησί νέους κατοίκους. Ο Δίας μεταμορφώνει σε ανθρώπους τα μυρμήγκια που κατεβαίνουν από το δέντρο της ιερής βελανιδιάς. Στη συνέχεια ξεσπά βροχή με την οποία τελειώνει η γνωστή ως «Αιάκειος Ξηρασία» και εξαφανίζονται τα νερόφιδα. Έτσι γεννήθηκαν μυθολογικά οι Μυρμιδόνες.

Αργότερα, όταν ο γιος του Αιακού, ο Πηλέας αναγκάζεται, διωγμένος και μιαρός από το φόνο του ετεροθαλούς αδελφού του, να εγκαταλείψει το νησί και να καταφύγει στη Θεσσαλία, στην περιοχή της Φθίας, παίρνει μαζί του τους Μυρμιδόνες.

Σύμφωνα με μίαν άλλη, όχι τόσο γνωστή εκδοχή, που μας παραδίδεται από τον Κλήμη τον Αλεξανδρέα στο λόγο του «Προτρεπτικός προς Έλληνας», οι Μυρμιδόνες κατάγονται από το Μυρμιδόνα, γιο του Δία και της Ευρυμέδουσας, κόρης του Κλείτορα ή του Αρχέλαου, την οποία ο Δίας μεταμόρφωσε σε μυρμήγκι, και, αφού μεταμορφώθηκε και ο ίδιος σε μυρμήγκι ενώθηκε μαζί της. Έτσι γεννήθηκε ο Μυρμιδόνας, γενάρχης του ομώνυμου αρχαίου λαού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιώργος Μυλωνάκης: «Είναι μαχητής», λέει η σύζυγός του ‑ Ευχαριστίες στο ιατρικό προσωπικό

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Την ευγνωμοσύνη της εξέφρασε και για όσους στήριξαν την οικογένεια όλο αυτό το διάστημα

Η Μιρέλα Πάχου χορεύει Στέλιο Καζαντζίδη και το «Δύο πόρτες έχει η ζωή» δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Η μουσικός ανέβασε βίντεο από το καμαρίνι με την Ελένη Ράντου

Τουρκία: Μάνα με παντόφλα χώρισε δύο ομάδες αγοριών μετά από άγρια συμπλοκή ‑ Βίντεο

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Η εκπληκτική και διασκεδαστική στιγμή καταγράφηκε σε βίντεο από την κάμερα του κινητού τηλεφώνου ενός περαστικού

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Ποινική δίωξη σε βάρος της μετά τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση από την Έλενα Χριστοπούλου

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος της Ηλιάνας Παπαγεωργίου μετά τη μήνυση που είχε υποβάλλει σε βάρος της πριν δυο περίπου χρόνια η Έλενα Χριστοπούλου

Δικαστήριο έδωσε παράταση 6 μηνών σε 54χρονη για να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Δικαστήριο έδωσε παράταση 6 μηνών σε 54χρονη γυναίκα προκειμένου να κάνει εμβρυομεταφορά και να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης

Συγκλονίζει η Τίνα Μεσσαροπούλου: «Ο σύζυγός μου είναι μαχητής» – Το επόμενο βήμα στη Γερμανία

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Η δημοσιογράφος μοιράζεται τα ευχάριστα νέα για την κατάσταση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες για τη συνέχεια της αποκατάστασής του

Μαρία Αντωνά για Γιώργο Λιάγκα: «Είμαστε μαζί δυο χρόνια, είναι πολύ γλυκός»

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Στο τηλεοπτικό της μέλλον, αλλά και τη σχέση της με τον Γιώργο Λιάγκα αναφέρθηκε σε δηλώσεις της η Μαρία Αντωνά

Πασχάλης Τερζής: Ευτυχισμένος στον γάμο της εγγονής του ‑ Πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά από 2 χρόνια

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Έχοντας επιλέξει να ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, και συγκεκριμένα στον τόπο καταγωγής του, το Πευκοχώρι Θεσσαλονίκης, ο Πασχάλης Τερζής κάνει σπάνια εμφανίσεις

Klavdia: Τι είπε για την φετινή Eurovision και δίχασε

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Η Φαίη Σκορδά και η ομάδα του Buongiorno εξέφρασαν σήμερα, Δευτέρα 11/5 την δυσαρέσκειά τους με την περσινή εκπρόσωπο της Ελλάδας

Eurovision 2026: Τι ετοιμάζουν στις Σέρρες για τον Akyla ‑ Η αποκάλυψη πρώην καθηγήτριάς του

E-Daily 3.Left 11.05.2026
«Αυτό που βγάζει, δεν είναι φτιαχτό για τις ανάγκες της δουλειάς του ή της περιοδείας του» τονίζει

Δήμητρα Αλεξανδράκη για τις εξαρτήσεις: Το αλκοόλ με κατέστρεψε

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Δεν κατάφερα πράγματα, πολλά στη ζωή μου που πιστεύω ότι θα τα είχα καταφέρει, εξαιτίας του αλκοόλ, είπε το μοντέλο