E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αγαλμα ‑ μυρμήγκι στα Φάρσαλα συμβολίζει τους Μυρμιδόνες του Αχιλλέα

Η συγκεκριμένη επιλογή δεν άρεσε σε πολλούς ντόπιους και το εξέφρασαν στα social media

Δημοσίευση 9/8/2020 | 17:33

Αγαλμα ‑ μυρμήγκι στα Φάρσαλα συμβολίζει τους Μυρμιδόνες του Αχιλλέα

Στην προσπάθειά της να τοποθετήσει στην είσοδο της πόλης των Φαρσάλων ένα ιστορικό σύμβολο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας τοποθέτησε στον κυκλικό κόμβο ένα τεράστιο μυρμήγκι, το οποίο υποτίθεται ότι συμβολίζει τους «Μυρμιδόνες» του ομηρικού ήρωα Αχιλλέα.

Έτσι, μετά τα αγάλματα-μνημεία τόσο του Αχιλλέα στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων όσο και της Θέτιδος να κρατά τον Αχιλλέα από την «αχίλλειο πτέρνα» στον Απιδανό ποταμό, τα Φάρσαλα αποκτούν ακόμη ένα σημείο αναφοράς, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με τον μυθικό Αχιλλέα.

Ωστόσο, το εν λόγω έργο δεν διακρίνεται για την αισθητική του και θυμίζει περισσότερο γιγάντιο έντομο ενώ η μορφή του δεν παραπέμπει στους γνωστούς ομηρικούς ήρωες.

Το συγκεκριμένο έργο σχολιάστηκε αρνητικά από χρήστες των social media, με κάποιους μάλιστα να το παρομοιάζουν με κατσαρίδα.

Ο μύθος των Μυρμιδόνων

Οι Μυρμιδόνες, σύμφωνα με την ομηρική μαρτυρία, υπήρξαν επίλεκτος πολεμικός λαός που κατοικούσε στη νότιο Θεσσαλία (στην ευρύτερη περιοχή των σύγχρονων Φαρσάλων), στο βασίλειο της Φθίας που διαφέντευε ο Πηλέας. Αυτοί αποτέλεσαν το πλέον αξιόμαχο στρατιωτικό σώμα των Ελλήνων κατά την εκστρατεία εναντίον της Τροίας, στην οποία πήραν μέρος υπό τις διαταγές του πρίγκηπα της Φθίας, Αχιλλέα.

Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση οι κάτοικοι της «ἑριβώλου Φθίης» ήταν γνωστοί ως Μυρμιδόνες, Αχαιοί και Έλληνες.

Όταν η νύμφη Αίγινα, η μεγαλύτερη κόρη του ποταμού Ασωπού και της Μετόπης, ενώνεται με το Δία, γεννά τον Αιακό. Η Ήρα, οργισμένη με την απιστία του Δία τιμωρεί το νησί της Αίγινας με ξηρασία και στέλνει νερόφιδα που εξοντώνουν τον πληθυσμό του. Επιβιώνει μονάχα ο διογένης Αιακός, που απογοητευμένος και απελπισμένος από τη μοναξιά παρακαλεί θερμά τον πατέρα του, το Δία, να στείλει στο νησί νέους κατοίκους. Ο Δίας μεταμορφώνει σε ανθρώπους τα μυρμήγκια που κατεβαίνουν από το δέντρο της ιερής βελανιδιάς. Στη συνέχεια ξεσπά βροχή με την οποία τελειώνει η γνωστή ως «Αιάκειος Ξηρασία» και εξαφανίζονται τα νερόφιδα. Έτσι γεννήθηκαν μυθολογικά οι Μυρμιδόνες.

Αργότερα, όταν ο γιος του Αιακού, ο Πηλέας αναγκάζεται, διωγμένος και μιαρός από το φόνο του ετεροθαλούς αδελφού του, να εγκαταλείψει το νησί και να καταφύγει στη Θεσσαλία, στην περιοχή της Φθίας, παίρνει μαζί του τους Μυρμιδόνες.

Σύμφωνα με μίαν άλλη, όχι τόσο γνωστή εκδοχή, που μας παραδίδεται από τον Κλήμη τον Αλεξανδρέα στο λόγο του «Προτρεπτικός προς Έλληνας», οι Μυρμιδόνες κατάγονται από το Μυρμιδόνα, γιο του Δία και της Ευρυμέδουσας, κόρης του Κλείτορα ή του Αρχέλαου, την οποία ο Δίας μεταμόρφωσε σε μυρμήγκι, και, αφού μεταμορφώθηκε και ο ίδιος σε μυρμήγκι ενώθηκε μαζί της. Έτσι γεννήθηκε ο Μυρμιδόνας, γενάρχης του ομώνυμου αρχαίου λαού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξεσπά η μητέρα της Ναταλίας Λιονάκη: «Με κορόϊδευε, βασανίστηκα χρόνια να δω πού έφταιξα»

Tabloid 03.02.2026
Το δημόσιο ξέσπασμα της μητέρας της για την απόφαση να ακολουθήσει τον μοναχισμό

Παρατράγουδα με τα κέρματα τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του εισιτηρίου στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Παράξενα 03.02.2026
Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό με Ισπανούς επισκέπτες, οι οποίοι αρνήθηκαν να πληρώσουν και πέταξαν νομίσματα από πάνω, με αρκετά να μην καταλήγουν στο νερό, ενώ όσοι είχαν πληρώσει αναγκάζονταν να σκύβουν για να τα αποφύγουν

Η Ορεινή Μέλισσα εξήγησε γιατί έβαλε τα κλάματα στο TikTok: Δεχόμουν απειλές για τη ζωή μου

Social 03.02.2026
Έχω περάσει κατάθλιψη, έφτασα στο χειρότερο σημείο, να θέλω να βάλω ένα τέλος, ανέφερε ο 32χρονος TikToker από τη Μεσοκώμη Ευρυτανίας

Λιάγκας: Δάκρυσε με τον Τζώρτζογλου στο Πρωινό – «Θα σου πω κάτι για πρώτη φορά»

Tabloid 03.02.2026
Καλεσμένος στην εκπομπή Πρωινό βρέθηκε ο Στράτος Τζώρτζογλου

Ο γιος του Έντι Μέρφι και η κόρη του Μάρτιν Λόρενς περιμένουν το πρώτο τους παιδί

Tabloid 03.02.2026
Ο Έρικ Μέρφι και η Τζάσμιν Λόρενς ανακοίνωσαν τη εγκυμοσύνη μέσω Instagram

Κώστας Σόμμερ: Όσα αποκάλυψε η σύζυγός του για την πορεία της υγείας του

Tabloid 03.02.2026
Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες ο Κώστας Σόμμερ

Ζώζα Μεταξά: «Κρατάω επικοινωνία με τον Μάριο Καπότση»

Tabloid 03.02.2026
Η μητέρα της Κόνι Μεταξά μίλησε για τις σχέσεις της με τον πρώην σύζυγο της κόρης της

Ελένη Φουρέιρα: «Πέρασα δύσκολα μετά τη γέννα ‑ Στους 3,5 μήνες έκανα συναυλία στην Αθήνα»

Tabloid 03.02.2026
Η Ελένη Φουρέιρα παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο διαδικτυακό vidcast του ρυθμού 9.49 που παρουσιάζει η Γιώτα Τσιμπρικίδου

Μουτίδου για Τσιμτσιλή: «Είναι ντροπή να μη διαχωρίζεις τη θέση σου όταν ξεφτιλίζουν μια γυναίκα δίπλα σου»

TV Buzz 03.02.2026
Φωτιά άναψαν στον τηλεοπτικό αέρα οι δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα