E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί τα σύκα δεν θεωρούνται vegan;

Οι σφήκες και η αναπαραγωγή τους

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 2/7/2020 | 00:57

Γιατί τα σύκα δεν θεωρούνται vegan;
@thedailymeal.com

Εδώ και λίγα χρόνια υπάρχει ένα debate ανάμεσα στους vegan. Τα σύκα είναι ή δεν είναι vegan; Οι απόψεις διίστανται αλλά η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι δεν θεωρούν πως πρέπει να υπάρχουν σε μια vegan διατροφή. Κι ας είναι φρούτο.

Για την ακρίβεια τα σύκα δεν είναι φρούτα. Είναι λουλούδια που ανθίζουν εσωτερικά. Και όπως τα περισσότερα άνθη, επικονιάζονται από τα έντομα. Στο σύκο λοιπόν αυτή η δουλειά γίνεται από τις σφήκες της οικογένειας Agaonidae. Οι σχέση των δυο είναι αλληλοεξαρτώμενη, αφού τα σύκα δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τις σφήκες επειδή σκορπίζουν μέσα τους το γενετικό υλικό, αλλά ούτε οι σφήκες μπορούν, αφού μέσα στα σύκα γεννούν τα αυγά τους.

Τις τελευταίες μέρες της ζωής της η σφήκα γεννάει τα αυγά της μέσα σε ένα εσωτερικό λουλούδι όπου και έχοντας πραγματοποιήσει το σκοπό της αναπαραγωγής της, πεθαίνει μέσα στο σύκο. Τα φτερά της και οι κεραίες της άλλωστε σπάνε μόλις μπει, οπότε δεν έχει τρόπο να βγει ξανά έξω. Οι αρσενικές σφήκες που γεννιούνται δεν έχουν φτερά, οπότε πρέπει να γονιμοποιήσουν τις θηλυκές που θα βγουν τελικά έξω.

Η μητέρα σφήκα χωνεύεται μέσω ενζύμων από το σύκο και μετατρέπεται σε πρωτεϊνη. Βέβαια, όλη αυτή η διαδικασία συμβαίνει στα αρσενικά σύκα που εμείς δεν τρώμε. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι θηλυκές σφήκες θα μπουν χωρίς να το θέλουν μέσα σε θηλυκά σύκα, που τα τρώμε, και εκεί πεθαίνει μην έχοντας κιόλας χώρο να γεννήσει τα αυγά της. Και σε αυτή την περίπτωση η σφήκα μετατρέπεται σε πρωτεΐνη, αλλά η διαφορά είναι πως θα την φάτε αν συμβεί στο δικό σας σύκο. Και επειδή η σφήκα ανήκει στο ζωικό βασίλειο, τα σύκα από πολλούς δεν θεωρούνται πως πρέπει να είναι μέρος μιας κατά τα άλλα vegan διατροφής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κλέλια Ανδριολάτου για Maestro: «Ο νέος κύκλος έχει πολύ σασπένς και νέους ρόλους»

TV Buzz Χτες
Οι δηλώσεις της Κλέλιας Ανδριολάτου για την τέταρτη σεζόν του Maestro στην τηλεοπτική εκπομπή «Buongiorno».

Η Ντούα Λίπα απολαμβάνει τον έρωτά της με τον Κάλουμ Τέρνερ στο Μεξικό

Tabloid Χτες
Οι φωτογραφίες με τις τρυφερές στιγμές του ζευγαριού στην παραλία

Σάντρα Μπούλοκ και Κιάνου Ριβς συναντήθηκαν 34 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Speed

Tabloid Χτες
Η συνάντηση 34 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Speed.

Κατερίνα Καινούργιου: Αποκάλυψε τα δυο ονόματα που θα δώσει στην κόρη της

Tabloid Χτες
Μια απρόσμενη αποκάλυψη έκανε την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου μέσα από τον αέρα της εκπομπής της, Super Κατερίνα, η Κατερίνα Καινούργιου

Έφη Θώδη για τον «Έκπτωτο Αγγελο» του Νίκου Οικονομόπουλου: Θα τον παρακαλέσω να μην ξαναπεί αυτό το τραγούδι

Tabloid Χτες
Τα τραγούδια που έχει πει δεν είναι όλα χριστιανικά, δήλωσε η τραγουδίστρια για τον συνάδελφό της

Alessandra Ambrosio: Τοπλες στην παραλία ‑ Πιο sexy από ποτέ

Tabloid Χτες
Το μοντέλο εμφανίστηκε στην παραλία μόνο με το κάτω μέρος του μαγιό της

Ο Λευτέρης Πανταζής πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο: Μόνο η κόρη μου ήταν δίπλα μου και αυτό μου φτάνει

Tabloid Χτες
Ο τραγουδιστής έκανε τις πρώτες του δηλώσεις μετά το τέλος της περιπέτειας υγείας που πέρασε

«Μόνος στο Σπίτι»: AI βίντεο δείχνει πώς ήταν & πώς έγιναν οι ηθοποιοί 30 χρόνια μετά τις ταινίες!

Tabloid Χτες
Πέρασαν πάνω από τρεις δεκαετίες από τότε που το «Μόνος στο Σπίτι» έγινε η απόλυτη χριστουγεννιάτικη συνήθεια για μικρούς και μεγάλους

Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Θοδωρής Αθερίδης χώρισαν μετά από 23 χρόνια σχέσης

Tabloid Χτες
Γιώργος Λιάγκας: «Δεν το είχα βγάλει γιατί...»

Παρά Πέντε: Τι ώρα θα προβληθεί σήμερα το επετειακό επεισόδιο

Media Χτες
Η κωμωδία που εμπνεύστηκε ο Γιώργος Καπουτζίδης πριν από 20 χρόνια επιστρέφει με ένα πολυθεματικό τηλεοπτικό αφιέρωμα