E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί τα σύκα δεν θεωρούνται vegan;

Οι σφήκες και η αναπαραγωγή τους

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 2/7/2020 | 00:57

Γιατί τα σύκα δεν θεωρούνται vegan;
@thedailymeal.com

Εδώ και λίγα χρόνια υπάρχει ένα debate ανάμεσα στους vegan. Τα σύκα είναι ή δεν είναι vegan; Οι απόψεις διίστανται αλλά η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι δεν θεωρούν πως πρέπει να υπάρχουν σε μια vegan διατροφή. Κι ας είναι φρούτο.

Για την ακρίβεια τα σύκα δεν είναι φρούτα. Είναι λουλούδια που ανθίζουν εσωτερικά. Και όπως τα περισσότερα άνθη, επικονιάζονται από τα έντομα. Στο σύκο λοιπόν αυτή η δουλειά γίνεται από τις σφήκες της οικογένειας Agaonidae. Οι σχέση των δυο είναι αλληλοεξαρτώμενη, αφού τα σύκα δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τις σφήκες επειδή σκορπίζουν μέσα τους το γενετικό υλικό, αλλά ούτε οι σφήκες μπορούν, αφού μέσα στα σύκα γεννούν τα αυγά τους.

Τις τελευταίες μέρες της ζωής της η σφήκα γεννάει τα αυγά της μέσα σε ένα εσωτερικό λουλούδι όπου και έχοντας πραγματοποιήσει το σκοπό της αναπαραγωγής της, πεθαίνει μέσα στο σύκο. Τα φτερά της και οι κεραίες της άλλωστε σπάνε μόλις μπει, οπότε δεν έχει τρόπο να βγει ξανά έξω. Οι αρσενικές σφήκες που γεννιούνται δεν έχουν φτερά, οπότε πρέπει να γονιμοποιήσουν τις θηλυκές που θα βγουν τελικά έξω.

Η μητέρα σφήκα χωνεύεται μέσω ενζύμων από το σύκο και μετατρέπεται σε πρωτεϊνη. Βέβαια, όλη αυτή η διαδικασία συμβαίνει στα αρσενικά σύκα που εμείς δεν τρώμε. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι θηλυκές σφήκες θα μπουν χωρίς να το θέλουν μέσα σε θηλυκά σύκα, που τα τρώμε, και εκεί πεθαίνει μην έχοντας κιόλας χώρο να γεννήσει τα αυγά της. Και σε αυτή την περίπτωση η σφήκα μετατρέπεται σε πρωτεΐνη, αλλά η διαφορά είναι πως θα την φάτε αν συμβεί στο δικό σας σύκο. Και επειδή η σφήκα ανήκει στο ζωικό βασίλειο, τα σύκα από πολλούς δεν θεωρούνται πως πρέπει να είναι μέρος μιας κατά τα άλλα vegan διατροφής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπέκαμ: Η οικογένεια προσπαθεί να τα βρει με τον Μπρούκλιν

Tabloid 15.02.2026
Η μικρότερη κόρη της οικογένειας Μπέκαμ πρόσφερε κλάδο ελαίας στον αδελφό της

Το βαρύ ζεϊμπέκικο του Βασίλη Μπισμπίκη με πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ υπό το βλέμμα της Βανδή

Tabloid 15.02.2026
Η Δέσποινα Βανδή πήρε το μικρόφωνο και ο Βασίλης Μπισμπίκης χόρεψε την Τσικνοπέμπτη σε γνωστή ταβέρνα

Χρήστος Δάντης: «Μεγάλωσα με μία μάνα που είχε υποστεί κακοποίηση»

Tabloid 15.02.2026
Ο καλλιτέχνης αναφερόμενος στις σχέσεις εξομολογήθηκε πως η μητέρα του δέχονταν κακοποίηση

Tα υπέροχα σπίτια που αφήνει πίσω της η Diane Keaton κληρονομιά στα παιδιά της

Celebrity Stories 15.02.2026
Τα ακίνητα και η αμύθητη περιουσία

Έξαλλος ο Πασχάλης: «Κι αν βάφω τα μαλλιά μου, λογαριασμό θα σας δώσω; Αν δεν σας αρέσει, μην σας αρέσει»

Tabloid Χτες
«Δεν είναι λίγο σεξιστικό αυτό;», σχολίασε ο Δημήτρης Παπανώτας

J2US – Κι όμως, η Δέσποινα Βανδή έδωσε το παρών στην πρεμιέρα

TV Buzz Χτες
«Πολλά γράφτηκαν και πολλά είπαν κάποιες εκπομπές»

Ακης Τερζόπουλος: «Ήταν εpαστής της γυναίκας μου όταν γνώρισα τον Πέτρο Κωστόπουλο»

TV Buzz Χτες
Η ανατρεπτική εξομολόγηση για την «ανοιχτή» σχέση με την πρώτη του σύζυγο και το παρασκήνιο μιας απρόσμενης συνάντησης στη Μύκονο

Ομπράντοβιτς και Γιασικεβίτσιους τα «έσπασαν» στα μπουζούκια

Tabloid Χτες
Οι δύο προπονητές μαζί με φίλους τους διασκέδασαν μέχρι το πρωί, ενώ ο Σάρας χόρεψε και ζεϊμπέκικο

Ναταλία Γερμανού: «Ο Akylas τα ισοπέδωσε όλα σαν τρακτέρ, είναι άδικο για τους υπόλοιπους»

TV Buzz Χτες
Τη δική της άποψη για τους καλλιτέχνες των δύο ελληνικών ημιτελικών της Eurovision κατέθεσε η Ναταλία Γερμανού