E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κική Δημουλά: Ένα ποιητικό βιογραφικό σημείωμα γραμμένο από την ίδια

Ένα κείμενό της από το 2010

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/2/2020 | 20:44

Κική Δημουλά: Ένα ποιητικό βιογραφικό σημείωμα γραμμένο από την ίδια

Το 2010, με την ευκαιρία της βράβευσης της με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του ποιητικού και του πεζού έργου της η Κική Δημουλά έγραψε ένα βιογραφικό σημείωμα για τον εαυτό της. Το κείμενο αυτό είναι πραγματικά υποδειγματικό...

Ένα βιογραφικό σημείωμα πρέπει , αφού γραφτεί, να μείνει επ’ αρκετόν καιρό κρεμασμένο στον αέρα από ένα τσιγκέλι αυστηρότητας, ώστε να στραγγίξουν καλά τα στερεότυπα, οι ωραιοποιήσεις, η ρόδινη παραγωγικότης και ο πρόσθετος ναρκισσισμός, πέραν εκείνου που ενυπάρχει στη φύση μιας αυτοπαρουσίασης. Μόνον έτσι βγαίνει το καθαρό βάρος: το ήθος που επέβαλες να τηρεί η προσπάθειά σου.

Τα πόσα βιβλία έγραψε κανείς, πότε τα εξέδωσε, ποιες μεταφράσεις τα μεταναστεύουν σε μακρινές ξένες γλώσσες και ποιες διακρίσεις τα χειροκροτούν είναι τόσο τρέχοντα, όσο το να πεις ότι μέσα σ’ έναν βαρύτατο χειμώνα υπήρξαν και κάποιες μέρες με λαμπρή λιακάδα.

Ωστόσο, επειδή αυτό είναι το υλικό της πεπατημένης, που δεν μπορεί να συνεχίσει τη χάραξή της με συνεσταλμένες καινοτόμες επιφυλάξεις, γεννήθηκα στην Αθήνα το 1931. Η παιδική ηλικία πέρασε χωρίς να αναδείξει το «παιδί θαύμα». Το 1949, τελειώνοντας το Γυμνάσιο, υπέκυψα εύκολα στο «πρέπει να εργαστείς», και εργάστηκα στην Τράπεζα της Ελλάδος είκοσι πέντε χρόνια.

Ανώτερες σπουδές: η μακρά ζωή μου κοντά στον ποιητή Άθω Δημουλά. Χωρίς εκείνον, είμαι σίγουρη ότι θα είχα αρκεστεί σε μια ρεμβαστική, αμαθή τεμπελιά, προς την οποίαν, ίσως και σοφά, ακόμα ρέπω. Του οφείλω το λίγο έστω που της ξέφυγα, την ατελή έστω μύησή μου στο τι είναι απλώς φωνήεν στην ποίηση και τι είναι σύμφωνον με την ποίηση, του οφείλω ακόμα την πικρότατη δυνατότητα να μπορώ σήμερα, δημόσια, να τον μνημονεύω εις επήκοον της πολυπληθούς λήθης.

Αυταπαρνητική, παραχωρήθηκα στο ρόλο της μητέρας και με τρυφερή γενναιότητα άκουσα να προσφωνούμαι «γιαγιά». Κυλώ τώρα με ψυχραιμία και χωρίς βλέψεις διαιωνίσεως μέσα σ΄ αυτές τις νέες παρακαμπτήριες του αίματός μου. Κυλώ και, όσο πλησιάζω στις εκβολές, όλο και ονειρεύομαι ότι θα μου πετάξει η ποίηση ένα σωσίβιο ποίημα.

Δεν νιώθω δημιουργός. Πιστεύω ότι είμαι ένας έμπιστος στενογράφος μια πολύ βιαστικής πάντα ανησυχίας, που κατά καιρούς με καλεί και μου υπαγορεύει κρυμμένη στο ημίφως ενός παραληρήματος, ψιθυριστά, ασύντακτα και συγκεκομμένα, τις ακολασίες της με έναν άγνωστο τρόπο ζωής. Όταν μετά αρχίζω να καθαρογράφω, τότε μόνον, παρεμβαίνω κατ’ ανάγκην: όπου λείπουν λέξεις, φράσεις ολόκληρες συχνά και το νόημα του οργίου, προσθέτω εκεί δικές μου λέξεις, δικές μου φράσεις, το δικό μου όργιο στο νόημα, ότι τέλος πάντων έχει περισσέψει από δικές μου ακολασίες με έναν άλλον, άγνωστο τρόπο ζωής.

Τόσο μεταχειρισμένη και υπηρεσιακή είναι η ανάμειξή μου στη δημιουργία. Φύσει ολιγογράφος, εξέδωσα οκτώ ποιητικές συλλογές μέσα σε σαράντα πέντε χρόνια. Η σημασία τους είναι ακόμα συμβατική. Είναι γραμμένη στη λίστα αναμονής των μεγάλων επερχόμενων κυμάτων του μετα-κριτή χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εκδίκηση της... απατημένης: Η Lily Allen φόρεσε ένα φόρεμα... με αποδείξεις

Tabloid 05.03.2026
Το φόρεμα που γράφει όλη την ιστορία του χωρισμού ... πάνω σε αποδείξεις από δώρα του πρώην της σε άλλες γυναίκες

Κατερίνα Καινούργιου: «Δεν ξέρω αν θα έχω τη μαμά μου δίπλα μου αφού γεννήσω»

Tabloid 05.03.2026
Η παρουσιάστρια της «Super Κατερίνα», η οποία διανύει τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της, αναφέρθηκε στο άγχος που αισθάνεται όσο πλησιάζει η ημέρα της γέννας

Μάνος Παπαγιάννης: Ένοχος και στον Αρειο Πάγο για απλή σωματική βλάβη κατά της Σοφίας Παυλίδου

Tabloid 05.03.2026
Με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, η υπόθεση κλείνει οριστικά, καθώς απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει ο ηθοποιός

Μπραντ Πιτ: Τα πρώτα πλάνα από τα γυρίσματα στη Χαλκίδα

Tabloid 05.03.2026
Από τα ξημερώματα της Πέμπτης 05/03, ο Μπραντ Πιτ βρίσκεται στη Χαλκίδα, για τη συνέχεια των γυρισμάτων της ταινίας «The Riders», όπου πρωταγωνιστεί

Σμαράγδα Καρύδη και Γιώργος Καπουτζίδης εγκλωβίστηκαν στη Σρι Λάνκα ‑ Επέστρεψαν με πτήση επαναπατρισμού των Ελλήνων

Tabloid 05.03.2026
Μια απρόσμενη τροπή πήρε το ταξίδι αναψυχής της Σμαράγδας Καρύδη και του Γιώργου Καπουτζίδη στη Σρι Λάνκα

Αρκάς: Το σκίτσο της Πέμπτης για την αδικία του πολέμου

Χιούμορ 05.03.2026
«Μαντέψτε ποιος θα την πληρώσει»

OPEN: Αυτός είναι ο νέος διευθυντής προγράμματος

Media 05.03.2026
Η ανακοίνωση του καναλιού

Οι Beckham στέλνουν μήνυμα στον Brooklyn μετά το δημόσιο ξέσπασμα

Tabloid 05.03.2026
Η κίνηση των Beckham για τα γενέθλια του γιου τους

Κέιτ Μος: «Μην με ακουμπάτε» ‑ Η αντίδρασή της στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι που συζητήθηκε

Tabloid 05.03.2026
Το περιστατικό συνέβη στην επίδειξη μόδας του οίκου μόδας YSL μπροστά από τον Πύργο του Αιφελ

Η υπόθεση της ηθοποιού τηλεοπτικών σειρών που σόκαρε τις ΗΠΑ επιστρέφει στο προσκήνιο

Celebrity Stories 05.03.2026
Από μικρούς ρόλους στο Χόλιγουντ σε 18 χρόνια ομοσπονδιακής κάθειρξης