E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κική Δημουλά: Ένα ποιητικό βιογραφικό σημείωμα γραμμένο από την ίδια

Ένα κείμενό της από το 2010

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/2/2020 | 20:44

Κική Δημουλά: Ένα ποιητικό βιογραφικό σημείωμα γραμμένο από την ίδια

Το 2010, με την ευκαιρία της βράβευσης της με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του ποιητικού και του πεζού έργου της η Κική Δημουλά έγραψε ένα βιογραφικό σημείωμα για τον εαυτό της. Το κείμενο αυτό είναι πραγματικά υποδειγματικό...

Ένα βιογραφικό σημείωμα πρέπει , αφού γραφτεί, να μείνει επ’ αρκετόν καιρό κρεμασμένο στον αέρα από ένα τσιγκέλι αυστηρότητας, ώστε να στραγγίξουν καλά τα στερεότυπα, οι ωραιοποιήσεις, η ρόδινη παραγωγικότης και ο πρόσθετος ναρκισσισμός, πέραν εκείνου που ενυπάρχει στη φύση μιας αυτοπαρουσίασης. Μόνον έτσι βγαίνει το καθαρό βάρος: το ήθος που επέβαλες να τηρεί η προσπάθειά σου.

Τα πόσα βιβλία έγραψε κανείς, πότε τα εξέδωσε, ποιες μεταφράσεις τα μεταναστεύουν σε μακρινές ξένες γλώσσες και ποιες διακρίσεις τα χειροκροτούν είναι τόσο τρέχοντα, όσο το να πεις ότι μέσα σ’ έναν βαρύτατο χειμώνα υπήρξαν και κάποιες μέρες με λαμπρή λιακάδα.

Ωστόσο, επειδή αυτό είναι το υλικό της πεπατημένης, που δεν μπορεί να συνεχίσει τη χάραξή της με συνεσταλμένες καινοτόμες επιφυλάξεις, γεννήθηκα στην Αθήνα το 1931. Η παιδική ηλικία πέρασε χωρίς να αναδείξει το «παιδί θαύμα». Το 1949, τελειώνοντας το Γυμνάσιο, υπέκυψα εύκολα στο «πρέπει να εργαστείς», και εργάστηκα στην Τράπεζα της Ελλάδος είκοσι πέντε χρόνια.

Ανώτερες σπουδές: η μακρά ζωή μου κοντά στον ποιητή Άθω Δημουλά. Χωρίς εκείνον, είμαι σίγουρη ότι θα είχα αρκεστεί σε μια ρεμβαστική, αμαθή τεμπελιά, προς την οποίαν, ίσως και σοφά, ακόμα ρέπω. Του οφείλω το λίγο έστω που της ξέφυγα, την ατελή έστω μύησή μου στο τι είναι απλώς φωνήεν στην ποίηση και τι είναι σύμφωνον με την ποίηση, του οφείλω ακόμα την πικρότατη δυνατότητα να μπορώ σήμερα, δημόσια, να τον μνημονεύω εις επήκοον της πολυπληθούς λήθης.

Αυταπαρνητική, παραχωρήθηκα στο ρόλο της μητέρας και με τρυφερή γενναιότητα άκουσα να προσφωνούμαι «γιαγιά». Κυλώ τώρα με ψυχραιμία και χωρίς βλέψεις διαιωνίσεως μέσα σ΄ αυτές τις νέες παρακαμπτήριες του αίματός μου. Κυλώ και, όσο πλησιάζω στις εκβολές, όλο και ονειρεύομαι ότι θα μου πετάξει η ποίηση ένα σωσίβιο ποίημα.

Δεν νιώθω δημιουργός. Πιστεύω ότι είμαι ένας έμπιστος στενογράφος μια πολύ βιαστικής πάντα ανησυχίας, που κατά καιρούς με καλεί και μου υπαγορεύει κρυμμένη στο ημίφως ενός παραληρήματος, ψιθυριστά, ασύντακτα και συγκεκομμένα, τις ακολασίες της με έναν άγνωστο τρόπο ζωής. Όταν μετά αρχίζω να καθαρογράφω, τότε μόνον, παρεμβαίνω κατ’ ανάγκην: όπου λείπουν λέξεις, φράσεις ολόκληρες συχνά και το νόημα του οργίου, προσθέτω εκεί δικές μου λέξεις, δικές μου φράσεις, το δικό μου όργιο στο νόημα, ότι τέλος πάντων έχει περισσέψει από δικές μου ακολασίες με έναν άλλον, άγνωστο τρόπο ζωής.

Τόσο μεταχειρισμένη και υπηρεσιακή είναι η ανάμειξή μου στη δημιουργία. Φύσει ολιγογράφος, εξέδωσα οκτώ ποιητικές συλλογές μέσα σε σαράντα πέντε χρόνια. Η σημασία τους είναι ακόμα συμβατική. Είναι γραμμένη στη λίστα αναμονής των μεγάλων επερχόμενων κυμάτων του μετα-κριτή χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H βίλα της Kylie Jenner βγήκε στο σφυρί και είναι ακραία – Θα κολλήσεις με τις λεπτομέρειες

E-Daily 3.Left 09.05.2026
Γιατί πουλάει τώρα; Η κίνηση της Kylie Jenner που σηκώνει ερωτήματα

Κώστας Τσουρός: Το αντίο του στη Σία Κοσιώνη – «Όλοι οι κύκλοι κλείνουν και ανοίγουν πολλές φορές πολύ καλύτεροι»

E-Daily 3.Left Χτες
Ο παρουσιαστής αποχαιρέτησε on air τη Σία Κοσιώνη, η οποία σήμερα εκφωνεί το τελευταίο της δελτίο ειδήσεων στον ΣΚΑΙ έπειτα από δύο δεκαετίες

Σία Κοσιώνη: Το συγκινητικό αντίο στο τελευταίο δελτίο του ΣΚΑΙ – «Ήμουν 26, είμαι 46, εις το επανιδείν»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με βουρκωμένα μάτια και χειροκρότημα από τους συνεργάτες της έκλεισε η δημοφιλής παρουσιάστρια 20 χρόνια στον σταθμό

Αθηνά Οικονομάκου – Μπρούνο Τσερέλα: Παντρεύονται στην Αττική! Η προαγγελία του γάμου τους

E-Daily 3.Left Χτες
Αθηνά Οικονομάκου και Μπρούνο Τσερέλα αναμένεται να επισημοποιήσουν τη σχέση τους, επισφραγίζοντας με τον πιο όμορφο τρόπο τον έρωτά τους

Αννα Μαρία Βέλλη: Αποκαλύπτει πώς «έπεισε» τον σύντροφό της να παντρευτούν

E-Daily 3.Left Χτες
Με τα ιερά δεσμά του γάμου πρόκειται να ενωθούν την Κυριακή 10 Μαΐου η Αννα Μαρία Βέλλη και ο εκλεκτός της καρδιάς, Ακη Σβολάκη

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Αναβάλλεται ο γάμος της της με τον Γιάννη Καραβασάνη

E-Daily 3.Left Χτες
Την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, η οποία όπως ανακοινώθηκε θα είναι η παρουσιάστρια του GNTM συνάντησε στο αεροδρόμιο η κάμερα του «Πρωινού» και ο Γρηγόρης Μπάκας

Η Κατερίνα Καινούργιου επιστρέφει στη Super Κατερίνα μετά τη γέννηση της κόρης της: «Μου λείψατε»

E-Daily 3.Left Χτες
Η παρουσιάστρια ανακοίνωσε την επιστροφή της μέσα από τα social media, δίνοντας ραντεβού με τους τηλεθεατές

Τέλος η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ, η ανακοίνωση του καναλιού

E-Daily 3.Left Χτες
«Ο τελευταίος χορός», έγραψε σε ανάρτησή της

Ο Αλέξης Παπαχελάς αποχαιρέτησε on air τη Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ

E-Daily 3.Left Χτες
Με ένα νεύμα του κεφαλιού και τις λέξεις «ούτως ή άλλως» απάντησε η Σία Κοσιώνη

Kris Jenner: Ισχυρίζεται ότι το Ozempic «την αρρώστησε»

E-Daily 3.Left Χτες
Με τι αντικατέστησε το διαβόητο φάρμακο για τον διαβήτη, που πολλοί celebrities παίρνουν για απώλεια βάρους.

Κριστιάνο Ρονάλντο: Η άσεμνη χειρονομία του στο κοινό όταν φώναζε «Μέσι, Μέσι» ‑ Βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Δεν άρεσε ιδιαίτερα στον Πορτογάλο σούπερ σταρ το όλο σκηνικό