E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί οι αγελάδες «μεταμφιέζονται» σε ζέβρες;

Τι έδειξε νέα έρευνα;

Δημοσίευση 11/10/2019 | 19:08

Γιατί οι αγελάδες «μεταμφιέζονται» σε ζέβρες;

Τα τσιμπήματα μυγών σε μια αγελάδα μπορούν να μειωθούν, αν ζωγραφιστούν σε αυτήν ρίγες ώστε να μοιάζει με ζέβρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Plos One", έδειξε ότι η «μεταμφίεση» των αγελάδων σε ζέβρες μειώνει τα τσιμπήματα των μυγών καθώς αυτές δεν μπορούν να εντοπίσουν το ίδιο εύκολα την κίνηση ώστε να τσιμπήσουν το ζώο.

Ο Κέιθ Μπέιλες, ειδικός στην βιολογία για τις μύγες στον οργανισμό "CSIRO" της Αυστραλίας, εξηγεί ότι οι μύγες «ψάχνουν για μεγάλες, κινούμενες, σκουρόχρωμες μάζες».

Σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία της έρευνας αυτής, η διαδικασία διήρκεσε πέντε λεπτά για κάθε ζώο. Οι ερευνητές ζωγράφισαν λευκές ρίγες περίπου πλάτους τεσσάρων ή πέντε εκατοστών σε έξι έγκυες μαύρες αγελάδες από την Ιαπωνία. Οι ερευνητές ζωγράφισαν τις ρίγες με το χέρι και χρησιμοποίησαν λευκά βερνίκια που κυκλοφορούν στην αγορά και ξεβάφουν εύκολα. Συγκεκριμένα, οι ίδιοι ζωγράφισαν σε δύο αγελάδες λευκές ρίγες, σε δύο μαύρες ρίγες ενώ τις άλλες δύο δεν τις ζωγράφισαν χρησιμοποιώντας τις ως ομάδα ελέγχου. Στη συνέχεια, η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε προκειμένου, σε μία περίοδο εννέα ημερών, κάθε αγελάδα να περάσει τρεις μέρες με λευκές ρίγες, τρεις μέρες βαμμένη μαύρη και τρεις μέρες χωρίς να έχει βαφτεί.

Μόνο 55 μύγες τσίμπησαν τις αγελάδες στις οποίες είχαν ζωγραφιστεί ρίγες, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν 111 για τις μαύρες αγελάδες (στις οποίες είχαν ζωγραφιστεί μαύρες ρίγες) και 128 για τις αγελάδες της ομάδας ελέγχου.

Διαπιστώθηκε ότι οι μεταμφιεσμένες αγελάδες έκαναν κάθε 30 λεπτά περίπου 40 κινήσεις για να διώξουν τις μύγες συγκριτικά με τις 53 -54 τέτοιες κινήσεις των άλλων αγελάδων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μύγες τσιμπάνε επίσης λιγότερο άλογα τα οποία έχουν πάνω τους ριγέ καλύμματα ή άλλα παρόμοια υφάσματα.

Οι μύγες εμποδίζουν τις αγελάδες να βοσκήσουν, να φάνε και να κοιμηθούν, οδηγώντας τις να συνωστίζονται όλες μαζί για να τις αποφύγουν. Αυτό οδηγεί συχνά σε θερμοπληξία και τραυματισμούς.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι μύγες που τσιμπάνε είναι από τα πιο βλαβερά αρθρόποδα παράσιτα για τις αγελάδες παγκοσμίως, με το οικονομικό τους κόστος στον τομέα της κτηνοτροφίας στις ΗΠΑ να φτάνει τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια (1,9 δισεκατομμύριο ευρώ) το χρόνο.

«Ίσως στο μέλλον να κριθεί αναγκαία η εύρεση τρόπων διατήρησης των ριγών στις αγελάδες κατά τους 3-4 μήνες που συνιστούν την εποχή που οι μύγες τσιμπάνε», προβλέπει η ερευνητική ομάδα.

Ο Μπέιλες εξηγεί ότι οι μύγες του Μαρτίου και άλλες μύγες που τσιμπάνε, διαθέτουν υπερμεγέθη μάτια καθώς η όραση είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να βρίσκουν ζώα για να τσιμπήσουν και να πίνουν το αίμα τους.

«Βέβαια, οι μύγες εκτός από την όραση χρησιμοποιούν και την όσφρηση, οπότε οι ρίγες στις αγελάδες δεν εξαλείφουν εντελώς τα τσιμπήματα», εξηγεί ο Μπέιλες.

Οι ερευνητές φιλοδοξούν ότι μελλοντικές έρευνες , βασιζόμενες σε φυσιολογικά δεδομένα, θα διερευνήσουν το πώς λειτουργούν ακριβώς τα μάτια των μυγών και τι ακριβώς αυτές βλέπουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η «κρυφή» παραλία που δεν φαίνεται από πουθενά: Ο μυστικός παράδεισος που κρύβεται μέσα σε κρατήρα

Παράξενα 12.03.2026
Ένας τεράστιος κρατήρας αποκαλύπτει μια ονειρική παραλία που μοιάζει βγαλμένη από ταινία φαντασίας - Και όμως υπάρχει πραγματικά

Μαρίνα Σπανού: «Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν κολλητός με τον παππού μου»

Tabloid Χτες
Η Μαρίνα Σπανού βρέθηκε καλεσμένη στο νέο επεισόδιο της διαδικτυακής εκπομπής των Rainbow Mermaids

Η Νικόλ Κίντμαν «σπάει» τη σιωπή της για τον χωρισμό με τον Κιθ Έρμπαν και τη ζωή μετά το διαζύγιο

Tabloid Χτες
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός μιλά πρώτη φορά δημόσια για τον χωρισμό της από τον διάσημο μουσικό

Συγκινεί η Ρούλα Κορομηλά για τον Γιώργο Μαρίνο

Social Χτες
Το «αντίο» της γνωστής παρουσιάστριας στον σπουδαίο performer

Ανω κάτω το OPEN με τρελές ανακατατάξεις στις εκπομπές

Media Χτες
Μετά την ανάληψη της διεύθυνσης προγράμματος από τον Θέμη Μάλλη, ανακοινώθηκαν επισήμως οι πρώτες αλλαγές.

Γιώργος Μαρίνος: Ο πρώτος που δήλωσε ανοιχτά ομοφυλόφιλος – Ο μεγάλος έpωτας με την Κατιάνα Μπαλανίκα

Tabloid Χτες
Η στάση του θεωρήθηκε τότε προκλητική, σχεδόν σκανδαλώδης

Αντιμέτωπη με ισόβια η γυναίκα που πυροβόλησε έξω από το σπίτι της Rihanna

Tabloid Χτες
Πηγές κοντά στο ζευγάρι ανέφεραν ότι το περιστατικό ήταν «τρομακτικό» για την τραγουδίστρια, αλλά «ευτυχώς όλοι είναι ασφαλείς»

Βίκυ Παγιατάκη: Έσπασε on air για τον Γιώργο Μαρίνο – «Μου είχε κάνει πρόταση γάμου!»

Tabloid Χτες
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο έχει προκαλέσει από το πρωί της Τετάρτης 11 Μαρτίου η είδηση του θανάτου του Γιώργου Μαρίνου

Σάλος στα social media για το αδυνατισμένο πρόσωπο της Μάργκοτ Ρόμπι

Social Χτες
«Γιατί να αποστεωθεί αυτή η κούκλα;» γράφουν

Μάρτζυ Λαζάρου: «Πήγα στη διατροφολόγο και έφυγα κλαίγοντας»

Tabloid Χτες
Η γνωστή δημοσιογράφος σχολιάζοντας την αλλαγή στην εμφάνισή της, μίλησε για την απώλεια 20 κιλών.

Ακης Δείξιμος για Κώστα Δόξα: Ο αδερφός μου θα δικαιωθεί, γνωρίζω την αλήθεια

Tabloid Χτες
Tι είπε και για την απομάκρυνσή του αδερφού από το J2US