E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Και όμως το αλυσοπρίονο κάποτε χρησιμοποιούταν σε εγχειρίσεις 

Το απόλυτο βοήθημα κατά τον τοκετό

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 20/10/2019 | 00:14

Και όμως το αλυσοπρίονο κάποτε χρησιμοποιούταν σε εγχειρίσεις 
ArtTower από το Pixabay

Ένα από τα πρώτα αλυσοπρίονα δημιουργήθηκε περίπου το 1830 από τον γερμανό ορθοπεδικό Bernhard Heine. Μάλιστα η ονομασία του ήταν οστεοτόμος και είχε μια αλυσίδα με μικρά δόντια κοπής που έκαναν γωνίες στις άκρες. Η αλυσίδα κινούταν γύρω από μια λεπίδα καθοδήγησης και περιστρέφονταν από τη λαβή ενός ενός οδοντωτού τροχού. 

Όπως υπονοεί και το όνομα,χρησιμοποιήθηκε για να κόβει οστά. Όμως το πρωτότυπο του αλυσοπρίονου όπως το ξέρουμε σήμερα δημιουργήθηκε μεταξύ 1783 και 1785από δύο σκοτσέζους γιατρούς, τους John Aitken και James Jeffray.

Το συγκκεκριμένο εργαλείο ήταν ειδικά κατασκευασμένο για τη συμφυσιοτομία, δηλαδή την κοπή του συνεκτικού ιστού ώστε να καταστεί δυνατή γέννα. Η συμφυσιοτομία είχε πάρα πολλές επιπλοκές για τους περισσότερους μαιευτήρες και η συσκευή έγινε ευρέως αποδεκτή ειδικά μετά την περαιτέρω ανάπτυξη αναισθητικών.

Μάλιστα η συσκευή και η χρήση της είχε περιγραφεί και στο βιβλίο του Aitken «Principles of Midwifery or Puerperal Medicine» (1785) του Aitken 

Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, το ιατρικό αλυσοπρίονο είχε γενικευτεί για κάθε χρήση που αφορούσε την εκτομή αρθρώσεων και κοκάλων, ειδικά σε γόνατα και αγκώνες.

 Όσο για το πρώτο αλυσοπρίονο για την κοπή δέντρων, δηλαδή αυτό που γνωρίζουμε και σήμερα πάνω κάτω, κατασκευάστηκε τον Ιανουάριο του 1905 απο τον Αμερικάνο Samuel Bens. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Δούκισσα Νομικού χόρεψε στην άκρη πισίνας με φόντο τη θάλασσα, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Όταν είμαι εκτός πόλης, έγραψε το μοντέλο

Ποιο διάσημο ζευγάρι «έκαψε» τις εξέδρες του τελικού του Μουντιάλ 2026

Tabloid 20.07.2026
Το διάσημο ζευγάρι ανταλλάσσοντας φιλιά στη σουίτα του γηπέδου έκλεψε την παράσταση από τον αγωνιστικό χώρο.

Τηλεθέαση: Ο τελικός του Μουντιάλ «τίναξε» την ΕΡΤ1 στα ύψη – Τι νούμερα έγραψε ο αγώνας

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Η μετάδοση του τελικού Ισπανίας – Αργεντινής από την ΕΡΤ1 κατέγραψε μέσο όρο 69,9% στο δυναμικό κοινό, με αιχμή το εντυπωσιακό 77,3%.

Η Έλενα Παπαρίζου με μαγιό που κόβει την ανάσα ‑ δείτε πώς χαλάρωσε το καλοκαίρι

TV Buzz 20.07.2026
Η τραγουδίστρια απόλαυσε τις διακοπές της σε beach bar με πισίνα στον Κάλαμο, παρέα με τον αδερφό και τον ανιψιό της.

Το επικό λάθος στον αέρα του Action 24 που τους έκανε να ξεσπάσουν σε γέλια

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Η παρουσιάστρια του Action 24 νόμισε ότι «Χαφάρα» ήταν το μικρό όνομα του Εσπόζιτο και όχι η θέση που παίζει στο ποδόσφαιρο.

Αγγελική Ηλιάδη: «Δεν περίμενα να γίνει όλο αυτό» – Τι αποκάλυψε για τις γυναίκες που την πλησίασαν μετά την εξομολόγησή της

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Η τραγουδίστρια μίλησε για τις εκατοντάδες γυναίκες που επικοινώνησαν μαζί της μετά την αποκάλυψή της για την κακοποίηση από τον Μπάμπη Λαζαρίδη.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου καλωσόρισε τη Σία Κοσιώνη στον ΑΝΤ1 ‑ τι της έγραψε δημόσια

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Η έμπειρη δημοσιογράφος εντάσσεται στο δυναμικό του ΑΝΤ1 από τη νέα τηλεοπτική σεζόν, ως σχολιάστρια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Λορέντζο Καριέρε: Τα αδέλφια του τίμησαν τη μνήμη του με σπάνιες φωτογραφίες μετά την κηδεία

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Η Λιάνα και ο Γιώργος Καριέρε δημοσίευσαν αδημοσίευτες φωτογραφίες του αδελφού τους στα Insta-stories, λίγες ώρες μετά την κηδεία στο Παλαιό Ψυχικό.

Τατιάνα Στεφανίδου: Οι οικογενειακές διακοπές και η σπάνια φωτογραφία με τον γιο της, Νικόλα

Tabloid 20.07.2026
Η παρουσιάστρια και ο Νίκος Ευαγγελάτος ταξίδεψαν με τα τρία τους παιδιά στην Ύδρα, την Αίγινα, τις Σπέτσες και τη Μονεμβασιά.

Μουντιάλ 2026: Το Φεστιβάλ Πόζαρ «σταμάτησε» για τον τελικό Ισπανίας – Αργεντινής

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Οι θεατές παρακολούθησαν live τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη σκηνή του φεστιβάλ, ανάμεσα στις εμφανίσεις Πυξ-Λαξ και Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ο Μέσι έσπασε σε κλάματα μπροστά στο πλήθος που φώναζε το όνομά του στο Μουντιάλ

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο αρχηγός της Αργεντινής λύγισε από συγκίνηση κατά την απονομή του μεταλλίου των φιναλίστ, αφού παρέλαβε το βραβείο του από τον Ντόναλντ Τραμπ.