E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι πρώτες εικόνες από τον Αρη που έστειλε το διαστημικό σκάφος InSight

Στις εικόνες διακρίνεται ένας καθαρός ουρανός και μια επίπεδη επιφάνεια μπροστά από τη μηχανή

Δημοσίευση 29/11/2018 | 21:52

Οι πρώτες εικόνες από τον Αρη που έστειλε το διαστημικό σκάφος InSight

Αφού έφτασε τη Δευτέρα στον Άρη, το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της Nasa φαίνεται πως είναι σε καλή κατάσταση μετά τη διαπλανητική περιήγησή του. Οι μηχανικοί της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας προετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν τον ρομποτικό βραχίονά του, προχωρούν, ωστόσο, με προσεκτικά βήματα.

Το InSight είναι εξοπλισμένο με δύο φωτογραφικές μηχανές και έχει ήδη στείλει στη Γη έξι φωτογραφίες από τη στιγμή που προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη τη Δευτέρα στις 21.52 και 59 δευτερόλεπτα (ώρα Ελλάδος).

Το ρομποτικό σκάφος θα παραμείνει ακίνητο τα δύο χρόνια της αποστολής του και οι φωτογραφίες που έχει στείλει έως σήμερα ελήφθησαν από την ίδια γωνία, από κάθε φωτογραφική μηχανή, όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις εικόνες διακρίνεται ένας καθαρός ουρανός και μια επίπεδη επιφάνεια μπροστά από τη μηχανή, αν και στίγματα θολώνουν προς τον παρόν τις φωτογραφίες που ελήφθησαν από μια κάμερα που έχει εγκατασταθεί στη βάση του. Όμως, το προστατευτικό κάλυμμα του φακού θα απομακρυνθεί, γεγονός που θα επιτρέψει σύντομα τη λήψη καθαρών φωτογραφιών.

Το InSight είναι εξοπλισμένο με έναν αρθρωτικό ρομποτικό βραχίονα, στην άκρη του οποίου βρίσκεται μια λαβίδα με πέντε δάχτυλα. Η λαβίδα θα βοηθήσει στην τοποθέτηση των δύο επιστημονικών οργάνων του InSight στο έδαφος του Άρη, τους επόμενους τρεις μήνες.

Προς το παρόν, οι μηχανικοί της Nasa άρχισαν σιγά σιγά να απελευθερώνουν την πίεση του μοχλού, σύμφωνα με δύο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Τρίτη και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, όπου φαίνεται πως ο μοχλός κινήθηκε.

Τις επόμενες ημέρες, ο ρομποτικός βραχίονας θα αρχίσει να ενεργοποιείται. Επομένως, η φωτογραφική μηχανή θα μπορεί να φωτογραφίσει τον άμεσο περίγυρο του InSight και να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει πράγματι μπροστά από τη μηχανή ένας επίπεδος χώρος, χωρίς πέτρες όπου θα εγκατασταθούν τα επιστημονικά όργανα του σκάφους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η Μέλπω Ζαρόκωστα

Ελλάδα 16.01.2026
Σε ηλικία 92 ετών

Φόβοι ότι η 16χρονη Λόρα έχει φύγει από την Αθήνα, «σαρώνουν» πτήσεις, λιμάνια και ΚΤΕΛ

Ελλάδα 16.01.2026
Με δεδομένο πως δεν υπάρχει κανένα ίχνος της από τις 8 Ιανουαρίου, οι Αρχές έχουν ανοίξει τις έρευνες σε λιμάνια, σταθμούς ΚΤΕΛ και στο αεροδρόμιο

Το X επιτρέπει ακόμη την ανάρτηση σεξουαλικού περιεχομένου που δημιουργείται με το Grok AI

Tech + Science 16.01.2026
Παρά τους περιορισμούς που ανακοίνωσε πρόσφατα το δίκτυο του Έλον Μασκ, η εφαρμογή Grok Imagine συνεχίζει να ανταποκρίνεται σε εντολές για ψηφιακή αφαίρεση ρούχων από εικόνες γυναικών

Αδημοσίευτο βίντεο από φυλή που ζει απομονωμένη στον Αμαζόνιο: «Σκεφτόμουν από πού θα έρθει το βέλος»

Κόσμος 16.01.2026
Τελικά η απειλή που ένιωσαν μετατράπηκε σε περιέργεια

Αστυνομικοί πυροβολούν και σκοτώνουν έναν άνδρα λίγο πριν μαχαιρώσει μία γυναίκα σε εμπορικό κέντρο στο Χονγκ Κονγκ, δείτε βίντεο

Κόσμος 16.01.2026
Σε βίντεο φαίνεται ο άνδρας να κρατάει μία γυναίκα όμηρο και όταν πάει να τη μαχαιρώσει, τον πυροβολούν πέντε φορές - Πέθανε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο

Μινεάπολη: Πράκτορες της ICE έσυραν ΑμεΑ πολίτη με τη βία από το όχημά της: «Πήγαινα στον γιατρό»

Κόσμος 16.01.2026
Της έσπασαν το τζάμι του συνοδηγού, έκοψαν τη ζώνη ασφαλείας της και την τράβηξαν έξω για να τη συλλάβουν

Λατινοπούλου: Κατήγγειλε γείτονές της για κάμερες που κατέγραφαν το σπίτι της ‑ Δύο συλλήψεις

Ελλάδα 16.01.2026
Δύο ημεδαποί, ένας 55χρονος και μία 51χρονη, συνελήφθησαν καθώς οι κάμερες του σπιτιού τους κατέγραφαν ιδιωτικό χώρο της οικίας της 35χρονης

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 16χρονο που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Σητεία

Ελλάδα 16.01.2026
Aπολογείται ο ανήλικος οδηγός του αυτοκινήτου

Το επεισόδιο on air με τον Βαρουφάκη για τα ναρκωτικά και η ανάρτηση‑παράπονο «για τη σιωπηλή άδεια προς τον καθένα να με κακοποιεί»

Πολιτική 16.01.2026
Σε καμία περίπτωση δεν θα άλλαζα όσα είπα και θα έλεγα ακριβώς τα ίδια για τα ναρκωτικά, επέμεινε ο Γιάννης Βαρουφάκης

Καιρός: Έρχεται νέα χειμερινή μεταβολή ‑ Ο ρόλος του Σιβηρικού αντικυκλώνα για τη συνέχεια

Καιρός 16.01.2026
Τι αναφέρει η μετεωρολόγος, Όλγα Παπαβγούλη σε ανάρτησή της